Connect with us

Szerbia

REPÜLŐ AUTÓK HELYETT: Elektromos autókat gyártanak majd Szerbiában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Négy évvel ezelőtt nagy elvárásokkal fordult Aleksandar Vučić szerb elnök a kínai vezetéséhez: azt kérte, hogy disznólábakat vásároljanak Szerbiától, és hogy az elektromos autók és autóbuszok gyártásán túl, repülő autók gyártását is tervezzék be, amikor a szerbiai együttműködésre gondolnak.

Úgy tűnik a kínai repülő autókból, de még az elektromosok gyártásából sem lesz semmi egyelőre Szerbiában, a héten ugyanis egy másik cég, a Stellantis multinacionális vállalat írt alá megállapodást a szerb kormánnyal.

A kragujevaci autógyárban egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen, de a találgatások szerint a Fiat Panda egyik elektromos típusát gyártják majd, ám csak 2024 végétől.

Aleksandar Vučić szerb elnök bejelentette, hogy a beruházás értéke 190 millió euró, amiből Szerbia 48 millió eurót biztosít.

A Stellantis autógyártó vállalat a világ négy legnagyobb cégének egyike, amely 2021-ben jött létre a Fiat Chrysler Automobiles olasz-amerikai konglomerátum és a francia PSA csoport egyesülésével.

A kragujevaci gyár egyébként mindössze tíz napot dolgozott ebben az évben, mert az itt gyártott Fiat 500 L iránt nincs kereslet a piacon.

A Fiat kragujevaci gyára 200.000 darab személyautót is le tudna gyártani évente, de ezt a célt sohasem érte el a vállalat. Eddig a legnagyobb szám évi 117.000 jármű volt, de az utóbbi években az innen kiguruló autók száma nem haladta meg a 20.000 darabot.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava