Connect with us

A Háború

ATOMHÁBORÚ: Miért sietnek az oroszok az atomerőművek elfoglalásával?

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

atom ukrajna
Kontaktlencse akció »
Olvasási idő: 4 perc

Nem sikerült teljesen kizárni a nyugati közösségi médiából, mindenekelőtt a Facebookról és a YouTube-ról a Szputnyik hírügynökséget és a Russia Today televíziós csatornát, VPN segítségével mindkettő elérhető, az egyik szkopljei, vagyis macedón, a másik pedig kisinyovi (Chişinău), vagyis moldovai IP-címről. Tehát egy kis utánajárással és némi aprópénz ráfordításával a Szputnyik & RT-fanok továbbra is belőhetik magukat az orosz propagandával, ami semmivel sem üdítőbb, mint a nyugati mainstream média, sőt. Ez természetesen azt jelenti, hogy az államvezetésnek álcázott orosz hadigépezet továbbra is ontja a híreket a két csatornán, annyi változás történt csak, hogy most nem kapja mindenki & bárki direkt a képébe a sz*rt a Facebook közvetítésével, hanem házhoz kell menni érte, legalábbis itt, a háborúval fenyegetett Európában.

Fóbia vagy valóság?

A háborúhoz szokott lelkeknek is meglepő lehetett, hogy az orosz hadúr már az Ukrajna elleni agresszió első napjaiban előhúzta az atomfegyvert, mint annak idején egyik elődje “a húgyfoltos sliccből a Nagy Októberit” (Petri György: Leonyid Iljics Brezsnyev emlékére), amiből aztán lett is riadalom, mivelhogy a világ nincs hozzászokva, hogy valaki rögtön a játszma elején kivágja az asztalra az aduászt.

Ahogy az oroszok & ukránok + a világ = amerikaiak képlet alapján egyre inkább “szépecskén fejlődött a háború”, kezdett kirajzolódni az is, hogy az oroszok leginkább az atomerőművekre hajtanak, de vajon miért tekintik az oroszok az atomerőműveket a legfontosabb stratégiai célpontoknak, mert az “ellenséges áramszolgáltatás” megszüntetéséhez elég néhány kulcsfontosságú elosztóállomást kiiktatni, és slussz-passz, lőn sötétség, ehhez viszont jóformán oda sem kell menni.

A Szputnyik hírügynökség vasárnap erre is megadta a választ, a nem túl hosszú cikkből kiderül, hogy milyen fóbiától üldöztetve éli napjait minden oroszok elnöke és hadvezére, aminek persze, az a vége, hogy azok a “qrva amerikaiak”, de ne szaladjunk az atomsorompó elé!

Ha eltekintünk minden propaganda-szándéktól, vagyis attól a könnyen valószínűsíthető konstellációtól, hogy az orosz hírügynökség írásának 90%-a százaléka szépen kicsontozott színtiszta hazugság, akkor is marad nehezen emészthető cupák a történetben.

A Szputnyik hírügynökség angolul és az összes csatolt baráti nyelven leplezetlen szándékossággal ugyanis megadta a koordinátáit annak, hogy miért került azonnal az asztalra a “Nagy Októberi”.

Lesz-e atomháború?

A szóhasználat bizonyára már senkit sem lep meg, és a fegyver- & nácimentesítésre vonatkozó érvek is ismerősek lehetnek, felmerült azonban egy eddig ismeretlen és az orosz propagandisták által még nem igen kommunikált vád, miszerint Ukrajna és az Egyesült Államok atomfegyver előállításán dolgozott, aminek az a végkicsengése, hogy az Egyesült Államok atomfegyverhez akarta juttatni Ukrajnát.

A hír pedig így szól, szerkesztve ugyan, de nem átköltve:

Ukrajna már korábban atomfegyver előállításra alkalmas minőségtű plutóniumot kapott külföldről, és okkal feltételezhető, hogy ez nem történhetett volna meg az Egyesült Államok közreműködése nélkül

– közölte a Szputnyikkal egyik arra illetékes osztályának képviselője.

A putyini szócsőnek számító Szputnyik a továbbiakban azt írja, hogy a tudományos kutatások és a fejlesztési munkák felgyorsítása érdekében a kezdeti fázisban (az ukránok) külföldről szerezték be a megfelelő minőségű plutóniumot. A rendelkezésre álló információk szerint az Egyesült Államok már átadta ezt az anyagot partnereinek. A Szputnyik forrásai szerint a nukleáris robbanószerkezet elkészítésében a kulcsszerepet a harkovi Fizikai és Technológiai Intézet Nemzeti Tudományos Központja kapta.

Az ott létező kísérleti bázis sokféle kutatást tesz lehetővé a nukleáris anyagok tanulmányozásával kapcsolatban. Ezzel egyidejűleg az említett központ neutronfizikai osztálya számításokat végzett az atomreaktorokra vonatkozóan, amelyek az atomfegyverek területén is alkalmazhatók

– jegyezte meg a meg nem nevezett forrás, aki lehetett akár maga az orosz hadúr is, miközben néha-néha rápillantott a “Nagy Októberinek” köszönhetően majdnem egy évszázadig fennálló birodalmi tákolmányra. De maradjunk az objektivitásnál, és folytassuk “sugárhajtású utunkat” a Szputyikkal, amely hozzáteszi, hogy az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia szakosodott szervezetei, különösen a kijevi Atommagkutató Intézet és Szerves Kémiai Intézet segítséget nyújtottak a harkovi Nemzeti Központnak a nukleáris anyagok izotópjainak szétválasztására szolgáló módszerek kidolgozásában.

Az illetékes orosz hatóságok tájékoztatása szerint a munkálatokban részt vett a csernobili atomerőmű Biztonsági Problémafeltáró Intézete, Kijevből az Állami Nukleáris Biztonsági és Sugárzási Tudományos és Műszaki Központ, valamint a Lviv-i Kondenzált Anyagfizikai Intézet is. Korábban Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök a müncheni biztonsági konferencián azt mondta, fennáll annak a lehetősége, hogy Kijev felülvizsgálja a Budapesti Memorandumban vállalt kötelezettségeit, amely biztonsági garanciák fejében az atomfegyverről történő lemondást irányozza elő

– írta a Szputnyik, amely arról tájékoztatta igencsak megcsappant olvasótáborát, hogy Ukrajna és az Egyesült Államok annak ellenére atomfegyver létrehozásán dolgozik/dolgozott, hogy aláírta a Budapesti Memorandumot, amely biztonsági garanciákat nyújtott számára azért cserébe, hogy lemondott a birtokában lévő atomfegyverekről. A biztonsági garanciákat vállaló országok között azonban természetesen ott volt Oroszország is, amely most agressziót hajtott végre Ukrajnával szemben.

Ezek után egyetlen kérdés marad: ki szegte meg előbb a Budapesti Memorandumot: Oroszország, amely galád módon megtámadta Ukrajnát, vagy az Egyesült Államok, amely ravaszul atombomba előállításához akarta hozzásegíteni Ukrajnát, és melyik propagandának lehet hinni, vagy éppen nem hinni?

Ami pedig az atomerőművek békés és katonai célú felhasználása közötti összefüggéseket illeti Ukrajna esetében, arról az oroszok tudhatnak a legtöbbet, hiszen ők építették az ottani atomlétesítményeket, és nem lehet véletlen, hogy most sietnek azokat saját ellenőrzésük alá vonni, miközben a világhálón élőben közvetített háború erőteljes érzelmi töltést visz a történetbe.

i.trackmytarget

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
ljudmila ulickaja csak egy pestis 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=LjudmilaUlickaja%3ACsakegypestis&t=pi
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az által megtámadott Ukrajnának.

Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

A Háború

KETTES SZÁMÚ VESZÉLY: A nyugati fegyvertranszferek az ukrajnai korrupciót táplálhatják

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

tacsanka
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Dobozi István, a Világbank volt vezető energiaügyi szakértője a napokban arra figyelmeztetett a Financial Times hasábjain, hogy az ukrajnai fegyverszállítmányok jó táptalajt jelenthetnek az ukrajnai korrupciónak. Ukrajna a háború előtt Oroszország után Európa második legkorruptabb országa volt, ezért komoly a veszélye annak, hogy megfelelő kontroll nélkül az Egyesült Államok úgy járhat, mint Afganisztánban, ahol a segélyek egy része a korrupciós csatornákon keresztül veszett el.

Hatalmas mennyiségű nyugati pénz ömlik Ukrajnába (a G7-ek 20 milliárd dollárt ígértek, hogy pótolják a finanszírozási hiányt az inváziót követően). Az utóbbi két hónapban egyedül Washington 53,6 milliárd dolláros gazdasági és katonai segélycsomagot hagyott jóvá.

Felelőtlenség ilyen kolosszális pénzösszeget és ennyi katonai eszközt a megtépázott Ukrajnának küldeni az Egyesült Államok kellő, vagy bármilyen felügyelete nélkül, ez az összeg ugyanis Ukrajna 2021-es bruttó hazai össztermékének egyharmada

– jegyezte meg Dobozi a Financial Timesban megjelent levelében, amelyben hasonlóságot vont Ukrajna és Afganisztán között.

Ez arra utal, hogy Washington mennyire keveset tanult az afganisztáni kudarcból, amely során az amerikai adófizetők dollárjai „szeptember 11-i milliomosokat ” hoztak létre. A jelek szerint az Egyesült Államok most kötelességének érzi, hogy eleget tegyen Volodimir Zelenszkij szinte minden sürgős kérésének, hogy nehézfegyvereket biztosítson neki anélkül, hogy nyomon követhetné azok mozgását Ukrajnán belül

– írta Dobozi, aki itt a Transparency International 2021-es korrupciós indexére hivatkozott, amely szerint Ukrajna a második legkorruptabb ország Európában, természetesen Oroszország mögött.

Mint egykori világbanki alkalmazott, aki az ukrajnai energiaszektorban dolgozott, személyesen is szemtanúja voltam annak a nagyszabású kárnak, amelyet a burjánzó korrupció okozott ebben a fontos iparágban. A korrupció felszámolását célzó magasztos választási ígéretei ellenére Zelenszkij alatt az ukrán állam nagyrészt kleptokrácia maradt, beleértve a hadsereget is (az orosz agresszióval szembeni bámulatra méltó ellenállása ellenére)

– fejtette ki az Egyesült Államokban élő nyugdíjas szakértő, aki szerint Oroszország 2014-es első inváziója óta nagyméretű tiltott fegyverpiac alakult ki Ukrajnában.

Az amerikai pénzek és katonai felszerelések hatalmas megugrása új utakat nyitott az ukrán hadseregben a vesztegetés és a saját célokat szolgáló üzletelés előtt. Erős felügyelet nélkül a sebtében odaküldött amerikai és nyugati fegyverek egy része könnyen az Egyesült Államok ellenségeinek a kezébe kerülhet

– írta a Dobozi, aki szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök megszálló csapatai után a korrupció Ukrajna második legveszélyesebb ellensége.

A levél szerzője ezzel kapcsolatban Lev Trockij, “legendás” ukrán származású szovjet kommunista vezető egykori figyelmeztetését idézte, amely szerint “a hadsereg a társadalom mása, és annak minden betegségétől szenved, általában nagyobb lázzal”.

ljudmila ulickaja csak egy pestis 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=LjudmilaUlickaja%3ACsakegypestis&t=pi
Az olvasás folytatása

A Háború

PUTYIN ROSSZ SZELLEME: Dugin most a Balkánt fenyegeti a szláv újjászületés jegyében

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

dugin ujjaszuletes
Kontaktlencse akció »
Olvasási idő: 3 perc

A nyugati elemzőknek több orosz könyvet kellene olvasniuk. Ha például elolvasták és komolyan vették volna a Vlagyimir államfő fő ideológusának tartott Alekszandr Dugin 1997-ben írt könyvét, alighanem más politikát folytattak volna az utóbbi 25 évben, és nem lepődtek volna meg az Ukrajna elleni invázión sem. A Geopolitika alapjai: Oroszország geopolitikai jövője című kötet ugyanis pontosan elárulja a Kreml céljait: a „dekadens Nyugat” visszaszorítását és az orosz világ kiterjesztését. Figyelem: a múlt héten „Putyin Raszputyinja” bejelentette, Moszkvának hamarosan a Balkánra is ki kell terjesztenie a szláv újjászületést.

Őrült beszéd, de van benne rendszer

Hősies tett volt Szerbia részéről, hogy nem volt hajlandó csatlakozni az Oroszország elleni szankciókhoz. Ez nagyon sokba fog kerülni Belgrádnak, ugyanúgy meg fogják büntetni az országot, mint 35 évvel ezelőtt tették. De hiszek abban, hogy Szerbia és Oroszország geopolitikai programja a szláv újjászültés lesz. Látni fogják, amint megfogalmazzuk a Balkánnal kapcsolatos programunkat. De előbb be kell fejeznünk azt, amit (Ukrajnában) elkezdtünk

– mondta egy moszkvai sajtókonferencián Alekszandr Dugin orosz filozófus politológus.

Dugint több szempontból is komolyan kell venni. Főleg azért, mert évtizedek óta hangoztatott nézetei egyre inkább visszaköszönnek a Kreml politikájában. A nacionalista, sokak által antiszemitának tartott filozófus szerint a világ két részre szakadt: a liberális, dekadens és hanyatló Nyugatra és a keresztény értékekért harcoló Oroszországra, illetve az Oroszországhoz csatolandó szláv térségégre.

A közelmúltban Dugin már arról beszélt, hogy attól függ a “lélek sorsa”, hogy jó kezekbe kerül-e Ukrajna: ha a Sátán ellenőrzi a térséget és nem a „Tiszta Szűzanya”, akkor még tovább erősödnek azok, akik el akarják pusztítani az orosz nemzetet, államiságot és kultúrát.

Ukrajna nem nekünk, oroszoknak kell, hanem Krisztusnak. Ezért vagyunk ott, és ezért nem megyünk el onnan

– írta egy közösségi oldalon megjelent posztban. Gyakorlatilag ugyanerről beszél Putyin is, aki ostromlott várként állítja be az Ukrajnában éppen klasszikus rabló- és területfoglaló háborút folytató Oroszországot, és azt hangsúlyozza, hogy a Nyugat azért akarja meggyengíteni és legyőzni hazáját, mert a liberális USA és (alárendelt) szövetségesei világuralomra törnek.

Azért is érdemes Dugint komolyan venni, mert évek óta tartó érdeklődés fűzi őt a Balkánhoz. Számtalanszor járt a térségben, és minden látogatása során azt hangsúlyozta, örök és mély barátság köti össze a szerbeket, a montenegróiakat, a macedónokat és az ugyancsak ortodox vallású oroszokat.

Még arra is hajlandó volt, hogy ostorozza a Kreml politikáját – persze, nem Putyinét, hanem elődjéét, Borisz Jelcinét, aki Dugin szerint többször is elárulta Szerbiát. Dugin szerint Szerbia egyelőre tartja magát, mert akármennyire is Nyugat-párti egy szerb politikus, Koszovó függetlenségét egyetlen szerb sem hajlandó elismerni.

Ha Szerbia elismeri Koszovó, akkor az ország megszűnik létezni, ezzel a lépéssel Belgrád lelki és erkölcsi öngyilkosságot követne el

– mondta Dugin, akit még hozzátette:

A Szerbia elleni NATO-támadás felébresztette a szerbeket, a szerbek pedig felébresztették Oroszországot, végül pedig Kína ébredt fel.

Délszláv turnék

Dugin mindig ott van, ahol éppen a legnagyobb az orosz érdekeket érintő veszély: mielőtt 2017-ben Montenegró hivatalosan is a NATO tagjává vált a szakállas és ezért valamelyest a XX. század elején élt és meggyilkolt Raszputyinra is hasonlító filozófus a 600 ezer lakosú volt jugoszláv tagköztársaság körül tüsténkedett.

2018-ban, amikor Macedónia megkezdte Görögországhoz fűződő kapcsolatainak a normalizálását – ennek a folyamatnak lett a vége az, hogy Athén véget vetett a macedón euróatlanti törekvések bojkottjának, a volt jugoszláv tagköztásaság pedig átnevezte magát Észak-Macedóniává – Putyin embere több alkalommal is ellátogatott Szkopjéba, ahol nagy sikerű előadásai során azt bizonygatta, hogy a nyugati liberalizmus megbukott és eljött az ideije annak, hogy Macedónia is rátérje a szláv testvériség elmélyítéséhez vezető útra.

A liberális eszme a valóságban totalitárius. El akarja pusztítani a hagyományokat. Egyre több ország akad, amely elveti ezt az eszmét, és lépéseket tesz nyelve, kultúrája és vallása megvédésére. Örülök annak, hogy ennek a folyamatnak Oroszország vált a jelképévé

– fogalmazta meg filozófiájának lényegét Macedóniában Dugin, majd a példamutató országok között Görögországot és Magyarországot is megemlítette.

Bár a nézőtéren sokan „Oroszország, Oroszország” kiáltozásban törtek ki, Dugin Macedóniában is kudarcot vallott: megteremtődött a görög-macedón alku, és a volt jugoszláv tagköztársaságot azóta már felvettél a NATO-ba. Dugin most Szerbia mellett Boszniában, pontosabban a boszniai szerb entitásban, a Szerb Köztársaságban aktív, és egyike azoknak, akik a Boszniából való kiválásra próbálják rávenni a helyi szerbeket.

Visszatérő befolyás

Dugin annak ellenére befolyásos és veszélyes, hogy nincs igazi rangja: kapcsolatban áll ugyan a konzervatív orosz oligarchákkal, közülük is leginkább Konsztantyin Malofejevvel, de hivatalos tanácsadói posztot sohasem kapott.

Befolyásának első fénypontja az ezredforduló környékére esett – akkor Putyin a kedvenc filozófusának nevezte őt – s most úgy tűnik, hogy eszméi ismét visszatérnek és meghatározzák a Kreml kül- és belpolitikáját.

Dugint az orosz ortodox egyház is erősíti: Kirill pátriárka, az egyház feje szintén a jó és a gonosz küzdelmének tekinti az ukrajnai háborút, s azt ismételgeti, azért próbálja Ukrajna külföldi segítséggel megsemmisíteni a kelet-ukrajnai Moszkva-párti „népköztársaságokat” mert azok nem fogadják el a liberális értékeket.

visky andras kitelepites 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=ViskyAndr%C3%A1s%3AKitelep%C3%ADt%C3%A9s&t=pi
Az olvasás folytatása

Időjárás és szennyezettség

RSS

BALK Magazin Szerbia Horvátország Bosznia-Hercegovina Szlovénia Koszovó
Montenegró Észak-Macedónia Románia Bulgária Görögország Törökország
Albánia Ukrajna Oroszország Egyesült Államok Európai Unió NATO

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac


Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: