Connect with us

A Háború

KÍNAI SZÓVIVŐ: Hogyan alakult a NATO és Oroszország/Szovjetunió viszonya?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A kínaiak egy mozgó térképen felvázolták, hogy a történelem során miként alakult a NATO és Oroszország, illetve a “jogelőd” Szovjetunió viszonya. A történelmi ismeretek kiszélesítését a kínaik ezúttal a “NATO-időszámítás” kiindulópontjától kezdték.

Ilyen térképeket bárki készíthet és feltehet az internetre, elvégre ma már “szólás- és hazugságszabadság” van, az alábbi kis videó mellett azonban azért nem szabad egy kézlegyintéssel elmenni, mert azt nem más, mint a kínai külügyi szóvivő, Csao Li-csien tette ki a Twittere, tehát könnyen elképzelő, hogy a térkép “állami megbízásra” és felhasználásra készült. De ha nem is így van, akkor is mindenképpen egy fontos beosztású kínai állami hivatalnok megnyilvánulásának, és ezáltal akár Kína hivatalos álláspontjának is tekinthető.

A videón látható térkép az európai erőviszonyok változását mutatja be az utóbbi cirka 70 évben, ami természetesen vonatkozik Közép- Európára és a Balkánra is. A térképen nem szerepel Koszovó, ami azzal magyarázható, hogy Kína nem ismeri el az amerikai és európai szponzorálással létrehozott ország függetlenségét.

A kínai külügyi szóvivő annyira belejött a térképgyártásba, vagyis inkább térképközlésbe, hogy még eggyel megörvendeztette a világot.

Ezzel azt igyekszik bizonyítani, hogy a Nyugat mire gondol, amikor a “nemzetközi közösség” kifejezést használja. Erről a térképről viszont mintha hiányozna Dél- Korea, amely szintén amerikai befolyás alatt áll, bár lehet, hogy ezt Kína ezt sem ismeri el.

Voltak azonban megsokallták a kínai “térképgyártást” és a világ ily módon történő felosztását. Egy biztonsági szakértő ide csatolta annak a szavazásnak az eredményét, amellyel a világ országai az Ukrajna elleni agresszióról mondtak véleményt.

A szakértő szerint ennek a szavazásnak alapján a “nemzetközi közösség” sokkal tágabb fogalom, mint ahogy azt a kínai külügyi szóvivő értelmezi, és sokkal kevesebben maradnak ki belőle, mint azt a második kínai térkép sugallja. Ezért a szakértő arra kérte Csao Li-csient, hogy frissítse földrajzi és politikai ismereteit!

Az Ukrajna elleni támadással kapcsolatban tartott ENSZ-szavazás eredménye

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava