Connect with us

Európai Unió

ELLENZÉKI VÉLEMÉNY: Mit gondolnak a magyar pártok Szerbia uniós csatlakozásáról?
0 (0)

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Mit gondolnak a magyar pártok Szerbia uniós csatlakozásáról?
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A magyarországi pártok általában határozott igennel reagáltak arra a kérdésre, hogy legyen-e EU-tagállam Szerbia. Többen még abban az esetben is támogatják Szerbia uniós csatlakozását, ha Koszovóval nem rendeződött a határvita. De mit gondolnak róla pontosan? Erre a kérdésre kereste a választ cikkében az Azonnali.

Orbán Viktor júliusban fizetett hirdetésben tette közzé több európai lapban is az Európa-vízióját, amely utolsó pontjában azt közölte: Szerbiát fel kell venni az Európai Unióba.  

Már kissé távolinak tűnhet, de Szerbia uniós csatlakozás immáron 8 éve zajlik, az egyik legproblémás nyugat-balkáni ország ugyanis még 2013-ban kezdte meg az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalását.

Bár 2018-ban az Európai Bizottság legkésőbb 2025-re datálta Szerbia és Montenegró tagfelvételét – szakértők szerint míg Montenegró gazdaságilag elérheti, Szerbia jelenlegi vezetése és főként az Aleksandar Vučić vezette rendszer viszont még inkább kitolhatja ezt a céldátumot.

A Szerbia és az Európai Unió között folytatott, 2014 óta tartó tárgyalások során a 35 csatlakozási fejezetből mindeddig csak 18-at sikerült megnyitni, és csak kettőt sikerült lezárni,
azokat is mindössze ideiglenesen. Az Azonnali által megkeresett pártok mindegyike ennek ellenére határozottan támogatja Szerbia felvételét.

Ujhelyi István az MSZP parlamenti képviselője például kijelentette: szerinte magyar szempontból a nyugat-balkáni országok közül Szerbiát lenne a legfontosabb felvenni az EU-ba.

Az ellenzéki pártok képviselői ugyanakkor szinte egyöntetűen felhívták a figyelmet: a csatlakozás előtt az országnak teljesíteni kell az EU által felállított kritériumokat.

Brenner Kolomann az Országgyűlés jobbikos alelnöke kifejtette, szerinte Aleksandar Vučić szerb államfő hasonló illiberális rendszer kiépítésére törekszik Szerbiában, mint Orbán Viktor Magyarországon.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke ennél is tovább megy: “Vučić a NER szerb változatát építette ki” – jelenti ki az Azonnalinak.

Kendernay János, az LMP Európa-politikai szóvivője szerint viszont még mindig jobb Szerbiában Vučić alatt magyarnak lenni, mint Magyarországon Orbán alatt, legalábbis a kivánorlási adatokra alapozva. 

A trójai faló

Naszádos Zsófia a Momentum képviselőjelöltje úgy gondolja, hogy Szerbia esetében nagyon komoly kockázati tényezők vannak, mivel a momentumos politikus szerint Szerbia Kína és Oroszország trójai falova az EU-ban.

Az Azonnalinak arra a kérdésére, hogy felvennék-e az országot a szerb-koszovói kapcsolatok rendezése nélkül, meglehetősen eltérő válaszokat adtak a politikusok.

Béres András a Párbeszéd elnökségi tagja kijelentette: Szerinte ez egy nagyon összetett kérdés, nem tud rá igennel vagy nemel válaszolni. Az EU egyébként többször nyilvánvalóvá tette, hogy Szerbia uniós tagságának határozott feltétele a szerb-koszovói kapcsolatok rendezése.

De mégis mit gondolnak a magyar pártok Szerbia felvételéről? – az Azonnali videójából kiderül.

NYITÓKÉP: Azonnali-montázs

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava