Connect with us

Horvátország

ELHUNYT A ZÁGRÁBI FŐPOLGÁRMESTER: Utána a vízözön… de most mi lesz?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bandic passed
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A horvátországi, május 16-ra kitűzött helyhatósági választások kampányát egy váratlan, drámai fordulat zavarta meg: szombatról vasárnapra virradóra, a hajnali órákban, szívroham következtében elhunyt Milan Bandić zágrábi főpolgármester. A nagyhatalmú főpolgármester a horvát belpolitika egyik kulcsfigurája volt, attól függetlenül, hogy országos szinten ambíciói minden egyes esetben meghiúsultak.

De most mi lesz?

Bandić politikai súlyát elsősorban a megyei rangú főváros gazdasági ereje adta, Zágráb a horvát GDP körülbelül 35 százalékát termeli ki.

Itt tömörülnek az ország jövőjét meghatározó technológiai cégek – például a horvát IT cégek 80 százaléka -, a városi költségvetés pedig idén 13,65 milliárd kunát (megközelítőleg 1,9 milliárd euró) tesz ki.

A főpolgármester váratlan távozásával teljesen megváltozott a helyzet Zágrábban: a kihívók kampánya – amely főként a Bandić-ellenes érzelmekre épült – egyik napról a másikra értelmetlenné vált.

A főpolgármester váratlan távozásával teljesen megváltozott a helyzet Zágrábban: a kihívók kampánya – amely főként a Bandić-ellenes érzelmekre épült – egyik napról a másikra értelmetlenné vált.

Azon felül, hogy a pártoknak most újra kell írniuk a választási kampányra kidolgozott forgatókönyveket, az újonnan kialakuló helyzet új perspektívát nyitott a nagypártok – a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Szociáldemokrata Párt (SDP) számára, amelyek eddig mérsékelt érdeklődést mutattak a főpolgármesteri szék elnyerése iránt.

A visszafogottságot eddig főként a ráció indokolta, ugyanis mind a kormánypárt, mind a legnagyobb ellenzéki párt úgy ítélte meg, hogy nem tud nyerni Bandić ellen.

A Bandić eddig legkomolyabb ellenfelének tűnő Tomislav Tomašević, a Možemo! (Bírunk!), valamint a zöld-baloldali pártokat tömörítő Zagreb je naš! (Zágráb a miénk!) koalíció jelöltje a főpolgármester halála után légüres térbe került. Tomašević ugyanis arra hegyezte ki a kampányát, hogy a polgármester tevékenységét, illetve korrupciós botrányait ostorozva megszerezze a szavazók támogatását.

Ez a földrengés és a koronavírus-járvány által kiváltott pszichózis közepette működni is látszott, a közvéleménykutatások rendre Tomašević győzelmét jósolták, ám ma mindez már a múlté.

Nagyon valószínű, hogy az elkövetkező két és fél hónapban a nagypártok választási gépezete felpörög, mert ha Bandić ellen nem is, de Tomašević ellen már szinte biztosan tudnak nyerni.

Különösen a kormánypárt jelöltjének, Davor Filipovićnak növekedtek meg jelentősen az esélyei, aki a történtek után nem csak a HDZ anyagi és emberi kapacitásait tudhatja maga mögött, hanem minden bizonnyal a katolikus egyház támogatását is.

Az életút

A Zágráb Város főpolgármesteri tisztségét 21 évig betöltő Milan Bandić Bosznia- Hercovinában született a Cerov Dolac falucskában, a hercegovinai Grude mellett.

A család dohánytermesztéssel foglalkozott, életrajzírói szerint, a jövendőbeli főpolgármester a mezei munka mellett ministránsfiúként is segítette az anyaszentegyházat.

Gimnáziumi tanulmányai után Grude város ösztöndíjával került Zágrábba, ahol a Politológiai Karon az általános népi védelem és társadalmi önvédelem szakon szerzett oklevelet.

A nyolcvanas évek elején vette fel tagságába a Jugoszláv Kommunista Szövetség, 1983-ban kapott állást a zágrábi Pešćenica Kommunista Szövetsége Községi Bizottságában honvédelmi előadóként.

Milan Bandić kifejezetten jó kapcsolatokat ápolt a zágrábi nemzeti kisebbségekkel, így a magyarokkal is

A rendszerváltás után a Szociáldemokrata Pártban folytatta tevékenységét, 1997-ben megválasztották a SDP zágrábi alapszervezetének elnökévé. Mint már erről volt szó, 2000-től hat megbízatási időszakban állt a horvát főváros élén, és a polgárok zömének véleménye szerint sok mindent tett Zágráb érdekében.

Pályafutása során 250 bűnvádi eljárást indítottak ellene, 2014-ben rövid időre vizsgálati fogságba is került, de ez nem gátolta meg abban, hogy haláláig maradjon a főpolgármesteri székben.

Milan Bandić kifejezetten jó kapcsolatokat ápolt a zágrábi nemzeti kisebbségekkel, így a magyarokkal is. Rendszeresen megjelent az Ady Endre Kultúrkör illetve Zágráb Város Kisebbségi Tanácsa által szervezett rendezvényeken, gépkocsivezetője, Galambos Sándor nyugdíjaztatásáig tagja volt Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsának.
_______________
Fotó: internet

Horvátország

Sztrájkügyben a bíróság a kormány ellen döntött, új multiplex mozi nyílt Koszovóban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sztrájk, multiplex
Széleskörű találkozó a kormány "tartalék főhadiszállásán" (Forrás: Twitter, Andrej Plenković )
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn Horvátországban azzal kezdődött a nap, hogy tíz óra tájban a zágrábi Megyei Bíróság bejelentette a döntését, amely lehetővé teszi a köztisztviselők és közalkalmazottak sztrájkját az igazságszolgáltatásban. Tehát az összes bírósági tisztviselő, gyorsíró, sofőr, takarítónő és más alkalmazott, aki ma reggel 7 órakor kezdte meg a sztrájkot, immár legálisan folytathatja a megmozdulást. Ezzel a bíróság lényegében a kormány ellen döntött, mert a kabinet a sztrájk betiltását követelte.

Szabad sztrájkolni

Történelmi nap ez a szakszervezetek, különösen a „nem reprezentatívak” számára, mert a bíróság kimondta, hogy törvényes a munkavállalók sztrájkja a bíróságokon és az ügyészségeken.

– Délelőtt 10 órakor ott voltunk a megyei bíróságon a sztrájkot jogszerűnek nyilvánító ítélethirdetésen, 10 óra 5 perckor pedig meghívást kaptunk Ivan Malenica igazságügyi minisztertől, hogy ma fél háromkor menjünk be tárgyalni. Nos, ez a megmozdulás legalább arra jó volt, hogy létrejöjjön a találkozó

– mondta Iva Sušković, az Állami és Helyi Alkalmazottak Szakszervezetének (SDLS) elnöke a zágrábi városi polgári bíróság előtt röviddel déli 12 óra előtt tartott tüntetésen.

Salamoni döntés

A kormány „tartalék főhadiszállásán”, a zágrábi és Egyetemi Könyvtárban Andrej Plenković miniszterelnök fél tízkor találkozott a közszolgálati szakszervezetek képviselőivel.

A találkozón a miniszterelnök mellett részt vett Oleg Butković miniszterelnök-helyettes és tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Marko Primorac pénzügyminiszter, Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter, Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter, Marin Piletić a munkaügyi kérdésekért és a nyugdíjrendszerért, valamint a család- és szociálpolitikáért felelős miniszter, Vili Beroš egészségügyi miniszter, valamint Radovan Fuchs tudományos és oktatási miniszter.

sztrájk, multiplex

Andrej Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Nem sokkal 11 óra után véget ért a találkozó, amelyet követően Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője állt ki a sajtó munkatársai elé.

– A párbeszéd keretében arra jutottunk, hogy a következő napokban egyetértési megállapodást kötünk, amely megelőlegezi a kormány döntését az állami alkalmazottak és a köztisztviselők ideiglenes illetménykiegészítésének kifizetéséről

– jelentették be a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

– Ezt a köz- és állami alkalmazottak fizetéséről szóló új törvény kidolgozásával összefüggésében kell érteni

– nyilatkozta Plenković miniszterelnök, hozzátéve, hogy a törvénynek január 1-jéig hatályba kell lépnie, és hozzátette, hogy két különböző rendeletet fogadnak el, egyet az állami tisztviselők, és egyet a köztisztviselők vonatkozásában.

Plenković szerint a közös döntések 219 000 alkalmazott bérét érintik, és bejelentette, hogy a legalacsonyabb bérek 100 euróval emelkednek.

Azok, akiknek valamivel magasabb fizetésük van, 80 vagy 60 euró növekedéssel számolhatnak. Ugyanakkor a kormányfő azt is közölte, hogy a nyaralási pótlék mindenki számára azonos lesz, azaz 300 euró.

Új mozi Koszovóban

Amíg Európa döntő többsége egy újabb háború kirobbanásával ijesztgeti magát Szerbia és Koszovó között, a német-horvát Blitz Cinestar, amely a régió legnagyobb filmszínházhálózatát működteti, bejelentette, hogy június 2-án, pénteken megnyitotta eddigi legnagyobb, 15 moziteremmel büszkélkedő megaplexét Koszovó fővárosában, Prištinában.

megamozi pristian

Fő a kényelem, a pristinai megamozi egyik terme a tizenötből (Forrás: Cineuropa)

A megamozi Európa azon részének legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Prishtina Mallban működik, fittyet hányva mindenféle vérgőzös jóslatnak.

A prištinai CineStar Megaplex a legnagyobb, legmodernebb, és egyben a legszebb mozi Koszovóban.

A Wall-to-wall Harkness vásznakat, a Barco 4K RGB lézerprojektorokat, a Real D Ultimate 3D-t, a JBL hangszórókat és a Crown audioerősítőket magában foglaló technológia mellett a prištinai CineStar belső berendezése, a zágrábi Franić & Šekoranja tervezőiroda munkáját dicséri.

A zágrábi tervezőiroda más, díjnyertes CineStar mozik belső berendezéséért is felelős, köztük a 2018-as Európa legjobb új építésű mozijának díjával büszkelkedő CineStar Split belső berendezése is az ő terveik után készült.

Körülbelül ennyit a háborúról, ami körül szakértők sora aggodalmaskodik Belfasttól České Budějovicéig.

Addig amíg nem zárják be a Ferizaj (szerbül Uroševac) melletti Camp Bondsteelt, illetve az amerikaiak nem vonulnak ki Koszovóból, nyugodtan lehet fagyizni és moziba járni, főleg most, hogy már van hova a CineStar jóvoltából.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava