Connect with us

Horvátország

SOKÁCFÖLDI LEVÉL: Pannon mikrokozmosz

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Vajon Zoki Bond járt Cérnán?
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Már évek óta május végén, június elején levonulok a cérnai „birtokra”, és itt Sokácföld közepén élek kedvemre, távol Zágráb zajától és a városi nyűgöktől. Az évek folyamán a régi parasztház felemésztett minden nélkülözhető fityinget, s ha vizuálisan még mindig alapos felújítást követel, a kritikus dolgokat sikerült megoldani. Stojanović mester becslése szerint „úgy száz évet még kibír” a vityilló, ami esetemben megegyezik az örökkévalósággal. Üzemel a mélyhűtő, működik a klíma, van internet és mosogatógép is, ami tekintettel az időszakosan elforduló bulikra nélkülözhetetlen kelléke a gondtalan nyaralásnak.

Egy kis történelem

Szóval itt a faluban még mindig „békevilág” van. Az emberek még mindig törődnek egymással, a zöldség a kertben nől, a tyúkok tojnak, a hentesnél príma minőségű disznóhúst lehet venni, nem sok pénzért, a közeli újlaki (Ilok) borvidék kis pincészetei kiváló bort kínálnak.

A sokácok eléggé definiálatlan csoportja a horvátoknak – a néprajzosok nagyjából egyetértenek azzal, hogy a valamikor Boszniában élő horvátokról van szó, akik a törökök elől húzódtak el egész Mohácsig.

Néhanapján – ugyan óvatosan – azzal szoktam viccelődni, hogy a sokácok olyan magyarok, akik horvátul beszélnek. A viccnek annyi alapja van, hogy a nyelven kívül szinte semmilyen különbség nincs a sokácok és a bácskai magyarok között, ha csak nem az, hogy a sokácok kissé kevésbé hajlamosak elmulatni a pénzüket, és mániákusan gyűjtik az aranypénzt is.

A mai Sokácföld (Šokadija) megegyezik az egykori 7. bródi határőr gyalogezred körzetével (Brooder Grenz Infanterie Regiment Nr. 7). A vinkovci parnacsnokságú gyalogezred 12 százada közül egyik volt a cérnai, de erről ma már a faluban kevesen tudnak.

Cérna régebben még vegyes lakosságú magyar, német, horvát falu volt, de a második világháború után Titóék kiebrudalták a németeket. A magyarok időközben asszimilálódtak, így mára már tiszta horvát falunak számít, pár bosnyák muzulmán családdal és szórványosan előforduló szerbekkel.

Búcsújárás Sokácföldön

A népi hagyományok még erőteljesen élnek, többek között a búcsújárás szokása is, amikor a szomszédos falvakban élő rokonság, barátok, ismerősök meglátogatják a falu védőszentjét ünneplő településen élőket, hogy keblére ölelje őket a pannon vendégszeretet. cerna

Nem ritka az olyan ház, ahol hatvanan is megfordulnak, mint például Cérnán Nagyboldogasszony napján, de vannak olyan családok is, ahol a vendégek száma meghaladja a százat. Ez olyan lagziszerű eszem-iszommal jár és elképesztő mennyiségű ételhegyek kerülnek közprédára.

Régebben lakodalmas menü volt, húsleves, főtt hús paradicsommártással, töltött paprika, sült hús garmadával, mára már leegyszerűsödött, általában csobánacot (čobanac) sűrű, vadhússal felturbózott gulyáslevest és bárány-, vagy malacpecsenyét szolgálnak fel a messzi útról jövő vendégnek.

A búcsúnapi fesztivál elmaradhatatlan kelléke a sokféle aprósütemény, amelyből a regula szerint mindenkinek csomagolnak távozás előtt. Az aprósüteményeket régebben – akárcsak előtt – már hetekkel a búcsú előtt elkezdték sütni a szorgos háziasszonyok, de ma már inkább vásárolják.

A környék tele van vállalkozó szellemű menyecskékkel akiknél finom, vagy kevésbé finom aprósüteményt vásárolhat az ember a jeles alkalmakra. Ugyancsak Pannoniára jellemző szokás, hogy a búcsú előtt a háziak kicsinosítják a portát, illetve a község a falut.

Cérna és a XXI-dik század

Persze, mindez az érem csupán egyik oldala, a huszonegyedik század szele Cérnát is megcsapta.

A faluban két közepes, pár száz embert foglalkoztató üzem is van, a Nexe és a Multinorm, amelyek családi vállalkozásként gépalkatrészeket gyártanak CNC-esztergákkal, főleg a bajor BMW számára.

A faluban eléggé erős az ipar is, bádogosok, lakatosok, asztalosok bizniszelnek egész Ausztriáig, az apró építőipari cégek pedig főként a tengerparton keresik meg a betévő falatot. cerna 05

A földművesek némelyike belevágott az öntözéses gazdálkodásba, minek köszönhetően a szezonban utánfutós tehergépkocsik hordják a dinnyét, egyebeket, pár éve pedig Cérnán és környékén spárgát kezdtek termelni, amit szinte maradéktalanul Németországba exportálnak.

A jómód a falubeli kocsmák közelében veszteglő járműparkon is nyomon kísérhető, amire egy Zürichből hazalátogató atyafi is felfigyelt, mondván, hogy Svájcban sincsenek nagyon különb autók.

A rongyrázás csimborasszója pedig az, hogy a megye vállakozói évente többször is Namíbiába mennek vadászni: a cechet a helyi nábob, a kiskereskedelmi lánc mérsékelten szimpatikus tulajdonosa állja.

Érdekességként itt még megemlítenénk, hogy a szomszédos Rókusfalván (Rokovci) van egy kisüzem, ahol az ír nemzeti sporthoz, a hurlinghez szükséges ütőket gyártják, ki tudja miért.

Természetesen a falu apraja-nagyja ott tanyázik a Facebookon, ám Cérnán még ez az istencsapása is valahogy szelídebb, mint máshol, hiányzik ugyanis a társadalmi hálózatok az emberekből minden rosszat kihozó anonimitása. Itt nem lehet csak úgy össze-vissza irkálni, mert mindenki a valós világban is ismeri egymást.

Horvátország

SZLAVÓNORSZÁG: Hétvégi csipetkék „öreganyám gerendájáról” és egyéb furcsaságokról

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

csipetke, gerenda, zöld
Babagerenda (Babina Greda) Horvátország egyik legnagyobb faluja, az onnan származó fehér lovak a "bijelci" nevet viselik (Forrás: YouTube)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A tapasztalat azt mutatja, hogy az aki nem tud egy csipetkét lazítani, az nem sok jóra számíthat az életben. A szakadatlan görcsöléstől ragad rá mindenféle nyavalya, akármilyen „egészséges” életmódnak hódol is különben. Einstein után szabadon: sokkal olcsóbb és kellemesebb pár sört legurítani a haverokkal a sarki kocsmában, mint pszichiáterhez járni. A BALK a technológia jelen fejlettségi állapotából következően még nem tud megfelelő alkoholos italokkal szolgálni kedves olvasótáborának, viszont annyit megtehetünk, hogy alkalomadtán némi komolytalansággal tegyük vidámabbá a hétvégét.

Eszéki napilap Kínában

A furcsaságok között előkelő helyen szerepel, hogy a nemrégiben az eszéki Glas Slavonije (Szlavónia Hangja) napilap kínai tudósítója Ina Stašević a pekingi China Daily napilap szerkesztőinek bemutatta a regionális horvát napilapot, a jövőbeni együttműködés reményében.

Bármennyire furcsának tűnik is a hír, mégsem nélkülöz minden logikát, mert az Eszéki Egyetem már évek óta jó kapcsolatokat ápol a Huaweijel, és a szlavóniai üzletemberek is már egy ideje próbálkoznak a kínai piacon, például az eszéki sörgyár, vagy a Žito élelmiszeripari kombinát.

csipetke zöld gerenda

Az APM Terminals és a helyi Energia Naturalis (ENNA Logic) vállalat megkapta a koncessziót a fiumei konténerterminál kiépítésére (Forrás:
WorldCargo News)

Ha már Szlavónországnál tartunk, a vukovári gázmogul, Pavao Vujnovac Energia naturalis (ENNA) csoportosulása megkezdte az előkészületeket a tőzsdei bejegyzésre.

Hogy melyik tőzsdéről van szó, pillanatnyilag még nem tudni, de egyes híresztelések szerint akár a Zágrábi Tőzsdén is jegyezhetik az ENNA részvényeit, ami jelentős mértékben megnövelhetné a nem túl jelentős horvát tőzsde forgalmát, lévén hogy az ENNA meghirdetett befektetései meghaladják az egy milliárd eurót.

A vállalat jelentős projekteket fejleszt a megújuló energiaforrások, elsősorban a nap- és geotermikus energia szegmensében, de folytatódnak a vasúti teherszállításon és a kikötőkön keresztül történő szállítás és logisztika fejlesztésébe történő beruházások is, különösen a stratégiailag fontos Rijeka Gateway projekt révén, amelynek célja, hogy Fiume új közép-európai logisztikai csomóponttá és az Adria legfontosabb konténertermináljává váljon.

Öreganyám gerendája

A nyári székhelyemhez képest a szomszédos faluban, Babina Gredában – szó szerint fordításban Öreganyám gerendája, Google-magyarul pedig Babagerenda, de valójában a greda jelentése itt nem gerenda, hanem a környezetéhez képest magasabban fekvő területet jelenti – az ENNA Geo húsz év után feltámasztotta az itt található termálvizes furatokat.

csipetke, gerenda

Az elmondottak „képi nyelvre” lefordítva (Forrás: Županjac.net)

A HINA horvát hírügynökség jelentése szerint az ENNA Geo szakértői négy hónapos, időjárási és egyéb problémákkal való küzdelem után biztonságos munkaterületet készítettek elő a hidrodinamikai mérésekhez a Babina Greda 1 furatnál, Nikola Legčević projektmenedzser pedig megerősítette a mező nagy geotermikus potenciálját.

A HINA ugyan nem tért ki erre, de mi azzal bővítjük ki az információt, hogy a tulajdonképpeni nagy durranás a Babina Greda 2 furat, ahol 3,5 kilométeres mélységben 2002-ben 170 fokos termálvizet találtak.

Ez ugyanis kifizetődővé teszi az esetleges, akár 65-80 megawatt teljesítményű geotermális erőmű kiépítését is. A projekt ez idáig azért hevert az íróasztal fiókjában, mert a geotermális erőművek építése roppant drága, és ha nem lenne a jelenlegi európai energiaválság, valószínűleg nem is foglalkoznának vele.

Konkrétan 1 MW költsége 6-8 millió euró körül van, ami azt jelenti, hogy egy 10 MW-os erőmű kiépítése 60-80 millió euróba kerül. Viszont ez megbízható, tiszta energiaforrás és a meleg víz az energiatermelés mellett, tovább hasznosítható, lakossági, vagy gazdasági célokra értsd: lakások, melegházak fűtése. Ha már így elérkeztünk a környezetvédelemhez, leírom azt is, amin már egy ideje morfondírozom.

Zöldek-e a zöldek?

Ahogy múlik az idő, egyre inkább arra a véleményre hajlok, hogy a zöldek politikai pártként leginkább attól zöldek, hogy elképesztő zöldségekkel traktálják az embereket.

Például Németországban csakazértis leállítják az atomerőműveket, de ezerrel hajszolják a szénmel működő hőerőműveket. Meg akarják szüntetni a függőséget az orosz földgáztól, és ennek érdekében kialakítják a függőséget az egyéb helyekről származó, jóval drágább gáztól.

Valahogy senki sem veszi a fáradtságot, hogy elmagyarázza a tisztelt publikumnak, hogy miután nem rendelkezik számottevő saját energiaforrással, Európa még egy jó ideig külső forrásoktól függ, és a legtöbb amit megtehet, hogy több forrásra támaszkodik.

Ha már a zöldeknél tartunk, hogy fér össze a környezetvédelemmel a háborúság támogatása? Ha belegondolunk és miért ne gondolnánk bele, kevés olyasmi van ami jobban ártana környezetünknek, mint a harci tevékenység.

Elég csak arra gondolni, hogy a francia-belga mentén Verdun közelében még mindig – több mint száz évvel az I. világháború után – létezik az úgynevezett „vörös övezet” ahol a talaj annyira szennyezett az elpufogtatott robbanóanyagtól, harci gázoktól, egyéb „finomságoktól”, hogy máig is veszélyesnek számít.

Törődik ezzel Annalena Baerbock? Nem úgy néz ki.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava