Connect with us

Magyarország

BEVÁSÁRLÁS: Beszállhat a szlovéniai szállodaiparba a Diófa Alapkezelő Zrt.

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Hallgasd meg ezt a cikket!

Nem hivatalos értesülések szerint hamarosan új kézbe kerülhet a Sava Hotels szlovéniai szállodalánc részvényeinek mintegy 43 százaléka, amely eddig az amerikai York befektetési alap tulajdonában volt. Erre jó esélyekkel pályázik az egyik leggazdagabb magyar üzletember, aki kitűnő kapcsolatokat ápol Orbán Viktor körével, így annak vejével is. Erről a szlovéniai 24ur.com hírportál számolt be, amely szerint ez újabb jelentős magyar előretörés a szlovén piacon, ráadásul a szlovén gazdasági miniszter elképzeléseit is keresztbe húzza egy szlovén állami turisztikai holding felállításával kapcsolatban.

Nagy lépés lehet a Diófának

A szlovén turizmus várhatóan újabb fontos szereplőt kap. A szlovén 24ur.com információi szerint egy Orbán Viktor miniszterelnök közeli köréhez tartozó üzletember, akinek a nevét nem írja le a szlovén hírportál, várhatóan 43%-os részesedést szerez a Sava Hotels szállodaláncban.

A hírportál azt viszont nyilvánosságra hozta, hogy a Diófa Alapkezelő Zrt. vásárolja be magát a Sava Hotelsbe, ezt követően már nem igen kell találgatni, hogy ki a rejtélyes üzletember.

A Diófa az ügylet lebonyolítását követően egyelőre csak a több mint 2000 ezer szobával rendelkező szállodalánc kisebbségi tulajdonosa lesz a legjobb tengerparti helyeken, vagyis Portorožban, Izolában és Strunjanban, továbbá Bledben, Ptujban, Radenciban és Moravske Toplicében, a tulajdonosi arány azonban változhat, mint az az alábbiakból kiderül..

A magyar befektetők már komolyan megvetették a lábukat Szlovéniában, korábban az OTP megvásárolta a NKBM-et, a Mol Szlovénia az ÖMV kiskereskedelmi hálózatát, az AutoWallis több autókereskedőt és -forgalmazót, a Comitatus magyar állami alap a Terme Lendavát, a TV2 Media a Planet TV-t, a WFC International pedig a Heads Adriatic toborzó/munkaerőkezelő iroda tulajdonosa lett.

A York már úgyis menni akart

A York egy ideje már le akar lépni, mert a 43 százalékos részesedés kevés ahhoz, hogy “igazi irányítási erővel” rendelkezzen a Sava Hotelsben. Tavaly nyáron ugyan kis híján megegyezésre jutott a szállodalánci papírok 19 százalékának megvételéről az azokat birtokló állami vagyonkezelő holdingtól (SDH), ám a holdig utólagos követelései miatt az üzlet kútba esett.

A York ezért árulni kezdte a maga részesedését, amelyért állítólag 35 millió eurót kért, de ennél alacsonyabbak voltak azok az egyébként nem kötelező érvényű ajánlatok, amelyeket kapott.

Az amerikai befektetési alap ezért ősszel újraindította a folyamatot, amire két ajánlat érkezett, az egyik Horvátországból, a másik Magyarországról, de a most végfázisban lévő tárgyalások már csak egy gazdag magyar befektetővel folynak, aki jó kapcsolatban áll Orbán körével.

Ha az aláírás megtörténik, akkor a szlovén államnak, illetve az állami holdingnak és a KAD szlovén nyugdíjalapnak 30 napja lesz arra, hogy éljen elővásárlási jogával, amit azonban valószínűleg nem érvényesítenek, miután a Sava Hotels már nem szerepel az állami vagyonkezelő holding újonnan jóváhagyott kezelési tervében.

Kilátás a bledi tóra a fent említett szállodából.

A 24ur.com szerint ezért bármi előfordulhat, az állami részesedés jelenlegi 47-nak 25 százalékra történő csökkentésétől, egészen annak teljes eladásáig.

Nem kell túl sokat logikázni annak átlátásához, hogy ami nem sikerült az amerikaiaknak, mármint a többségi részesedés megszerzése, az esetleg könnyen összejöhet a Diófának, itt már csak az a kérdés, hogy az üzlet megkötését befolyásolták-e, vagy befolyásolják-e a kimondottan jó szlovén-magyar politikai kapcsolatok.

A magyarok vennének mást is

A York részvénycsomagjának megvásárlásával a szlovén nyugdíjalap (KAD) és az az állami vagyonkezelő (SDH) többségi tulajdont szerezhetett volna a Sava Hotelsben, ami határozott lendületet adhatott volna egy szlovén idegenforgalmi holding létrehozásának, ezt az elképzelést különösen dédelgette Zdravko Počivalšek gazdasági miniszter dédelgette/dédelgeti.

Az első lépések meg is történtek, amikor a szlovén állam, vagyis az állami vagyonkezelő holding tavaly tavasszal megvásárolta a Terme Olimiát a NKBM-től, amely nem sokkal később került teljes mértékben az OTP birtokába. A Sava Hotels esetleges magyar kézre kerülése végképp összekuszálhatja a szálakat, miután a legfőbb szlovén szállodatulajdonosról van szó.

A 24ur.com szlovén hírportál nem hivatalosan egyébként úgy értesült, hogy a Sava Hotels nem az egyetlen szlovén cég, amely iránt a magyarok érdeklődnek, a listán szerepel az Istrabenz Turizam is, amely jelenleg ugyan nem eladó, de a szlovén pénzügyi vagyonkezelő (Bank Assets Management Company, BAMC) már érdeklődött a kormánynál, hogy a helyzet változhat-e. Mindezt valószínűleg azért tette, mert több irányú jelentős érdeklődés tapasztalható, például Magyarország felől is. Ha netalán az Istrabenz Turizam is magyar kézbe kerülne, az újabb döfés lenne a szlovén idegenforgalmi holding ötletének.Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava