Connect with us

Szerbia

REPÜLŐ AUTÓK HELYETT: Elektromos autókat gyártanak majd Szerbiában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

panda cross
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Négy évvel ezelőtt nagy elvárásokkal fordult Aleksandar szerb elnök a kínai vezetéséhez: azt kérte, hogy disznólábakat vásároljanak Szerbiától, és hogy az elektromos autók és autóbuszok gyártásán túl, repülő autók gyártását is tervezzék be, amikor a szerbiai együttműködésre gondolnak.

Úgy tűnik a kínai repülő autókból, de még az elektromosok gyártásából sem lesz semmi egyelőre Szerbiában, a héten ugyanis egy másik cég, a Stellantis multinacionális vállalat írt alá megállapodást a szerb kormánnyal.

A kragujevaci autógyárban egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen, de a találgatások szerint a Fiat Panda egyik elektromos típusát gyártják majd, ám csak 2024 végétől.

Aleksandar Vučić szerb elnök bejelentette, hogy a beruházás értéke 190 millió euró, amiből Szerbia 48 millió eurót biztosít.

A Stellantis autógyártó vállalat a világ négy legnagyobb cégének egyike, amely 2021-ben jött létre a Fiat Chrysler Automobiles olasz-amerikai konglomerátum és a francia PSA csoport egyesülésével.

A kragujevaci gyár egyébként mindössze tíz napot dolgozott ebben az évben, mert az itt gyártott Fiat 500 L iránt nincs kereslet a piacon.

A Fiat kragujevaci gyára 200.000 darab személyautót is le tudna gyártani évente, de ezt a célt sohasem érte el a vállalat. Eddig a legnagyobb szám évi 117.000 jármű volt, de az utóbbi években az innen kiguruló autók száma nem haladta meg a 20.000 darabot.

Koszovó

Az EU-nak három kívánsága van, különben „súlyos következmények” lesznek

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

kívánság, Borrell
BRÜSSZELI KÁPOSZTA: Sajnálom, apa, többé nem csinálok ilyet - hazudja a szerb elnök Josep Borrellnek (Forrás: Twitter, Le Chou News)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Brüsszelnek három kívánsága van, vajon melyik teljesül ezek közül? Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai és biztonsági főképviselője új helyhatósági választások kiírását kérte a szerbek lakta észak-koszovói településeken. Egyúttal azt is szorgalmazta, hogy a szerbek vegyenek részt a választási folyamatban, és hogy a koszovói hatóságok biztosítsák a szerb többségű települések szövetségének létrehozását.

Három kívánság

Borrell csütörtökön este azt írta a Twitteren, hogy Aleksandar Vučić szerb államfővel és Vljosa Osmani koszovói elnökkel is megbeszélést folytatott az Észak-Koszovóban kialakult „veszélyes helyzetről”.

A bejegyzésben továbbá közölte, hogy Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral közösen tárgyalt a vezető szerbiai és koszovói politikussal, de külön-külön is megbeszélést folytatott mind Vučićtyal, mind Osmanival.

kívánság, Borrell

ÉDES NÉGYES: Macron Vučić, Scholz pedig Osmani ügyvédje (Forrás: , Josep Borrell)

Ez azt jelenti, hogy Osmani ugyan elutasította a luxemburgi miniszterelnök kezdeményezését, hogy találkozzon a szerb államfővel, viszont ezt már Macron és Scholz esetében valamilyen, számunkra ismeretlen okból nem kívánta megtenni.

– Három egyértelmű követelésünk van: azonnali új helyhatósági választások, a koszovói szerbek részvételének biztosítása a választási folyamatban, valamint a a szerb többségű önkormányzatok közösségének létrehozása az EU égisze alatt zajló párbeszéden belül

– írta Borrell, ez azonban valószínűleg nem lesz ínyére egyik félnek sem.

Itt a legkritikusabb pont az, hogy ezeket az önkormányzatokat a 2013-ban elfogadott megállapodás alapján hozzák-e létre, a pristinai (albán) vezetés ugyanis ezt egyértelműen elutasítja, a szerbek viszont ragaszkodnak hozzá, hogy a tíz évvel ezelőtt elfogadott dokumentum betűje szerint jöjjön létre a Szerb Községek Közössége.

Borrell befenyített

Az Európai Unió külpolitikai és biztonsági főképviselője azt írta, hogy ha a három kívánságot nem teljesítik az érintett felek, annak súlyos következményei lesznek a további kapcsolatok tekintetében.

Borrellt megelőzően szinte azonos kezdeményezést terjesztett elő Franciaország és Németország nevében Emmanuel Macron francia elnök.

Macron tegnap este Moldovában bejelentette, hogy Párizs és Berlin felhívást intézett Szerbiához és Koszovóhoz, hogy mielőbb új helyhatósági választásokat szervezzenek a négy, szerb többségű észak-koszovói önkormányzat területén, amelyen a közös javaslat szerint részt kellene venniük a koszovói szerbeknek is.

A szerb elnök némileg kényelmetlen helyzetbe került, mert éppen a napokban „dicsérte meg” a mostani javaslatot előterjesztő Macront a Koszovót elmarasztaló állásfoglalásáért.

A szerbiai politikai elit egy részének ugyanakkor vannak ellenérzései Németországgal szemben, pedig sok szerb dolgozik ott, és kiemelkedően magas a német beruházások száma Szerbiában.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava