Connect with us

Fegyverzet

ÁTSZÁLLNAK: Románia felfüggeszti a MIG-21 használatát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

mig 21 roma
Listen to this article

Daniel Petrescu román vezérkari főnök felfüggesztette a MiG-21 Lancer harci gépek használatát, miután az elmúlt években több repülő is műszaki problémák miatt lezuhant vagy kényszerleszállást hajtott végre. A rendelet már életbe is lépett. A román védelmi minisztérium közölte, hogy a felfüggesztési időszakban a román légierő az F-16-os harci gépeket használ, amelyeket támogat az Air Policing fedőnevű légtérvédelmi missziójában résztvevő a NATO-gépek.

A közlemény szerint ezzel egy időben elrendelték az újabb F-16-os harci gépek beszerzési eljárásának felgyorsítását. Bukarest 32 ilyen repülőt akar vásárolni Norvégiától.

Romániának három – egyenként 16 gépből álló – repülőrajra van szüksége, hogy felügyelje saját légterének biztonságát, eddig azonban csak 16 használt, új hajtóművel és elektronikával, valamint korszerű fegyverzettel felszerelt F-16-os Fighting Falcont sikerült beszereznie Portugáliától.

A Norvégiától beszerzésre kerülő további 32 géppel együtt lenne meg a szükséges három repülőraj.

A román védelmi tárca közleménye szerint a tranzakciót jóváhagyó törvénytervezetet a román parlamentben hamarosan napirendre tűzik.

Románia minimum 10 évig akarja használni az F16-os gépeket, amelyek átmenetet képeznek az F-35-ös, ötödik generációs harci gépek felé. Az utóbbiak megvásárlására vonatkozó szándékot Klaus Johannis román elnök jelentette be február elején.

Az államfő akkor hangsúlyozta, hogy a román légierő korszerűsítése nem áll le az F16-osokkal.

A légtéri járőrözésből eddig a román légierő izraeli segítséggel felújított, orosz gyártmányú MiG-21 típusú vadászgépei is kivették a részüket.

A korábban 110 vadászgépből álló flottában mára körülbelül 30-40 harcképes gép maradt. Legutóbb március elején zuhant le egy MIG-21-es, az utóbbi 25 évben pedig több mint húsz hajtott végre kényszerleszállást vagy csapódott a földbe.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava