Connect with us

Bosznia

RÖVID EMLÉKEZET: A szerbek már nem haragszanak Erdoğanra, aki korábban azt mondta, hogy “Koszovó Törökország”

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

A két ország közötti jó viszonynak és a vezetőik utazási kedvének köszönhetően az utóbbi egy hónap elég mozgalmasan telt a török-szerb kapcsolatokban. A törökök még inkább megvetik a lábukat Szerbiában, a szerbek pedig örülnek, hogy érkezik a török tőke. A lényeg az, hogy amikor érdekekről van szó, akkor nincs politikai következetesség, és ez igaz a Törökország és Szerbia közötti kapcsolatokra is.

A megbocsátó Vučić

Még augusztus legvégén Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter látogatott Szerbiába, ahol számos szerb vezető, így az államfő mellett a nyugat-balkáni országban megtelepedett török cégek képviselőivel is egyeztetett. A látogatás csúcsát pedig a bosnyákok által lakott Novi Pazarban a török főkonzulátus megnyitása jelentette. A későbbiekben pedig az is szóba került, hogy Nišben is nyíljon török konzulátus, amely a Németországból hazalátogató, és esetlegesen bajba jutó török állampolgároknak nyújthatna segítséget.

Két héttel később a szerb politika “szólóénekese”, Ivica Dačić házelnöki titulusban látogatott Ankarába, akit a török külügyminiszter lelkesen fogadott. Majd pedig maga Aleksandar Vučić látogatott Isztambulba, ahol két órán keresztül a török elnökkel, Recep Tayyip Erdoğannal beszélte át a két ország közötti, egyre mélyülő kapcsolatokat.

A két vezető egymásra találása nem újdonság. Évek óta rendszeresek a találkozók, s Vučić volt az, aki végül “megenyhült” Erdoğan egy 2013-as, “kevésbé szerencsés” koszovói beszédét követő diplomáciai csörte után, amikor is elődje Tomislav Nikolić úgy döntött, országa távol marad a balkáni török kezdeményezésektől, és bojkottálja magát Törökországot is.

Míg Erdoğan nyolc évvel ezelőtti beszédét, melyben elhangzott az a kijelentés, miszerint “Törökország Koszovó, Koszovó Törökország” a szerbek érzékenyen vették, pár évvel később a tartózkodásnak már nyoma sincs.

Konfliktusosból baráti kapcsolatok

Miután Belgrád változtatott álláspontján, lassan újraindultak a bosnyák-török-szerb háromoldalú tárgyalások is, és megugrott a magas rangú találkozók száma.

A diplomácián túl a török cégek is aktivizálták magukat: míg a 2010-es évek elején alig néhány vállalat működött Szerbiában, addig számuk mára már elérte az ötvenet, és a török külügyminisztérium szerint több mint 110 millió dollár értékben fektettek be a balkáni országban.

Ami már csak annak tükrében is érdekes, hogy a két ország kapcsolata az utóbbi évtizedekben inkább volt konfliktusos, mint baráti: a kezdeti hezitálás után Ankara a délszláv háborúban a bosnyákok mellé állt, majd később Koszovót is támogatta.

Amikor az elsők között ismerte el az albán többségű Koszovó függetlenségét, Szerbia rövid időre meg is szakította a diplomáciai kapcsolatokat Törökországgal. Ezeket később visszaállították, azonban a közeledésnek Boris Tadić 2010-es isztambuli látogatása ágyazott meg, akit a pletykák szerint lenyűgöztek a hatalmas, 15 milliós metropolisz toronyházai.

Valóban: a 2010-es évek elején úgy tűnt, hogy Erdoğan alatt a korábban szegénynek tekintett ország jelentőset lép előre, és regionális gazdasági szereplővé válik.

Noha jelen pillanatban a török gazdaság eléggé gyengélkedik, a török cégek 2015 óta igen aktívvá váltak. Olyan márkák jelentek meg a szerb piacon, mint a Halkbank pénzintézet, az Aster tekstil, amely Nišnél hozott létre textilgyárat.

A Teklas autóalkatrész gyártó vállalat pedig már a második gyárát tervezi Szerbiába kihelyezni – a 2015-ben megnyitott dél-szerbiai Vladičin Hanban lévőben Vučić a nyáron még tiszteletét is tette, s megszemlélte a gyárban folyó munkát, illetve szóba elegyedett a munkásokkal.

Szerbia érdeklődik bizonyos katonai felszerelések és fegyverek iránt is, a szerb elnök erről már 2019-ben is tárgyalt török kollégájával.

Infrastrukturális barátság

De politikailag legtöbbre a törökök által támogatott beruházást, a Belgrád- Szarajevó autópályát értékelik: munkálatainak elindításánál a szerb és a bosnyák vezetőkön kívül Recep Tayyip Erdoğan is jelen volt.

Ezzel a török vezető aláhúzta: noha Szerbia fontos Ankara számára, azonban Bosznia is legalább akkor súllyal esik latba politikailag, s Törökország számára egyáltalán nem mellékes, hogy a két ország közötti viszony javuljon.

Ehhez képest kisebb súllyal esik latba, hogy a Szandzsákban is aktívak a török infrastrukturális cégek, hiszen ott szintén autóutat építenek.

A török érdeklődés a déli terület iránt: történelmileg, de még a jugoszláv időben is jelentős volt a helyi bosnyákok Törökországba költözése által, akik később megszerezték az állampolgárságot is, jelenleg pedig inkább a kormánypártra szeretnek szavazni.

Így a kétoldalú kapcsolatok erősítése és a bosnyák kisebbség gazdasági és kulturális segítése már messze túlnyúlik a kétoldalú kapcsolatokon, s török belpolitikává válik.

Ahogy maga a Szerbiával való kapcsolat is. A gazdasági sikerek mellett jól jön a török vezetőknek, hogy egy korábban ellenséges, ugyanakkor meghatározó balkáni országgal immár kifejezetten jók a kapcsolatok. Ahogy az is, hogy annak vezetője szívesen látogat Törökországba, s fogadja is a török államfőt, akinek renoméja Nyugaton igencsak megkopott az utóbbi években.

Ha pedig minden a tervek szerint halad, Erdoğan még az év végéig tiszteletét teszi Belgrádban.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország1 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava