Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

ELHUNYT A ZÁGRÁBI FŐPOLGÁRMESTER: Utána a vízözön… de most mi lesz?

bandic passed

Olvasási idő: 2 perc


A horvátországi, május 16-ra kitűzött helyhatósági választások kampányát egy váratlan, drámai fordulat zavarta meg: szombatról vasárnapra virradóra, a hajnali órákban, szívroham következtében elhunyt Milan Bandić zágrábi főpolgármester. A nagyhatalmú főpolgármester a horvát belpolitika egyik kulcsfigurája volt, attól függetlenül, hogy országos szinten ambíciói minden egyes esetben meghiúsultak.

De most mi lesz?

Bandić politikai súlyát elsősorban a megyei rangú főváros gazdasági ereje adta, Zágráb a horvát GDP körülbelül 35 százalékát termeli ki.

Itt tömörülnek az ország jövőjét meghatározó technológiai cégek – például a horvát IT cégek 80 százaléka -, a városi költségvetés pedig idén 13,65 milliárd kunát (megközelítőleg 1,9 milliárd euró) tesz ki.

A főpolgármester váratlan távozásával teljesen megváltozott a helyzet Zágrábban: a kihívók kampánya – amely főként a Bandić-ellenes érzelmekre épült – egyik napról a másikra értelmetlenné vált.

A főpolgármester váratlan távozásával teljesen megváltozott a helyzet Zágrábban: a kihívók kampánya – amely főként a Bandić-ellenes érzelmekre épült – egyik napról a másikra értelmetlenné vált.

Azon felül, hogy a pártoknak most újra kell írniuk a választási kampányra kidolgozott forgatókönyveket, az újonnan kialakuló helyzet új perspektívát nyitott a nagypártok – a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Szociáldemokrata Párt (SDP) számára, amelyek eddig mérsékelt érdeklődést mutattak a főpolgármesteri szék elnyerése iránt.

A visszafogottságot eddig főként a ráció indokolta, ugyanis mind a kormánypárt, mind a legnagyobb ellenzéki párt úgy ítélte meg, hogy nem tud nyerni Bandić ellen.

A Bandić eddig legkomolyabb ellenfelének tűnő Tomislav Tomašević, a Možemo! (Bírunk!), valamint a zöld-baloldali pártokat tömörítő Zagreb je naš! (Zágráb a miénk!) koalíció jelöltje a főpolgármester halála után légüres térbe került. Tomašević ugyanis arra hegyezte ki a kampányát, hogy a polgármester tevékenységét, illetve korrupciós botrányait ostorozva megszerezze a szavazók támogatását.

Ez a földrengés és a koronavírus-járvány által kiváltott pszichózis közepette működni is látszott, a közvéleménykutatások rendre Tomašević győzelmét jósolták, ám ma mindez már a múlté.

rectangulartrue100.10.02

kis festett kabatok222kis festett kabatok

Nagyon valószínű, hogy az elkövetkező két és fél hónapban a nagypártok választási gépezete felpörög, mert ha Bandić ellen nem is, de Tomašević ellen már szinte biztosan tudnak nyerni.

Különösen a kormánypárt jelöltjének, Davor Filipovićnak növekedtek meg jelentősen az esélyei, aki a történtek után nem csak a HDZ anyagi és emberi kapacitásait tudhatja maga mögött, hanem minden bizonnyal a katolikus egyház támogatását is.

Az életút

A Zágráb Város főpolgármesteri tisztségét 21 évig betöltő Milan Bandić Bosznia-Hercovinában született a Cerov Dolac falucskában, a hercegovinai Grude mellett.

A család dohánytermesztéssel foglalkozott, életrajzírói szerint, a jövendőbeli főpolgármester a mezei munka mellett ministránsfiúként is segítette az anyaszentegyházat.

Gimnáziumi tanulmányai után Grude város ösztöndíjával került Zágrábba, ahol a Politológiai Karon az általános népi védelem és társadalmi önvédelem szakon szerzett oklevelet.

A nyolcvanas évek elején vette fel tagságába a Jugoszláv Kommunista Szövetség, 1983-ban kapott állást a zágrábi Pešćenica Kommunista Szövetsége Községi Bizottságában honvédelmi előadóként.

Milan Bandić kifejezetten jó kapcsolatokat ápolt a zágrábi nemzeti kisebbségekkel, így a magyarokkal is


A rendszerváltás után a Szociáldemokrata Pártban folytatta tevékenységét, 1997-ben megválasztották a SDP zágrábi alapszervezetének elnökévé. Mint már erről volt szó, 2000-től hat megbízatási időszakban állt a horvát főváros élén, és a polgárok zömének véleménye szerint sok mindent tett Zágráb érdekében.

Pályafutása során 250 bűnvádi eljárást indítottak ellene, 2014-ben rövid időre vizsgálati fogságba is került, de ez nem gátolta meg abban, hogy haláláig maradjon a főpolgármesteri székben.

Milan Bandić kifejezetten jó kapcsolatokat ápolt a zágrábi nemzeti kisebbségekkel, így a magyarokkal is. Rendszeresen megjelent az Ady Endre Kultúrkör illetve Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsa által szervezett rendezvényeken, gépkocsivezetője, Galambos Sándor nyugdíjaztatásáig tagja volt Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsának.
_______________
Fotó: internet

Napi hírlevél
Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!VÁLSÁGOS: Szerbiai gyerekekkel teli busz borult fel Bulgáriában
Leszaladt az autópályáról, és felborult egy szerbiai autóbusz Bulgáriában, Stara Zagora közelében. Az autóbusszal 11 felnőtt és 38 gyermek utazott, ...
Bővebben…
ÚJ ÉBREDÉS SZERBIÁBAN: A szélsőjobb az emberek egzisztenciális félelmeiből profitál
A migránsok európai inváziója, a világjárvány és az ukrajnai háború a szélsőjobbnak kedvez, amely a Facebookról és a Twitterről történt ...
Bővebben…
GYANÚ: Orosz ellenzékit hallgattak le Belgrádban, akit később Moszkvában csuktak le
A szerb belügyminiszter visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint orosz ellenzékieket hallgattak le Belgrádban. Aleksandar Vulin úgy ítéltek meg, hogy ...
Bővebben…
DRÁMAI NÖVEKEDÉS: Szerbia tavaly 1,3 milliárd dollárért rendelt fegyvereket, főleg Oroszországtól
Egy balkáni biztonsági portál szerint Szerbia tavaly 1 milliárd 318 millió dollár értékben szerződött fegyverek és katonai felszerelések beszerzésére. Ez ...
Bővebben…
FONTOS AZ IDŐZÍTÉS: Fegyverrel rontana a belgrádi melegfelvonulásra a bánáti szerb püspök
Nikanor bánáti szerb püspök nyilvános prédikációjában mássága és horvát felmenői miatt szidalmazta Ana Brnabić szerb miniszterelnököt, szüleit mészárosoknak nevezte, és ...
Bővebben…
ELVEK: Szerbiának nem kellenek orosz bázisok, és Vučić nem nyaralna soha a horvát tengerparton
Megint és újfent és ismét háborús témákkal hozakodott elő szerb elnök a Prva televíziónak adott interjújában. Ennek során kijelentette, hogy ...
Bővebben…
TÖMEGGYILKOSSÁG: Legalább 10 embert ölt meg egy ámokfutó Montenegróban
A tragédia Montenegró ősi fővárosában, Cetinjeben történt, ahol délután egy 34 éves férfi vadászkarabéllyal, más források szerint pisztollyal lövöldözött a ...
Bővebben…
UMIČEVIĆ VISSZACSINÁLNÁ: Jasminko az INA államosításáról álmodik
Ha véletlenül gyakorló hívő lennék, most nyilván Szt. Ferenchez, az újságírók védőszentjéhez fohászkodnék, annak reményében, hogy megment a hülyeségektől, de ...
Bővebben…
Kokó és Mari, Vodkesz és Raki elment a háborúba (sex & drugs & rockandroll)
Olyan nagyon sokat nem kellett arra várni, hogy az ukrán fronton szembenálló felek droghasználattal kezdjék vádolni egymást. Érdekes, kicsit olyan ...
Bővebben…

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: