Connect with us

Európai Unió

ÍGÉRET: Pénzzel próbálják becsalogatni Szerbiát az Európai Unióba

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bertolini
A cikk meghallgatása

Mindannyian emlékszünk még arra, hogy mekkora volt a felhajtás az úgynevezett “Washiongtoni Szerződés” aláírása után, amikor hatalmas amerikai pénzek “lógtak a levegőben”. Akkori cikkünkben kicsit pikirten megjegyeztük, hogy a szerbek & amerikaiak előre ittak a grizllymedve bőrére. Most az Európai Unió próbálkozik azzal, hogy jelentős összegeket ajánljon fel Szerbiának arra az esetre, ha belép a klubba. Egy kis malíciával azt mondthatnánk, hogy nicsak, nicsak, az EU rájött, hogy melyik nyelvet érti a belgrádi vezetés!

Tízzel kell felszorozni

Nicola Bertolini, az EU szerbiai küldöttségének képviselője kijelentette, hogy a nyugat-balkáni politikai vezetőknek nincs megfelelő elképzelésük a térség uniós integrációjáról, és bátrabbnak kell lenniük.

Bertolini nyilván azért beszélt erről többes számban, mert korábban az Európai Unió észak-macedóniai misszióját vezette, így hát van némi tapasztalata: konyít egy kicsit az ügyhöz. A reklám után elmondjuk, hogy mekkora pénzekről van szó.

– Amikor Szerbia tagja lesz az EU-nak, remélem, öt év múlva, de ne fogjanak a szavamon, tízszer több forrást kap az Uniótól, mint ma

– mondta Bertolini “Az Európai Unió téves megítélése a Nyugat- Balkánon” címet viselő belgrádi konferencia megnyitásakor, a tanácskozást Perugia, Belgrád és Zágráb egyetemei közösen szervezték, de jelen voltak Soros György belgrádi veteránjai is.

Bertolini – aki tavaly szeptember óta az EU-küldöttség belgrádi együttműködési osztályának vezetője – elmondta, hogy az unió tagjainak és a tagjelölteknek szánt források között óriási különbségek vannak.

Az uniós illetékes szerint egyelőre nem világos, hogy a szerb állanpolgárok milyen irányba szeretnének menni, a térség többi országának lakóihoz képest főleg nem az.

– Vannak különbségek a régió országai között. Szerbiában az állampolgárok mintegy 50 százaléka az EU-párti, a régió többi országában sokkal nagyobb az EU-tagság iránti vágy

– tette hozzá Bertolini, aki szerint a Nyugat- Balkánon élő emberek hisznek az Euórpai Unióg bővítésében, a vezetőknek kellene bátrabnak lenniük, merthogy – ezt már mi tesszük hozzá – nagy összegekről van szó.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava