Connect with us

Horvátország

AZ OTP ODAHAGYTA SMOKVICÁT: Kivonultunk az Adriáról, a magyar hadiflotta ismét támaszpont nélkül maradt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

2022 02 09 213726
A cikk meghallgatása

Fájdalomtól megtört szívvel jelentem, hogy a leghíresebb magyar cirkáló orrát ismét Surabaya felé kellett fordítani – a Radzeert utoljára Kréta mellett látták, ahogy teljes gőzzel hajózott Szuez irányába. Mindenkit üdvözöl, Netuddkki!

Bár alig egy hónappal ezelőtt adtuk hírül a BALK-on, hogy ismét tengeri hatalommá avanzsáltunk, a múlt héten a Slobodna Dalmacija kiszagolta, hogy feladtuk Smokvica szigetét, és ezzel a a magyar tengeri bázis is odaveszett.

Hogy pontosan miként történt a dicstelen kivonulás, azt nem tudni, mert sem a horvát állami ingatlankezelő, sem az OTP-féle Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlan Alap, azaz ennek horvátországi cége, a Zöld Ingatlan (Zelena nekretnina) Kft. nem volt hajlandó szóba állni az újságírókkal, az előbbi csupán annyit volt hajlandó elárulni, hogy felbontották a szerződést “a magyarokkal”, és hogy ezek elhagyták a szigetet.

Az állami ingatlankezelő nyilatkozata értelmében a szigetet valakik őrzik, de ezt a Slobodna azon nyomban meghazudtolta, mivel a stáb minden ellenállás nélkül partra szállt a magyarok által feladott kis szigeten.

A derék dalmaták lamentáltak egy kicsit a rendetlenség miatt, amit a “magyarok” hagytak maguk után.

Érzésünk szerint azonban a rendetlenség sokkal nagyobb lett volna, ha a Zöld Ingatlan nem bérli pár évig a szigetet, mert a horvát hadsereg nem igazán arról híres, hogy példásan tartja karban leírásra került létesítményeit – a használatban lévőket is alig tudja fenntartani – de mindegy is, ezen már nem érdemes lamentálni. Ezt csak a magyar haza védelmében mondjuk.

Az OTP kivonulása valószínűleg azzal van kapcsolatban, hogy a szigetet nem lehet fejleszteni, és megunták a huzakodást a horvát bürokráciával, amely a mai napig sem tudja eldönteni, hogy a sziget a hadsereg érdekeltsége-e, vagy sem.

A még 1932-ben elit nyaralónak indult Smokvica 90 év után, illetve a hadsereg, Ivica Todorić volt horvát agrárbáró és a Zöld Ingatlan távozását követően ismét át lett adva az enyészetnek.

Vajon lesz-e új bérlő, vagy megvárják, amíg minden összedől, ez a kérdés mostan. Mészáros Lőrinc ugyan megmutathatná mi a magyar virtus, de ez most, a választások előtt több, mint valószínűtlen. Estleg Diófát is lehetne ott ültetni.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava