Connect with us

Franciaország

A VÖRÖS VONAL ÁTLÉPÉSE: Mi hozta össze Orbán Viktort és Marine Le Pent, netalán a “brüsszeli ideológiai brutalitás”?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A belgrádi Politika című napilap terjedelmes kommentárt közölt Marine Le Pen budapesti látogatásával kapcsolatban, amelyben arra kereste a választ, hogy mi hozta össze Orbán Viktort és a francia szélsőjobboldali vezetőt. A cikk címében feltett kérdésre a nagy múltú szerb lap már az alcímben részben megadta a választ, miszerint Orbán és Le Pen közeledése egyrészt a “brüsszeli ideológiai brutalitással” szembeni ellenállásnak köszönhető, másrészt viszont a “szupereuroszkeptikus” képviselői csoport létrehozására irányuló kísérlettel hozható összefüggésbe az Európai Parlamentben.

Szuverenisták egymás között

Marine Le Pen egy hónappal azt követően érkezett Budapestre, hogy Éric Zemmour, a feltörekvő “francia Trump” népszerűsége veszélyesen felfelé kezdett ívelni az Élysée-palota felé tartó menetelés során, ami miatt Marine Le Pen már az első fordulóban kieshet az elnökválasztási küzdelemből.

– Ez egy olyan találkozó volt, amelyre a francia jobboldali vezető már régóta várt, amelyet viszont a magyar miniszterelnök igyekezett elkerülni, ám úgy látszik, hogy a “szuverenizmus” két hívének, és az uniós “ideológiai diktátum” két ellenségének találkozójára megérett az idő

– írta a belgrádi Politika, amely nem csak külpolitikai, hanem francia és magyar belpolitikai okokkal is magyarázta a találkozó létrejöttét.

Orbán Viktort és Marine Le Pent nemcsak a “brüsszeli ideológiai brutalitással” szembeni közös ellenállás, és az a félelem hozta össze, hogy a migránsok ellepik Európát, hanem a saját ingatag pozícióik megerősítésére tett törekvések is arra késztették őket, hogy fél évvel a magyarországi parlamenti, és fél évvel a franciaországi elnökválasztások előtt találkozzanak. Ezért tárgyaltak egy “szupereuroszkeptikus csoport” létrehozásáról az Európai Parlamentben.

A belgrádi lap hozzátette, hogy Orbán kormányra kerülése után 11 évvel először kerül szembe egységes ellenzékkel a választásokon, amely Márki- Zay Péter ismeretlen, de nem korrumpálódott dél-magyarországi polgármestert választotta miniszterelnök-jelöltnek.

A Politika szerint miután Le Pen az EU-csúcs farvizén Mateusz Morawiecki lengyel és Janez Janša szlovén miniszterelnökkel fotózkodott, Budapestre sietett, hogy találkozzon Orbán Viktorral, ami esetleg kedvező hátszelet jelenthet számára.

– Magyarország 2021-ben az Ön vezetése alatt ismét élen jár a népek szabadságért folytatott harcban

– méltatta a magyar miniszterelnök tevékenységét a francia elnökjelölt, akinek a második fordulóba történő bejutásért is küzdenie kell.

A modernizált Brezsnyev-doktrina

Le Pen és Orbán többnyire jól ismert “szuverenista üzeneteket” ismételgetett az újságíróknak, elutasítva az európai jog “(f)elsőbbségének” elvét a nemzeti joggal szemben, és erősen kiálltak Varsó mellett, amely emiatt vitába keveredett Brüsszellel.

A magyar miniszterelnök, aki a múlt hétvégi budapesti nagygyűlésen a magyar választásokba való beavatkozással vádolta meg Brüsszelt és Washingtont, kijelentette, hogy Lengyelország és Magyarország nap mint nap tapasztalja meg a Brezsnyev-doktrína “modernizált változatát” az Európai Unióban.

– Ennek a doktrínának alapján a szovjet blokk tagállamainak jogukban állt beavatkozni egy másik tagország belpolitikájába, ha az eltért a központi ideológiától

– jegyezte meg a szerb napilap/hírportál, amely kitért arra is, hogy a francia politikus megdicsérte Orbán Viktort, Marine Le Pen ugyanis méltatta a magyar miniszterelnök bátorságát és eltökéltségét, ugyanakkor nem volt hajlandó kritizálni a LMBT-törvényt, amely miatt Magyarország vitába keveredett Brüsszellel.

– Mivel minden nemzet szuverenitása a legfontosabb számomra, eszembe sem jut megleckéztetni a magyar népet


– idézte a szerb lap a francia politikust, de ugyanakkor megjegyezte, hogy Orbán szintén a népakaratra hivatkozott, amikor az újságírók nekiszögezték a kérdést, hogy kit támogat inkább, mivel Zemmour is, Le Pe Pen is a vendége volt.

Ezzel kapcsolatban a magyar miniszterelnök azt mondta, nem szabad a francia nép helyett állást foglalnia, de ha Franciaországból jönnek vendégek, akkor mindig “megbecsüléssel fogadják” őket.

Orbán és a vörös vonal

A belgrádi Politika megjegyezte, hogy amíg a Fidesz az Európai Néppártban (EPP) volt, Orbán óvakodott attól, hogy a szélsőjobbal hozzák szóba: ezért 2019-ben az “Atlantic” amerikai magazinnak adott interjújában elutasított minden együttműködést a francia politikussal, mondván, hogy Le Pen a “vörös vonal”, amelyet nem szabad átlépni.

Ám miután bekövetkezett a “kierőltetett fordulat”, és a Fidesz márciusban elhagyta az Európai Néppárt (EPP) frakcióját az Európai Parlamentben a jogállamiság megsértésével kapcsolatos egyre erősödő kritikák miatt, Orbán más útra tért, és jelezte, hogy új partnert keres az új korszakban, ezen az úton pedig Marine Le Pen pártja “megkerülhetetlen”.

A belgrádi napilap ezzel kapcsolatban Soós Eszter Petronella magyar politológust idézte, aki szerint Orbán számára most prioritás, hogy új szövetséget hozzon létre, amely a “jobb oldaltól jobbra” helyezkedik el.

Soós az Euronewsnak úgy nyilatkozott, hogy az olaszokkal és a lengyelekkel folytatott tárgyalások bonyolultak voltak, és alig történt előrelépés az európai jobboldali pártok júliusi “közös nyilatkozatának” közzététele óta, amelyben változásokat követeltek az Európai Unióban.

A nyár elején 16 jobboldali és populista párt – amelyek egy része kormányon van – összefogott, hogy fellázadjon az EU ellen, mert véleményük szerint az euroblokk azoknak a “radikális erőknek az eszközévé” vált, amelyek egy szuperállam építésére törekszenek.

A francia Nemzeti Tömörülésben (néha Nemzeti Gyűlés, franciául Rassemblement National, RN; 2018-ig Nemzeti Front) azt remélik, hogy az év végére új, szuverén politikai család alakulhat ki az Európai Parlamentben, amely növelné a jobboldal és a populista erők esélyét arra, hogy 2022 elején végre kulcspozíciókat kapjanak az Európai Parlamentben.

Le Pen egyik tanácsadója a ‘Politico’ portálnak kifejtette, hogy az Orbánnal való találkozó egy új képviselőcsoport megalakulásának bejelentése volt:

– A Fidesz most elszigetelődött az Európai Parlamentben, de szerintem ez változni fog

– zárta a francia tanácsadó szavait idézve a Marine Le Pen magyarországi látogatásával kapcsolatos elemzését a belgrádi Politika című napilap/hírportál.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava