Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Afganisztán

A HÁBORÚ NEM ÉRT VÉGET: Horvátország nem felejt, avagy létezik-e afgán nemzet?

E9GlVZNXEAMl63b
Olvasási idő: 2 perc

A külügyminisztérium hivatalosan is megerősítette, hogy Horvátország 20 menekültet fogad be. Horvátország az EU külügyminisztereinek találkozója után arról tájékoztatta az Európai Külügyi Szolgálatot, hogy 20 vízumot biztosítanak az EU afganisztáni személyzete, egészen pontosan azok számára, akik az ISAF keretében működő horvát katonai kontigens munkatársai voltak, amiről a horvát is beszélt, jelezve, hogy egy újabb migránshullám kialakulása esetén Horvátország védeni fogja a határait.

Hányan jönnek?

A húsz vízummal kapcsolatban nem hivatalosan arra is fény derült, hogy megbízható, többszörös biztonsági átvilágításon átesett személyekről van szó, zömükben fordítókról, tolmácsokról. Ugyanakkor viszont nem világos, hogy mi lesz az átmentett afgánok családtagjaival: kapnak-e ők is vízumot, vagy sem.

A külügyi bejelentést követően miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a húsz személy befogadása “az első fázisban” történik. Ebből aránylag szimpla logikával arra lehet következtetni, hogy lesz következő fázis is, amely során esetleg újabb vízumok kiadására kerül sor.

megerősítette, hogy a zágrábi külügyminisztérium tudomása szerint minden horvát állampolgárt sikerült kimenekíteni Afganisztánból, akik “sikeresen és szerencsésen” hazatértek, vagy úton vannak hazafelé.

Az esetleges újabb menekülthullámmal kapcsolatban a horvát miniszterelnök azt mondta, hogy az hatással lehet Horvátországra is, amiről az újabb uniós csúcson mindenképpen szó lesz.

Plenković hozzátette, hogy Horvátország mindent megtesz határai védelme érdekében, hogy a partnerekkel folytatott párbeszéd és a közös erőfeszítések által elkerülje az újabb menekülthullámot, amely destabilizálná a helyzetet magában Európában is.

Öt perc rivaldafény

Miután a napokban a “szakértők” világszerte elhalmozták az ámuldozó és kiolthatatlan tudásvágyra szomjazó médiumokat mindenféle okosságokkal az afgán kapcsán, ezért illendő, hogy ezen a helyen horvát kútfőből mi is “szolgáljunk némi szakértelemmel”. A legjobb jelölt erre Robert Mikac, a Zágrábi Egyetem Politológiai Karának rendkívüli tanára, aki a horvát katonai rendőrség parancsnokaként személyesen is kivette részét az afgán kalandból.

Mikac több ízben is megismételte az egyedüli logikus végkifejletet: Afganisztánra ismét sötétség borult, a tálibok ugyanis megint visszataszítják az országot a középkorba.

Igaz, Mikac szerint erre most valószínűleg okosabban módszereket használnak, mint a kilencvenes években, több figyelmet fordítanak majd a rendszer kozmetikázására, és valószínűleg valamilyen formában megkísérlik megőrizni az államigazgatás intézményrendszerét.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Nem elképzelhetetlen, hogy a volt minisztériumait többé-kevésbé érintetlenül hagyják, mert az hitoktatók mégsem értenek mindenhez.

Robert Mikac azt is megemlítette, amit a felületes nyugatiak sűrűn szem elől tévesztenek, miszerint Afganisztánnal a legnagyobb baj az, hogy nem nemzetállam, azaz nyugati értelemben nem létezik afgán nemzet.

Ebből kifolyólag nagyon nehéz lesz valamiféle központi hatalmat megteremteni, amely egybefogná a hegyi törzseket és az országban élő különféle népcsoportokat.

Mikac véleménye szerint Kabul elfoglalásával a nem ért véget, mert az ország északkeleti ré található Panjshir-völgy, amely az ország területének körülbelül öt százalékát képezi, továbbra sincs a tálibok ellenőrzése alatt.

Az “öt oroszlán” népe: üzbégek, tadzsikok, kázárok, továbbra is védik a Kabultól körülbelül 150 kilométernyire lévő hegyi erődöt, amivel újabb fejezetet nyitnak a szerencsétlen ország újkori történelmében.

A horvát szakértő szerint valószínűleg ez lesz az ellenállás középpontja, és ha a táliboknak nem sikerül valahogy megegyezni Panjshir uraival, országlásuk nem lesz teljesen felhőtlen.


Aestherar 412
tarhelypar-412

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

250x250


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: