Connect with us

Horvátország

MEGELŐZŐ CSAPÁS? Zágrábban előállították a Horvát Televízió igazgatóját, de másokat is bevittek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

 
Zágrábban a reggeli órákban előállították Kazimir Bačićot (fent), a Horvát Televízió igazgatóját. Ezzel párhuzamosan bevitték a fővárosi intézményrendszer néhány fontos tiszt(ség)viselőjét, valamint a néhai Milan Bandić főpolgármester két sofőrjét. Ahogy múlott az idő, és fokozatosan újabb értesülések szivárogtak a ki a “nagy rendőrségi akcióról”, világossá vált, hogy legalább három bűnügyi eljárás következményeként került sor a razziára. Mindhárom ügyben korrupció, valamint hivatali visszaélés vádjával folyik a nyomozás, és egyelőre úgy tűnik, az ügyek nincsenek kapcsolatban egymással.

A Fény Kertjei

A közszolgálati TV igazgatóját – nem hivatalosan – azzal gyanúsítják, hogy a közvetítő szerepét vállalta Bandić és Milan Lončarić, az időközben csődbe ment zágrábi izzógyár, a TEŽ egykori többségi tulajdonosa és igazgatója között.

Lončarićot szintén bevitték, és a jelek szerint azzal gyanúsítják, hogy lefizette a nemrégiben elhunyt zágrábi főpolgármestert, akitől (jó pénzért) azt kérte, hogy tegye lehetővé számára a TEŽ ingatlanain tervezett lakónegyed kiépítését, amelyet annak idején a Fény Kertjei elnevezéssel hirdettek meg.

Bačić állítólag a postás szerepét játszotta, és készpénzt juttatott el Bandićnak, aminek fejében a gyanú szerint egy kétszobás lakást kapott Zágráb központjában.

Adventi királyság

A következő ügy a zágrábi adventi/karácsonyi vásárral hozható összefüggésbe, pontosabban az ilyenkor felállított, a város tulajdonában lévő kioszkok és standok bérletével.

A rendőrség itt öt személyt állított elő, Bandić sofőrjeit, Krajina Zdravkót és Džajo Vladimirt, valamint Denis Mohenski üzletembert, akit Zágrábban Adventi Királyként ismernek, továbbá Andrea Šulentićet, a főpolgármesteri hivatal illetékes szakszolgálatának vezetőjét és Jelena Čeklićet, a városképért felelős hivatal tisztviselőjét.

A biznisz lényege az volt, hogy a két gépkocsivezető és Denis Mohenski meglepően olcsón jutottak a kioszkok és standok bérleti jogához, amit aztán jelentős felárral adtak tovább az érdeklődő cégeknek és kisiparosoknak.

2019-es adatok szerint, Mohenski cége egyetlen alkalmazott nélkül szinte öt millió kuna értékű forgalmat, és több mint egy millió kuna hasznot valósított meg (kb. 700 ezer, illetve 150 ezer euró).

Milan Bandić és Anna nagyi

Az alábbi videó akkortájt készült, amikor Ivo Sanader horvát miniszterelnököt letartóztatták, tehát letűnt korokat idéz: a szereplők egy része ma már más dimenziókban botorkál. Viszont bizonyíték arra, hogy Milan Bandić főpolgármester szívesen jár a zágrábi adventi vásárra.

A történet röviden: Anna nagyi rózsát árul az adventi vásáron. Egyik este “betéved az ott felállított egyik mulatóba”, ahol a zágrábi polgármester éppen a költségvetés elfogadását ünnepli munkatársaival. A polgármester vesz egy rózsát, egy ötszáz kunást (közel húszezer forint) húz elő a zsebéből, és Anna nagyi markába nyomja. Anna nagyi elérzékenyül, és dalra fakad.

A srebrnjaki gyermekkórház esete

A legérdekesebb előállított személy a 81 éves Ana Stavljenić- Rukavina. A Zágrábi Egyetem professzor emeritusza, Milan Bandić pártjának alelnöke, és még vagy hat-hét városi funkció viselője – többek között ő volt a városi képviselőtestület alelnöke is – nemzetközi hírű egészségügyi szakértő, szakmai továbbképzésben a londoni Royal Postgraduate Medical Schoolon, a NATO Advanced Study Institute-on, a brugge-i Simon Stevin Institute-on, a bethesda-i Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézeten és a Berkeley Egyetemen részesült, több vezető horvát egészségügyi intézményben töltött be vezetői funkciót, ezzel párhuzamosan tanított a Zágrábi Egyetemen.

Stavljenić- Rukavina asszony neve akkor vonult be a köztudatba, amikor a Račan-kormány egészségügyi minisztereként lemondott a 23 áldozatot követelő dialízis-botrány miatt, és a mai napig szinte az egyetlen horvát miniszter, aki személyes és erkölcsi okok miatt távozott funkciójáról.

Rukavinát, úgy tűnik, azzal vádolják, hogy Bandić főpolgármester sugallatára leváltotta a srebrnjaki gyermekkórház igazgatóját, Bora Nogalót, de az egy másik történet.

Škoro is gyanakszik, és nincs egyedül

Ez az a ritka alkalom, amikor egyet lehet érteni Miroslav Škoroval, persze, nem az általa felhozott okok miatt, az egyik szerint ugyanis mindaz, ami történik, az ellene irányul, mert kétszer is bérelt kioszkot az adventi vásáron.

A Hazafias Mozgalom elnöke arra gyanakszik, hogy a rendőrségi akció mögött politikai okok is meghúzódnak, a kormányzat ugyanis szeretné elterelni a figyelmet a parlamentben szavazásra kerülő, a háború polgári áldozatairól szóló törvényről, amely egyforma bánásmódot garantálna az “agresszorok és az áldozatok” számára.

Ha eltekintünk a Škoro által felsorolt okoktól, az időzítés akkor is furcsa.

Itt jegyzendő meg, hogy a kormányzó HDZ-vel gyakran flörtölő Milan Bandić életében senki sem piszkálta meg ezeket az ügyeket, a volt zágrábi polgármesternek meg kellett halnia ahhoz, hogy a korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség, az USKOK döntsön legközelebbi munkatársainak előállításáról.

A váratlanul, derült égből villámcsapás módjára lecsapó rendőrségi akció időzítése egyébként tényleg szokatlan, Horvátországban általában kora ősszel aktivizálják a rendőrséget, amikor a nyári szünet után ismét beindul a politikai élet, vagyis egymás gyepálása.

Itt vagy valamiféle megelőző csapásról van szó, amivel szeretnék meggátolni, hogy a botrány begyűrűzzön a magasabb politikai körökbe, vagy más körömfont mesterkedésről, aminek következményeként végül az új zágrábi polgármesteren csattan majd az ostor.

Jelenleg ez még csupán előérzet – ahogy Hollywoodban mondanák: gut feeling -, de előbb utóbb úgyis mindenre fény derül.

Az amit viszont már most meg lehet előlegezni, hogy az ügynek/ügyeknek belátható időn nem lesz semmilyen következménye, mert ítélet, ha egyáltalán lesz ilyen, nem várható 2035 előtt.

Ismerve a nem éppen szélsebes horvát igazságszolgáltatást.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A horvát ügyészség (DORH) épületének bejárata A horvát ügyészség (DORH) épületének bejárata
Horvátország3 óra telt el azóta

A horvát ügyészség ügyvédeket keres, miután a MOL választottbírósághoz fordult

Miután abban az időben, amelyre a MOL választottbírósági kezdeményezése vonatkozik, a BALK már létezett, és foglalkoztunk is a horvát kormány...

Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint
Macedónia2 nap telt el azóta

Egymilliárd eurós magyar hitelből lökné be a gazdaságot az új macedón miniszterelnök

Magyarország pénzét - nem hivatalos értesülések szerint - olyan infrastrukturális projektek befejezésére fordítják, mint például a Kicsevo-Ohrid autópálya, és nem...

HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg
Horvátország1 hét telt el azóta

Hőség a horvát tengerparton és az egész térségben, 40 fok körüli hőmérsékletek várhatók

A legmelegebb légtömegek a hét közepétől érik el a közép-balkáni térséget, Németországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot és Lengyelországot. Az előrejelzések szerint...

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia2 hét telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban

TartalomjegyzékA Fény KertjeiAdventi királyságMilan Bandić és Anna nagyiA srebrnjaki gyermekkórház eseteŠkoro is gyanakszik, és nincs egyedül A labdák segítségével értékeld...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet3 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava