Connect with us

Magyarország

BEVÁSÁRLÁS: Beszállhat a szlovéniai szállodaiparba a Diófa Alapkezelő Zrt.

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

toplice
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Nem hivatalos értesülések szerint hamarosan új kézbe kerülhet a Sava Hotels szlovéniai szállodalánc részvényeinek mintegy 43 százaléka, amely eddig az amerikai York befektetési alap tulajdonában volt. Erre jó esélyekkel pályázik az egyik leggazdagabb magyar üzletember, aki kitűnő kapcsolatokat ápol Viktor körével, így annak vejével is. Erről a szlovéniai 24ur.com hírportál számolt be, amely szerint ez újabb jelentős magyar előretörés a szlovén piacon, ráadásul a szlovén gazdasági miniszter elképzeléseit is keresztbe húzza egy szlovén állami turisztikai holding felállításával kapcsolatban.

Nagy lépés lehet a Diófának

A szlovén turizmus várhatóan újabb fontos szereplőt kap. A szlovén 24ur.com információi szerint egy Orbán Viktor miniszterelnök közeli köréhez tartozó üzletember, akinek a nevét nem írja le a szlovén hírportál, várhatóan 43%-os részesedést szerez a Sava Hotels szállodaláncban.

A hírportál azt viszont nyilvánosságra hozta, hogy a Diófa Alapkezelő Zrt. vásárolja be magát a Sava Hotelsbe, ezt követően már nem igen kell találgatni, hogy ki a rejtélyes üzletember.

A Diófa az ügylet lebonyolítását követően egyelőre csak a több mint 2000 ezer szobával rendelkező szállodalánc kisebbségi tulajdonosa lesz a legjobb tengerparti helyeken, vagyis Portorožban, Izolában és Strunjanban, továbbá Bledben, Ptujban, Radenciban és Moravske Toplicében, a tulajdonosi arány azonban változhat, mint az az alábbiakból kiderül..

A magyar befektetők már komolyan megvetették a lábukat Szlovéniában, korábban az OTP megvásárolta a NKBM-et, a Mol Szlovénia az ÖMV kiskereskedelmi hálózatát, az AutoWallis több autókereskedőt és -forgalmazót, a Comitatus magyar állami alap a Terme Lendavát, a TV2 Media a Planet TV-t, a WFC International pedig a Heads Adriatic toborzó/munkaerőkezelő iroda tulajdonosa lett.

A York már úgyis menni akart

A York egy ideje már le akar lépni, mert a 43 százalékos részesedés kevés ahhoz, hogy „igazi irányítási erővel” rendelkezzen a Sava Hotelsben. Tavaly nyáron ugyan kis híján megegyezésre jutott a szállodalánci papírok 19 százalékának megvételéről az azokat birtokló állami vagyonkezelő holdingtól (SDH), ám a holdig utólagos követelései miatt az üzlet kútba esett.

A York ezért árulni kezdte a maga részesedését, amelyért állítólag 35 millió eurót kért, de ennél alacsonyabbak voltak azok az egyébként nem kötelező érvényű ajánlatok, amelyeket kapott.

Az amerikai befektetési alap ezért ősszel újraindította a folyamatot, amire két ajánlat érkezett, az egyik Horvátországból, a másik Magyarországról, de a most végfázisban lévő tárgyalások már csak egy gazdag magyar befektetővel folynak, aki jó kapcsolatban áll Orbán körével.

Ha az aláírás megtörténik, akkor a szlovén államnak, illetve az állami holdingnak és a KAD szlovén nyugdíjalapnak 30 napja lesz arra, hogy éljen elővásárlási jogával, amit azonban valószínűleg nem érvényesítenek, miután a Sava Hotels már nem szerepel az állami vagyonkezelő holding újonnan jóváhagyott kezelési tervében.

bledi szalloda

Kilátás a bledi tóra a fent említett szállodából.

A 24ur.com szerint ezért bármi előfordulhat, az állami részesedés jelenlegi 47-nak 25 százalékra történő csökkentésétől, egészen annak teljes eladásáig.

Nem kell túl sokat logikázni annak átlátásához, hogy ami nem sikerült az amerikaiaknak, mármint a többségi részesedés megszerzése, az esetleg könnyen összejöhet a Diófának, itt már csak az a kérdés, hogy az üzlet megkötését befolyásolták-e, vagy befolyásolják-e a kimondottan jó szlovén-magyar politikai kapcsolatok.

A magyarok vennének mást is

A York részvénycsomagjának megvásárlásával a szlovén nyugdíjalap (KAD) és az az állami vagyonkezelő (SDH) többségi tulajdont szerezhetett volna a Sava Hotelsben, ami határozott lendületet adhatott volna egy szlovén idegenforgalmi holding létrehozásának, ezt az elképzelést különösen dédelgette Zdravko Počivalšek gazdasági miniszter dédelgette/dédelgeti.

Az első lépések meg is történtek, amikor a szlovén állam, vagyis az állami vagyonkezelő holding tavaly tavasszal megvásárolta a Terme Olimiát a NKBM-től, amely nem sokkal később került teljes mértékben az OTP birtokába. A Sava Hotels esetleges magyar kézre kerülése végképp összekuszálhatja a szálakat, miután a legfőbb szlovén szállodatulajdonosról van szó.

A 24ur.com szlovén hírportál nem hivatalosan egyébként úgy értesült, hogy a Sava Hotels nem az egyetlen szlovén cég, amely iránt a magyarok érdeklődnek, a listán szerepel az Istrabenz Turizam is, amely jelenleg ugyan nem eladó, de a szlovén pénzügyi vagyonkezelő (Bank Assets Management Company, BAMC) már érdeklődött a kormánynál, hogy a helyzet változhat-e. Mindezt valószínűleg azért tette, mert több irányú jelentős érdeklődés tapasztalható, például Magyarország felől is. Ha netalán az Istrabenz Turizam is magyar kézbe kerülne, az újabb döfés lenne a szlovén idegenforgalmi holding ötletének.

Szerb Köztársaság

ÖSSZEÖLELKEZTEK: A boszniai szerb elnök Ankarában fotózkodott Orbán Viktorral

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Ankara
EGYMÁSBA KAPASZKODTAK: Orbán Viktor és Milorad Dodik egymásba kapaszkodott az ankarai beiktatási ünnepségen (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A boszniai szerb elnök is részt vett Recep Tayyip Erdoğan ankarai beiktatásán, és ebből az alkalommal találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, amit a Twitteren szorgalmasan dokumentált. A magyar miniszterelnök a Facebookon számolt be a beiktatási ünnepségről, ő viszont nem posztolt fotót arról, hogy összeölelkezett Milorad Dodikkal.

A „békepárti” Erdoğan

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott a Facebookon, hogy Magyarországnak és általában is nagyon kellett Erdoğan győzelme, mert ő Orbán megfogalmazása szerint a kihívójával, a „háborúpárti” Kemal Kılıçdaroğluval ellentétben az újraválasztott török elnök „békepárti” politikus.

Ebből már világossá válik, hogy Orbán melyik oldalra szurkolt, és hogy a továbbiakban is változatlanul „jól fejlődnek” a török magyar kapcsolatok.

Akárcsak a magyar-boszniai szerb kapcsolatok, bár erről nem a magyar miniszterelnöktől értesülhettünk, hanem Milorad Dodik boszniai szerb elnöktől, aki általában a Twitteren közli „magvas” gondolatait.

Most azt írta, hogy mindig szívesen találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akit a boszniai Szerb Köztársaság barátjának nevezett, miután Ankarában találkozott vele.

Ankara

CSALÁDI FOTÓ: A képen látható szőke hölgy nem Dodik felesége (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A Dodik mellett látható „szőkített hölgy” nem a boszniai szerb elnök felesége, hanem Dodik „politikai dalárdájának” lelkes énekese, név szerint Željka Cvijanović, a boszniai államelnökség 1/3 tagja a szerbek képviseletében.

Orbán az 1/3 taggal az európai közösség moldovai találkozóján is elbeszélgetett, amit viszont már a magyar miniszterelnök dokumentált a Facebookon közzétett videóban.

Orbán a moldovai csúcson Balkán-napot tartott, Cvijanović mellett megbeszélést folytatott a miniszterelnökkel, valamint a szerb elnökkel és a macedón miniszterelnökkel is. Erről mindről van fotó, de már nem fért ide.

Dodik és a törökök

A boszniai szerb elnöknek nem lehetett ilyen „sűrű napja” Ankarában, legalábbis erre lehet következtetni az internetre kiakasztott fotókból.

Ankara

Milorad és Mevlüt erősen vigyorognak Ankarában az örökkévalóság kedvéért (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

Ezek azt igazolják, hogy Dodik a magyar miniszterelnökön csak Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszterrel futott össze a folyosón, amit a boszniai szerb elnök az interneten találkozóként emlegetett, Çavuşoğlu viszont nem tartotta szükségesnek, hogy a világhálón (Twitter és Facebook) eldicsekedjen a Dodikkal folytatott „folyosói beszélgetésről”.

Milorad Dodik a dodik.net címen található internetes honlappal is erősíti médiajelenlétét, ez olyan, mint ha a magyar miniszterelnöknek lenne egy orban.net vagy orban.hu oldala.

A boszniai szerb elnök ezen is beszámolt ankarai útjáról, és magáról a beiktatási ünnepségről. Az ott készült fotón jól látható, hogy Dodik és Cvijanović egy sorral a magyar miniszterelnök előtt ült.

Ankara

Ankarában Dodik egy sorral hátrébb kapott helyett, mint Milorad Dodik (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A fotóhoz csatolt bejegyzésben a boszniai szerb elnök gratulált a török államfőnek, ha úgy tetszik, akkor a „török szultánnak”, a hatalom átvétele alkalmából, ami helyesebben mondva a hatalom továbbvitelét jelenti.

A boszniai szerb tévécsatornáknak nyilatkozva (Una, RTRS) Dodik visszalapozott a múltban, és felidézte azokat az időket, amikor a boszniai államelnökség szerb tagjaként találkozott Erdoğannal.

– Szerintem egy komoly elnökről van szó. Természetesen nincsenek illúzióim, de tény, hogy lehetőség van a párbeszédre (tudunk beszélni), és minden partnernek kijár a tisztelet

– mondta az őt meginterjúvoló újságíróknak a boszniai szerb elnök, aki a Twitteren ehhez még hozzátette, hogy a daytoni békemegállapodáshoz nyújtott eddigi határozott támogatás Erdoğan részéről kulcsfontosságú a jó együttműködés folytatásához.

A dodik.net által közölt cikk címe szerint Erdoğan minden partnerét tiszteletben tartja, és a (belső) megállapodást támogatja Bosznia-Hercegovinában, és amint ezt a fenti mondatból láthattuk, mindezt a daytoni szerződés szellemében teszi.

Dodik gyakran hozakodik elő a daytoni szerződésre utaló frázisokkal, amivel magát – függetlenül a szecesszionista törekvésektől – a boszniai békét megalapozó dokumentum védelmezőjeként igyekszik feltüntetni, azokat viszont rendszeresen kiosztja, akik nem követik az ilyen-olyan boszniai békét megteremtő és szavatoló dokumentum általa értelmezett iránymutatását.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava