Connect with us

Montenegró

POLITIKAI MENEDÉK: Montenegrónak is van egy gazdag migránsa, akit Oroszország üldöz, neki valamikor Jennifer Lopez énekelt

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

acdc ismailov lopez
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Montenegró menedéket adott egy azeri születésű, de orosz, török és még ki tudja hány útlevéllel rendelkező, kelet-kaukázusi zsidó származású üzletembernek, akit Putyin üldözött ki az „orosz paradicsomból”. Az extravagáns életmódjáról ismert Telman Ismailov védőügyvédje közölte, hogy a menedékjog megadásával megszűntek a feltételei annak, hogy védencét kiadatási őrizetben tartsák, ezért Ismailov már szabadlábra is került. A jelentős bűnözői háttérrel rendelkező Montenegró viszonya az utóbbi években megromlott Oroszországgal, mert Moszkva nem nézte jó szemmel a podgoricai vezetés közeledését a NATO-hoz és az Európai Unióhoz.

Gazdagságát külföldön fitogtatta

A montenegrói Vijesti beszámolója szerint az azeri-orosz milliárdost pénteken engedték ki a vizsgálati fogságból, miután a podgoricai felsőbíróság menedékjogot biztosított számára.

Ismailovot október elején vették őrizetbe Montenegróban, miután Oroszország nemzetközi elfogató parancsot adott ki ellene, mert a Tass orosz hírügynökség jelentése szerint állítólag két testvérével közösen ő szervezte meg két orosz vállalkozó 2016-ban történt meggyilkolását. Miután Telman családjának tizedik sarja, ezért nem csoda, hogy különböző vállalkozásában testvérei is fiai is feltűntek.

Az orosz vádak szerint Ismailov 2 millió dollárt fizetett a bérgyilkosoknak.

Az orosz elfogató parancs szerint Ismailov illegális fegyverkereskedelmet is folytatott, amit természetesen nem úgy kell elképzelni, hogy egy-két kalasnyikovot csempészet ki-be az autója csomagtartójában.

Vlagyimir Putyin hosszú pályafutása alatt, hol miniszterelnökként, hol államfőként, gyakran találta magát szemben az Ismailov-jelenséggel, az „aszkéta” Putyint állítólag az dühítette leginkább, hogy Ismailov gazdagságát külföldön fitogtatta, miközben Oroszországot adósságválság sújtotta.

Ismailov olyan hírességekre szórta a pénzt, mint például Sharon Stone, Richard Gere, Monica Bellucci, Paris Hilton, Mariah Carey, Tom Jones és még sokan mások, csak azért, hogy megjelenjenek az általa szervezetett bulikon. Jennifer Lopeznek állítólag 1,4 millió dollárt fizetett azért, hogy énekeljen neki a születésnapján.

Bezárták a bazárt

Az oroszországi viszonyokat jól ismerő londoni lapok szerint 2009-ben az orosz elnök, aki akkor éppen miniszterelnök volt, bezáratta a moszkvai Cserkizovszkij piacot, amelyet az Ismailov (társ)tulajdonában lévő AST ingatlanfejlesztő cég vezetett. Az AST-nak számos külföldi érdekeltsége van, de az egy másik történet.

A piac bezárásának közvetlen kiváltó oka minden bizonnyal az volt, hogy Telman Ismailov pazar bulit rendezett Törökországban, ahol egy fényűző szálloda megnyitását ünnepelte, miközben az említett piacon elszabadult az erőszak, és több akció is történt.

Az egyiket a Spas (megmentés, kiút) nevű orosz nacionalista csoport hajtotta végre 2006-ban, aminek következtében 14 kaukázusi és más ázsiai személy vesztette életét.

Végül 2009. június 18-án az orosz hatóságok bejelentették, hogy több mint 6000 konténert semmisítenek meg, amelyekben becslések szerint 2 milliárd dollár értékű kalóz- és csempészáru volt, amely a „szürke vámkezelési gyakorlat” révén jutott be Oroszországba.

A híres/hírhedt bazár bezárásával 100 ezer kereskedő veszítette el állását, ezek egy része illegálisan Oroszországban tartózkodó kínai volt, a kínaiak később végképp megszállták a piacot.

Ismailov nem hal éhen, de azért félnie nem árt

Telman Ismailov tehát szabad ember, bár esetében nem árt az óvatosság.

– A podgoricai felsőbíróság vizsgálóbírójának határozata alapján az orosz és izraeli állampolgárságú vádlott, Telman Ismailov ellen elrendelt kiadatási őrizet megszűnik… így a vádlottat azonnal szabadon kell bocsátani

– áll a montenegrói bírósági határozatban, amelynek indoklása szerint a döntését a montenegrói belügyminisztérium aznap hozott leirata alapozta meg, amely szerint Ismailov menedékjogot kapott Montenegróban, miután a kiadatását kérő Oroszországban üldöztetésnek lenne kitéve „politikai nézetei” miatt.

A podgoricai belügy egyúttal megjegyezte, hogy aki menedékjogot kap Montenegróban, az nem utasítható ki az országból, vagyis a menedékjog abszolút akadálya a kiadatásnak.

Montenegró azonban jóval kisebb, mint Oroszország, ezért Telman Ismailov mozgástere némileg leszűkült, de nem fog éhen halni, mert egyik fia, Alekper Ismailov Montenegróban kaszinót működtet.

Viszont nem biztos, hogy nyugodtan alhat, mert az oroszbarát Szerbia közelsége miatt előfordulhat, hogy nincs teljes biztonságban, ráadásul Aleksandar Vučić szerb elnök november második felében Moszkvába utazik „kunyerálni”, aztán, ki tudja, hogy Putyin elnök mit kér majd cserében, egyebek között.

Montenegró

SZENT A BÉKE? Letette a hivatali esküt az új montenegrói elnök

Közzététel:

a megjelenés dátuma

hivatali eskü
Letette a hivatali esküt Jakov Milatović montenegrói elnök (Forrás: Screenshot)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Letette a hivatali esküt Jakov Milatović, és ezzel hivatalosan is ő lett Montenegró harmadik elnöke a függetlenség 2006-os kikiáltása óta. Az esemény leginkább arról marad emlékezetes, hogy a balkáni politikai élet apraja és nagyja egy kupacban üldögélt a montenegrói parlamentben, egymás „esküdt ellenségei” jól megfértek egymással két négyzetméteren.

Balkáni csúcstalálkozó

Ritka alkalom volt a fotósok számára, hogy egyetlen képbe szorítsák bele a sok „balkáni hírességet”, akik korábban kígyót-békát kiáltoztak egymásra.

Miközben a fotósok kattogtattak, az új montenegrói elnök kedélyesen beszélgetett a mellette helyet foglaló elődjével, Milo Đukanovićtyal, akivel néhány hónappal ezelőtt még nem éppen visszafogott hangnemben üzengettek egymásnak a médián keresztül, ez körülbelül olyan, mintha egy rendezvényen Orbán Viktor és Karácsony Gergely cseverészne egymással, a kicsit kierőszakolt hasonlat csak arra jó, hogy a helyzet ellentmondásosságára hívjuk fel a figyelmet.

Az utóbbi időben a „verbális elmésségekkel” kitűnő Zoran horvát államfő az új montenegrói elnök feleségét tartotta szóval, aki láthatóan jól szórakozott, miközben a Milanović mellett üldögélő szerb vezető, Aleksandar Vučić is odavetett néhány szót, hátat fordítva a kevésbé üde látványt nyújtó Željka Cvijanović bosznia-hercegovinai egyharmad elnöknek.

A másik kétharmad is ott volt az első sorban, de nem fért a képre, amiből kiderül, hogy mekkora hátrányt jelent, ha egy államfői testület három részből áll, arról már nem is beszélve, hogy egy másik egyharmad, név szerint a kvázi horvát Željko Komšić többször is belealudt az új montenegrói elnök beszédébe, de ne ugorjunk ekkorát az időben!

hivatali eskü

Zoran Milanović horvát államfő volt a showman, aki szóval tartotta a „fél Balkánt” (Forrás: Screenshot)

Meg kell jegyezni még, hogy alig több, mint egy méteres távolság választotta el egymástól Vučić szerb államfőt attól a Milo Đukanovićtól, akit azzal vádolt meg tavaly, hogy az életére tör bizonyos bűnözői körök által.

A felsorolt résztvevők mögötti sorban Dritan Abazović, ügyvivő montenegrói miniszterelnök a „vigyorgó pozíciót” foglalta el: a legmontenegróibb albán úgy került a képbe, mint Pilátus a krédóba, hogy egy újabb nyakatekert hasonlattal éljünk, miután elévülhetetlen érdemeket szerzett a távozó montenegrói elnök pozícióinak aláásásában.

Amikor nyitott a kamera, az is kiderült, hogy az első sorban kapott helyet Vjosa Osmani koszovói államfő is a tőle mindössze hat hellyel lévő szerb elnöktől, ami viszont már elég nagy távolság ahhoz, hogy netalán szóba elegyedjenek egymással.

Ahol ennyi balkáni nagyágyú összegyűlt, ott durranásnak is kellett lennie, erre azt követően került sor, hogy a fotósok kiélvezték az elég sok ellentmondást tartalmazó helyzetet.

A nagy durranás

Miután a politikát képi formába öntő médiamunkások levonultak a színről, megkezdődött a már feloszlatott montenegrói parlament ülése, amelynek első pontja a himnusz eléneklése volt a közben besomfordáló kórus támogatásával, ami úgy zajlott, hogy főleg a kórus énekelt, plusz egy-két képviselő, valamint a legjobb montenegrói albán.

Ezt követően lépett az emelvényhez Jakov Milatović, hogy letegye az esküt, amelynek szavai a felvezető elnök szerint „még a montenegrói köveknél is keményebbek”.

– Esküszöm, hogy az elnöki feladatokat felelősséggel, becsülettel, lelkiismeretesen, tisztességesen és pártatlanul, az alkotmánynak és a törvénynek megfelelően látom el

– mondta Milatović, aki az eskü szövegét maga olvasta fel az előtt lévő papírból, miközben a jobb kezét a montenegrói alkotmányra helyezte, vagyis ezt nem cifrázták túl. A taps akkor csattant fel, amikor Milatović aláírta a felolvasott szöveget. Ekkor egy pillanatra feltűnt képernyőn a távozó államfő, Milo Đukanović, aki kezet fogott az új elnök feleségével, és széles mosollyal gratulált neki.

Milatović ezt követően felolvasta az elnöki beszédét, amelyet a jelenlévők hosszas üdvözlését követően azzal kezdett, hogy akkor is Montenegróban született volna, hogy ha ő maga választhatta volna meg a szülőhelyét, merthogy annyira szereti a hazáját.

hivatali eskü

Jakov Milatović a beszédét mondja, Željko Komšić éppen szundikál – balról a harmadik az első sorban, de Gabriel Escobar, amerikai főtárgyaló is mélyen elgondolkodott

Ezt követően jöttek az ilyenkor szokásos mondatok, miszerint minden montenegrói polgár elnöke szeretne lenni, függetlenül azok politikai, nemzeti és vallási hovatartozásától.

– A politikai esztablisment leváltása, és a montenegrói demokrácia konszolidálása optimizmussal tölt el bennünket, hogy a következő időszakban sokkal nagyobb egységben és vízióval, valamint szabadabb légkörben oldjuk meg az ország számára létfontosságú kérdéseket

– mondta Milatović, aki ezzel némileg odaszúrt elődjének, miközben az országon belüli megoszlást, valamint az erős és független intézmények kiépítését nevezte a legfontosabbnak, az emberi jogok tiszteletben tartása, a részrehajlás nélküli igazságszolgáltatás megteremtése, valamint az egyforma esélyteremtés és a fenntartható gazdasági modell felépítése előtt, bár később megjegyezte, hogy a gazdasági (pénzügyi) tekintetben önálló polgárok nélkül nincs demokrácia, amihez az életszínvonal emelésére van szükség.

Ha a sorrendből szeretnénk következtetéseket levonni, akkor azt mondhatnánk, hogy az ötödik-hatodik helyre szorult az, amiért az emberek igazán Milatovićra szavaztak, de ne feledjük, hogy ez csak egy beszéd, amelynek a többi pontja is nagyon fontos az etnikai és vallási vonalak mentén mélyen megosztott, valamint a mindenféle bűnözéstől erősen sújtott Montenegróban.

-A megbékélt Montenegró, az egyetlen igazi Montenegró

– jelentette ki az új elnök, aki itt elővette a világszerte általános floszkulákat (flosculus), mint például, hogy soha többé nem engedhetik meg, hogy bárki is jogfosztottnak érezze magát, vagy hogy bárkit is hátrányos megkülönböztetés érjen politikai meggyőződése miatt.

A beszéd további részében Jakov Milatović nagyon kultúrált módon tett még néhány utalást a múltra, majd kijelentette, hogy a társadalmi és politikai párbeszéd generátora kíván lenni a konszenzus megtalálása érdekében minden területen, ami vonatkozik az európai úton történő haladás felgyorsítására is, amit végső célként említett, nem elutasítva a regionális együttműködési kezdeményezéseket, de ezek közül egyet sem nevezett néven.

Az elmondottakat összefoglalva az új montenegrói elnök beszéde végén ismételten hangsúlyozta, hogy a „megbékélés és az egység” tényezője kíván lenni a nemzetközi színtéren és az országon belül is”. Miután ez a gondolat többször is felbukkant a beszédben, tarthatjuk ezt a legfontosabb üzenetnek, ugyanakkor megállapíthatjuk, hogy lesz dolga bőven öt éves mandátuma során.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava