Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szerbia

SEMMI MEGLEPŐ: Ismét jelölteti magát az államfői posztra Vučić elnök

pasztor brnabic dacic
Mint várható is volt, ismét összeáll a Vučić-Dačić-Pásztor trojka (Forrás: Szerb Haladó Párt)
Olvasási idő: 3 perc

Ismét indul az elnöki posztért Aleksandar Vučić szerb államfő, aki 2017 óta tölti be a tisztséget. Erről döntött a Szerb Haladó (SNS) vezetése vasárnapi ülésén. A párt élén attól függetlenül Vučić áll, hogy ő az ország elnöke is. A bejelentést követően a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője azonnal aláírta a Vučić támogatására vonatkozó nyilatkozatot.

A bejelentés

A “haladó pártvezetés” ülését követően a politikai küzdelmekben egyre nagyobb szerepet vállaló Ana szerb miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy “a tettek jelölték ki a köztársasági elnökjelöltet, és a tettek magukért beszélnek”, Aleksandar Vučić az utóbbi öt évben ugyanis kiválóan végezte munkáját, ezért ismét őt indítják.

A Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség már napokkal/hetekkel ezelőtt közölte, hogy támogatja Vučić jelölését, amiben szintén nincs semmi meglepő, a két pártvezér, Ivica és Pásztor István pedig már alá is írta a Vučić támogatására vonatkozó nyilatkozatot.

Szerbiában április 3-án tartanak elnökválasztást, ezzel egyidőben pedig előrehozott parlamenti választás, és néhány helyen önkormányzati megmérettetés is lesz.

Vučić mandátuma május 31-én jár le. A öt az állampolgárok közvetlen, titkos szavazással választják.

A várakozások szerint április harmadikán legalább tíz jelölt közül választhatnak a szerbiai állampolgárok. Az induláshoz egy-egy jelöltnek tízezer támogatói aláírást kell összegyűjtenie.

Korábban már többen is jelezték, hogy indulnának a megmérettetésen. Ellenzéki színekben indul Zdravko Ponoš, a szerb egykori vezérkari főnöke, Boško Obradović, a szélsőjobboldali Dveri mozgalom vezetője, Miloš Jovanović, a szintén jobboldali Szerbiai Demokrata Párt elnöke, Srđan Škoro újságíró és Miša Vacić, a Szerb Jobboldal nevű nacionalista párt vezetője is.

Amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát plusz egy voksot, akkor második fordulót kell tartani, amelyben a két legtöbb szavazatot szerző jelölt méri össze erejét.

Az előzmények

Két évvel ezelőtt a szerbiai ellenzék bojkottálta a parlamenti választásokat, ennek megismétlődésétől tartva az Európai Parlament közvetítésbe kezdett a két fél között, aminek eredményeként január végén a pártok többsége 16 konkrét, reális, elfogadható, megvalósítható és fenntartható rendelkezésben állapodott meg.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A folyamat 2019-ben kezdődött az EP képviselők, Vladimir Bilčík, Tanja Fajon, Eduard Kukan és Knut Flackenstein közreműködésével, célja pedig a és az ellenzéki pártok közötti párbeszéd, valamint az alapvető demokratikus légkör, médiaszabadság, igazságos választási mechanizmusok kialakítása volt.

Az ellenzéki részről szinte minden releváns párt részt vett a megbeszéléseken, úgy mint és Igazság Pártja, a Vuk Jeremić által fémjelzett Néppárt, a Saša Radulović Elég volt (Dosta je bilo) elnevezésű szervezete, a Boško Obradović által vezetett Dveri, a Boris Tadić volt elnök köré gyülekező koalíció, a Nova Stranka, amelynek elnöke az örmény származású Aris Movsesijan, Velja Ilić pártja a Nova Srbija, a Szabad Polgárok Mozgalma, az Együtt Szerbiáért, stb.

A folyamat nem volt zökkenőmentes a Szabadság és Igazság Pártja, az Együtt Szerbiáért mozgalom, a Szabad Polgárok Mozgalma és a Demokrata Párt úgy döntött, hogy feláll a tárgyalóasztaltól, szerintük ugyanis a kormány elutasított minden javaslatot a választásokkal kapcsolatban, beleértve abba az ellenzék médiamegjelenését érintő követeléseket, cserében viszont nem kínált konkrét megoldásokat vagy mechanizmusokat.

A tárgyalásokról kivonuló pártok nehezményezték a közbenjáró EP-képviselőknél, hogy nem tesznek semmilyen konkrét intézkedést, és nem gyakorolnak elég nyomást a kormányra.

Erre reagálva Tanja Fajon, az Európai Parlament szlovéniai (ellenzéki) képviselője elmondta, hogy ők Szerbiának akarnak segíteni az EU felé vezető úton, amihez a pártok közötti dialógus és a demokratikus elengedhetetlenek, de a szerbiai ellenzék helyett nem vívhatják meg a politikai harcokat. Nekik az a dolguk, hogy megfelelő politikai légkört alakítsanak ki, amely az egymás iránti tiszteleten alapul.

Másrészről Aleksandar Vučić államelnök és házelnök kifogásolta Tanja Fajon tevékenységét és objektivitását, mondván, hogy megsérti hatásköreit, beavatkozik a belpolitikai ügyekbe és az ellenzéket favorizálja.


A kormányoldali bírálatokat valószínűleg Tanja Fajonnak az a nyilatkozata váltotta ki, amellyel bírálta a szerbiai parlament összetételét, egypártiságát, vagyis az ellenzék szinte teljes hiányát.

Összességében elmondható, hogy a tárgyalások végén kompromisszumos megoldás született, miután egyik oldal sem volt teljességgel elégedett a folyamat végeredményével. Formális szempontból elmondható, hogy történtek bizonyos előrelépések a médiaszereplés és visszaélések korlátozása terén a kampány során, de az majd csak a gyakorlat során derül ki, hogy betartják-e őket.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: