Connect with us

Albánia

ALBÁN DUBAJ: Pálma-sziget helyett albán sas lesz a tengerben

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

NAGYSZABÁSÚ BERUHÁZÁS: Albán sas a pálma helyett
A cikk meghallgatása

Albánia jelenleg Európában a legígéretesebb, legfeltörekvőbb ország a turizmus terén, elsősorban mintegy 400 kilométeres mediterrán tengerpartjának köszönhetően. Az ország partjait két tenger mossa, északon az Adria, délen pedig a Jón-tenger, amely alapvetően sziklás vagy apró kavicsos a homokos Adriával szemben. Másodsorban pedig hatalmas hegyei miatt, amelyeket “Albán- Alpoknak” is neveznek, de ne becsüljük le tradicionális gasztro- és agrokultúráját sem.

Az albán Dubaj

Ez mind szép, de Európa egyik legszegényebb országa hogyan lesz Dubaj?

Erre az a kézenfekvő magyarázat, hogy az albán kormány stratégiai beruházási szerződést kötött a durrësi nemzetközi kikötő turisztikai kikötővé történő átalakításáról a dubaj székhelyű Emaar Group multinacionális ingatlanfejlesztő céggel mintegy 21 milliárd dollár értékben.

Mohamed El Alabbar cégvezető nyilatkozata szerint Albániában, Durrësben megépítik a Földközi-tenger legszebb turisztikai és jachtkikötőjét, ez lesz a “Mini Dubaj”.

Hírfolyamok

Edi Rama hírfolyama

A munkálatok már folynak, és ennek köszönhetően a városban felértékelődnek az ingatlanok, és nem is kicsit.

Ám ha valaki most sétál végig a “durrësi plázson”, akkor ebből még nem sokat lát, egyelőre még mindig csak bunkerek merednek rá.

Az észak-koreai “nettó kommunista” rezsimhez hasonlítható “albán proletár diktatúra” is “mély és rettentően koszos” örökséget hagyott az utódokra, amit 30 év alatt sem nőtt ki az albán nemzet.

A szombati tavaszi napsütésben sétálgatva még ma is ezekkel a 40-50 évvel ezelőtt épített katonai bunkerekkel találkoztam, amelyek ma már csak szeméttelepek az omladozó proletárlakások szomszédságában.

Ezeket a bunkereket ember már csak akkor keresi fel, ha a szükség hajtja, a munkáslakásokban azonban még mindig élnek “albán proletárok” a 4-5 csillagos hotelektől alig néhány lépésre.

És mily véletlen, hogy épp ezen a szombati napon “tették közkinccsé a durrësi önkormányzat városrendezési irodájának pénteki ülésén bemutatott fejlesztési tervet.

Az ülésen megjelent Edi Rama albán miniszterelnök is, akit errefelé csak Baba Kombitarnak, vagyis a Nemzet Atyjának neveznek, és jól átvizsgálta a terveket, amelyek szerint a turista szezon végén az egész plázst a földig rombolják, és a nulláról egy új, modern strandszakaszt építenek fel.

Lesz albán sast formázó sziget is

A legnagyobb bejelentés azonban minden várakozáson túl tett, Edi Baba ugyanis közölte, hogy a “turisztikai potencia” növelése érdekében egy hatalmas szigetet építenek, ahhoz hasonlót, mint Dubajban a “Pálma-sziget”, csak Durrësben nem pálma formájú lesz, merthogy az albán sast jeleníti majd meg madártávlatból nézve!

Az albán miniszterelnök azt is elrendelte, hogy Vlora után Durrësben is épüljön fel a csodálatos Lungomare, vagyis a tengerparti sétány.

– A durrësiek ne mondják többé, hogy le vannak maradva Vlorával szemben

– mondta a sajtónak Edi Baba viccesen, aki szerint ezt a projektet még a Mini Dubaj turisztikai kikötőhöz csapják.

Az albán miniszterelnök szerint a megvalósításba már ősszel belevágnak, aztán ámulhat a világ.

Az Arab Emírségekből származó Emaar Properties Groupnak van már tapasztalata a nagyszabású projektek kivitelezésében, és már korábban megjelentek a Balkánon.

A szerb fővárosban ők építették meg azt a városrészt, amelyet a köznyelv csak “Beograd na vodi”, vagyis “Belgrád a vízen” néven emleget, és amelynek létrehozását Aleksandar Vučić szerb elnök, vagyis Aleksandar Baba a saját érdemének tekint.

Végezetül gondoljunk csak bele, hogy micsoda építkezés várható Durrësben, az ottani projekt költségvetése ugyanis a belgrádi négyszerese: a “Beograd na vodi” kivitelezésével kapcsoltban mindössze csekély 5,4 milliárd dollárt emlegettek.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava