Connect with us

Balkán

BALKÁNI ROADSHOW: A balkáni országokat járja végig egy amerikai külügyi illetékes

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

karen
A cikk meghallgatása

Karen Donfried, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a jövő héten a Balkánra látogat, ennek során felkeresi az összes nyugat-balkáni országot. Yuri Kim, az Egyesült Államok tiranai nagykövete a közösségi oldalakon jelentette be a hírt, ahol közzétette a napirendet is. Egyúttal közölte azt is, hogy a magas rangú amerikai diplomata tiranai látogatásának külön apropója az Albánia és az Egyesült Államok közötti kétoldalú kapcsolatok felvételének 100. évfordulója. A tájékoztatás szerint Donfried április 25-e és 29-e között Albánián kívül ellátogat Bosznia- Hercegovinába, Koszovóba, Montenegróba, Észak- Macedóniába és Szerbiába is .

Amerikai prioritási lista

Az amerikai helyettes államtitkár a “balkáni roadshow-ot” Koszovóban kezdi, ahol április 25-én köszönetet mond az afgán és az ukrán menekültek befogadásáért, és azok ellátásáért.

Donfried asszony április 26-án Szerbiába utazik, hogy megsürgesse Belgrádot az európai integrációval kapcsolatos reformok végrehajtása terén, és hogy áttekintse a regionális stabilitás és a jólét javításának lehetőségét. A szerb vezetőkkel szeretné megvitatni az energiadiverzifikáció további lehetőségeit, valamint a biztonsági és kétoldalú gazdasági kapcsolatok bővítését az Egyesült Államokkal.

Az amerikai helyettes államtitkár ismételten meg kívánja erősíteni, hogy Szerbiának és Koszovónak folytatnia kell az Európai Unió által támogatott párbeszédet.

Az amerikai külügyi illetékes április 27-én Bosznia- Hercegovinában arra szeretné ösztönözni az ottani vezetőket, hogy a kormányzat valamennyi szintjén folytassák az intézményi munkát, és mozdítsák elő a funkcionalitást és az ésszerű reformokat a nagyobb jólét, valamint Bosznia- Hercegovina uniós tagjelölti státuszának elnyerése érdekében. Azt is sürgetni kívánja , hogy a tervezett időben tartsák meg az őszi választásokat, és hogy lépjenek előrébb a korrupció elleni küzdelemben.

Április 28-án Észak- Macedóniában jelezni kívánja az ottani kormány vezetőinek, hogy az Egyesült Államok erőteljesen támogatja az országot az EU-tagsággal kapcsolatos tárgyalások megkezdése érdekében, és várhatóan megköszöni az Ukrajnának nyújtott folyamatos segítséget. Arra kívánja ösztönözni a legújabb NATO-tagországot, hogy folytassa a szoros együttműködést számos regionális, biztonsági és védelmi kérdésben a demokrácia és a stabilitás előmozdítása érdekében.

Donfried április 28-án Tiranában megemlékezik az amerikai-albán diplomáciai kapcsolatok 100 éves évfordulójáról, és köszönetet mond Albániának az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsában mutatott partneri hozzáállásáért, valamint Ukrajna szuverenitása és területi integritása melletti elkötelezettségéért az orosz agresszióval szemben. A tervek szerint hangsúlyozza továbbá, hogy az USA határozottan támogatja Albánia EU-tagságát és regionális gazdasági integrációját, valamint az igazságszolgáltatási reform teljes körű végrehajtását és a korrupció elleni küzdelmet.

Az európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai helyettes államtitkár április 29-én Montenegróba utazik, ahol biztosítja az országot az Egyesült Államok támogatásáról, és sürgeti a Montenegró euro-atlanti útjára, különösen az EU-csatlakozásra irányuló munka felgyorsítását, miközben szükségesnek tartja az ország NATO-tagságának megerősítését, hogy megőrizzék a közös értékeket, beleértve ebbe a korrupció elleni küzdelmet is. Az amerikai külügyi illetékes kihasználja az alkalmat arra is, hogy köszönetet mondjon Montenegrónak, amiért csatlakozott az EU oroszországgal szembeni szankcióihoz, és hogy lezárta légterét az orosz gépek előtt, valamint hogy részt vesz a humanitárius és biztonsági segítségnyújtásban.

Az általunk “prioritási listának” nevezett felsorolás akár unalmasnak is tűnhet, viszont teljes képet mutat az Egyesült Államok balkáni politikájának főbb irányvonalairól, amelyek a támogatások és – nem mellékesen szólva – az elvárások szintjén merülnek fel.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava