Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

A Háború

TESTVÉREK: Belgrádban falra kenték Putyint

putyin falra kenve
Putyin-murál Belgrádban (Forrás: Twitter)
Olvasási idő: 2 perc

Az Ukrajna elleni agresszió tizedik napján Belgrád Vračar városrészében falra kenték Putyint, festménynek ugyanis nem nagyon lehet nevezni azt a mázolmányt, amellyel az elnököt éltetik. Pénteken este tüntetés is volt a szerb fővárosban Putyin mellett, és Aleksandar Vučić szerb államfő ellen. Szombaton a szerb fővárosban kisebb megmozdulás volt Ukrajna mellett is.

Megelőlegezték neki

Belgrád egyik elit negyedében, a Vračaron falfestmény, vagyis inkább “felfestmény” jelent meg, amely a szerb nép barátságát hivatott jelképezni mindenki számára könnyen értelmezhető szimbólumokkal kifejezve.

A cirill betűs “felfestett falfestmény” a Njegoševa és a Kralja Milutina utcák kereszteződésében található, néhány sarokra a nagykövetségtől.

Putyin hátterében egymásba olvadó orosz és a szerb látható, az alkotáson, vagy mi a csodán, a „testvér” (Брат) felirat olvasható.

Ha abból indulunk ki, hogy a balkáni térségben általában, Szerbiában pedig végképp a ökről készülnek falfestmények, akkor arra a következtetésre juthatunk, hogy az ismeretlen alkotók megelőlegezték az orosz elnöknek ezt a státuszt.

orosz zaszlo

Pénteken este több százan gyűltek össze Belgrádban, hogy „az orosz népet” éltessék. A megmozdulást jobboldali szélsőséges csoportok, az Obraz, valamint a migránsellenes akcióiról ismert (Narodna patrola) szervezte.

A szerbiai elnöki hivatalnál gyülekező tömeg skandálva biztosította támogatásáról a moszkvai vezetést, elhaladt a -templom mellett, majd az orosz felé vette az irányt.

Damjan Knežević, a Népi Járőrség vezetője a CNN-hez, a BBC-hez és a szerb állami televítióhoz (RTS) intézett üzenetében megjegyezte, hogy “az oroszfóbia Szerbiában a statisztikai hiba szintjén van, merthogy az minden szerb esetében testvérnek számítanak”, mint ahogy azt láthattuk, a falra kent kent mázolmány is hirdette.

Az orosz pénteket követően a szombat az ukránbarát tüntetőké volt, akik a Belgrád főutcájának számító Knez Mihailován hatalmas zászlót húztak ki, a megmozdulást azonban olyan bekiabálások övezték, hogy “le a NATO-fasisztákkal.”


kis festett kabatok222kis festett kabatok
ukran zaszlo tuntetes

A belgrádi kormánypárti média beszámolói szerint az Ukrajna melletti megmozdulást, amely igazán nem mozgatott meg hatalmas tömegeket, a “MARKS 21” elnevezésű csoport szervezte, de ott voltak a “Nők feketében” elnevezésű “békecsoport” tagjai is, akik követelték a befejezését.

A száz tüntető – de lehet, hogy sokat mondtunk – röplapokat osztogatott a járókelőknek, amelyeken elítélték az orosz agressziót, és a helyzet diplomáciai megoldását követelték.

Ez a megmozdulás valóban a statisztikai hiba szintjén maradt, és senkinek sem tűnt volna fel, hogy demonstrálókról van szó, ha nem lett volna náluk zászló.

A belgrádi főutcán közben megjelentek vörös zászlaikkal a kommunisták is, akik NATO-ellenes jelszavakat tartalmazó transzparensekkel és Sztálin képekkel riogatták a békés járókelőket, az ő esetükben azonban nemcsak statisztikai, hanem gerontológia hibáról is beszélhetünk.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!


Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: