Connect with us

Szerbia

SEMMI MEGLEPŐ: Ismét jelölteti magát az államfői posztra Vučić elnök

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

pasztor brnabic dacic
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Ismét indul az elnöki posztért Aleksandar Vučić szerb államfő, aki 2017 óta tölti be a tisztséget. Erről döntött a Szerb Haladó Párt (SNS) vezetése vasárnapi ülésén. A párt élén attól függetlenül Vučić áll, hogy ő az ország elnöke is. A bejelentést követően a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője azonnal aláírta a Vučić támogatására vonatkozó nyilatkozatot.

A bejelentés

A “haladó pártvezetés” ülését követően a politikai küzdelmekben egyre nagyobb szerepet vállaló Ana Brnabić szerb miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy “a tettek jelölték ki a köztársasági elnökjelöltet, és a tettek magukért beszélnek”, Aleksandar Vučić az utóbbi öt évben ugyanis kiválóan végezte munkáját, ezért ismét őt indítják.

A Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség már napokkal/hetekkel ezelőtt közölte, hogy támogatja Vučić jelölését, amiben szintén nincs semmi meglepő, a két pártvezér, Ivica Dačić és Pásztor István pedig már alá is írta a Vučić támogatására vonatkozó nyilatkozatot.

Szerbiában április 3-án tartanak elnökválasztást, ezzel egyidőben pedig előrehozott parlamenti választás, és néhány helyen önkormányzati megmérettetés is lesz.

Vučić mandátuma május 31-én jár le. A köztársasági elnököt az állampolgárok közvetlen, titkos szavazással választják.

A várakozások szerint április harmadikán legalább tíz jelölt közül választhatnak a szerbiai állampolgárok. Az induláshoz egy-egy jelöltnek tízezer támogatói aláírást kell összegyűjtenie.

Korábban már többen is jelezték, hogy indulnának a megmérettetésen. Ellenzéki színekben indul Zdravko Ponoš, a szerb hadsereg egykori vezérkari főnöke, Boško Obradović, a szélsőjobboldali Dveri mozgalom vezetője, Miloš Jovanović, a szintén jobboldali Szerbiai Demokrata Párt elnöke, Srđan Škoro újságíró és Miša Vacić, a Szerb Jobboldal nevű nacionalista párt vezetője is.

Amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát plusz egy voksot, akkor második fordulót kell tartani, amelyben a két legtöbb szavazatot szerző jelölt méri össze erejét.

Az előzmények

Két évvel ezelőtt a szerbiai ellenzék bojkottálta a parlamenti választásokat, ennek megismétlődésétől tartva az Európai Parlament közvetítésbe kezdett a két fél között, aminek eredményeként január végén a pártok többsége 16 konkrét, reális, elfogadható, megvalósítható és fenntartható rendelkezésben állapodott meg.

A folyamat 2019-ben kezdődött az EP képviselők, Vladimir Bilčík, Tanja Fajon, Eduard Kukan és Knut Flackenstein közreműködésével, célja pedig a kormány és az ellenzéki pártok közötti párbeszéd, valamint az alapvető demokratikus légkör, médiaszabadság, igazságos választási mechanizmusok kialakítása volt.

Az ellenzéki részről szinte minden releváns párt részt vett a megbeszéléseken, úgy mint Dragan Đilas Szabadság és Igazság Pártja, a Vuk Jeremić által fémjelzett Néppárt, a Saša Radulović Elég volt (Dosta je bilo) elnevezésű szervezete, a Boško Obradović által vezetett Dveri, a Boris Tadić volt elnök köré gyülekező koalíció, a Nova Stranka, amelynek elnöke az örmény származású Aris Movsesijan, Velja Ilić pártja a Nova Srbija, a Szabad Polgárok Mozgalma, az Együtt Szerbiáért, stb.

A folyamat nem volt zökkenőmentes a Szabadság és Igazság Pártja, az Együtt Szerbiáért mozgalom, a Szabad Polgárok Mozgalma és a Demokrata Párt úgy döntött, hogy feláll a tárgyalóasztaltól, szerintük ugyanis a kormány elutasított minden javaslatot a választásokkal kapcsolatban, beleértve abba az ellenzék médiamegjelenését érintő követeléseket, cserében viszont nem kínált konkrét megoldásokat vagy mechanizmusokat.

A tárgyalásokról kivonuló pártok nehezményezték a közbenjáró EP-képviselőknél, hogy nem tesznek semmilyen konkrét intézkedést, és nem gyakorolnak elég nyomást a kormányra.

Erre reagálva Tanja Fajon, az Európai Parlament szlovéniai (ellenzéki) képviselője elmondta, hogy ők Szerbiának akarnak segíteni az EU felé vezető úton, amihez a pártok közötti dialógus és a demokratikus választások elengedhetetlenek, de a szerbiai ellenzék helyett nem vívhatják meg a politikai harcokat. Nekik az a dolguk, hogy megfelelő politikai légkört alakítsanak ki, amely az egymás iránti tiszteleten alapul.

Másrészről Aleksandar Vučić államelnök és Ivica Dačić házelnök kifogásolta Tanja Fajon tevékenységét és objektivitását, mondván, hogy megsérti hatásköreit, beavatkozik a belpolitikai ügyekbe és az ellenzéket favorizálja.

A kormányoldali bírálatokat valószínűleg Tanja Fajonnak az a nyilatkozata váltotta ki, amellyel bírálta a szerbiai parlament összetételét, egypártiságát, vagyis az ellenzék szinte teljes hiányát.

Összességében elmondható, hogy a tárgyalások végén kompromisszumos megoldás született, miután egyik oldal sem volt teljességgel elégedett a folyamat végeredményével. Formális szempontból elmondható, hogy történtek bizonyos előrelépések a médiaszereplés és visszaélések korlátozása terén a kampány során, de az majd csak a gyakorlat során derül ki, hogy betartják-e őket.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Koszovó

A koszovói belügyminiszter szerint a Szerb Lista alelnöke vezette a fegyveres akciót

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Szerb Lista
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter egy videót tett közzé a Facebookon a banjskai szerb kolostorról, amelynek a lábánál lévő egyik épület udvarán gyülekeztek a szerb lázadók. A koszovói rendőrség a felvételek alapján azt állapította meg, hogy a szerb fegyveresek között volt Milan Radoičić, a belgrádi vezetéshez közeli Szerb Lista koszovói szerb párt alelnöke is, akit a koszovói rendőrséget megtámadó csoport vezetőjeként nevezett meg.

Radoičić a szerző?

A koszovói belügyminiszter úgy véli, hogy a “főbűnözőnek” Milan Radoičić számít, állítása szerint ugyanis ő vezette azt a terrorista csoportot, amely koszovói rendőrökre támadt, aminek következtében életét vesztette Afrim Bunjaku koszovói albán rendőrtiszt. Sveçla szerint ez újabb bizonyítéka arra, hogy Milan Radoičić terrorista tevékenységet folytat a Koszovói Köztársaság ellen. Korábban állítólag ő vezette azt a csoportot, amely eltette láb alól Oliver Ivanović koszovói szerb vezetőt, ezt követően vette át Aleksandar Vučić szerb elnök a teljes irányítást a koszovói szerb területek fölött.

A pristinai vezetés által közzétett videón egyenruhások csoportja látható, körülbelül tízen vannak, amelyek közül a fenti képen megjelölt férfiról állítják, hogy a Szerb Lista alelnöke, aki telefonon vagy esetleg adóvevőn tartotta valakivel a kapcsolatot.

Xhelal Sveçla ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy „napról napra válik világossabbá a terrorista útiterv”, amely szerinte Belgrádhoz kötődik.

– Aleksandar Vučić a Szerb Listán keresztül, ők pedig Radojčić alelnökük által terrorakciót folytattak a Koszovói Köztársaság törvényes és alkotmányos rendje ellen, megpróbálva destabilizálni az országot”

– jegyezte meg Sveçla, aki szerint a Szerb Lista csak terrorista szerepkörben látja magát Koszovóban, és aki szerint ez most nem sikerült.

A koszovói belügyminiszter néhány órával korábban azt mondta a pristinai sajtónak, hogy Radoičić és a többi sérült, akiknek sikerült kijutniuk Közép-Szerbia területére, most a belgrádi Katona Orvosi Akadémián (Vojna Medicinska Akademija, VMA) tartózkodik.

Sveçla úgy vélte, hogy a Szerbia és a Szerb Lista által hirdetett (három) napos gyásznap is bizonyíték arra, hogy ki nyomta rá szerzőként bélyegét az eseményekre.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava