Connect with us

Bosznia

MAFFIAHÁBORÚ: Két újabb bombatámadás Szarajevóban alig fél nap alatt
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Délelőtt 9 óra körül pokolgép lépett működésbe Szarajevó Pofalići nevű városrészében. A támadás egy közismert szórakozóhely ellen irányult. A robbanás következtében személyi sérülés nem történt, a környező épületekben és a közterületen parkoló járművekben azonban jelentős anyagi kár keletkezett. A helyszínre érkező rendőrök lezárták a környéket. Az ügy hátterében a kábítószer terítése áll, de az sem kizárt, hogy a szálak a montenegrói maffiacsoportokhoz vezetnek.

Célzott robbantások

A helyi lakosság körében általánossá vált a pánikhangulat, mivel február 8-án hajnalban Szarajevó óvárosi negyedében két pokolgépes robbantás történt, majd február 14-én késő este, csak pár órával a ma reggeli robbantást megelőzően a bosnyák főváros szomszédságában fekvő Vogošćan is bombát robbantottak egy edzőterem előtt.

Utóbbi támadásban sem volt személyi sérülés, de a helyi hatóságok közleményei alapján a robbantások célzottak voltak, így minden esetben valamely helyszínen lévő személynek címzett üzenetként értékelhetők. A támadások a rendőrség szerint összefügghetnek, mivel az utóbbi időben megszaporodtak a szervezetbűnözői csoportok közti összecsapások.

A helyiek a fokozódó erőszakhullámból arra következtettek, hogy a támadással érintett kávézó tulajdonosi körével kapcsolatosak lehetnek a korábbi merényletek. A rendőrség a közhangulat normális mederbe terelése érdekében nem várt gyorsasággal nyilatkozott az utolsó robbantás kapcsán.

A ma reggel Pofalićiben történt detonáció kétséget kizáróan a Zahir Panjeta utcában lévő Hill nevű kávézó ellen irányult, mivel annak ablakán dobták be a robbanószerkezetet. A szórakozóhely a jelenleg is szökésben lévő Adel Kabaš nevű bosnyák maffiavezér egyik törzshelye volt.

A robbantás előtti napokban ismeretlenek az Adel Kabaš csoportja által meggyilkot Kenan Lukačra utaló “u čast Kenanu Lukaču” (magyarul: Kenan Lukač tiszteletére) feliratot graffitizték a kávézóval szemben lévő ház falára, vélelmezhetően előzetes figyelmeztetésként.

Maffiagyilkosságok

Adel Kabaš körözését azért rendelte el az ügyészség, mert megalapozottan gyanúsítható a Kenan Lukačcsal szoros baráti kapcsolatban álló Mehmed “Meša” Ramić tavalyi meggyilkolásával. Ramić és Lukač a Kabaš által vezetett szervezetbűnözői körrel konkuráló csoport tagjai voltak.

A mostani robbantásban érintett szórakozóhely a 2021. decemberben Ramić ellen elkövetett merénylet után vált ismertté, mivel a Kabaš által irányított elkövetők itt találkoztak a gyilkosságot megelőzően.

Ramić nem volt ismeretlen boszniai alvilági körökben, mivel az FC Željezničar futballklub egyik szurkolói vezéralakjának számított.

Az ellene elkövetett merénylet hátterében a bűnözői csoportok közti területi harc állhatott, miután Kabaš elfogott emberei közül többen megerősítették, hogy Ramić megölését megelőzően azért szólalkoztak vele össze a nyílt utcán, mert egy Kabašnak dolgozó Ajdin nevű férfit “zaklatott”, vagyis nem hagyta, hogy a csoport tagja elvégezzen valamilyen érdekükben álló feladatot.

Mivel a tavaly december 12-i “eszmecsere” az érintettek között durva szóváltásba fordult, előkerültek a fegyverek mindkét részről, de Kabaš volt a leggyorsabb, és egy sorozattal véget vetett a Ramićtyal kialakult nézeteltérésnek.

A 2021. december 12-i lövöldözés óta Kabaš szökésben van – minden bizonnyal Montenegróban tartózkodik – a hozzá köthető szervezetbűnözői kör tagjai azonban előszeretettel látogatták azóta is a ma felrobbantott kávézót. Kabaš egyébként kétszer is állt bíróság előtt, amely az ellene hozott ítéleteket “közhasznú munkára” változtatta.

A szarajevói közbiztonsági állapotokat jól jellemzi, hogy február 8. és 15. között eltelt hét nap alatt négy pokolgépes merénylet történt. A helyiek szerint nem kell jövendőmondónak lenni ahhoz, hogy az események folytatása várható.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava