Connect with us

Szerbia

DRÁGULÁSI HULLÁM: A minimumra sem elég a minimálbér Szerbiában
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A belgrádi kormány már tavaly szeptemberben meghatározta a minimálbér nagyságát az idei évre. A szakszervezetek hiába kérték, hogy a minimálbér 330 euró legyen, ami körülbelül 39.000 ezer dinárnak felel meg, a kormány jóval ez alatt húzta meg a vonalat. Más kérdés, hogy a megélhetési költségek gyorsuló emelkedése miatt abból a pénzből sem lehet ma megélni Szerbiában, amit a szakszervezetek javasoltak.

A fogyasztói kosár

Idén januárban 33.805 dinár (286 euró) volt a minimálbér Szerbiában, a megélhetéshez szükséges fogyasztói kosár megtöltéséhez viszont 41.758 dinár (354 euró) kellett volna ebben a hónapban. Az illetékes miniszter szerint a minimálbér összege 2023 végén éri el a fogyasztói kosár értékét a “Szerbia 2025” terv alapján.

Szerbiában a fogyasztói kosarat egy háromtagú családra számolják ki.

Ennek értelmében a “minimális fogyasztói kosárból” egy hónap során a háromtagú család számára 17.569 dinár jut élelemre és alkoholmentes italokra, a többi elmegy a számlák kifizetésére, vagyis a rezsire (7.713 dinár) valamint alkoholos italokra és cigarettára, tehát az élvezeti cikkekre (3.269,8 dinár), ami megmarad (1.160 dinár), azt költhetik az emberek ruhára és cipőre.

Hetente drágul az üzemanyag

Az üzemanyagárstop Szerbiában annyit jelent, hogy heti szinten határozza meg a kormány az árakat a dízel és a 95-ös benzin esetében.

A legutóbbi kormánydöntés értelmében a nagykereskedelmi árak május végéig 7 dinárral növekednek, ezekhez igazítják heti szinten a benzinkutak az áraikat.

A benzin literje ennek értelmében jelenleg 184 dinár (1,5 euró), a dízel pedig 206,2 dinár (1,7 euró).

Óvatos bejelentések

Az elmúlt héten két miniszter is “finoman” arról beszélt, hogy a villanyenergia árának emelkedése elkerülhetetlen, közülük az egyik éppen az aktuális energiaügyi miniszter volt.

Zorana Mihajlović azt mondta, hogy a terheket közösen kell viselni. Ezek szerint áremelésre kell számítani, várhatóan a nyár közepén. Szerbiában egyébként az ipari fogyasztóknak 2022. januárjától 40 százalékkal kell többet fizetniük az áramért, mint tavaly év végén.

A gáz árának emeléséről egyelőre nem esett szó, szakértők viszont kiemelik, hogy a növekedés ezen a téren sem kerülhető el, hiszen még ha “baráti“ áron is érkezik az orosz gáz Szerbiába, hamarosan új díjszabás várható, május 31-én ugyanis lejár az “engedményes” árról szóló szerződés.

Ezért szinte biztosra vehető, hogy a “partnerségen alapuló” eddigi ár is jóval nagyobb lesz annál, semmint hogy meg lehessen úszni az áremelést, amit a kisfogyasztók, vagyis a lakosság biztosan megérez.

Élelmiszerárstop – mire elég?

Csütörtökön hatvan nappal hosszabbították meg az élelmiszerárstopot Szerbiában. Ez viszont csak a cukor, a liszt, az étolaj és a sertéscomb árának korlátozására vonatkozik. Minden más élelmiszer ára szinte napról napra növekszik.

A tejtermék, a tojás, a feldolgozott húsipari termékek, a zöldségek aligha kerülhetnek bele a fent említett fogyasztói kosárba az új árak mellett, hiszen a megnövelt minimálbér alig fedi le a mintegy tíz százalékos inflációt.

Leginkább a burgonya drágult meg a piacokon, Szerbia szerte már több mint százhúsz százalékkal kell többet fizetni érte, mint egy évvel ezelőtt. Egy kilogrammért a nagyobb városokban közel egy eurót is elkérnek.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava