Connect with us

Görögország

EZ CSAK A KEZDET: A görög állam 15 ezer bangladesi migráns számára biztosítja, hogy idénymunkásként helyezkedjen el
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Görögország 15 000, jelenleg Görögországban élő bangladesi állampolgár számára engedélyezi, hogy csatlakozzon az újonnan létrehozott idénymunkarendszerhez. Az Európába tartó bangladesiek eddig leginkább Olaszországba igyekeztek, ahol a mezőgazdaságban helyezkedtek el.

Egy oximoron; pfuj, de csúnya szó

Notisz Mitarakisz görög migrációs és menekültügyi miniszter az athéni Kathimerini című lapban annak a véleményének adott hangot, hogy az új görög bevándorlási stratégia megfogalmazása két alapfeltevésen alapul.

Az egyik szerint a görög társadalom nemhogy nem akarja az illegális bevándorlást, hanem nemegyszer fel is emelte a hangját ellene.

A miniszter szerint ugyanakkor a görög gazdaság szükségletei távol állnak a bevándorlás általános, egyoldalú megközelítésétől.

Mitarakisz ezért úgy véli, hogy fel kellene oldani ezt az oximoront, amely szerint Görögország ugyan nem akar bevándorlókat, ugyanakkor viszont idénymunkásokra van szüksége az elsődleges és a másodlagos szektorban, ahova alapvetően importálják a munkaerőt.

A görög migrációs és menekültügyi miniszter szerint az új görög stratégia ötvözi a görög gazdaság sajátosságait az illegális bevándorlás elleni küzdelemmel.

Kapnak-e állampolgárságot?

A görög migrációs és menekültügyi miniszter ilyen felvezetés után jelentette be, hogy Görögország 15 000, jelenleg Görögországban tartózkodó bangladesi állampolgár számára engedélyezi, hogy csatlakozzon az újonnan létrehozott idénymunka-engedélyrendszerhez.

És akkor jön a ráadás!

A görög állam további 4000-4000 munkaengedélyt ad ki az elkövetkező öt évben a bangladesi állampolgároknak.

– A rendelkezésre álló összesen 35 000 engedély minden kedvezményezettjének meghatározott jogai vannak, de kötelezettségei is léteznek a görög állammal szemben

– fogalmazott Mitarakisz, aki a realitásokat figyelembe véve gyakorlatilag legalizálta a migráció által előállt helyzetet, és bizonyos értelemben megnyitotta a kaput a bangladesi bevándorlók előtt.

Görögországnak körülbelül 10 millió lakosa van, Bangladesnek viszont több mint 160 millió. Ezeket a számokat bizonyára tanulmányozták Athénban is, ezért a munkaengedélyek megszerzését feltételekhez kötötték.

A legfőbb feltétel, hogy az engedély személyre szóló, és kifejezetten nincs helye a családegyesítésnek, összhangban az idénymunkára vonatkozó európai jogszabályok előírásaival.

A kedvezményezett egyedül érkezik Görögországba, évente legfeljebb kilenc hónapig tartózkodik ott, majd vissza kell térnie Bangladesbe. Ugyanaz a személy ezt ötször teheti meg, öt év után nem mehet vissza dolgozni Görögországba. Természetesen ez az engedély nem ad jogot az állampolgárság megszerzésére – csak a munkavállalásra.

Nem lesznek új kisebbségek

A miniszter a fentiekből azt a következtetést vonta le, hogy nincs állandó lakóhely, és nem áll fenn annak a veszélye sem, hogy Athénban újabb “kisebbségek” jönnek létre, ahogy azt szavai szerint egyesek sietve megállapították.

– Éppen ellenkezőleg, ez egy olyan kezdeményezés, amely ösztönzi azoknak a regisztrációját és legális beutazását az országba, akik életüket a kizárólag haszonszerzésre törekvő embercsempészek kezébe adták

– fogalmazott Mitarakisz, aki szerint ez az új modell precedenst teremthet az EU-tagállamok számára, amelyek ezáltal szabályozhatják a migránsok beáramlását, feltérképezhetik a munkaerőpiaci igényeket és fokozatosan felszámolhatják az illegális bevándorlást.

A miniszter megfogalmazása szerint a megállapodás kulcsfontosságú része, hogy Bangladesnek teljesítenie kell a Görögországba illegálisan tartózkodó vagy oda érkezők visszatérési kérelmét, amelyeket Görögország nyújtja be az Európával kötött visszafogadási megállapodás keretében.

Mitarakisz úgy véli, hogy Görögország ezzel egy új, transznacionális “visszatérési folyosót” nyit meg, és arra törekszik, hogy maga mögött hagyja az EU–Törökország között kötött megállapodásokban rejlő nehézségeket, ami nem jelent mást, mint a merkeli politika erre vonatkozó részének felszámolását.

Banglades és Pakisztán

A görögök erről már egyeztettek a bangladesiekkel, és hasonló ügyben tárgyalnak a pakisztániakkal is. Ha ugyanezt a kvótát követik, akkor 70 ezer munkaengedély adnak ki a migránsoknak.

Ez nem sok, ha azt veszzük figyelembe, hogy a jóval kisebb Horvátország tavaly ugyanennyi munkaengedélyt adott ki a horvát gazdaság működtetése érdekében.

Szerbiában is vannak bangladesi migránsok, akik a nagykikindai befogadó központban tartózkodnak, jelenleg mintegy ötszáz főről van szó, évek során azonban ezen a táboron keresztül mintegy 50 ezer bangladesi migráns haladt át.

A bangladesiek többsége Olaszországba tart, ahol általában a mezőgazdaságban helyezkednek el, és ahol legtöbb esetben vannak rokonaik. Egy bangladesi férfi elmondtak a BALK-nak, hogy kilenc tagú családját és két gyermekét szeretné eltartani, és ezért indult Olaszországba.

A görög kezdeményezésre egyelőre hivatalosan senki sem reagált, az elképzelésnek azonban van egy hiányossága: mi lesz azokkal a migránsokkal, akik nem bangladesiek, és netalán nem pakisztániak?

Nem zárom ki, hogy hirtelen minden migráns bangladesi lesz, mint ahogy 2015-ben minden menekült & migráns szíriai volt.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia2 nap telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban
5 (7)

TartalomjegyzékEgy oximoron; pfuj, de csúnya szóKapnak-e állampolgárságot?Nem lesznek új kisebbségekBanglades és Pakisztán A csillagok segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 7...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet2 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?
4.6 (5)

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország2 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak
5 (4)

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például
Erdély2 hét telt el azóta

Megvan Erdélynek a maga baja
3.7 (3)

Elemzők attól tartanak, hogy a tömbmagyarságban lesz alacsony a részvétel, mivel a politikából kiábrándult székelyek legyinthetnek egyet: „Úgyis magyar lesz...

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia3 hét telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették
5 (4)

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava