Connect with us

Horvátország

KIBERBIZTONSÁG: Kik védik a szabad világot? Természetesen a horvátok

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

reversing lab
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Höhöhö. Az utóbbi napokban szokás szerint elolvastam azt is amit kell, meg azt is, amit nem kell. Elvégre mi újságírók mindenevők vagyunk, ezért zöldségeket is fogyasztunk nagy mennyiségben. A dietetikusok szerint ez jót tesz a testi-lelki egészségnek, bár az utóbbiról mi nem vagyunk teljesen meggyőződve.

Orosz vérszállítmányok és egy ukrán néphős

Így tudomást szereztem arról, hogy az ukránok már könyörögnek a jenkiknek, hogy ne védjék őket annyira, mert igazán nem szeretnének háborúba keveredni a szomszédban szunyókáló macival.

Meg talán hagyjanak fel a rémhírek terjesztésével, mint amilyen a Reuters „megbízható forrásokból” származó értesülése, minek értelmében az oroszok vértartalékokat szállítottak az ukrán határ közelében állomásozó csapatoknak. A hír azért is érdekes, mert a nagy hírözön közepette kiderült, hogy az oroszok még mindig nem helyezték készenlétbe a tábori kórházakat, illetve nem mozdították őket a potenciális frontvonal közelébe.

A höhöhö-kategóriába tartozik Denis Šeler is, aki vagy hat éves ukrajnai tartózkodás után tért vissza Horvátországba. Ki az a Denis Šeler?

Šeler az Azov-hadosztály volt harcosa, és állítólag ukrán néphős is, de ennek nem jártam utána. Szóval Šeler az újságírók érdeklődésére, hogy lesz-e háború, röviden azt válaszolta, hogy nem hiszi, mivel lassan közeleg a tavaszi esőzések ideje, amikor még a tankok is beleragadnak a sárba, meg különben is, a határon állomásozó 100 ezer orosz kismiska ahhoz a 170 ezerhez képest, amellyel az Azov-hadosztály annakidején farkasszemet nézett.

A tiszteletlen derülést azzal fejezném be – mielőtt végre témára térek -, hogy halleluja, az EU végre, a 2009-től tartó huzavona után, végre eldöntötte, hogy a jövőben az unió területén csak is és kizárólagosan USB C csatlakozású mobiltöltőt lehet forgalmazni. Ez fantasztikus, és igazán nagy horderejű intézkedés az örjöngő infláció és az egeket ostromló enerigiaárak közepette, viszont ugyanakkor felcsillantja a reményt, hogy idővel talán megegyeznek a sokak által követelt téli/nyári időszámítás felszámolása ügyében is. Pedig mekkora vívmány volt!

Emlékeztetőül: mi szenvedő alanyok még 2018-ban kiszavaztuk a szerencsétlenkedés megszüntetését, de a brüsszeli hölgyek/urak jóvoltából még mindig évente kétszer oda-vissza hajtjuk az órát, nyomdafestéket nem tűrő kommentárok kíséretében. Ennyit a népakaratról, emberi jogokról és jogállamiságról.

A fekete egyszarvú

De mielőtt még belelovalnám magam az EU-s hülyeségek anatómiájának boncolgatásába, teszek egy vargabetűt és elmesélem, hogy miként védik a derék horvátok a szabad világot a mindenféle parancsuralmi hackerektől.

A zágrábi ReversingLabs egyike azoknak a horvát cégeknek amelyekről szinte senki se hallott, viszont területükön kimagasló eredményeket értek el az elmúlt évek során.

A ReversingLabs adatbázisa minden malware (rosszindulatú számítógépes program) lényeges adatait tartalmazza – az idők kezdete óta, azaz a 90-es évektől, legalábbis ezt állítja Igor Lasić, a cég műszaki alelnöke.

A szóban forgó adatbázisban 20 milliárd fájl van, azaz megközelítőleg 5 PB (petabájt) adat, ami durva-gorombán 5000 terabájt, azaz két és félszer nagyobb az Egyesült Államok összes akadémiai könyvtáraiban található adatoknál, amelyeket 2 petabájtra becsülnek.

Szinte nem létezik számítógépes védelemmel foglalkozó cég, amely szoftverei frissítése során nem lép kapcsolatba a zágrábi adatbázissal, az egyik leghíresebb ügyfelük pedig nem más, mint az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége, azaz a CIA. De az ügyfél-listán szerepel még a Microsoft, az Apple, a Morgan JP Bank és így tovább. Nem folytatjuk, nehogy unalmasak legyünk.

A ReversingLabs Amerikában már elnyerte a fekete egyszarvú (black unicorn) elnevezést, ami ugyanaz, mint a mezei egyszarvú, azaz olyan amelyik értéke meghaladja az egy milliárd dollárt, csak a kiberbiztonság terén.

Az igazság az, hogy a zágrábiak jelenleg még növekvő pályán haladnak, azaz technozsargonban scaleup-fázisban vannak, vgyis még nem érték el a varázslatos egy milliárdos válaszvonalat, de miután befektetőben nincs hiány, a kérdés nem az, hogy túllépik-e, hanem csak az, hogy mikor.

Szóval, Igor Lasić a zágrábi Jutarnji listnek adott interjújában azt is elmagyarázta, hogy amennyiben valamelyik cég biztos akar lenni abban, hogy az általa fejlesztett szoftverben nincsenek olyan elemek, amelyek Kínába, Észak- Koreába vagy éppen Romániába küldik az adatokat, az Zágrábból kéri az ellenőrzéshez szükséges adatokat.

Legutóbb például a ReversingLabs aktív szerepet játszott a Log4j java script világszerte nagy riadalmat kiváltó módosítása elleni akcióban. Ez a kis szoftver-összetevő ugyanis az, amelyet a webes felületek oroszlánrésze hasznosít a bejelentkezés, azaz a login folyamán. A hackerek ezt módosították, volt is pánik, amikor erre fény derült.

Szóval Zágrábban nem unatkoznak, a bazi nagy adatbázis naponta 20 millió bejegyzéssel lesz gazdagabb, közben meg dől a lé. Szép csendesen, mert ahogy ezt Lasić elmagyarázta a ReversingLabs-nál igazi geekek dolgoznak, akiket nem érdekel a hírverés. Akinek kellenek, az meg úgyis tudja, hogy hol találhatja meg őket.

Horvátország

Sztrájkügyben a bíróság a kormány ellen döntött, új multiplex mozi nyílt Koszovóban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sztrájk, multiplex
Széleskörű találkozó a kormány "tartalék főhadiszállásán" (Forrás: Twitter, Andrej Plenković )
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn Horvátországban azzal kezdődött a nap, hogy tíz óra tájban a zágrábi Megyei Bíróság bejelentette a döntését, amely lehetővé teszi a köztisztviselők és közalkalmazottak sztrájkját az igazságszolgáltatásban. Tehát az összes bírósági tisztviselő, gyorsíró, sofőr, takarítónő és más alkalmazott, aki ma reggel 7 órakor kezdte meg a sztrájkot, immár legálisan folytathatja a megmozdulást. Ezzel a bíróság lényegében a kormány ellen döntött, mert a kabinet a sztrájk betiltását követelte.

Szabad sztrájkolni

Történelmi nap ez a szakszervezetek, különösen a „nem reprezentatívak” számára, mert a bíróság kimondta, hogy törvényes a munkavállalók sztrájkja a bíróságokon és az ügyészségeken.

– Délelőtt 10 órakor ott voltunk a megyei bíróságon a sztrájkot jogszerűnek nyilvánító ítélethirdetésen, 10 óra 5 perckor pedig meghívást kaptunk Ivan Malenica igazságügyi minisztertől, hogy ma fél háromkor menjünk be tárgyalni. Nos, ez a megmozdulás legalább arra jó volt, hogy létrejöjjön a találkozó

– mondta Iva Sušković, az Állami és Helyi Alkalmazottak Szakszervezetének (SDLS) elnöke a zágrábi városi polgári bíróság előtt röviddel déli 12 óra előtt tartott tüntetésen.

Salamoni döntés

A kormány „tartalék főhadiszállásán”, a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban Andrej Plenković miniszterelnök fél tízkor találkozott a közszolgálati szakszervezetek képviselőivel.

A találkozón a miniszterelnök mellett részt vett Oleg Butković miniszterelnök-helyettes és tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Marko Primorac pénzügyminiszter, Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter, Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter, Marin Piletić a munkaügyi kérdésekért és a nyugdíjrendszerért, valamint a család- és szociálpolitikáért felelős miniszter, Vili Beroš egészségügyi miniszter, valamint Radovan Fuchs tudományos és oktatási miniszter.

sztrájk, multiplex

Andrej Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Nem sokkal 11 óra után véget ért a találkozó, amelyet követően Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője állt ki a sajtó munkatársai elé.

– A párbeszéd keretében arra jutottunk, hogy a következő napokban egyetértési megállapodást kötünk, amely megelőlegezi a kormány döntését az állami alkalmazottak és a köztisztviselők ideiglenes illetménykiegészítésének kifizetéséről

– jelentették be a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

– Ezt a köz- és állami alkalmazottak fizetéséről szóló új kidolgozásával összefüggésében kell érteni

– nyilatkozta Plenković miniszterelnök, hozzátéve, hogy a törvénynek január 1-jéig hatályba kell lépnie, és hozzátette, hogy két különböző rendeletet fogadnak el, egyet az állami tisztviselők, és egyet a köztisztviselők vonatkozásában.

Plenković szerint a közös döntések 219 000 alkalmazott bérét érintik, és bejelentette, hogy a legalacsonyabb bérek 100 euróval emelkednek.

Azok, akiknek valamivel magasabb fizetésük van, 80 vagy 60 euró növekedéssel számolhatnak. Ugyanakkor a kormányfő azt is közölte, hogy a nyaralási pótlék mindenki számára azonos lesz, azaz 300 euró.

Új mozi Koszovóban

Amíg Európa döntő többsége egy újabb háború kirobbanásával ijesztgeti magát Szerbia és Koszovó között, a német-horvát Blitz Cinestar, amely a régió legnagyobb filmszínházhálózatát működteti, bejelentette, hogy június 2-án, pénteken megnyitotta eddigi legnagyobb, 15 moziteremmel büszkélkedő megaplexét Koszovó fővárosában, Prištinában.

megamozi pristian

Fő a kényelem, a pristinai megamozi egyik terme a tizenötből (Forrás: Cineuropa)

A megamozi Európa azon részének legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Prishtina Mallban működik, fittyet hányva mindenféle vérgőzös jóslatnak.

A prištinai CineStar Megaplex a legnagyobb, legmodernebb, és egyben a legszebb mozi Koszovóban.

A Wall-to-wall Harkness vásznakat, a Barco 4K RGB lézerprojektorokat, a Real D Ultimate 3D-t, a JBL hangszórókat és a Crown audioerősítőket magában foglaló technológia mellett a prištinai CineStar belső berendezése, a zágrábi Franić & Šekoranja tervezőiroda munkáját dicséri.

A zágrábi tervezőiroda más, díjnyertes CineStar mozik belső berendezéséért is felelős, köztük a 2018-as Európa legjobb új építésű mozijának díjával büszkelkedő CineStar Split belső berendezése is az ő terveik után készült.

Körülbelül ennyit a háborúról, ami körül szakértők sora aggodalmaskodik Belfasttól České Budějovicéig.

Addig amíg nem zárják be a Ferizaj (szerbül Uroševac) melletti Camp Bondsteelt, illetve az amerikaiak nem vonulnak ki Koszovóból, nyugodtan lehet fagyizni és moziba járni, főleg most, hogy már van hova a CineStar jóvoltából.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava