Connect with us

Hadgyakorlat

SZIMULÁTOROK: A NATO még nem áll hadban, de erősen készül rá

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ket helikopter
A cikk meghallgatása

Jól kivehető az ukrajnai háború árnyéka, a hadgyakorlatok forgatókönyvének készítésekor már nem használnak “politikai eufemizmusokat”. Nyilvánvaló, hogy az Észak- Macedóniában csütörtökön kezdődő NATO-hadgyakorlatnak mi a célja: a nyugati katonai szervezet ellenőrzi vele a képességeit arra az esetre, ha a Balkánon vagy netalán kicsit keletebbre “valami brutális” elkezdődne.

Az amerikai 173. ejtőernyős brigád május 12-én, csütörtökön kezdi meg a gyakorlatozást az észak-macedóniai Krivolak lőtéren, ahol egy megerősített zászlóaljnyi katonára kiterjedő hadművelet zajlik majd.

Ez a “Swift Response 22” hadgyakorlat nyitánya lesz, amelyen az Egyesült Államok fegyveres erőinek mintegy 4600 tagja vesz részt, akiket észak-macedóniai, brit, olasz, francia, montenegrói, albán és görög katonák támogatnak.

A tervek szerint a nem éppen kisded játszadozásnak tűnő műveletekbe 45 repülőgép és helikopter bevonását tervezik, amelyekről a NATO gyorsreagálású erőinek mintegy 1800 ejtőernyősét is ledobják/bedobják a deszantakció végrehajtásának gyakorlása során.

swift2 removebg preview

Egy balkáni biztonsági portál jelentése szerint több mint 700 ejtőernyős amerikai C-130J Hercules repülőgépekről ugrik ki, a szállító repülőgépek mozgását vadászrepülők biztosítják, és védik meg őket az ellenségtől.

A gyakorlat központi helyszíne a macedóniai Krivolak gyakorlótér, amely a macedón hadsereg legnagyobb katonai támaszpontja és a Balkán legnagyobb katonai kiképzési területe, amely háborúhoz közeli körülmények biztosítására “van berendezkedve”. A deszantakció begyakorlása mellett közvetlen légitámogatást is végrehajtanak a NATO-erők.

A hadgyakorlaton részt vesznek a marylandi nemzeti gárda 104. harci osztagának A-10C amerikai támadógépei is, amelyeket az óceánról átrepülve ideiglenesen az ohridi repülőtéren helyeznek el, ami magyarán azt jelenti, hogy jóval közelebb lesznek a “valódi harci övezethez”.

A montenegrói petrovaci repülőtérre közben már megérkeztek a többcélú Black Hawk és a Chinook nehéz szállítóhelikopterek. A britek Apache harci helikopterekkel kapcsolódnak be a hadgyakorlatba. A résztevő egységek május 20-ig maradnak a térségben.

A balkáni “Swift Response 22” hadgyakorlat egy szélesebb körű, azonos nevet viselő nemzetközi gyakorlat része, amelyet idén tavasszal az Északi-sarkvidéken, valamint a balti és a balkáni régiókban tartanak összesen 9000 katona részvételével.

Az egyik észak-macedóniai reptéren a nagyközönség számára május 8-án bemutatót tartottak a NATO képességeinek népszerűsítésére, illetve a “civilek megnyugtatására”.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava