Connect with us

Horvátország

A MINDENNAPOK: A zágrábi polgármester és a 22-es csapdája, avagy az aktivisták nem politikusok

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tomasevic Caricature Sketch
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Joseph Heller világhírű regénye A 22-es csapdája, egy olyan szituációval foglalkozik, melyből nem lehet győztesen kikerülni. A jelek szerint Tomislav Tomašević zágrábi polgármester Yossarian szerepében találta magát, és a csapda hangos kattanással zárult össze a háta mögött.

Az aktivizmus és a mindennapok

Az aktivizmus dicséretes dolog, de vajmi kevés köze van a szürke mindennapokhoz. Amikor a nyáron Tomašević és a Možemo! (Bírunk!) zöld-baloldali-liberális tömörülés megnyerte a helyhatósági választásokat a fővárosban, jelentésünkben valószínűnek tartottuk, hogy az új polgármester és az új vezetés olyan nehézségekkel szembesül, amelyek lehetetlenné teszik a választópolgároknak tett ígéreteik valóra váltását.

Az első száz nap leforgása után ez már bizonyos.

zg holding

Nemcsak azért, mert a megboldogult Bandić főpolgármester igencsak zilált anyagi helyzetet hagyott maga után.

Tomaševićék az elmúlt három hónapban jóformán mást sem tettek, mint szörnyülködtek a szekrényekből kiforduló pénzügyi csontvázak láttán, a helyzetet pedig tovább súlyosbítja, ami időközben kiderült, hogy a Bírunk! nem rendelkezik megfelelő felkészültségű emberekkel a főváros vezetésre.

Ráadásul nem csak emberük, hanem elképzelésünk sincs arról, hogy miként kell vezetni egy nagyvárost.

Erre leginkább a „Zágráb Holding” (Zagreb Holding), a város tulajdonában lévő vállalatokat összefogó gyűjtőcég vezető embereinek nem régi leváltása hívta fel a figyelmet. Nikola Vukovićot és Ante Samodolt, Tomašević rögtön beiktatása után nevezte ki a Holding élére – sürgősségi eljárással, mindennemű procedúra megkerülésével.

Ezt azzal indokolta, hogy súlyos a helyzet, és hogy Vuković és Samodol azok a személyek, akik képesek rendet vágni a korrupcióval átszőtt Holdingban.

Valószínűleg ez így is lett volna, de mint kiderült, a két szakértő szó szerint fogta fel, hogy szabad kezet kapnak a helyzet rendezésére, és nem mutatkoztak eléggé kooperatívnak, figyelmen kívül hagyták ugyanis a Tomašević körül nyüzsgő „fontos emberek” utasításait.

A helyzet annyira elmérgesedett, hogy Vuković és Samodol nem jelentek meg a városi választmányi ülésén sem, amelyen a Holding éves tervéről volt szó, kiszolgáltatva a láthatóan ideges főpolgármestert az ellenzék piszkálódásának.

Tomašević végül leváltotta renitenskedő szakértőket, de ez sem sikerült valami paradésra, mert Samodol a blogján kiteregette a szennyest, és ezzel további kellemetlen pillanatokat okozott a főpolgármesternek, és az őt támogató Možemo! pártnak is.

Az aktivisták nem politikusok

Kiderült, sokkal egyszerűbb dolog valamit/valakit leleplezni, tüntetni, változásokat követelni, mint konkrétan szembesülni a problémákkal, és ezeket a lehetőségekhez mérten megoldani.

Az aktivizmussal szemben a kormányzás a vég nélküli kompromisszumok, és a rendelkezésre álló – de mindig korlátozott és véges – erőforrásokkal való küzdelmek ötvözését jelenti.

Ezen felül egy olyan nagy és összetett rendszer igazgatása, mint amilyen a körülbelül egy millió lakosú Zágráb, konkrét szaktudást és tapasztalatot igényel, amelyet nem lehet megszerezni a rendszer hiányosságainak ostorozása közben az utcán ordibálva.

A nemrégen még új politikai erőt szimatoló médiumok is fokozatosan elpártolnak a Možemo! nevű politikai tömörüléstől, s bár a legfrissebb közvéleménykutatások még mindig az ország második pártjának tartják, a támogatottsága csökkent, és 17,1 százalékkal előzi meg a harmadik helyre csúszó (és közben az össze- és szétesett) Szociáldemokrata Párt 16,1 százalékát.

A negyedik helyen a Most (Híd) áll 6,7 százalékkal, míg a Hazafias Mozgalom támogatottsága nem növekedett, 3,7 százalékot tesz ki. A listákat rendületlenül a kormányzó HDZ vezeti 28 százalékkal, amihez felesleges bármilyen kommentárt fűzni.

Horvátország

Sztrájkügyben a bíróság a kormány ellen döntött, új multiplex mozi nyílt Koszovóban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sztrájk, multiplex
Széleskörű találkozó a kormány "tartalék főhadiszállásán" (Forrás: Twitter, Andrej Plenković )
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn Horvátországban azzal kezdődött a nap, hogy tíz óra tájban a zágrábi Megyei Bíróság bejelentette a döntését, amely lehetővé teszi a köztisztviselők és közalkalmazottak sztrájkját az igazságszolgáltatásban. Tehát az összes bírósági tisztviselő, gyorsíró, sofőr, takarítónő és más alkalmazott, aki ma reggel 7 órakor kezdte meg a sztrájkot, immár legálisan folytathatja a megmozdulást. Ezzel a bíróság lényegében a kormány ellen döntött, mert a kabinet a sztrájk betiltását követelte.

Szabad sztrájkolni

Történelmi nap ez a szakszervezetek, különösen a „nem reprezentatívak” számára, mert a bíróság kimondta, hogy törvényes a munkavállalók sztrájkja a bíróságokon és az ügyészségeken.

– Délelőtt 10 órakor ott voltunk a megyei bíróságon a sztrájkot jogszerűnek nyilvánító ítélethirdetésen, 10 óra 5 perckor pedig meghívást kaptunk Ivan Malenica igazságügyi minisztertől, hogy ma fél háromkor menjünk be tárgyalni. Nos, ez a megmozdulás legalább arra jó volt, hogy létrejöjjön a találkozó

– mondta Iva Sušković, az Állami és Helyi Alkalmazottak Szakszervezetének (SDLS) elnöke a zágrábi városi polgári bíróság előtt röviddel déli 12 óra előtt tartott tüntetésen.

Salamoni döntés

A kormány „tartalék főhadiszállásán”, a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban Andrej Plenković miniszterelnök fél tízkor találkozott a közszolgálati szakszervezetek képviselőivel.

A találkozón a miniszterelnök mellett részt vett Oleg Butković miniszterelnök-helyettes és tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Marko Primorac pénzügyminiszter, Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter, Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter, Marin Piletić a munkaügyi kérdésekért és a nyugdíjrendszerért, valamint a család- és szociálpolitikáért felelős miniszter, Vili Beroš egészségügyi miniszter, valamint Radovan Fuchs tudományos és oktatási miniszter.

sztrájk, multiplex

Andrej Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Nem sokkal 11 óra után véget ért a találkozó, amelyet követően Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője állt ki a sajtó munkatársai elé.

– A párbeszéd keretében arra jutottunk, hogy a következő napokban egyetértési megállapodást kötünk, amely megelőlegezi a kormány döntését az állami alkalmazottak és a köztisztviselők ideiglenes illetménykiegészítésének kifizetéséről

– jelentették be a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

– Ezt a köz- és állami alkalmazottak fizetéséről szóló új törvény kidolgozásával összefüggésében kell érteni

– nyilatkozta Plenković miniszterelnök, hozzátéve, hogy a törvénynek január 1-jéig hatályba kell lépnie, és hozzátette, hogy két különböző rendeletet fogadnak el, egyet az állami tisztviselők, és egyet a köztisztviselők vonatkozásában.

Plenković szerint a közös döntések 219 000 alkalmazott bérét érintik, és bejelentette, hogy a legalacsonyabb bérek 100 euróval emelkednek.

Azok, akiknek valamivel magasabb fizetésük van, 80 vagy 60 euró növekedéssel számolhatnak. Ugyanakkor a kormányfő azt is közölte, hogy a nyaralási pótlék mindenki számára azonos lesz, azaz 300 euró.

Új mozi Koszovóban

Amíg Európa döntő többsége egy újabb háború kirobbanásával ijesztgeti magát Szerbia és között, a német-horvát Blitz Cinestar, amely a régió legnagyobb filmszínházhálózatát működteti, bejelentette, hogy június 2-án, pénteken megnyitotta eddigi legnagyobb, 15 moziteremmel büszkélkedő megaplexét Koszovó fővárosában, Prištinában.

megamozi pristian

Fő a kényelem, a pristinai megamozi egyik terme a tizenötből (Forrás: Cineuropa)

A megamozi Európa azon részének legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Prishtina Mallban működik, fittyet hányva mindenféle vérgőzös jóslatnak.

A prištinai CineStar Megaplex a legnagyobb, legmodernebb, és egyben a legszebb mozi Koszovóban.

A Wall-to-wall Harkness vásznakat, a Barco 4K RGB lézerprojektorokat, a Real D Ultimate 3D-t, a JBL hangszórókat és a Crown audioerősítőket magában foglaló technológia mellett a prištinai CineStar belső berendezése, a zágrábi Franić & Šekoranja tervezőiroda munkáját dicséri.

A zágrábi tervezőiroda más, díjnyertes CineStar mozik belső berendezéséért is felelős, köztük a 2018-as Európa legjobb új építésű mozijának díjával büszkelkedő CineStar Split belső berendezése is az ő terveik után készült.

Körülbelül ennyit a háborúról, ami körül szakértők sora aggodalmaskodik Belfasttól České Budějovicéig.

Addig amíg nem zárják be a Ferizaj (szerbül Uroševac) melletti Camp Bondsteelt, illetve az amerikaiak nem vonulnak ki Koszovóból, nyugodtan lehet fagyizni és moziba járni, főleg most, hogy már van hova a CineStar jóvoltából.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava