Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szerbia

DRÁGULÁSI HULLÁM: A minimumra sem elég a minimálbér Szerbiában

akco
HÚSBAVÁGÓ: A legfrissebb akciók Szerbiában (kb. hárommal kell felszorozni)
Olvasási idő: 2 perc

A belgrádi kormány már tavaly szeptemberben meghatározta a nagyságát az idei évre. A szakszervezetek hiába kérték, hogy a minimálbér 330 euró legyen, ami körülbelül 39.000 ezer dinárnak felel meg, a kormány jóval ez alatt húzta meg a vonalat. Más kérdés, hogy a megélhetési költségek gyorsuló emelkedése miatt abból a pénzből sem lehet ma megélni Szerbiában, amit a szakszervezetek javasoltak.

A fogyasztói kosár

Idén januárban 33.805 dinár (286 euró) volt a minimálbér Szerbiában, a megélhetéshez szükséges fogyasztói kosár megtöltéséhez viszont 41.758 dinár (354 euró) kellett volna ebben a hónapban. Az illetékes miniszter szerint a minimálbér összege 2023 végén éri el a fogyasztói kosár értékét a “ 2025” terv alapján.

Szerbiában a fogyasztói kosarat egy háromtagú családra számolják ki.

Ennek értelmében a “minimális fogyasztói kosárból” egy hónap során a háromtagú család számára 17.569 dinár jut élelemre és alkoholmentes italokra, a többi elmegy a számlák kifizetésére, vagyis a rezsire (7.713 dinár) valamint alkoholos italokra és cigarettára, tehát az élvezeti cikkekre (3.269,8 dinár), ami megmarad (1.160 dinár), azt költhetik az emberek ruhára és cipőre.

Hetente drágul az

Az üzemanyagárstop Szerbiában annyit jelent, hogy heti szinten határozza meg a kormány az árakat a és a 95-ös esetében.

A legutóbbi kormánydöntés értelmében a nagykereskedelmi árak május végéig 7 dinárral növekednek, ezekhez igazítják heti szinten a benzinkutak az áraikat.

A benzin literje ennek értelmében jelenleg 184 dinár (1,5 euró), a dízel pedig 206,2 dinár (1,7 euró).

Óvatos bejelentések

Az elmúlt héten két miniszter is “finoman” arról beszélt, hogy a villanyenergia árának emelkedése elkerülhetetlen, közülük az egyik éppen az aktuális energiaügyi miniszter volt.

azt mondta, hogy a terheket közösen kell viselni. Ezek szerint áremelésre kell számítani, várhatóan a közepén. Szerbiában egyébként az ipari fogyasztóknak 2022. januárjától 40 százalékkal kell többet fizetniük az áramért, mint tavaly év végén.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A árának emeléséről egyelőre nem esett szó, szakértők viszont kiemelik, hogy a növekedés ezen a téren sem kerülhető el, hiszen még ha „baráti“ áron is érkezik az gáz Szerbiába, hamarosan új díjszabás várható, május 31-én ugyanis lejár az “engedményes” árról szóló szerződés.

Ezért szinte biztosra vehető, hogy a “partnerségen alapuló” eddigi ár is jóval nagyobb lesz annál, semmint hogy meg lehessen úszni az áremelést, amit a kisfogyasztók, vagyis a lakosság biztosan megérez.

Élelmiszerárstop – mire elég?

Csütörtökön hatvan nappal hosszabbították meg az élelmiszerárstopot Szerbiában. Ez viszont csak a , a liszt, az étolaj és a sertéscomb árának korlátozására vonatkozik. Minden más élelmiszer ára szinte napról napra növekszik.

A tejtermék, a tojás, a feldolgozott húsipari termékek, a zöldségek aligha kerülhetnek bele a fent említett fogyasztói kosárba az új árak mellett, hiszen a megnövelt minimálbér alig fedi le a mintegy tíz százalékos inflációt.

Leginkább a burgonya drágult meg a piacokon, Szerbia szerte már több mint százhúsz százalékkal kell többet fizetni érte, mint egy évvel ezelőtt. Egy kilogrammért a nagyobb városokban közel egy eurót is elkérnek.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: