Connect with us

Németország

BÁTORSÁG: Németország nyugatra tekint, és kész megvédeni a békét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

A németek végképp lemondanak Gerhard Schröder volt szocdem kancellár örökségéről, és elfordulnak Oroszországtól, vagy legalábbis úgy tesznek. Viszont kell az , ezért nincs megállás. A Schröderhez hasonlóan szociáldemokrata Olaf Scholz most vett egy mély lélegzetet, és tett egy tengerparti sétát, persze, nem egyedül.

Vita a szélerőművekről

A fenti képet ő posztolta a Twitteren, de nem az Adriáról, ahol idén is várják a honfitársait. Scholz a következő bejegyzést írta a képhez.

– Bátraknak kell lennünk, és most lássunk hozzá: a tengeri szélerőművek segítenek megállítani az ember által előidézett klímaváltozást, és hozzásegítenek bennünket az energiafüggetlenség növeléséhez. Az északi-tengeri csúcstalálkozó alkalmával úgy döntöttünk, hogy szorosabbra fűzzük az együttműködést Dániával, Hollandiával és Belgiummal.

Rendkívül sokan reagáltak a német kancellár által szerdán posztolt képére.

Volt aki úgy vélte, hogy a szélturbinák elcsúfítják és tönkreteszik a környezetet, és kevés haszon származik belőlük. A hozzászóló szerint ráadásul ezeket nem lehet újra hasznosítani!

– Egy atomerőmű közel sem igényel annyi helyet, és megfizethető meg biztonságos is, külső hatásoktól teljesen független áramot ad!

– tette még hozzá az azonosságát titkoló hozzászóló.

Ennek cáfoltára a Die Welt cikkét/podcastjét akasztotta ki valaki, amely szerint „a német szélturbinák már most is annyi áramot szolgáltatnak, mint egy fél atomerőmű”.

Azzal kapcsolatban nem találtunk egyetlen bejegyzést sem, hogy a szélerőművek rosszul festenének az Adrián, ahol sok német megfordul.

A béke védelmében

A német kancellár csütörtökön is kommunikált a követőivel, akiknek a következőket írta a Twitteren.

– A közvetlen szomszédságunkban zajló háború kétségtelenül a legnagyobb kihívás az EU számára. De: minél nagyobb a nyomás kívülről, annál határozottabban és egységesebben cselekszünk. Készek vagyunk megvédeni a békét!

– írta Scholz, és miután a bejegyzéshez a #Regierungserklärung hashtaget kapcsolta, ezt a bejegyzést a német kormány hivatalos álláspontjának is tekinthetjük. Miközben tovább dúl a háború.

Horvátország

SZÉLSŐJOBB: A németországi puccs szervezői Horvátországban szerezték be a fegyvereket

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

XIII. Henrik Reuss herceg a puccs vezére egy rendőrrel néz farkasszemet
TRÓNKÖVETELŐ: XIII. Henrik Reuss herceg egy "alattvalójának" tekinthető rendőrrel néz farkasszemet (Forrás: Twitter)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A Reichsbürger, vagyis a Birodalom Polgárai elnevezésű radikális német jobboldali mozgalom, amelynek a vezetését a német rendőrség nemrég tartóztatta le államcsíny (puccs) szervezésének gyanújával, néhány évvel ezelőtt Horvátországban szerezte be a fegyvereket a terrorcselekményeihez. Ezt a zágrábi Jutarnji list írta meg, amely a napokban arra is fényt derített, hogy a csoport egyik állítólagos tagja Horvátországban élt, ahol egy horvát nőt vett ül, és így telepedett le.

A puccs fegyverei

A horvátországi fegyverbeszerzéseket a horvát rendőrség és az USKOK a akadályozta meg, amikor több tucat embert tartóztattak le a német rendőrséggel közös nemzetközi akcióban, a fegyverekből többek között a Reichsbürger is kapott.

Az is megállapítást nyert, hogy a csoport által beszerzett fegyverek egy részét a Reichsbürger Németországban használta fel a puccs során a jobboldal politikai ellenfelei likvidálására.

A horvát rendőrség 2018 elején derítette ki, hogy egy volt német vámos, a Horvátországba nősült Aleksandar Reichl, aki a Reichsbürger nevet viselő csoport mellett kapcsolatban állt az Alternatíva Németországért nevű politikai párttal is, nagy mennyiségű, háborúból visszamaradt fegyvert vásárolt Horvátországban, amit néhány segítőjével közösen Németországba szállított.

A német rendőrséggel együttműködve titkos nyomozás indult, ennek keretében lehallgatták a gyanúsítottak telefonbeszélgetéseit, azokból kiderült, hogy távcsöves puskák, pisztolyok, géppisztolyok, kézigránátok, sörétes puskák beszerzésére került sor Horvátországban, ahol akkor 16 személyt tartóztattak le.

A korrupció és a szervezett bűnözés megelőzésével foglalkozó horvát ügyészség, az USKOK akkor azzal vádolta meg a letartóztatott személyeket, hogy a fegyvereket Aleksandar Reichl megbízásából szerezték be.

A letartóztatott személyek között horvát állampolgárok is voltak, a nyomozás kiderítette, hogy a horvát fegyvercsempészek indítéka kizárólag a pénz, vagyis az anyagi haszon megszerzése volt, a puccsban nem vettek volna részt.

Az ügyben érintett horvát állampolgárokat horvát és a német bíróságok ítéltek el meglepően enyhe büntetéseket kiróva.

Az eszéki megyei bíróságon lefolytatott eljárás során a vádlottak többsége vádalkut kötött, így voltak közöttük, akikre csak feltételes börtönbüntetést mondtak ki.

A horvát hatóságok Aleksandar Reichlt 2020 nyarán tartóztatták le Zára (Zadar) környékén, majd kiadták Németországnak.

A Süddeutsche Zeitung 2020 nyarán arról számolt be, hogy mintegy 200 rendőr és ügyész tartott házkutatást összesen tizenkét feltételezett szélsőséges lakóhelyén és üzlethelyiségében Bajorországban, Szászországban, Szász- Anhaltban és Ausztriában.

A németek már akkor megállapították, hogy az érintettek a jobboldali szélsőséges spektrumhoz és a Reichsbürgerbewegunghoz, vagyis a „Birodalom Polgári Mozgalomhoz” tartoztak.

Az ottani eljárás során Reichlt, valamint Martin M. horvát állampolgárt és a Reichsbürger csoporthoz tartozó Christian Neureuthert ez év júniusában a müncheni bíróság bűnösnek találta, de az ellenük hozott ítélet egyelőre nem jogerős.

Reichl négy év és három hónap börtönt kapott. A beismerő vallomásoknak köszönhetően a horvát Martin M.-et két év kilenc hónapra ítélték, Neureuther „birodalmi polgár” ugyanakkor két év felfüggesztett börtönbüntetéssel megúszta a horvátországi fegyverbeszerzéseket.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava