Connect with us

Oroszország

Lavrov Moldovát nevezte meg az orosz agresszió következő áldozataként

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő egy korábbi konferencián (Forrás: orosz külügyminisztérium)
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő egy korábbi konferencián (Forrás: orosz külügyminisztérium)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Minden jel arra utal, hogy az amerikai és az orosz külügyminiszter nem találkozott Szkopjéban, viszont Szergej Lavrovnak így is sikerült felborzolnia a kedélyeket, és ezt nem csak puszta jelenlétével tette, ami miatt Ukrajna, a három balti állam és Lengyelország nem vett részt az EBESZ külügyminiszteri találkozóján. Lavrov természetesen találkozott Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel, de ezen már nem kell csodálkozni. Magyar szempontból ennek a találkozónak a legfontosabb eredménye az az orosz ígéret volt, hogy Magyarország annak ellenére kap orosz gázt, hogy a bolgárok megemelték a tranzitdíjat, amit a Gazpromnak kell állnia, legalábbis egyelőre. Egy ukrán politikus azonban mást is kihallott az orosz külügyminiszter szkopjei megnyilvánulásából.

Vajon ki lesz a következő?

Oroszország jelenleg is háborúban áll Ukrajnával, amiért a Kreml szerint a Nyugatot terheli a felelősség, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azonban Szkopjéban megnevezett egy potenciális áldozatot is, amikor burkoltan fenyegetőzött Moldovával szemben.

Az orosz külügyminiszter csütörtökön azt mondta, hogy a kelet-európai országok közül Moldova, amely korábbban szovjet tagköztársaság volt, veszélynek teszi ki magát azzal, hogy az Európai Unióhoz kíván csatlakozni.

Az EU és tagállamai 2022 júniusában támogatást nyújtottak Moldovának, és tagjelölti státuszt adtak neki. Ezt a támogatást idén márciusban megerősítették, és ígéretet tettek arra, hogy továbbra is biztonsági és gazdasági támogatást nyújtanak Moldovának a csatlakozás felé vezető úton.

Lavrov Szkopjéban annak a véleményének adott hangot, hogy a Kozák-memorandum, amely 20 évvel ezelőtt megbízhatóan megoldhatta volna a moldovai helyzetet, egyike azoknak a meghiúsult kísérleteknek, amelyekkel az európai kontinens akut problémáit az EBESZ elvei alapján próbálták megoldani.

– Annak idején a NATO és az EU brüsszeli részlege komolytalanul megtorpedózta a dokumentumot… Valójában Moldova arra ítéltetett, hogy a Nyugat által kirobbantott Oroszország elleni hibrid háború következő áldozata legyen

– mondta az orosz külügyminiszter, akit meghívtak az EBESZ szkopjei külügyminiszteri találkozójára, és ezzel lehetővé tették számára, hogy az Ukrajna elleni támadást követően először lépjen be egy NATO-tagországba.

A Kozak-memorandum egy 2003-as, Oroszország által javasolt terv volt, amely megpróbálta megoldani a Moldova és a Moldovától 1990-ben elszakadt szeparatista régió, a Dnyeszteren túli területek (Transznyisztria) közötti kapcsolatokat. A memorandumot végül Vlagyimir Voronyin, Moldova akkori elnöke elutasította.

A moldovánok érzik a veszélyt

Csütörtökön a moldovai külügyminisztérium visszautasította Lavrov megjegyzéseit, brutálisnak nevezve Oroszország ukrajnai invázióját, és kijelentve, hogy Moldova már eddig is megérezte a destabilizációs kísérletek teljes arzenálját, amelyet Oroszország ellene szabadított el.

– Oroszország kijelentései, akár ma, akár korábban, részei annak az ellenséges akciósorozatnak, amelyet az Orosz Föderáció az elmúlt 30 évben megpróbált végrehajtani országunkkal szemben

– áll a chișinăui közleményben, amely szerencsés körülménynek nevezte, hogy a nyugati partnerállamok mindvégig Moldova mellett álltak, és segítették az országot abban, hogy sikeresen leküzdje az orosz fenyegetéseket.

A közlemény azt is leszögezte, hogy a Moldovai Köztársaság visszafordíthatatlanul az európai úton halad, és ma jobban, mint valaha, ragaszkodik az orosz csapatok azonnali és feltétel nélküli kivonásához a területéről, egyúttal pedig annak a reményének adott hangot, hogy ezt az üzenetet Lavrov is megérti.

A történtekre reagálva Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója az X-platformon azt írta, hogy Lavrov megjegyzései megerősítik, hogy Oroszországnak nincs szándéka megállni Ukrajnánál, hacsak meg nem állítják.

Gerascsenko az orosz külügyminiszter nyilatkozatával kapcsolatban az EBESZ-nek is tanácsot adott, és azt javasolta, hogy az Orosz Föderációt zárják ki a szervezetből, mint egy olyan országot, amely minden EBESZ-normát megsértett.

Lavrov a Balkánról is beszélt

Lavrov úgy fogalmazott szkopjei sajtóértekezletén, hogy nem nagy szakértője a macedón-bolgár kapcsolatoknak, de szerinte a térség problémáinak a gyökerei a Nyugatig, vagyis a volt Jugoszlávia felbomlásáig nyúlnak vissza.

– És ezt nem csak Bulgária és Macedónia kapcsolatára, hanem minden balkáni országra nézve mondanám, mert minden balkáni probléma gyökere a nyugati hatalmak magatartásában rejlik

– jelentette ki Lavrov a MIA, macedón hírügynökség kérdésére válaszolva. Ezt azzal toldotta meg, hogy a Nyugatnak mindig is az volt az érdeke, hogy a különböző nemzeteket egymás ellen uszítsa.

– Meggyőződésem, hogy a Balkán-félsziget népei nehéz történelmi változásokon mentek keresztül, közös kóddal rendelkeznek, és nem engedhető meg a Nyugatnak, hogy egymás ellenségeivé tegye őket

– mondta Lavrov, aki arra szólította fel a térség országait, hogy ne csatlakozzanak az Oroszország elleni szankciókhoz csak azért, hogy eleget tegyenek bizonyos nyugati várakozásoknak.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

23
Lavrov részt vehet az EBESZ szkopjei ülésén, Bulgária megnyitotta előtte a légterét

Milyen szerepet játszhat az EBESZ Európa jövőjét illetően?

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava