Connect with us

A Háború

HORVÁT TURISTÁK UKRAJNÁBAN + Jézusisten, mi lesz itten: jön a kanyaró?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Igor Konashenkov
hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

Bár pár napja nem írtam semmit, az nem jelenti azt, hogy bármiképpen is megváltozott volna a világ helyzete. Horvátországból kitekintve, minden olyan, ahogy hagytam: Zágráb megszeppent egy kicsit, amikor Moszkvában a horvát katonai attasét behívták egy kis kötetlen beszélgetésre a horvát önkéntesek miatt, akik orosz értesülések szerint olyan 200-an védik a demokráciát Ukrajnában.

Horvát turisták Ukrajnában

Željko Akrap ezredes valószínűleg valaki tanácsára az orosz hadügyminisztériumban tett hétvégi látogatása folyamán elutasította átvenni az orosz tiltakozó jegyzéket. A hivatalos Zágráb véleménye szerint a jegyzék átvétele annak beismerése lett volna, hogy Horvátország küldte az önkénteseket Ukrajnába, holott a horvát állami szerveknek semmi közük sincs egyes polgárai „turisztikai jellegű” mozgásához.

Mindenesetre Igor Konashenkov, az orosz hadügyminisztérium szóvivője – aki az ukrajnai orosz hadműveletek arca – leszögezte, hogy az Ukrajnában harcoló külföldiek nem számíthatnak a genfi egyezmény védelmére, és simán zsoldosnak tekintik őket, aki a helyszínen, minden teketória nélkül kivégezhető.

A helyzet komikumát – ha ilyenről illik egyáltalán beszélni – csak növelte a BALK-on már korábban emlegetett Denis Šeler nyilatkozata, aki elutasította annak még a gondolatát is, hogy önkénteseket toborozna az ukrán hadszíntérre.

A medve halállistája

Miután az utóbbi időben mindenki valahogy jobban odafigyel arra, hogy mit mondanak a Kremlben, így a dubaji világkiállításon feszítő horvát miniszterelnök sem hagyta szó nélkül a medve halállistáját, azaz az Oroszországgal ellenséges országok névsorának megalkotásáról szóló hírt, amelyet Putyin elnök rendelt meg, jelenleg még ismeretlen céllal. Plenković higgadtan csupán annyit fűzött az esethez, hogy itt igazán nincs mit tenni, Horvátország NATO tag, EU ország, így nem tehet másként tiszteletben kell tartania a NATO és az EU által meghozott intézkedéséket.

Ezt a hozzáállást a horvát média is követi. Bár itt-ott van némi disszonáns magányvélemény sokat látott, régi motorosok részéről, mindenki szépen beállt a sorba, és a nyugati narratívát követi.

Akárcsak az EU egyéb országaiban, Horvátországból sem lehet hozzáférni az orosz háborús propagandát terjesztő orosz hírközlő szervekhez – mint erre már a BALK kitért egyik cikkében – ezt egy VPN segítségével – mindez könnyedén áthidalható.

Jómagam viszont arra jöttem rá, hogy még VPN sem kell ahhoz, ha az ember szeretné megtudni, hogy mit hazudnak a gonosz muszkák. Elég a szerb lapokat olvasni, ők szépen kivonatoljak a moszkvai híreket.

Mindegy, úgyis vissza látszanak térni a régi szép idők, amikor csak nálunk lesz szabadság, demokrácia, Big Mac® & Coca-Cola, átellenben pedig a gonosz birodalma. Ahogy Bogár László mondaná, tényleg transzcendentális derűre lesz szükségünk ahhoz, ha ezt túl akarjuk élni.

Kanyaró a Balkánon

Ha azt tetszett eddig gondolni, hogy csak a nyugati & orosz médiamunkások értenek a nagyközönség riogatásához, ki-ki a maga módján, ilyesmit mi is tudunk, csak nem szeretjük művelni.

Mindazonáltal viszont ezt már nem kár, hanem bűn lenne kihagyni: a WHO (World Health Organisation – Egészségügyi Világszervezet) szakértői szerint ugyanis a Balkánon reális a veszélye annak, hogy kanyarójárvány tör ki, mert az interneten terjedő nagy okosságok következményeképpen a Balkán egyes részein aggasztóan csökkent a gyermekek átoltottsága a MMR kombinált oltóanyaggal (Measles, Mumps, and Rubella – kanyaró, mumpsz és rózsahimlő).

Montenegróban 2020-ban a csecsemők csupán 23,8 százaléka vette fel a második oltást, Észak-Macedóniaban a gyermekek 63 százaléka lett egyszer beoltva MMR-rel, Szerbiában pedig egy kicsit több, mint 78 százalék.

Szakértők szerint azonban 95 százalékos átoltottság kell ahhoz, hogy meggátoljuk a járvány kialakulását. Anekdota számba megy egy szerb orvos idevágó kommentje, amikor pár évvel ezelőtt arról folyt az agymenés, hogy a MMR autizmust vált ki a gyermekeknél:

Csak azokat a gyermekeket oltassák be, amelyeket szeretnének megtartani!

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

A Háború

KETTES SZÁMÚ VESZÉLY: A nyugati fegyvertranszferek az ukrajnai korrupciót táplálhatják

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

tacsanka
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Dobozi István, a Világbank volt vezető energiaügyi szakértője a napokban arra figyelmeztetett a Financial Times hasábjain, hogy az ukrajnai fegyverszállítmányok jó táptalajt jelenthetnek az ukrajnai korrupciónak. Ukrajna a háború előtt Oroszország után Európa második legkorruptabb országa volt, ezért komoly a veszélye annak, hogy megfelelő kontroll nélkül az Egyesült Államok úgy járhat, mint Afganisztánban, ahol a segélyek egy része a korrupciós csatornákon keresztül veszett el.

Hatalmas mennyiségű nyugati pénz ömlik Ukrajnába (a G7-ek 20 milliárd dollárt ígértek, hogy pótolják a finanszírozási hiányt az inváziót követően). Az utóbbi két hónapban egyedül Washington 53,6 milliárd dolláros gazdasági és katonai segélycsomagot hagyott jóvá.

Felelőtlenség ilyen kolosszális pénzösszeget és ennyi katonai eszközt a megtépázott Ukrajnának küldeni az Egyesült Államok kellő, vagy bármilyen felügyelete nélkül, ez az összeg ugyanis Ukrajna 2021-es bruttó hazai össztermékének egyharmada

– jegyezte meg Dobozi a Financial Timesban megjelent levelében, amelyben hasonlóságot vont Ukrajna és Afganisztán között.

Ez arra utal, hogy Washington mennyire keveset tanult az afganisztáni kudarcból, amely során az amerikai adófizetők dollárjai „szeptember 11-i milliomosokat ” hoztak létre. A jelek szerint az Egyesült Államok most kötelességének érzi, hogy eleget tegyen Volodimir Zelenszkij elnök szinte minden sürgős kérésének, hogy nehézfegyvereket biztosítson neki anélkül, hogy nyomon követhetné azok mozgását Ukrajnán belül

– írta Dobozi, aki itt a Transparency International 2021-es korrupciós indexére hivatkozott, amely szerint Ukrajna a második legkorruptabb ország Európában, természetesen Oroszország mögött.

Mint egykori világbanki alkalmazott, aki az ukrajnai energiaszektorban dolgozott, személyesen is szemtanúja voltam annak a nagyszabású kárnak, amelyet a burjánzó korrupció okozott ebben a fontos iparágban. A korrupció felszámolását célzó magasztos választási ígéretei ellenére Zelenszkij alatt az ukrán állam nagyrészt kleptokrácia maradt, beleértve a hadsereget is (az orosz agresszióval szembeni bámulatra méltó ellenállása ellenére)

– fejtette ki az Egyesült Államokban élő nyugdíjas szakértő, aki szerint Oroszország 2014-es első inváziója óta nagyméretű tiltott fegyverpiac alakult ki Ukrajnában.

Az amerikai pénzek és katonai felszerelések hatalmas megugrása új utakat nyitott az ukrán hadseregben a vesztegetés és a saját célokat szolgáló üzletelés előtt. Erős felügyelet nélkül a sebtében odaküldött amerikai és nyugati fegyverek egy része könnyen az Egyesült Államok ellenségeinek a kezébe kerülhet

– írta a Dobozi, aki szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök megszálló csapatai után a korrupció Ukrajna második legveszélyesebb ellensége.

A levél szerzője ezzel kapcsolatban Lev Trockij, „legendás” ukrán származású szovjet kommunista vezető egykori figyelmeztetését idézte, amely szerint „a hadsereg a társadalom mása, és annak minden betegségétől szenved, általában nagyobb lázzal”.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: