Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Afganisztán

EVAKUÁCIÓ: A horvát állampolgárok többségét sikeresen kimenekítették Afganisztánból

afganisztán EVAKUÁCIÓ: A horvát állampolgárok többségét sikeresen kimenekítették Afganisztánból c 17 globmaster belulrol

Olvasási idő: 3 perc

A nyugati országok igyekeznek kimenekíteni állampolgáraikat Afganisztánból, miután a tálibok szinte zavartalanul vonultak be Kabulba. A horvát hatóságok tudomása szerint a hatalomváltást megelőzően 26 horvát állampolgár tartózkodott Afganisztánban, közülük 22-nek sikerült elhagynia az országot.

Gyors evakuálás és egy politikai lózung

A horvát külügyminiszter azt mondta, hogy állandó kapcsolatban állnak a horvát állampolgárokkal, a partnerországokkal együttműködve pedig figyelemmel kísérik és koordinálják távozásukat Afganisztánból.


Zágrábi közlés szerint a horvát hatóságok információkat cserélnek más uniós tagállamokkal annak érdekében, hogy biztosítsák a “koordinált megközelítést a konzuli segítségnyújtásban” a horvát és más uniós polgárok számára.

Hétfőn nyolc horvát állampolgárt telepítettek haza Afganisztánból. Ebből az alkalomból Gordan Grlić Radman horvát külügy- és Európa-ügyi miniszter nyilatkozott a médiának.

Radman elmondta, hogy a minisztérium nem csak az érintett horvát állampolgárokkal tart kapcsolatot, hanem azokkal a munkáltatókkal is, akik horvátokat alkalmaznak abban a térségben.

A munkáltatók elkötelezték magukat az evakuálás mellett. Mi angazsáltuk magunkat, hogy a lehető leggyorsabban végrehajtsuk az evakuálást, és hogy meghatározzuk az ott dolgozó horvátok pontos számát

– mondta a horvát külügyminiszter, aki ezt a kijelentést megspékelte egy mostanában gyakran elhangzó, de mára már kiüresedett politikai lózunggal:

Az emberi jogokat tiszteletben kell tartani

– nyilatkozta Grlić Radman, hozzátéve, hogy Afganisztánban meg kell állítani az erőszakot, és “meg kell védeni a legsebezhetőbb csoportokat, a nőket és a ányokat”.

Időbeli összecsúszások

Az Afganisztánban tartózkodó horvátok többségét tehát sikerült kihozni az országból, vagy legalábbis dolgoznak rajta. Grlić Radman úgy tudja, hogy 26 horvát állampolgár volt Afganisztánban, ebből 22-et már evakuáltak, vagy az evakuálásuk folyamatban van. Amikor ilyen “gyorsan zajlanak az események”, az információk terén előfordulnak “időbeli összecsúszások”.

Közülük 13 vannak még ott, ma és holnap kellene őket evakuálni Kabulból. Van négy horvát állampolgár, akinek a tartózkodási helye biztonságos. Arra kértek bennünket, hogy biztonságuk érdekében ne nevezzük meg őket– jegyezte meg Grlić Radman.

Egy személy elhagyta Kabult, és a repatriálásra vár egy másik országban, egy pedig visszatért az ukrán kormánynak, az ő repülőgépüknek köszönhetően. Hét állampolgárunk érkezett, Dohába, vagyis Katarba, ahol a horvát nagykövetség fogadta őket

– sorolta a horvát külügyminiszter, hozzátéve, hogy felajánlották nekik a hazatelepítésüket.

Azt várjuk, hogy a partnerországok segítségével, és erre ígéretünk van, állampolgáraink biztonságba helyezhetők az éjszaka folyamán

– mondta Grlić Radman, aki arról is beszélt, hogy egy személy egy kereskedelmi járattal Indiába indult, de Horvátország mindent megtesz azért, hogy hazavigye.

A horvát külügyminiszter véleménye szerint a horvát állampolgároknak hamarosan Horvátországban kell lenniük.

A tálibok sportolnak


A tálibok az afgán elnöki palota tornatermében sportolnak.

C-17-esekkel távoznak

A zágrábi Nova televízió napok óta kapcsolatban van több horvát állampolgárral, akiknek sikerült távozniuk Afganisztánból, és jelenleg Katarban tartózkodnak.

Az egyikük arról számolt be, hogy a kabuli repülőtérről szinte óránként szállnak fel a C-17 Globmaster típusú repülőgépek, amelyek a nyugati országok alkalmazottjait és katonáit szállítják el – de egy ilyen gépre csak hosszas procedúra után lehet feljutni.Katarban PCR-tesztet kell csináltatniuk az oda érkezett horvátoknak, mivel onnan már csak polgári járattal térhetnek haza, amelyet a horvát külügyminisztérium biztosít számukra.

Kabulból nem csak a külföldiek menekültnek, hanem a helyi lakosság egy része is.

EVAKUÁCIÓ: A horvát állampolgárok többségét sikeresen kimenekítették Afganisztánból afganisztán EVAKUÁCIÓ: A horvát állampolgárok többségét sikeresen kimenekítették Afganisztánból E88hGwIXEAs2EIN 394x500

Az amerikai légierő Katarba induló gépe, forrás Twitter

Kristijan Iličić – közismert horvát világutazó és videós – megpróbálja kimenekíteni ottani barátját és annak családját, vagyis feleségét és két kis gyermekét, akik jelenleg egy “titkos címen” tartózkodnak az afgán fővárosban.

Az embereknek ahhoz a kategóriájához tartozom, akik biztosan nem tetszenek a táliboknak. Ha megtalálnak, akkor valószínűleg megölnek.

– mondta a Nova tévéhez eljuttatott videóban az afgán férfi, amit megerősített a világutazó is, aki legutóbb tavaly decemberben posztolt Afganisztánról.

Ő a kormány tanácsadója volt, mégpedig biztonsági kérdésekben, és idegenvezető, aki a YouTube csatornán keresztül vált ismertté, ezért minden bizonnyal megölik a tálibok, ha megtalálják

– nyilatkozta Iličić, aki már 28 ezer dollárt gyűjtött össze arra, hogy kimenekítse a barátját és annak családját Kabulból, ami mostanság igencsak sokba kerül, főleg hogy sem Törökországtól, sem Tádzsikisztántól nem kaptak belépési engedélyt.Iratkozz fel a napi hírlevélre!

afganisztán EVAKUÁCIÓ: A horvát állampolgárok többségét sikeresen kimenekítették Afganisztánból balkanac nagy

BALK MAGAZIN


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51
📬 contact@balk.hu
☎️ +36 30 631 3104
💁‍♂️ Rólunk - About us
📰 Impresszum
BALK Magazin © 2019-2022Facebook-követés