Connect with us

Szerbia

ÉHBÉRÉRT GÜRCÖLNEK: A lakosság teljes elszegényedésére figyelmeztetnek a szerbiai szakszervezetek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Radnik nije rob
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A szerbiai munkások dolgoznak a legtöbbet és keresnek a legkevesebbet Európában – hozta nyilvánosságra a Szabad és Független Szakszervezetek Szövetsége (ASNS) egy nemzetközi felmérésekre hivatkozva. Arra is felhívták a figyelmet, hogy egyre többen gürcölnek éhbérért: tavaly 50 ezerrel nőtt a minimálbérért dolgozók száma az országban. Így több mint 400 ezer bére meg sem közelíti a „legkisebb fogyasztói kosár” értékét, természetesen alulról. A szakszervezetek követelik, hogy az áremelések miatt évi kétszer hangolják össze a legalacsonyabb bért a megélhetési mutatókkal. A munkáltatók viszont azt szeretnék, hogy az állam a minimálbért ne adóztassa meg.

Bérre menő játék

Szerbiában az idei minimálbér nagyságát tavaly szeptemberben határozták meg: miután a szakszervezetek és a munkáltatók nem tudtak egyezségre jutni, ezért a végső szó a kormányé lett, amely igencsak lent tartotta a minimálbért, azt kommunikálta, hogy a 35 ezer dinárra növelt összeg 9,4 százalékos emelést jelent.

Ezzel már akkor is gond volt, hisz az említett éhbér meg sem közelítette a minimális fogyasztói kosár értékét, amely már tavaly szeptemberben meghaladta a 40 ezer dinárt. A szakszervezetek ezért követelték, hogy egyenlítsék ki a legkisebb kifizethető bért a hivatalos létminimummal – egy 2017-es megállapodás szerint ennek már 2020-ban meg kellett volna történnie Szerbiában. Ennek ellenére a szerb kormány tavalyi is csak annyit ígért, hogy leghamarabb 2024-re érheti el a minimálbér értéke a megélhetéshez szükséges fogyasztói kosár nagyságát.

Az konfliktus miatt bekövetkező áremelési hullám nem csak elérte, de jócskán meg is haladta a szerb kormány által „népszerűsített” 9,4 százalékos emelést. Az élelmiszer és az alkoholmentes italok ugyanis 15,7 százalékkal drágultak, a márciusi adatok pedig arra is rámutatnak, hogy Szerbiában 9,1 százalék volt az átlagos éves infláció.

A munkások viszont az év végéig a válság előtt meghatározott 201 (660 forint) dináros órabérért dolgoznak. A hivatalos kimutatások szerint a munkavállalók 20 százaléka, azaz minden ötödik alkalmazott gürcöl ennyi pénzért.

– Behatóbb elemzések szerint azonban ez a szám sokkal magasabb, hisz sok munkáltató csak a minimálbérre felszámolt adót hajlandó kifizetni, és a munkabér mellett különböző adómentes juttatásokat biztosít a dolgozóknak. Ezzel valamelyest növeli a munkások járandóságát, ám közel sem akkorra mértékben, hogy a hó végén beérkező összeg elegendő legyen a megélhetésre. Mindez a lakosság teljes elszegényedéséhez vezethet

– figyelmeztetnek a szakszervezetek.

A munkabér és a válságok

– A koronavírus-járvány, majd az orosz-ukrán konfliktus megmutatta a modern kor politikai, társadalmi és gazdasági gyengeségeit, aminek következtében a katasztrófa és a megmaradás szélére sodródott a világ. A gazdag államok egoizmusa lerombolta a korszerű társadalom, a demokrácia és emberi szabadságjogok illúzióját is: értelmetlenül és szükségtelenül játszadoznak ugyanis az emberiség sorsával és jövőjével

– írták az ASNS május elsejei közleményben. Ugyanitt kiemelték, az önközpontú döntések áldozata továbbra is a szegényebb társadalmi réteg: ők fizetik meg minden gazdasági krízis árát. Nekik számlázzák ki a drágább energiát, ők fizetik meg az egyre többe kerülő élelmiszerek árát, valamint és fegyverkezés költségeit.

Ugyanakkor kiemelik, hogy Szerbiára különösen jellemző, hogy a válságok következményeivel mindig a munkásokat terhelik, pedig elsősorban az ő érdemük, hogy működik a gazdaság és pénz kerül a költségvetésbe.

– Ennek ellenére a dolgozókkal sem az állam, sem a közvélemény nem foglalkozik. Még a kampányidőszakban is csak a munkahelyek megteremtéséről beszélnek, a munkások valódi helyzetével azonban senki sem törődik

– állítják a szövetség szószólói, akik további küzdelmet ígérnek.

Növelni kell a minimálbért

A munka ünnepére kiadott közleményt tiltakozással is megerősítették a szakszervezetek. Ezt követően pedig előálltak azzal a követelésükkel, hogy az évi egy helyett kétszer tárgyaljon a Szociális Gazdasági Tanács a minimálbér nagyságáról.

– A minimálbér értékének évi két meghatározásához azonban szükséges a munkáltatók hozzájárulása is

– mondta Duško Vuković, a Szerbiai Független Szakszervezetek Szövetségének alelnöke az Euronews Serbia-nak. Nebojša Atanacković, a Szerbiai Munkaadók Szakszervezetének tiszteletbeli elnöke úgy fogalmazott, hogy a munkaadók már tavaly ősszel támogatták a minimálbér évi kétszeri meghatározását, így elvileg nincsenek ellenvetéseik.

A szakszervezetek kezdeményezésére reagálva hangsúlyozták, hogy a válság őket is sújtja, hisz sokan euró alapú szerződést kötöttek. Európában viszont az infláció elérte a 7,5 százalékot. A munkáltatók szerint a megoldás az lenne, ha az állam mentesítené őket a minimálbérre felszámolt adó alól.

Mindehhez azonban szükség van a munkatörvénykönyv módosítására, amiről az új kormány megalakulása előtt igencsak nehézkés lesz dönteni.

Lesz-e törvénymódosítás?

A munkatörvények módosításáról egyébként szó esett a Szociális Gazdasági Tanács április 30-ai ülésén is. A tanácskozáson Darija Kisić Tepavčević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter bejelentette: a kormány a megalakítását követően az elsők között foglalkozik majd a munkatörvények korszerűsítésével.

A tanácskozáson többek között a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezet (UGS Nezavisnost) képviselője, Čedanka Andrić is szorgalmazta a munka minimális árának korrigálását. Az ülésen szó volt az elvándorlás következményeiről is.

– A munkások elsősorban azért hagyják el az országot, mert nem tudnak képesítésüknek megfelelő munkát találni

– fejtette ki véleményét a Szerbiai Munkaadók Uniójának elnöke, Miloš Nenezić. Újságírói kérdésre válaszolva kiemelte, hogy a dolgozók elsősorban a nem megfelelő munkakörülmények és az alacsony jövedelem miatt döntenek a kivándorlás mellett.

– A határátlépesre vonatkozó járványügyi rendelkezések enyhülésével újra megszaporodott azok száma, akik külföldön keresik a boldogulást

– hívta fel a Szociális Gazdasági Tanács tagjainak figyelmét a problémára Nenezić, amivel nem mondott semmi újat, mert ez már „epochális probléma” a térségben.

Szerbia

Ha a buszvezető eltéved, akkor az utasok igazítják útba Belgrádban

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Belgrádban mindig élmény a buszozás, a kép nem most készült, viszont jól látható rajta a Kentkart jegykezelő automatája (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Belgrádban nem a GPS, hanem az utasok segítik ki a buszvezetőket. A káoszhoz nem csak az ellenzéki és kormánypárti tüntetők járulnak hozzá, hanem a polgármesteri hivatal is, amely felmondta az együttműködést a városi közlekedésben használt szoftvereket gyártó török Kentkart céggel. Ezt követően elég kalandossá vált a buszozás Belgrádban, ahol több, mint húsz sofőrt is alkalmaznak.

Ki a sofőr a buszon?

A szerződés felmondását követően a Kentkart leszerelte a jegykezelő készülékeket, így az utasok jó része – akik korábban nem váltottak bérletet – akár ingyen is utazhatnak a belgrádi buszokon.

344727360 784922182859731 7484021065860411039 n transformed

A bajt még tetézi, hogy a török cég működtette a buszvezetők számára készített szoftvereket is, amelynek segítségével a sofőr kritikus és kevésbé kritikus szituációkban tájékozódott, miután azok speciális, GPS jellegű navigációs programot is tartalmaztak, amely az útlezárások esetén alternatív útvonalat kínált fel a buszvezetőnek.

Olyan készülékekről van szó, mint amilyen a mellékelt képen is látható. Ezeknek a készülékeknek a leszerelését követően könnyen bajba kerülhettek azok a sofőrök, akik nem ismerik a várost, ilyenekből pedig egyre több.

buszvezető

Az utasokat a helyi virágárus így tájékoztatja az 52-es, 53-as és 56-os busz útvonalának módosulásáról (Forrás: Twitter)

Belgrádban a városi közlekedési vállalat (GSP) külső szolgáltatóknak szervezte ki a buszvezetői tevékenység egy részét, ezek a vállalkozások pedig Srí Lankából vagy Indiából érkező munkaerőt alkalmaznak, mert olcsóbb, és mert a szerbek is külföldön keresik a boldogulást, nem pedig a „tejjel-mézzel folydogáló szerbiai Kánaánban.

A mindinkább szaporodó tüntetések – kormánypártiak vagy ellenzékiek, ebben az esetben teljesen mindegy – csak tetézik a problémákat, mert módosítani kell egyes járatok útvonalát.

A külföldről érkezett sofőrök a saját járatuk vonalát ugyan ismerik, de ha kerülőútra kényszerülnek, akkor gyakran eltévednek.

Eddig segítették őket Kentkart által üzemeltetetett készüléket, de miután azokat leszerelték, így támasz nélkül maradtak.

Csak nemrég jöttek

A világháló szerbek által lakott részén terjedni kezdett egy videó, amelyen jól látható, hogy az egyik utas igazítja útba a sofőrt, és mondja meg neki, hogy hol álljon meg, vagy hogy hol forduljon jobbra.

A belgrádi stadionoknál (Crvena Zvezda, Partizan), vagyis az Autokomandánál közlekedő 48-as járatnak valami okból kifolyólag módosult az útvonala, és az egyik utas Instagram-bejegyzése szerint még mindig a városban kerengenének, ha egy másik utas nem igazítja útba a külföldi sofőrt.

Miután a magánvállalkozók tavaly ősszel hoztak be buszvezetőket Srí Lankából, így a sofőrtől aligha várható el, hogy az egész város a fejében legyen, így egy útvonalmódosítás esetén – szó szerint – el van veszve.

Ivan Banković, a belgrádi buszvezetők szakszervezetének egyik illetékese ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott az N1 televíziónak, hogy ez nem az első ilyen eset, és nem is az utolsó.

Banković szerint a közlekedési vállalatnál nincsenek külföldi buszvezetők, viszont a magánvállalkozók legalább huszonötöt alkalmaznak.

A káoszgyáros Aleksandar Šapić, belgrádi polgármester azt ígérte, hogy május 30-ára elkészül az új jegykezelő applikáció, a járatellenőrző szoftvert pedig június végéig üzembe helyezik.

A szakszervezeti vezető ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy ilyen rövid idő alatt nem lehet elkészíteni egy komoly szoftvert, szerinte arra még több hónapig kell várni.

Addig pedig maradnak az autóbuszos kalandozások Belgrádban.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava