Connect with us

Bűnügy

IGAZSÁGÜGYI SZAPANOPERA: Pénteken, 13-án várhatóan ismét elítélik Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

58assaaHN20200205446731 scaled
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Volt humorérzéke annak, aki november 13-ra, péntekre tette az ítélethirdetést az Ivo Sanader, volt horvát miniszterelnök ellen indított egyik perben. Tíz éves igazságszolgáltatási huzavona után tehát a zágrábi megyei bíróság várhatóan ítéletet hirdet a Fimi Media ügyben, amely így már másodszor közeleg a végéhez. Sanadert ebben az ügyben 2014-ben már elítélték, de egy évvel később a legfelsőbb bíróság újratárgyalást rendelt el.

Milliókat síboltak el, euróban

Dióhéjban arról van szó, hogy az államügyészség véleménye szerint Ivo Sanader, volt horvát miniszterelnök az állami vállalatokból fiktív szerződésekkel jelentős pénzeszközöket „csiholt ki”, és irányított át saját magának, illetve a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) fekete alapjainak.

Ebben Mladen Barišić, a horvát vámhivatal első számú embere segített neki, aki akkoriban a horvát jobboldali párt kincstárnoka volt, de beszállt a pénzek elsíbolásába Branka Pavošević, a HDZ volt pénztárosa, Ratko Maček, a párt és a horvát kormány egykori szóvivője, valamint Nevenka Jurak, a Fimi Media időközben elhunyt tulajdonosa.

Az újratárgyalt ügyben 2014-ben, nem jogerősen, már elítélték Sanadert és segítőit, de a horvát legfelsőbb bíróság ezt az ítéletet 2015-ben visszadobta.

Az államügyészség képviselője az új tárgyalás során mondott záróbeszédében annak a véleményének adott hangot, hogy sikerült bebizonyítani Sanader és a többiek bűnösségét, ezért a börtönbüntetésen felül követeli a Sanader és a HDZ által jogtalanul szerzett pénzösszegek elkobzását, 15,3 millió kuna (mintegy 2 millió euró) illetve 24,3 millió kuna (több mint 3 millió euró) összegben.

Az alperesek védőügyvédjeinek véleménye persze, ezzel szeges ellentétben áll.

Ítélkezés mindhalálig

Čedo Prodanović, Sanader ügyvédje például zárszavában arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügyészség nem rendelkezik tárgyi bizonyítékokkal, és a vádat teljes egészében Mladen Barišić vallomására alapozta, akit nem fogadható el megbízható tanúként.

Az ország egyik legjobb védőügyvédjének tartott Prodanović szavait nem árt komolyan venni, mert a volt horvát miniszterelnök ellen kezdeményezett mintegy féltucat perben, így a szintén újratárgyalásra kerülő INA- MOL ügyben is, szembeötlő a bizonyítékok hiánya, és az ügyészség szinte minden esetben kétes hitelű koronatanúk vallomására alapozza vádjait.

Ezért az „Ítéljük el Sanadert!” című horvát igazságügyi szappanopera várhatóan még jó néhány idényt megér, függetlenül attól, hogy a „nézettség”, illetve a közvélemény érdeklődése mára már szinte a nullára csökkent.

A vádlottak védőügyvédjei várhatóan fellebbeznek, ezért nem kizárt, hogy a felsőbb instancia ismét visszadobja újratárgyalásra az ügyet, és így tovább.

De az is megtörténhet, hogy időközben a vádlottak fogynak el, mert Sanader, Barišić és Branka Pavošević egészségi állapota is súlyosan megromlott.

Belealszanak a perekbe

A horvát igazságügyi szervek munkáját különben ékesen szemlélteti a minap napvilágot látott hír.

Ennek értelmében a zágrábi községi büntetőbíróságon 30 év után zárult le egy pert két, akkor még zágrábi illetőségű férfi ellen.

Az uzsoraügylet miatt indított bűnvádi eljárás lezárásával a horvát államkincstár a lefoglalt 53,30 volt dinárral lett gazdagabb.

Zdravko Marić pénzügyminiszterrel nyilván madarat lehetett fogatni, hiszen időközben a pénznem is, a kibocsátó ország is megszűnt, a jelzett összegért 1990-ben egyébként is pár doboz cigarettát adtak.

Ezek után az INA- MOL-ügyben távollétében két év börtönre ítélt Hernádi Zsolt is nyugodtan alhat, ki tudja ugyanis, hogy őt mikor tárgyalják újra.

Szerbia

SZERB LELEMÉNY: A kutyára tette a lábbilincset, ő meg a városban flangált

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

lábbilincs nélkül szabadlábon
HATÁRTALAN LELEMÉNYESSÉG: A háziőrizetben lévő kutyuska (Forrás: Blic)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Levette a lábára szerelt jeladó készüléket, vagyis az elektromos lábbilincset az a szerbiai férfi, akit a bíróság egyéves háziőrizetre ítélt, mert megverte Zoran Lilić volt kisjugoszláv bábelnök fiát. Zoran Lilić az 1994 és 1997 közötti időszakban volt a Kis- Jugoszlávia elnöke, de túl sok köze nem volt a saját munkájához, mert az országot a háborús bűnök elkövetésével megvádolt Slobodan Milošević irányította.

Lábbilincs nélkül szabadon

A szerbiai annak gyanújával vette őrizetbe Dejan Vuksanovićot (29), hogy akadályozta az ítélet végrehajtását, valamint megsemmisítése, illetve megrongálta mások tulajdonát, és ezáltal újabb bűncselekményeket követett el.

Az 12 hónapos háziőrizetre vonatkozó ítéletet október végén mondta ki egy belgrádi bíróság, miután vádalkut kötött Vuksanovićtyal, aki beismerte bűnösségét, és ennek értelmében a büntetésvégrehajtás elektromos jeladót szerelt a lábára.

kutya labbilincs

Forrás: Privát archívum

A belgrádi Blic hírportál/napilap beszámolója szerint az elítélt férfi azonban eltávolította a lábáról az elektronikus bilincset, amelyet a lakásban tartott kutyájának nyakába tett, ő pedig a városban flangált.

A két újabb bűncselekmény elkövetése miatt Vuksanovićot a napokban hallgatja meg az illetékes ügyészség, az előzetes eljárási bíró és a büntetésvégrehajtási igazgatóság biztosa pedig arról dönt, hogy a házi őrizetet rendes börtönre változtatja-e.

Vuksanović egy másik férfival közösen októberben bántalmazta a volt kisjugoszláv államfő fiát, amit egy térfigyelő kamera rögzített.

A másik férfi, Aleksandar Relić ellen elfogatási parancs van érvényben, miután egy sokkal súlyosabb bűncselekmény miatt is keresik.

Relić 2019 első napján, egy újévi ünnepséget követően kialakult vita során közvetlen közelről fejbe lőtt egy férfit a Duna partján, a Paradicsom-sziget közelében, és ugyanazzal a golyóval a barátnőjét is megsebesítette.

A gyilkosság miatt első fokon 8 év és 10 hónap börtönt kapott, a fellebbviteli bíróság azonban megsemmisítette az ítéletet a büntetőeljárási rendelkezések jelentős megsértése miatt, az ítélet szövege állítólag ugyanis érthetetlen, és ellentétes az indoklásban foglaltakkal.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava