Connect with us

Hadgyakorlat

SZIMULÁTOROK: A NATO még nem áll hadban, de erősen készül rá

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ket helikopter
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Jól kivehető az ukrajnai háború árnyéka, a hadgyakorlatok forgatókönyvének készítésekor már nem használnak “politikai eufemizmusokat”. Nyilvánvaló, hogy az Észak- Macedóniában csütörtökön kezdődő NATO-hadgyakorlatnak mi a célja: a nyugati katonai szervezet ellenőrzi vele a képességeit arra az esetre, ha a Balkánon vagy netalán kicsit keletebbre “valami brutális” elkezdődne.

Az amerikai 173. ejtőernyős brigád május 12-én, csütörtökön kezdi meg a gyakorlatozást az észak-macedóniai Krivolak lőtéren, ahol egy megerősített zászlóaljnyi katonára kiterjedő hadművelet zajlik majd.

Ez a “Swift Response 22” hadgyakorlat nyitánya lesz, amelyen az Egyesült Államok fegyveres erőinek mintegy 4600 tagja vesz részt, akiket észak-macedóniai, brit, olasz, francia, montenegrói, albán és görög katonák támogatnak.

A tervek szerint a nem éppen kisded játszadozásnak tűnő műveletekbe 45 repülőgép és helikopter bevonását tervezik, amelyekről a NATO gyorsreagálású erőinek mintegy 1800 ejtőernyősét is ledobják/bedobják a deszantakció végrehajtásának gyakorlása során.

swift2 removebg preview

Egy balkáni biztonsági portál jelentése szerint több mint 700 ejtőernyős amerikai C-130J Hercules repülőgépekről ugrik ki, a szállító repülőgépek mozgását vadászrepülők biztosítják, és védik meg őket az ellenségtől.

A gyakorlat központi helyszíne a macedóniai Krivolak gyakorlótér, amely a macedón hadsereg legnagyobb katonai támaszpontja és a Balkán legnagyobb katonai kiképzési területe, amely háborúhoz közeli körülmények biztosítására “van berendezkedve”. A deszantakció begyakorlása mellett közvetlen légitámogatást is végrehajtanak a NATO-erők.

A hadgyakorlaton részt vesznek a marylandi nemzeti gárda 104. harci osztagának A-10C amerikai támadógépei is, amelyeket az óceánról átrepülve ideiglenesen az ohridi repülőtéren helyeznek el, ami magyarán azt jelenti, hogy jóval közelebb lesznek a “valódi harci övezethez”.

A montenegrói petrovaci repülőtérre közben már megérkeztek a többcélú Black Hawk és a Chinook nehéz szállítóhelikopterek. A britek Apache harci helikopterekkel kapcsolódnak be a hadgyakorlatba. A résztevő egységek május 20-ig maradnak a térségben.

A balkáni “Swift Response 22” hadgyakorlat egy szélesebb körű, azonos nevet viselő nemzetközi gyakorlat része, amelyet idén tavasszal az Északi-sarkvidéken, valamint a balti és a balkáni régiókban tartanak összesen 9000 katona részvételével.

Az egyik észak-macedóniai reptéren a nagyközönség számára május 8-án bemutatót tartottak a NATO képességeinek népszerűsítésére, illetve a “civilek megnyugtatására”.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Hadgyakorlat

POLIGON: Harckocsiban fulladt meg egy altiszt egy szerbiai gyakorlaton, hivatalosan hirtelen rosszullét következtében halt meg

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

gst 6309 1624714223 removebg preview
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

 
A szerbiai védelmi minisztérium csütörtöki közlése szerint a Pešter-fennsíkon folyó képzés során az egyik harci járműben tartózkodó főtörzsőrmester rosszul lett, és elhunyt. A szerbiai ellenzéki Néppárt alelnöke ugyanakkor azt állítja, hogy a minisztérium nem mond igazat, a katonatiszt ugyanis megfulladt a járműben, amikor beindult a tűzvédelmi rendszer. A Pešter-fennsík Szerbia egyik legneuralgikusabb pontján van, egészen pontosan a Szandzsákban, a koszovói-montenegrói-szerbiai hármashatár környékén.

Hivatalosan rosszul lett

A hivatalos közlemény szerint a Pešter-fennsíkon tartott képzés során rosszul lett Dejan Stojković főtörzsőrmester, aki az egyik páncélozott harci jármű személyzetének tagja volt.

Az altisztet a helyszínen sürgősségi orvosi ellátásban részesítették, majd a szerb hadsereg helikopterével a kraljevói egészségügyi központba szállították, ahol megpróbálták újraéleszteni.

Az orvosok minden erőfeszítésük ellenére nem tudták megmenteni a főtörzsőrmester életét.

A szerb honvédelmi miniszter és a hadsereg vezérkari főnöke részvéttáviratokat küldött az elhunyt katonatiszt családjának.

Az 1982-ben a koszovói Prizrenben született Stojković 2002 óta volt a szerb hadsereg tagja, nős, két gyermek apja.

Az ellenzék szerint megfulladt

Nikola Lakić, az ellenzéki Néppárt alelnöke a Twitteren azzal vádolta meg a szerbiai védelmi minisztériumot, hogy nem mond igazat.


– Hazugok! Dejan Stojković altisztet azért vesztette életét a Pešteren, mert a magas hőmérséklet miatt beindult a jármű tűzoltórendszere, amely megfojtotta

– mutatott rá Nikola Lakić, aki még hozzátette, hogy Nebojša Stefanović védelmi minisztér és Milan Mojsilović vezérkari főnök az altiszt családjának küldött táviratban is hazudott.

Az ellenzéki politikus feltételezi, hogy a katonai illetékesek azért hazudtak, mert felvetődik a felelősségük.

A szerb Néppárt alelnöke megkérdezte a vezérkari főnöktől, hogy mikor szervizelték legutóbb a meghibásodott tűzvédelmi rendszert.

– Mojsilović! Vesd le az egyenruhát, és menj el birkapásztornak, mert a katonáid békeidőben halnak meg Vučić köztársasági elnök és Stefanović miniszter alkalmatlansága miatt

– szólította fel a vezérkari főnököt az ellenzéki politikus, aki szerint ilyen esetekben Japánban tábornok lesznek öngyilkosok, de ezt Szerbiában senki sem várja a vezérkari főnöktől.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava