Connect with us

Balkán

BALKÁNI ROADSHOW: A balkáni országokat járja végig egy amerikai külügyi illetékes

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

karen
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Karen Donfried, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a jövő héten a Balkánra látogat, ennek során felkeresi az összes nyugat-balkáni országot. Yuri Kim, az Egyesült Államok tiranai nagykövete a közösségi oldalakon jelentette be a hírt, ahol közzétette a napirendet is. Egyúttal közölte azt is, hogy a magas rangú amerikai diplomata tiranai látogatásának külön apropója az Albánia és az Egyesült Államok közötti kétoldalú kapcsolatok felvételének 100. évfordulója. A tájékoztatás szerint Donfried április 25-e és 29-e között Albánián kívül ellátogat Bosznia- Hercegovinába, Koszovóba, Montenegróba, Észak- Macedóniába és Szerbiába is .

Amerikai prioritási lista

Az amerikai helyettes államtitkár a „balkáni roadshow-ot” Koszovóban kezdi, ahol április 25-én köszönetet mond az afgán és az ukrán menekültek befogadásáért, és azok ellátásáért.

Donfried asszony április 26-án Szerbiába utazik, hogy megsürgesse Belgrádot az európai integrációval kapcsolatos reformok végrehajtása terén, és hogy áttekintse a regionális stabilitás és a jólét javításának lehetőségét. A szerb vezetőkkel szeretné megvitatni az energiadiverzifikáció további lehetőségeit, valamint a biztonsági és kétoldalú gazdasági kapcsolatok bővítését az Egyesült Államokkal.

Az amerikai helyettes államtitkár ismételten meg kívánja erősíteni, hogy Szerbiának és Koszovónak folytatnia kell az Európai Unió által támogatott párbeszédet.

Az amerikai külügyi illetékes április 27-én Bosznia- Hercegovinában arra szeretné ösztönözni az ottani vezetőket, hogy a kormányzat valamennyi szintjén folytassák az intézményi munkát, és mozdítsák elő a funkcionalitást és az ésszerű reformokat a nagyobb jólét, valamint Bosznia- Hercegovina uniós tagjelölti státuszának elnyerése érdekében. Azt is sürgetni kívánja , hogy a tervezett időben tartsák meg az őszi választásokat, és hogy lépjenek előrébb a korrupció elleni küzdelemben.

Április 28-án Észak- Macedóniában jelezni kívánja az ottani kormány vezetőinek, hogy az Egyesült Államok erőteljesen támogatja az országot az EU-tagsággal kapcsolatos tárgyalások megkezdése érdekében, és várhatóan megköszöni az Ukrajnának nyújtott folyamatos segítséget. Arra kívánja ösztönözni a legújabb NATO-tagországot, hogy folytassa a szoros együttműködést számos regionális, biztonsági és védelmi kérdésben a demokrácia és a stabilitás előmozdítása érdekében.

Donfried április 28-án Tiranában megemlékezik az amerikai-albán diplomáciai kapcsolatok 100 éves évfordulójáról, és köszönetet mond Albániának az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsában mutatott partneri hozzáállásáért, valamint Ukrajna szuverenitása és területi integritása melletti elkötelezettségéért az orosz agresszióval szemben. A tervek szerint hangsúlyozza továbbá, hogy az USA határozottan támogatja -tagságát és regionális gazdasági integrációját, valamint az igazságszolgáltatási reform teljes körű végrehajtását és a korrupció elleni küzdelmet.

Az európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai helyettes államtitkár április 29-én Montenegróba utazik, ahol biztosítja az országot az Egyesült Államok támogatásáról, és sürgeti a Montenegró euro-atlanti útjára, különösen az EU-csatlakozásra irányuló munka felgyorsítását, miközben szükségesnek tartja az ország NATO-tagságának megerősítését, hogy megőrizzék a közös értékeket, beleértve ebbe a korrupció elleni küzdelmet is. Az amerikai külügyi illetékes kihasználja az alkalmat arra is, hogy köszönetet mondjon Montenegrónak, amiért csatlakozott az EU oroszországgal szembeni szankcióihoz, és hogy lezárta légterét az orosz gépek előtt, valamint hogy részt vesz a humanitárius és biztonsági segítségnyújtásban.

Az általunk „prioritási listának” nevezett felsorolás akár unalmasnak is tűnhet, viszont teljes képet mutat az Egyesült Államok balkáni politikájának főbb irányvonalairól, amelyek a támogatások és – nem mellékesen szólva – az elvárások szintjén merülnek fel.

Balkán

SZUPERKARTELL: Világszerte 49 bűnözőt kaptak el, sokan közülük a Balkánról származnak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Europol e1669721700687
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi Blic úgy tudja, hogy 115 kilogramm kokain csempészésével összefüggésben tartóztattak le két szerb férfit Amsterdamban. Mindketten „ismert” szülőktől származnak, illetve maguk is ismeretségre tettek szert, egyikük válogatott focista volt, a másik pedig neves alvilági szereplő. Sok szálat próbálunk itt felgöngyölíteni, és a cikk végére az derül ki, hogy a napokban Európa-, illetve világszerte 49 bűnöző került rendőrkézre, akik állítólag Titónak dolgoztak, és az Európába érkező kokain egyharmadát mozgatták. A „Sivatagi fény” műveleti nevet viselő akcióban 30 tonna kokaint foglaltak le a rendőrök.

Hogyan működött?

Nyolc embert kaptak el a szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészség, a szerb titkosszolgálat, a BIA és a szerb rendőrség, valamint Belgium, Hollandia, az Europol és az Eurojust együttműködése révén, ennek során 115 kilogramm kokaint foglaltak le.

A gyanú szerint a bűnözői csoport tagjai nagy mennyiségű, dél-amerikai eredetű kokain szállítását szervezték meg Rotterdam kikötőjébe, ahonnan a belgiumi Arlon városába vitték tovább a drogot.

A bűnözők fedőtevékenységet is folytattak egy bejegyzett betonlap viszonteladó cégen keresztül, amely Luxemburgban vásárolta a lapokat. Ezeket egy arloni raktárban cseréltek le olyan lapokra, amelyekbe a kábítószert rejtették.

A belga rendőrők összesen 22 betonlapot találtak, amelyek mindegyike három, egyenként 1120 gramm súlyú kokaint tartalmazott, a hangárban összesen 103 ilyen csomag volt.

A szerbiai ügyészség közlése szerint az Arlonban talált kábítószer következő állomása a németországi Trier lett volna, majd a betonlapokat árusító cég londoni raktára, ahonnan a kábítószer piacra dobását szervezték.

A kapcsolat

A nyolc letartóztatott személy közül kettő a belgrádi Vračarci csoport tagja, a többiek közvetlenül a kavači klánnak „dolgoztak”.

A bűnözői csoport valójában a montenegrói kavači klán nyugati nyúlványa, a nyolc őrizetbe vett személy közül kettőnek felmenői is ismertek voltak, így vagy úgy.

Az egyik Dušan Petković, aki a Kis- Jugoszlávia focicsapatában vett részt a 2006-os világbajnokságon, a csapat szövetségi kapitánya édesapja, Ilija Petković volt.

A másik őrizetbe vett személy Damjan Roganović, akinek az apja, Milan Roganović az alvilágból „emelkedett ki”, és Rogo néven tevékenykedett az Amerika nevet viselő bűnözői csoportban, amíg 1997-ben nem ölték meg Belgrádban.

Ez a gyilkosság része volt a 1997-ben dúló bandaháborúnak, a most őrizetbe vett Damjan Roganović mindössze három éves volt, amikor a két támadó több tucat golyót röpített az apjába.

Petković – aki évek óta Roganović anyjával élt együtt – korábban az OFK Beograd labdarúgó csapat vezetésével működött együtt, de már régen nincs a klubban.

Belgrád és Dubaj

Szombaton Belgrádban kapták el a szerb sajtóban Vuk V. néven emlegetett férfit, aki a fent említett nyolc személy egyike.

Vuk V. szerb állampolgár, de életvitelszerűen régóta Luxemburgban tartózkodott, Belgrádban bérelt lakása volt, amelyben elfogták. A lakásban több laptopot és telefont találtak, amelyek titkos kódokat használtak, ezek megfejtése folyamatban van.

A holland rendőrség és az Europol együttműködésének köszönhetően közben őrizetbe vettek egy boszniai számazású férfit, aki a volt jugoszláv diktátor, Tito nevét használta fedőnévként.

Az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (Drug Enforcement Administration, DEA) már tavaly azt állította, hogy egy titokzatos balkáni férfi, aki a Tito nevet viselte, szervezi Közép- Európa kábítószerrel történő ellátását. Egy nagy nemzetközi akció során tavaly szeptemberben 2,6 tonna kokaint zsákmányoltak a rendőrök, és 61 embert vettek őrizetbe, állítólag ennek a kábítószernek a beszerzése is Tito nevéhez köthető.

Balkáni sajtóértesülések szerint a Tito név mögött a boszniai származású Edin Gačanin bújik meg, aki ugyan holland állampolgár, de Dubajban élt mindezidáig, és onnan szervezte a nagy szállítmányok célba juttatását, alakját a mexikói El Chapóhoz, vagyis a Köpcöshöz hasonlították.

Állítólag ő áll annak a piramisnak a csúcsán is, amely a kavači klánt és Vračarci bűnözői csoportot is magában foglalja, és „Tito és Dino”, vagy egyszerűen csak „Szuperkartell” néven vált ismertté.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava