Connect with us

Európai Parlament

UNIÓS CSATATÉR: Janša a jogállamiság tiszteletben tartását, és a migráció mindenki számára elfogadható szabályozását követelte

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

E5mfMZSXoAQ47wV removebg preview
A cikk meghallgatása

 
A szlovén miniszterelnök az Európai Parlamentben tartott “székfoglaló beszédében” követelte a migránsok minden tagállam számára elfogadható elosztását. Janez Janša a szlovén elnökség programját ismertetve hangsúlyozta azt is, hogy rendkívül fontos a jogállamiság tiszteletben tartása, ami körül aztán heves vita alakult ki, és ez átterjedt a közösségi médiára is. A brüsszeli bizottság elnöke a közös értékek megőrzésére, valamint a sokszínűség, a médiaszabadság és a jogállamiság tiszteletben tartására szólított fel. Erre reagálva a Twitteren valaki megjegyezte, hogy az Európai Unió az elmúlt 15 év minden nagy válságának (recesszió, euróválság, migránsválság, Brexit, COVID) kezelését “elcseszte”, miközben óriási energiát fordított a tagállamok belpolitikájának alakítására.

A jogállamiság értelmezése

Tüntetők kisebb csoportja várta az Európai Unió parlamentje előtt Janez Janša szlovén miniszterelnököt, nem voltak sokan – körülbelül négyen-öten -, így könnyű volt őket hátrébb tessékelni, hogy ne zavarják az érkező képviselőket, amelyekből alig több lehetett odabent, mint tüntetőből odakint.

Janša az épületen belül már határozottabb ellenállást tapasztalhatott, mint amilyet a tüntetők produkáltak odakint, a szlovén elnökség nevében mondott “székfoglaló beszédében” ugyanis nem programokat ismertetett, hanem ideológia kérdéseket feszegetett, amelyek már sokszor megosztották az Európai Parlamentet, nem történt ez másképp most sem, mert a kis számok törvénye alapján, “ahol legalább két ember tartózkodik, ott adott a hajbakapás lehetősége”.

Balkáni médiajelentések szerint Janša úgy fogalmazott, hogy a szlovén elnökség a következő hat hónapban az Európai Unió ellenálló képességének, felépülésének és “stratégiai autonómiájának” megteremtésére koncentrál, legyen bármi is az.

– Annak meghatározására, hogy mi sérti a jogállamiságot és az alapjogok tiszteletben tartását, Janša szerint semleges, független és pártatlan igazságszolgáltatásra van szükség, továbbá arra, hogy ne tartsanak túlzottan sokáig a megkezdett jogi eljárások


– mondta a szlovén miniszterelnök, amire nem késett a válasz.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti csoportjának vezetője felszólította a szlovén kormányt, hogy mielőbb jelölje ki az európai ügyészeket, de bírálta a Janšát a szlovén ellenzék is.

– Sok bírálat érkezik a szlovén kormány reputációjával és tevékenységével kapcsolatban. Azt kérdezik tőlünk, hogy milyen értékeket képviselünk, és mi a szlovén álláspont az Európai Unióval kapcsolatban. Kollégák, szeretném, ha tudnák, hogy a miniszterelnök, valamint a miniszterek szavai és munkássága nem egyezik meg a szlovén lakosság álláspontjával. A közvéleménykutatások világosak, a szlovénok többsége nem támogatja a jelenlegi kormányt


– jelentette ki Tanja Fajon szlovén szociáldemokrata képviselő.

További témák

A szlovén miniszterelnök szerint hazája az Európai Unió külső határainak hatékonyabb ellenőrzésére törekszik,  fontos a tagállamok együttműködése a migráció származási országaival, valamint a tranzitországokkal, és ennek alapján fel kell lépni a “jogszerűtlen migráció” ellen.

Janša kijelentette: Szlovénia erősíteni kívánja a kapcsolatot és az együttműködést a Nyugat- Balkánnal, a régiónak stratégiai jelentősége van az unió számára, arra a mostanában nyilvánosságra került magyar álláspontra azonban nem reagált, hogy Szerbiát mindenképpen fel kell venni az Európai Unióba, a többiekkel pedig legyen, ami lesz.

Elmondta továbbá, hogy a szlovén EU-elnökség programjának homlokterében a koronavírus-járvány utáni helyreállítás szerepel, és fontosnak tartotta, hogy az EU javítsa ellenállóképességét nem csak az esetleges járványokkal, hanem a biztonságra és értékekre leselkedő valamennyi veszéllyel szemben.

– Eszközökre van szükség, hogy az EU hatékonyan válaszolhasson a kibertámadásokra, fontos a zöld és a digitális átállás támogatása, és hogy minden állampolgár azonos jogokkal rendelkezzen az EU-ban. Elengedhetetlen, hogy az EU biztonságot és a stabilitást garantáljon a szomszédságában, illetve előremutatóan működjön együtt a transzatlanti szövetséggel


– tette hozzá a szlovén miniszterelnök.

És itt most ismételten oda kerülünk vissza, ahonnan kiindultunk, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédében annak fontosságát hangsúlyozta, hogy az Európai Unió Tanácsának szlovén elnöksége folytassa a jogállamisággal kapcsolatban megkezdett munkát.

Von der Leyen elmondta, a bizottság még a hónap folyamán közzéteszi második jogállamisági jelentését, amely azonos kritériumok alapján tárja fel a jogállamiság helyzetét minden tagállamban.

A Nyugat- Balkánnal kapcsolatban von der Leyen fontosnak tartotta, hogy Európa megerősítse együttműködését a régióval, mint stratégiai partnerével. Ebből a nyilatkozatból arra számíthatunk, hogy a kérdésben aligha lesz előrelépés.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava