Connect with us

A Háború

AZ INDOTEK ISMÉT BESZÁLL: Kivonulnak az oroszok, bevonulnak a magyarok/amerikaiak Horvátországba

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

Barátaim az úrban, abban a nem várt kegyelemben volt részem, hogy a vezető horvát politikusok nem nyilatkoztak a hétvégén, de még hétfőn sem, ami igencsak kellemessé tette a tavasz első napját. Jó, jó: füllentek némileg, mert azért Davor Božinović és Tomislav Ćorić belügy-, illetve gazdaságügyi miniszter is szerepelt a tévében, de szerencsére nem mondtak semmi különöset. Ćorić jobban erőlködött, és bejelentette, hogy csökkenek az üzemanyagárak, illetve megerősítette, hogy új gázmezőt kötnek be a horvát rendszerbe, de mivel ez a legjobb esetben is az éves szükségletek 2 százalékát fedezi, a közérzetjavításon túl, egyéb jelentőséget nem nagyon tulajdonítunk neki.

Miután a tudósító kisírta magát, térjünk át a lényegre!

Magyarok váltják az oroszokat

A legújabb értesülések szerint a Sberbank 44 százalékos részesedése a Fortenova (volt Agrokor) mezőgazdasági konszernben rövidesen tulajdonost cserél. Az oroszok helyébe legvalószínűbben a magyar/amerikai Indotek lép, és a Forbes által Magyarország 10. leggazdagabb emberének kikiáltott Jellinek Dániel szerzi meg a horvátországi, szerbiai és bosznia-hercegovinai érdekeltségekkel rendelkező Fortenova kicsit kevesebb mint a felét.

Itt jegyezzük meg halkan, hogy az Indotek Group, vagyis javarészt Jellinek Dániel, a Diófa Alapkezelő által nemrégiben beszállt a szlovén szállodaiparba a Sava Groupban szerzett részesedése alapján, de térjünk vissza a magyarok horvátországi szerepvállalására.

Ez bízvást megnyugtatta egy kicsit a kedélyeket Zágrábban, mert kérdéses volt, mi lesz a Fortenovával a szankciók következtében. A horvát újságírók már arról is spekulálni kezdtek, hogy a magyar beruházás következtében esetleg megváltozik a Fortenova termelési szerkezete, de ez egy olyan távoli lehetőség, hogy pillanatnyilag nem érdemes beszélni róla.

Mindenesetre az élelmiszerpiacon beálló bizonytalanság azt engedi előlegezni, hogy Jellinek ázsiója az elkövetkezőkben tovább emelkedik a Forbes-listán.

Hogy a szankciók nem csak a címzettnek, azaz Oroszországnak okoznak fejtörést, az nem titok, akárcsak az sem, hogy aki csak teheti, igyekszik mérsékelni ezek hatását a hazai iparra, gazdaságra.

A horvát megoldás, úgy tetszik, ebben az esetben az lesz, hogy az orosz tulajdonosokat a továbbiakig “jegelik”, hogy lehetővé tegyék az orosz tulajdonban lévő horvát cégek ügyvitelének zavartalan folytatását.

Jegelik az oroszokat

Az első konkrét példa a szlavónbródi Đuro Đaković TEP vállalat, amely az Alekszej Mordasov orosz oligarcha NordEnergi Grupp cégének tulajdonában van. A szlavónbródi cég egyébként szinte kizárólag az EU területén végzi üzleti tevékenységét, és 1000 alkalmazottjával egyike a vezető cégeknek a kazánházak, biomassza-feldolgozó létesítmények, villanyerőművek felszerelésének gyártása területén.

Mordasov üzleti birodalma ellen az Egyesült Államok 2018-ban szankciókat foganatosított, miután az német turbinákat szerelt fel a “visszaszerzett” Krími-félszigeten.

Horvát értesülések szerint egyelőre még nem jelentkezett senki sem, aki eléggé tőkeerős lenne a Đuro Đaković TEP megszerzéséhez, a cég projektjei ugyanis általában nagy befektetést igényelnek, mielőtt kifizetődővé válnak.

A konkrét megoldást a Zdravko Marić pénzügyminiszter által aláírt dokumentum jelentette, amelynek értelmében a cég ügyvitelét leválasztották a tulajdonosi jogokról, és lehetetlenné válik bármilyen tranzakció a tulajdonos és esetleg tulajdonában lévő egyéb vállaltok irányába. Ami új magyarra úgy fordítható le, hogy a cég működik tovább, de Mordasovot megfosztják a tulajdonosi jogoktól, és a továbbiak nem teheti zsebre a hasznot, sem személyesen, sem valamilyen más cége által.

Valószínűleg hasonló megoldást alkalmaznak az orosz tulajdonban lévő idegenforgalmi létesítmények esetében is, ahol ugyancsak tulajdonoscserék várható, vagyis ezen a téren is megnyílhat a lehetőség a magyar befektetők előtt, hogy beüljenek a putyini örökségbe.

A tudósító további siralmai

Ilyenkor mindig hálát adok a teremtőnek, hogy nem vagyok orosz oligarcha. Ennyi sorscsapás után kifordul az ember szájából az aranykanál, és cigányútra szalad a kaviár. Alig marad az embernek pár milliárd dollárja, és a kellemes Monte Carlo, vagy a mozgalmas Las Vegas helyett most kénytelen Macaóban rulettozni.

Igazán szörnyű érzés lehet, még ha nem is annyira, mintha Ukrajnában kellene szétlövetni a s*ggét az ezernyi Iván és Ványa társaságában, akiknek csak pár rubel vagy kopek jut a “hazafias kiállásért”. Hogy az önkéntes ágyútöltelékekről ne is beszéljünk.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia11 óra telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország2 nap telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia5 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia2 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava