Connect with us

A Háború

TESTVÉREK: Belgrádban falra kenték Putyint

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

Az Ukrajna elleni agresszió tizedik napján Belgrád Vračar városrészében falra kenték Putyint, festménynek ugyanis nem nagyon lehet nevezni azt a mázolmányt, amellyel az orosz elnököt éltetik. Pénteken este tüntetés is volt a szerb fővárosban Putyin mellett, és Aleksandar Vučić szerb államfő ellen. Szombaton a szerb fővárosban kisebb megmozdulás volt Ukrajna mellett is.

Megelőlegezték neki

Belgrád egyik elit negyedében, a Vračaron falfestmény, vagyis inkább “felfestmény” jelent meg, amely a szerb nép barátságát hivatott jelképezni mindenki számára könnyen értelmezhető szimbólumokkal kifejezve.

A cirill betűs “felfestett falfestmény” a Njegoševa és a Kralja Milutina utcák kereszteződésében található, néhány sarokra a magyar nagykövetségtől.

Putyin hátterében egymásba olvadó orosz és a szerb zászló látható, az alkotáson, vagy mi a csodán, a “testvér” (Брат) felirat olvasható.

Ha abból indulunk ki, hogy a balkáni térségben általában, Szerbiában pedig végképp a háborús bűnösökről készülnek falfestmények, akkor arra a következtetésre juthatunk, hogy az ismeretlen alkotók megelőlegezték az orosz elnöknek ezt a státuszt.

Pénteken este több százan gyűltek össze Belgrádban, hogy “az orosz népet” éltessék. A megmozdulást jobboldali szélsőséges csoportok, az Obraz, valamint a migránsellenes akcióiról ismert Népi Járőrség (Narodna patrola) szervezte.

A szerbiai elnöki hivatalnál gyülekező tömeg skandálva biztosította támogatásáról a moszkvai vezetést, elhaladt a Szent Száva-templom mellett, majd az orosz nagykövetség felé vette az irányt.

Damjan Knežević, a Népi Járőrség vezetője a CNN-hez, a BBC-hez és a szerb állami televítióhoz (RTS) intézett üzenetében megjegyezte, hogy “az oroszfóbia Szerbiában a statisztikai hiba szintjén van, merthogy az oroszok minden szerb esetében testvérnek számítanak”, mint ahogy azt láthattuk, a falra kent kent mázolmány is hirdette.

Az orosz pénteket követően a szombat az ukránbarát tüntetőké volt, akik a Belgrád főutcájának számító Knez Mihailován hatalmas zászlót húztak ki, a megmozdulást azonban olyan bekiabálások övezték, hogy “le a NATO-fasisztákkal.”

A belgrádi kormánypárti média beszámolói szerint az Ukrajna melletti megmozdulást, amely igazán nem mozgatott meg hatalmas tömegeket, a “MARKS 21” elnevezésű csoport szervezte, de ott voltak a “Nők feketében” elnevezésű “békecsoport” tagjai is, akik követelték a háború befejezését.

A száz tüntető – de lehet, hogy sokat mondtunk – röplapokat osztogatott a járókelőknek, amelyeken elítélték az orosz agressziót, és a helyzet diplomáciai megoldását követelték.

Ez a megmozdulás valóban a statisztikai hiba szintjén maradt, és senkinek sem tűnt volna fel, hogy demonstrálókról van szó, ha nem lett volna náluk ukrán zászló.

A belgrádi főutcán közben megjelentek vörös zászlaikkal a kommunisták is, akik NATO-ellenes jelszavakat tartalmazó transzparensekkel és Sztálin képekkel riogatták a békés járókelőket, az ő esetükben azonban nemcsak statisztikai, hanem gerontológia hibáról is beszélhetünk.

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia11 óra telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia6 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava