Connect with us

Oroszország

KERÜLŐÚT(?) Az oroszok Szerbiában alapítanak cégeket

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Oroszország Ukrajna elleni agressziójának kezdete óta 323 jogi személyt (céget) jegyeztek be Szerbiában, amelyek alapítói az Orosz Föderációból származnak. Ezt a Vajdasági kutató-elemző központ a Voice írja, a hír több helyen is megjelent a szerb ellenzéki vagy ahhoz közeli médiában.

Feltételezésünk szerint előfordulhat, hogy ez bizonyos értelemben kerülőutat jelenthetett volna az oroszok számára, de az Európai Unió a március 15-én közétett szabályozással megtiltotta az együttműködést azokkal a cégekkel, amelyben az oroszok többségi tulajdonnal rendelkeznek. Viszont az sem kizárt, hogy nem együttműködési céllal jöttek létre, miután jó részük számítógépes programozással kíván foglalkozni.

A Voice beszámolója szerint az “Oroszország Ukrajna elleni agresszióját” követően alakult cégek egynegyedét teszik ki a Szerbiában összesen bejegyzett orosz tulajdonban lévő vállalkozásoknak.

Csak márciusban naponta átlagosan kilenc, míg április 1-jén 27 orosz tulajdonban lévő cég jött létre Szerbiában, a legtöbb március 25-én, aznap 51 orosz tulajdonban lévő vállalkozást jegyeztek be.

Az újonnan alapított cégek több mint felét, azaz 169-et számítógépes programozási tevékenységre jegyezték be, a cégek túlnyomó többségét Belgrádban és Újvidéken regisztrálták, az előbbiben 246-ot, az utóbbiban pedig 48-at.

További érdekesség, hogy 62 újonnan alakult és orosz tulajdonban lévő céget ugyanarra az újbelgrádi címre jelentették be, ebből csak kettő nem akar számítógépes programozással foglalkozni.

A 62 cég közül 22 bejegyzése március 25-én, vagyis egyazon napon történt.

A hír szépséghibája, hogy a Voice nem nevezte meg az adatok forrását, de miután a portált a vajdasági független újságírószövetség kezeli, feltételezhető, hogy nem kacsáról van szó, mivel nem április elsején, hanem április másodikán jelent meg.

A hírt már átvette a CNN-hez kötődő N1 televízió szerbiai lerakata, így már bekerült a szerb ellenzéki köztudatba, és az amerikai kötődés által valószínűleg a nemzetközi terjedés is biztosított.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava