Connect with us

Montenegró

POLITIKAI MENEDÉK: Montenegrónak is van egy gazdag migránsa, akit Oroszország üldöz, neki valamikor Jennifer Lopez énekelt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Montenegró menedéket adott egy azeri születésű, de orosz, török és még ki tudja hány útlevéllel rendelkező, kelet-kaukázusi zsidó származású üzletembernek, akit Putyin üldözött ki az “orosz paradicsomból”. Az extravagáns életmódjáról ismert Telman Ismailov védőügyvédje közölte, hogy a menedékjog megadásával megszűntek a feltételei annak, hogy védencét kiadatási őrizetben tartsák, ezért Ismailov már szabadlábra is került. A jelentős bűnözői háttérrel rendelkező Montenegró viszonya az utóbbi években megromlott Oroszországgal, mert Moszkva nem nézte jó szemmel a podgoricai vezetés közeledését a NATO-hoz és az Európai Unióhoz.

Gazdagságát külföldön fitogtatta

A montenegrói Vijesti beszámolója szerint az azeri-orosz milliárdost pénteken engedték ki a vizsgálati fogságból, miután a podgoricai felsőbíróság menedékjogot biztosított számára.

Ismailovot október elején vették őrizetbe Montenegróban, miután Oroszország nemzetközi elfogató parancsot adott ki ellene, mert a Tass orosz hírügynökség jelentése szerint állítólag két testvérével közösen ő szervezte meg két orosz vállalkozó 2016-ban történt meggyilkolását. Miután Telman családjának tizedik sarja, ezért nem csoda, hogy különböző vállalkozásában testvérei is fiai is feltűntek.

Az orosz vádak szerint Ismailov 2 millió dollárt fizetett a bérgyilkosoknak.

Az orosz elfogató parancs szerint Ismailov illegális fegyverkereskedelmet is folytatott, amit természetesen nem úgy kell elképzelni, hogy egy-két kalasnyikovot csempészet ki-be az autója csomagtartójában.

Vlagyimir Putyin hosszú pályafutása alatt, hol miniszterelnökként, hol államfőként, gyakran találta magát szemben az Ismailov-jelenséggel, az “aszkéta” Putyint állítólag az dühítette leginkább, hogy Ismailov gazdagságát külföldön fitogtatta, miközben Oroszországot adósságválság sújtotta.

Ismailov olyan hírességekre szórta a pénzt, mint például Sharon Stone, Richard Gere, Monica Bellucci, Paris Hilton, Mariah Carey, Tom Jones és még sokan mások, csak azért, hogy megjelenjenek az általa szervezetett bulikon. Jennifer Lopeznek állítólag 1,4 millió dollárt fizetett azért, hogy énekeljen neki a születésnapján.

Bezárták a bazárt

Az oroszországi viszonyokat jól ismerő londoni lapok szerint 2009-ben az orosz elnök, aki akkor éppen miniszterelnök volt, bezáratta a moszkvai Cserkizovszkij piacot, amelyet az Ismailov (társ)tulajdonában lévő AST ingatlanfejlesztő cég vezetett. Az AST-nak számos külföldi érdekeltsége van, de az egy másik történet.

A piac bezárásának közvetlen kiváltó oka minden bizonnyal az volt, hogy Telman Ismailov pazar bulit rendezett Törökországban, ahol egy fényűző szálloda megnyitását ünnepelte, miközben az említett piacon elszabadult az erőszak, és több gyilkos akció is történt.

Az egyiket a Spas (megmentés, kiút) nevű orosz nacionalista csoport hajtotta végre 2006-ban, aminek következtében 14 kaukázusi és más ázsiai személy vesztette életét.

Végül 2009. június 18-án az orosz hatóságok bejelentették, hogy több mint 6000 konténert semmisítenek meg, amelyekben becslések szerint 2 milliárd dollár értékű kalóz- és csempészáru volt, amely a “szürke vámkezelési gyakorlat” révén jutott be Oroszországba.

A híres/hírhedt bazár bezárásával 100 ezer kereskedő veszítette el állását, ezek egy része illegálisan Oroszországban tartózkodó kínai volt, a kínaiak később végképp megszállták a piacot.

Ismailov nem hal éhen, de azért félnie nem árt

Telman Ismailov tehát szabad ember, bár esetében nem árt az óvatosság.

– A podgoricai felsőbíróság vizsgálóbírójának határozata alapján az orosz és izraeli állampolgárságú vádlott, Telman Ismailov ellen elrendelt kiadatási őrizet megszűnik… így a vádlottat azonnal szabadon kell bocsátani

– áll a montenegrói bírósági határozatban, amelynek indoklása szerint a döntését a montenegrói belügyminisztérium aznap hozott leirata alapozta meg, amely szerint Ismailov menedékjogot kapott Montenegróban, miután a kiadatását kérő Oroszországban üldöztetésnek lenne kitéve “politikai nézetei” miatt.

A podgoricai belügy egyúttal megjegyezte, hogy aki menedékjogot kap Montenegróban, az nem utasítható ki az országból, vagyis a menedékjog abszolút akadálya a kiadatásnak.

Montenegró azonban jóval kisebb, mint Oroszország, ezért Telman Ismailov mozgástere némileg leszűkült, de nem fog éhen halni, mert egyik fia, Alekper Ismailov Montenegróban kaszinót működtet.

Viszont nem biztos, hogy nyugodtan alhat, mert az oroszbarát Szerbia közelsége miatt előfordulhat, hogy nincs teljes biztonságban, ráadásul Aleksandar Vučić szerb elnök november második felében Moszkvába utazik “kunyerálni”, aztán, ki tudja, hogy Putyin elnök mit kér majd cserében, egyebek között.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava