Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Bosznia

DIVERZIFIKÁLT HATÁRŐRIZET: Három “nagyszerb” csak akkor léphet be Boszniába, ha a boszniai oldalon szerbek lesznek műszakban

petronijevic pink
NYOMÓS OK: Az egyik kitiltott, Goran Petronijević a baráti Pink televízióban, a hajtókán orosz és szerb zászlós kitűzővel (Screenshot)
Olvasási idő: 2 perc

A és a bosnyákok közös erővel folytatják -Hercegovina aláásását, miután a és a Bosznia-Hercegovina közötti határon “titkosszolgálatilag” nem engedtek be három “nagyszerbet” Bosznia-Hercegovinába, azaz a szerb enklávéba. Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina elnökségének szerb tagja bejelentette, hogy intézkedni fognak a határrendészet “áthangolása” érdekében.

Darázsfészek

Dodik korábban azzal fenyegetőzött, hogy a boszniai átveszi a központi kormánytól a védelmi és biztonsági hatásköröket. Eddig a fő támadási felületet a közös képezte, most azonban a határrendészet és a Hírszerző és Biztonsági Ügynökség, az OSA (Obavještajna sigurnosna agencija, az osa szó jelentés darázs) is célkeresztbe került.

Az OSA már eddig is csípte a szerbek szemét, mert azt az általában Osmica (Nyolcas) néven emlegetett Osman Mehmedagić vezeti, aki a bosnyák Demokratikus Akciópárt éhez, Bakir Izetbegovićhoz van “becsatornázva”, az általa vezetett pedig most három szerbet nem engedett be Bosznia-Hercegovinába, mert megítélése szerint “nemzetbiztonsági kockázatot” jelentenek az országra.

Március 12-e és 25-e között nem léphetett be Bosznia-Hercegovinába Miloš Ković, belgrádi történészprofesszor, aki Ratko Mladić katonai vezető tanúja volt a Hágai Törvényszék előtt, ahol elutasította annak még a gyanúját is, hogy a boszniai szerb erők célja a kilencvenes években Nagy-Szerbia létrehozása volt. Ković azt az álláspontot képviseli, hogy Bosznia-Hercegovinában akkortájt polgárháború dúlt, amelyben a szerb erők önmagukat védték.

Nem léphetett be Bosznia-Hercegovinába Goran Petronijević belgrádi ügyvéd sem, aki azzal tette magát híressé és nemkívánatossá, hogy a Hágai Törvényszék előtt védte Radovan Karadžićot. Petronijević ráadásul az Orosz Humanitárius Misszió Alapítvány kuratóriumának elnöke, ami nyilván hozzájárult a távoltartásához.

A harmadik kitiltásra érdemesült személy Bratislav Dikić a szerb csendőrség tábornoka & egykori parancsnoka volt, akit a 2016-os montenegrói puccskísérlet egyik szervezőjeként tartanak számon a Balkánon, és talán Oroszországban is.

Intézkedik

Dodik a kitiltásokkal kapcsolatban közölte: ha valaki jelzi neki(k), hogy Szerbiából jön, akkor megpróbálják úgy megszervezni a műszakokat, hogy boszniai oldalon is szerb őrök legyenek szolgálatban, amikor a bosnyákok számára nemkívánatos személyek belépésre jelentkeznek, és miután Bosznia-Hercegovina végig a Szerb Köztársaság által határos Szerbiával, az egyik oldal által kitiltott, a másik oldal által viszont áhított személyek biztonsága is garantált.

Dodik azzal vádolta az OSA-t, hogy “elidegenedett hatalmi központtá vált”, amelyet kizárólag a szolgálat igazgatója, a már említett Mehmedagić a saját feudumának tart.

Egyúttal bejelentette, hogy felkéri Bosznia-Hercegovina minisztertanácsának elnökét, a szerb származású Zoran Tegeltiját: intézkedjen annak érdekében, hogy a “véletlenül” éppen szolgálatban lévő szerb határőrök ne tartsák tiszteletben a tilalmat, és engedjék be az országba a “titkosszolgálatilag” nemzetbiztonsági kockázatnak tekintett személyeket.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Dodik úgy fogalmazott, hogy boszniai szerb részről eddig nem volt ilyen szándék, de ha (a bosnyákok) ezt akarják, akkor ezután “ez lesz a játék”.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: