Connect with us

Horvátország

ELHUNYT A ZÁGRÁBI FŐPOLGÁRMESTER: Utána a vízözön… de most mi lesz?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!


A horvátországi, május 16-ra kitűzött helyhatósági választások kampányát egy váratlan, drámai fordulat zavarta meg: szombatról vasárnapra virradóra, a hajnali órákban, szívroham következtében elhunyt Milan Bandić zágrábi főpolgármester. A nagyhatalmú főpolgármester a horvát belpolitika egyik kulcsfigurája volt, attól függetlenül, hogy országos szinten ambíciói minden egyes esetben meghiúsultak.

De most mi lesz?

Bandić politikai súlyát elsősorban a megyei rangú főváros gazdasági ereje adta, Zágráb a horvát GDP körülbelül 35 százalékát termeli ki.

Itt tömörülnek az ország jövőjét meghatározó technológiai cégek – például a horvát IT cégek 80 százaléka -, a városi költségvetés pedig idén 13,65 milliárd kunát (megközelítőleg 1,9 milliárd euró) tesz ki.

A főpolgármester váratlan távozásával teljesen megváltozott a helyzet Zágrábban: a kihívók kampánya – amely főként a Bandić-ellenes érzelmekre épült – egyik napról a másikra értelmetlenné vált.

A főpolgármester váratlan távozásával teljesen megváltozott a helyzet Zágrábban: a kihívók kampánya – amely főként a Bandić-ellenes érzelmekre épült – egyik napról a másikra értelmetlenné vált.

Azon felül, hogy a pártoknak most újra kell írniuk a választási kampányra kidolgozott forgatókönyveket, az újonnan kialakuló helyzet új perspektívát nyitott a nagypártok – a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Szociáldemokrata Párt (SDP) számára, amelyek eddig mérsékelt érdeklődést mutattak a főpolgármesteri szék elnyerése iránt.

A visszafogottságot eddig főként a ráció indokolta, ugyanis mind a kormánypárt, mind a legnagyobb ellenzéki párt úgy ítélte meg, hogy nem tud nyerni Bandić ellen.

A Bandić eddig legkomolyabb ellenfelének tűnő Tomislav Tomašević, a Možemo! (Bírunk!), valamint a zöld-baloldali pártokat tömörítő Zagreb je naš! (Zágráb a miénk!) koalíció jelöltje a főpolgármester halála után légüres térbe került. Tomašević ugyanis arra hegyezte ki a kampányát, hogy a polgármester tevékenységét, illetve korrupciós botrányait ostorozva megszerezze a szavazók támogatását.

Ez a földrengés és a koronavírus-járvány által kiváltott pszichózis közepette működni is látszott, a közvéleménykutatások rendre Tomašević győzelmét jósolták, ám ma mindez már a múlté.

Nagyon valószínű, hogy az elkövetkező két és fél hónapban a nagypártok választási gépezete felpörög, mert ha Bandić ellen nem is, de Tomašević ellen már szinte biztosan tudnak nyerni.

Különösen a kormánypárt jelöltjének, Davor Filipovićnak növekedtek meg jelentősen az esélyei, aki a történtek után nem csak a HDZ anyagi és emberi kapacitásait tudhatja maga mögött, hanem minden bizonnyal a katolikus egyház támogatását is.

Az életút

A Zágráb Város főpolgármesteri tisztségét 21 évig betöltő Milan Bandić Bosznia- Hercovinában született a Cerov Dolac falucskában, a hercegovinai Grude mellett.

A család dohánytermesztéssel foglalkozott, életrajzírói szerint, a jövendőbeli főpolgármester a mezei munka mellett ministránsfiúként is segítette az anyaszentegyházat.

Gimnáziumi tanulmányai után Grude város ösztöndíjával került Zágrábba, ahol a Politológiai Karon az általános népi védelem és társadalmi önvédelem szakon szerzett oklevelet.

A nyolcvanas évek elején vette fel tagságába a Jugoszláv Kommunista Szövetség, 1983-ban kapott állást a zágrábi Pešćenica Kommunista Szövetsége Községi Bizottságában honvédelmi előadóként.

Milan Bandić kifejezetten jó kapcsolatokat ápolt a zágrábi nemzeti kisebbségekkel, így a magyarokkal is

A rendszerváltás után a Szociáldemokrata Pártban folytatta tevékenységét, 1997-ben megválasztották a SDP zágrábi alapszervezetének elnökévé. Mint már erről volt szó, 2000-től hat megbízatási időszakban állt a horvát főváros élén, és a polgárok zömének véleménye szerint sok mindent tett Zágráb érdekében.

Pályafutása során 250 bűnvádi eljárást indítottak ellene, 2014-ben rövid időre vizsgálati fogságba is került, de ez nem gátolta meg abban, hogy haláláig maradjon a főpolgármesteri székben.

Milan Bandić kifejezetten jó kapcsolatokat ápolt a zágrábi nemzeti kisebbségekkel, így a magyarokkal is. Rendszeresen megjelent az Ady Endre Kultúrkör illetve Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsa által szervezett rendezvényeken, gépkocsivezetője, Galambos Sándor nyugdíjaztatásáig tagja volt Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsának.
_______________
Fotó: internet

Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava