Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Koszovó

KOSZOVÓI VÍZBÁZIS: Ki mérgezte meg az ivóvizet, avagy eggyel több ok, amiért gyűlölhetik egymást

vizbazis
Olvasási idő: 2 perc

 
A közegészségügyi intézet bejelentette, hogy Deçan (Dečani) községben, azon belül pedig Drenoc (Drenovac) faluban E. colival és más baktériumokkal fertőzött a vezetékes víz, és ezért nem alkalmas emberi fogyasztásra. Az utóbbi napokban két ember meghalt, több mint 1500 pedig megbetegedett, mert ivott az említett vízből. A térséget a Hidrodrini vízszolgáltató látja el ivóvízzel, a cég jelezte, hogy három csoportot állított fel a víz minőségének ellenőrzésére. Közben politikai szintre emelkedett a vád, hogy a szerbek mérgezték meg az ivóvizet.

Baktériumos fertőzés

A nyugat-koszovói Deçan önkormányzata rendkívüli állapotot hirdetett, miután több mint 1500 ember betegedett meg, illetve koszovói források szerint ennyi embert mérgeztek meg.

A hét eleje óta a „Hidrodrini” regionális vízszolgáltató megszakította a vízellátást a tömeges mérgezéssel gyanús területeken.

A deçani egészségház a múlt szombaton adott ki riasztást, miután szokatlanul sok betegnél jelentkeztek mérgezési tünetek.

Eközben a pejai (ül: Peć, ül: İpek) ügyészség elrendelte, hogy végezzék el a boncolást a két elhunyt személyen, bár Arben Vitia koszovói egészségügyi miniszter szerint ők nem hozhatók összefüggésbe a mérgezéssel.

A helyzet nehezen átlátható, mivel a koszovói közegészségügyi intézet első közleménye szerint a tömeges megbetegedésnek nincs köze az ivóvízhez, viszont azt is közölték, hogy folytatják a vízminták elemzését, és ennek az lett a következménye, hogy a pénteken délelőtt már a fenti “pozitív” eredményről számoltak be.

A politikai konnotáció

A koszovói-szerbiai tárgyalások hétfőre tervezett folytatása előtt az eset kitűnő alkalmat kínál egy újabb torzsalkodásra.

Vjosa Osmani koszovói felszólította a hatóságokat, hogy vizsgálják meg, hogy “szándékos ” történt-e.

Ennek következtében a pejai ügyészség vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, az ügyészség szóvivője azonban nem volt hajlandó kommentálni azokat az állításokat, hogy a megbetegedés megjelenése előtt két szerb személy tűnt fel  a térségben.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Aleksandar Vučić szerb elnök az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a belgrádi vezetésnek vannak információi arról, hogy két szerb személy valóban járt a térségben egy újvidéki ú autóval, de közelében sem voltak annak a helynek, ahol az albánok szerint látták őket.

Az pristinai nagykövetsége közben felszólította az arra járó állampolgárokat, hogy csapvíz helyett inkább fogyasszanak palackozott vizet. És ez nem vicc, a közelben lévő szerb kolostort ugyanis a erői védik egy régóta vitatott útépítés, és természetesen a mostani eset miatt , tehát valóban előfordulhatnak ott amerikai állampolgárok.

A szerbiai kormányhoz közeli Informer – amelyet élen jár a különböző teóriák gyártásában – már azt vizionálja, hogy a koszovói albánok támadásra készülnek a szerb kolostor ellen.

Vigasztaló viszont, hogy a szerb kolostor lakói nem betegedtek meg, igaz, a szerzetesek kevés vizet isznak, ők inkább a pálinkát preferálják, amit maguk főznek. Kimondottan jó pálinkája van a dečani kolostornak.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: