Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Magyarország

SZIJJÁRTÓ: Nem a Holdon élünk, hanem Közép-Európában, tehát lesznek külső beavatkozási kísérletek a magyar választási kampányba

szijjarto selasela
Budapest, 2021. november 25. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) hivatalában fogadja Nikola Selakovic szerb külügyminisztert 2021. november 25-én. MTI/Soós Lajos

Olvasási idő: 3 perc

A külgazdasági és a szerb kollégájával folytatott budapesti megbeszélés után hangsúlyozta, hogy Szerbia és Magyarország között továbbra is szoros az együttműködés a migráció elleni küzdelemben. Az bírálatokra válaszolva Szijjártó Péter úgy fogalmazott: “nem szorulunk rá arra, hogy bárki ilyen érettségi vizsga jelleggel bírálgassa el a magyar állapotát”. A szerb külügyminiszter a találkozót követően arról is beszélt, hogy Szerbia tiszteletben tartja Bosznia-Hercegovina területi integritását.

Magyarország segít

A külgazdasági és külügyminiszter Nikola Selakovićot fogadva elmondta, hogy miközben Magyarország és Szerbia fellép a határaikat illegálisan átlépni szándékozókkal szemben, addig a két ország újabb könnyítést léptet életbe azok számára, akik a szabályokat betartva, jószándékkal akarnak közlekedni a határon.

A tárcavezető a közös sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a két ország együttműködik a migráció elleni küzdelemben, ami különösen fontos most, hogy a Nyugat-Balkán újra telítődni kezdett. Kiemelte, hogy napi 30-35 ezer ember hagyja el Afganisztánt, Magyarországon idén már 100 ezer illegális határátlépési kísérletet észleltek, az Európai Unió pedig három irányból is nyomás alatt áll.Idén tíz váltásban kétszáz magyar rendőr vett és vesz részt Szerbia déli határainak védelmében azért, hogy a migrációs hullámot minél távolabb, már ott meg lehessen állítani

– szögezte le a magyar külgazdasági és külügyi tárca vezetője, aki ugyanakkor bejelentette, hogy jövőre véglegesen megnyitják az új határátkelőt Kübekházánál, így egyszerűsítve a közlekedést Magyarország és Szerbia között.

Szijjártó Péter jó hírnek nevezte, hogy már jogerős a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításának építési engedélye a magyarországi szakaszon, és a fővárosi szakaszra vonatkozó közbeszerzést illetően is csak az eredményhirdetés van már hátra.

Aláhúzta: 2025-re megépül a magyarországi szakasz, míg 2022 végére befejezik a Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonal munkálatait is.

Emellett közölte, hogy a két ország beengedi egymás nagykövetségeire a másik fél diplomatáit azokon a helyeken, ahol annak nincs képviselete. Így magyar diplomaták fognak dolgozni Szerbia zambiai és kongói nagykövetségén, a szerbek pedig Magyarország máltai és chilei képviseletére delegálják a diplomatáikat.

Válasz az amerikai bírálatokra

A Financial brit lap tudósítója azzal kapcsolatban kérdezte a minisztert, hogy Magyarországot nem hívták meg az Egyesült Államok által meghirdetett demokráciaügyi online csúcstalálkozóra, illetve arra is kitért, hogy Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter nemrég élesen bírálta a magyar kormányt, és Magyarországot az autoriter, kapzsi, korrupt nemzetek, vagyis , és Brazília közé sorolta Magyarországot. Az FT munkatársa ezzel összefüggésben pedig afelől érdeklődött: a magyar tart-e attól, hogy Washington tettekre is váltja ezt a típusú megkülönböztetést.Erre reagálva Szijjártó Péter közölte: a Clinton-nyilatkozat is világossá tette, hogy “belpolitikai típusú rendezvénynek” számít a decemberi demokráciacsúcs. Szerinte jól látható, hogy erre nem hívták meg azokat az országokat, amelyek vezetői jó kapcsolatot alakítottak ki az előző elnökkel, Donald Trumppal.

Mi egy ezeréves államisággal rendelkező ország vagyunk, azért Nem szorulunk rá arra, hogy bárki ilyen érettségi vizsga jelleggel bírálgassa el a magyar demokrácia állapotát, és azt gondolom, hogy mindenkinek jár a tisztelet a magyar nemzet és Magyarország felé

– fogalmazott a magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki hozzátette, hogy minden bizonnyal lesznek külső beavatkozási kísérletek a magyar választási kampányba, “egyes előkészületi fázisokat már sikerült is detektálni”. Szavai szerint azonban a magyar szolgálatok teszik a dolgukat ezek elhárítása érdekében.

Bosznia területi integritásának kérdése

Nikola Selaković a szerb vezetés elszakadáspárti nyilatkozataival kapcsolatban leszögezte: Szerbia számára kulcsfontosságú Bosznia-Hercegovina és a térség békéjének és stabilitásának fenntartása.

Ha ebben a régióban nem lesz béke, akkor az egész Európában sem, és gazdasági fejlődés sem lesz, sem a régióban, sem a szélesebb régióban. Miért vagyunk olyan hálásak Magyarországnak? Azért, mert az európai integráció, a béke és a stabilitás megteremtéséhez Magyarország is nagy mértékben hozzájárul

– fogalmazott a szerb külügyminiszter, aki elmondta, tiszteletben tartják Bosznia-Hercegovina területi integritását, és bár a daytoni békeszerződés eddig sikeresnek bizonyult, van lehetőség a módosítására, de csakis minden fél egyetértésével.

Szijjártó Péter ehhez hozzáfűzte, hogy a nyugat-balkáni régió stabilitása egész szempontjából meghatározó kérdés. Ezért szerinte a nyugat-európai vezetőknek többet kellene közvetlenül tárgyalniuk térségbeli kollégáikkal, hogy megértsék az érintettek álláspontját.Jó lenne, ha az európai külpolitika nem három szóra szűkülne le: szankció, szankció, szankció. Ez kicsit eredménytelennek tűnt az elmúlt időszakban

– vélekedett a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Nikola Selaković végül méltatta a magyar-szerb kapcsolatokat, a felek között meglévő kölcsönös bizalmat és tiszteletet. Ugyanakkor kitért arra is, hogy kívánatos lenne a gazdasági együttműködés további fejlesztése, mivel Belgrád szeretné, ha a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke átlépné az évi kétmilliárd eurót.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: