Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

KIBERBIZTONSÁG: Kik védik a szabad világot? Természetesen a horvátok

reversing lab
Kép a ReversingLab honlapjáról
Olvasási idő: 3 perc

Höhöhö. Az utóbbi napokban szokás szerint elolvastam azt is amit kell, meg azt is, amit nem kell. Elvégre mi újságírók mindenevők vagyunk, ezért zöldségeket is fogyasztunk nagy mennyiségben. A dietetikusok szerint ez jót tesz a testi-lelki egészségnek, bár az utóbbiról mi nem vagyunk teljesen meggyőződve.

vérszállítmányok és egy néphős

Így tudomást szereztem arról, hogy az ukránok már könyörögnek a jenkiknek, hogy ne védjék őket annyira, mert igazán nem szeretnének háborúba keveredni a szomszédban szunyókáló macival.

Meg talán hagyjanak fel a rémhírek terjesztésével, mint amilyen a Reuters “megbízható forrásokból” származó értesülése, minek értelmében az oroszok vértartalékokat szállítottak az ukrán határ közelében állomásozó csapatoknak. A hír azért is érdekes, mert a nagy hírözön közepette kiderült, hogy az oroszok még mindig nem helyezték készenlétbe a tábori kórházakat, illetve nem mozdították őket a potenciális frontvonal közelébe.

A höhöhö-kategóriába tartozik Denis Šeler is, aki vagy hat éves ukrajnai tartózkodás után tért vissza Horvátországba. Ki az a Denis Šeler?

Šeler az Azov-hadosztály volt harcosa, és állítólag ukrán néphős is, de ennek nem jártam utána. Szóval Šeler az újságírók érdeklődésére, hogy lesz-e , röviden azt válaszolta, hogy nem hiszi, mivel lassan közeleg a tavaszi esőzések ideje, amikor még a tankok is beleragadnak a sárba, meg különben is, a határon állomásozó 100 ezer orosz kismiska ahhoz a 170 ezerhez képest, amellyel az Azov-hadosztály annakidején farkasszemet nézett.

A tiszteletlen derülést azzal fejezném be – mielőtt végre témára térek -, hogy halleluja, az EU végre, a 2009-től tartó huzavona után, végre eldöntötte, hogy a jövőben az unió területén csak is és kizárólagosan USB C ú mobiltöltőt lehet forgalmazni. Ez fantasztikus, és igazán nagy horderejű intézkedés az örjöngő és az egeket ostromló enerigiaárak közepette, viszont ugyanakkor felcsillantja a reményt, hogy idővel talán megegyeznek a sokak által követelt téli/nyári időszámítás felszámolása ügyében is. Pedig mekkora vívmány volt!

Emlékeztetőül: mi szenvedő alanyok még 2018-ban kiszavaztuk a szerencsétlenkedés megszüntetését, de a brüsszeli hölgyek/urak jóvoltából még mindig évente kétszer oda-vissza hajtjuk az órát, nyomdafestéket nem tűrő kommentárok kíséretében. Ennyit a népakaratról, emberi jogokról és jogállamiságról.

A egyszarvú

De mielőtt még belelovalnám magam az EU-s hülyeségek anatómiájának boncolgatásába, teszek egy vargabetűt és elmesélem, hogy miként védik a derék a szabad világot a mindenféle parancsuralmi hackerektől.

A zágrábi ReversingLabs egyike azoknak a cégeknek amelyekről szinte senki se hallott, viszont területükön kimagasló eredményeket értek el az elmúlt évek során.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A ReversingLabs adatbázisa minden malware (rosszindulatú számítógépes program) lényeges adatait tartalmazza – az idők kezdete óta, azaz a 90-es évektől, legalábbis ezt állítja Igor Lasić, a cég műszaki alelnöke.

A szóban forgó adatbázisban 20 milliárd fájl van, azaz megközelítőleg 5 PB (petabájt) adat, ami durva-gorombán 5000 terabájt, azaz két és félszer nagyobb az összes akadémiai könyvtáraiban található adatoknál, amelyeket 2 petabájtra becsülnek.

Szinte nem létezik számítógépes védelemmel foglalkozó cég, amely szoftverei frissítése során nem lép kapcsolatba a zágrábi adatbázissal, az egyik leghíresebb ügyfelük pedig nem más, mint az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége, azaz a CIA. De az ügyfél-listán szerepel még a Microsoft, az Apple, a Morgan JP Bank és így tovább. Nem folytatjuk, nehogy unalmasak legyünk.

A ReversingLabs Amerikában már elnyerte a fekete egyszarvú (black unicorn) elnevezést, ami ugyanaz, mint a mezei egyszarvú, azaz olyan amelyik értéke meghaladja az egy milliárd dollárt, csak a kiberbiztonság terén.

Az igazság az, hogy a zágrábiak jelenleg még növekvő pályán haladnak, azaz technozsargonban scaleup-fázisban vannak, vgyis még nem érték el a varázslatos egy milliárdos válaszvonalat, de miután befektetőben nincs hiány, a kérdés nem az, hogy túllépik-e, hanem csak az, hogy mikor.

Szóval, Igor Lasić a zágrábi Jutarnji listnek adott interjújában azt is elmagyarázta, hogy amennyiben valamelyik cég biztos akar lenni abban, hogy az általa fejlesztett szoftverben nincsenek olyan elemek, amelyek Kínába, Észak-Koreába vagy éppen Romániába küldik az adatokat, az Zágrábból kéri az ellenőrzéshez szükséges adatokat.


Legutóbb például a ReversingLabs aktív szerepet játszott a Log4j java script világszerte nagy riadalmat kiváltó módosítása elleni akcióban. Ez a kis szoftver-összetevő ugyanis az, amelyet a webes felületek oroszlánrésze hasznosít a bejelentkezés, azaz a login folyamán. A hackerek ezt módosították, volt is pánik, amikor erre fény derült.

Szóval Zágrábban nem unatkoznak, a bazi nagy adatbázis naponta 20 millió bejegyzéssel lesz gazdagabb, közben meg dől a lé. Szép csendesen, mert ahogy ezt Lasić elmagyarázta a ReversingLabs-nál igazi geekek dolgoznak, akiket nem érdekel a hírverés. Akinek kellenek, az meg úgyis tudja, hogy hol találhatja meg őket.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: