Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

A Háború

AZ INDOTEK ISMÉT BESZÁLL: Kivonulnak az oroszok, bevonulnak a magyarok/amerikaiak Horvátországba

fortenova grupa8 010419 1 scaled 1
Félig-meddig magyar kézre kerül a Fortenova Csoport
Olvasási idő: 3 perc

Barátaim az úrban, abban a nem várt kegyelemben volt részem, hogy a vezető politikusok nem nyilatkoztak a hétvégén, de még hétfőn sem, ami igencsak kellemessé tette a tavasz első napját. Jó, jó: füllentek némileg, mert azért Davor Božinović és Tomislav Ćorić belügy-, illetve gazdaságügyi miniszter is szerepelt a tévében, de szerencsére nem mondtak semmi különöset. Ćorić jobban erőlködött, és bejelentette, hogy csökkenek az üzemanyagárak, illetve megerősítette, hogy új gázmezőt kötnek be a horvát rendszerbe, de mivel ez a legjobb esetben is az éves szükségletek 2 százalékát fedezi, a közérzetjavításon túl, egyéb jelentőséget nem nagyon tulajdonítunk neki.

Miután a tudósító kisírta magát, térjünk át a lényegre!

váltják az oroszokat

A legújabb értesülések szerint a Sberbank 44 százalékos részesedése a (volt Agrokor) mezőgazdasági konszernben rövidesen tulajdonost cserél. Az oroszok helyébe legvalószínűbben a / Indotek lép, és a Forbes által 10. leggazdagabb emberének kikiáltott Jellinek Dániel szerzi meg a horvátországi, szerbiai és bosznia-hercegovinai érdekeltségekkel rendelkező Fortenova kicsit kevesebb mint a felét.

Itt jegyezzük meg halkan, hogy az Indotek Group, vagyis javarészt Jellinek Dániel, a Diófa Alapkezelő által nemrégiben beszállt a szállodaiparba a Sava Groupban szerzett részesedése alapján, de térjünk vissza a magyarok horvátországi szerepvállalására.

Ez bízvást megnyugtatta egy kicsit a kedélyeket Zágrábban, mert kérdéses volt, mi lesz a Fortenovával a következtében. A horvát újságírók már arról is spekulálni kezdtek, hogy a magyar beruházás következtében esetleg megváltozik a Fortenova termelési szerkezete, de ez egy olyan távoli lehetőség, hogy pillanatnyilag nem érdemes beszélni róla.

Mindenesetre az élelmiszerpiacon beálló bizonytalanság azt engedi előlegezni, hogy Jellinek ázsiója az elkövetkezőkben tovább emelkedik a Forbes-listán.

Hogy a szankciók nem csak a címzettnek, azaz Oroszországnak okoznak fejtörést, az nem titok, akárcsak az sem, hogy aki csak teheti, igyekszik mérsékelni ezek hatását a hazai iparra, gazdaságra.

A horvát megoldás, úgy tetszik, ebben az esetben az lesz, hogy az tulajdonosokat a továbbiakig “jegelik”, hogy lehetővé tegyék az orosz tulajdonban lévő horvát cégek ügyvitelének zavartalan folytatását.

Jegelik az oroszokat

Az első konkrét példa a szlavónbródi Đuro Đaković TEP vállalat, amely az Alekszej Mordasov orosz oligarcha NordEnergi Grupp cégének tulajdonában van. A szlavónbródi cég egyébként szinte kizárólag az EU területén végzi üzleti tevékenységét, és 1000 alkalmazottjával egyike a vezető cégeknek a kazánházak, biomassza-feldolgozó létesítmények, villanyerőművek felszerelésének gyártása területén.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Mordasov üzleti birodalma ellen az 2018-ban szankciókat foganatosított, miután az német turbinákat szerelt fel a “visszaszerzett” Krími-félszigeten.

Horvát értesülések szerint egyelőre még nem jelentkezett senki sem, aki eléggé tőkeerős lenne a Đuro Đaković TEP megszerzéséhez, a cég projektjei ugyanis általában nagy befektetést igényelnek, mielőtt kifizetődővé válnak.

A konkrét megoldást a Zdravko Marić pénzügyminiszter által aláírt dokumentum jelentette, amelynek értelmében a cég ügyvitelét leválasztották a tulajdonosi jogokról, és lehetetlenné válik bármilyen tranzakció a tulajdonos és esetleg tulajdonában lévő egyéb vállaltok irányába. Ami új magyarra úgy fordítható le, hogy a cég működik tovább, de Mordasovot megfosztják a tulajdonosi jogoktól, és a továbbiak nem teheti zsebre a hasznot, sem személyesen, sem valamilyen más cége által.

Valószínűleg hasonló megoldást alkalmaznak az orosz tulajdonban lévő idegenforgalmi létesítmények esetében is, ahol ugyancsak tulajdonoscserék várható, vagyis ezen a téren is megnyílhat a lehetőség a magyar befektetők előtt, hogy beüljenek a putyini örökségbe.

A tudósító további siralmai

Ilyenkor mindig hálát adok a teremtőnek, hogy nem vagyok orosz oligarcha. Ennyi sorscsapás után kifordul az ember szájából az aranykanál, és cigányútra szalad a kaviár. Alig marad az embernek pár milliárd dollárja, és a kellemes Monte Carlo, vagy a mozgalmas Las Vegas helyett most kénytelen Macaóban rulettozni.

Igazán szörnyű érzés lehet, még ha nem is annyira, mintha Ukrajnában kellene szétlövetni a s*ggét az ezernyi Iván és Ványa társaságában, akiknek csak pár rubel vagy kopek jut a “hazafias kiállásért”. Hogy az önkéntes ágyútöltelékekről ne is beszéljünk.


Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: