Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Bűnügy

IGAZSÁGÜGYI SZAPANOPERA: Pénteken, 13-án várhatóan ismét elítélik Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt

58assaaHN20200205446731 scaled
Zagreb, 05.02.2020 - Nastavak sudenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slucaju Fimi media na Županijskom sudu u Zagrebu na kojem je Sanader iznio svoju obranu. foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

Olvasási idő: 2 perc

Volt humorérzéke annak, aki november 13-ra, péntekre tette az ítélethirdetést az , volt ellen indított egyik perben. Tíz éves igazságszolgáltatási huzavona után tehát a zágrábi megyei várhatóan ítéletet hirdet a Fimi Media ügyben, amely így már másodszor közeleg a végéhez. Sanadert ebben az ügyben 2014-ben már elítélték, de egy évvel később a legfelsőbb bíróság újratárgyalást rendelt el.

Milliókat síboltak el, euróban

Dióhéjban arról van szó, hogy az államügyészség véleménye szerint Ivo Sanader, volt horvát miniszterelnök az állami vállalatokból fiktív szerződésekkel jelentős pénzeszközöket “csiholt ki”, és irányított át saját magának, illetve a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) fekete alapjainak.

Ebben Mladen Barišić, a horvát vámhivatal első számú embere segített neki, aki akkoriban a horvát jobboldali párt kincstárnoka volt, de beszállt a pénzek elsíbolásába Branka Pavošević, a HDZ volt pénztárosa, Ratko Maček, a párt és a horvát egykori szóvivője, valamint Nevenka Jurak, a Fimi Media időközben elhunyt tulajdonosa.Az újratárgyalt ügyben 2014-ben, nem jogerősen, már elítélték Sanadert és segítőit, de a horvát legfelsőbb bíróság ezt az ítéletet 2015-ben visszadobta.

Az államügyészség képviselője az új tárgyalás során mondott záróbeszédében annak a véleményének adott hangot, hogy sikerült bebizonyítani Sanader és a többiek bűnösségét, ezért a börtönbüntetésen felül követeli a Sanader és a HDZ által jogtalanul szerzett pénzösszegek elkobzását, 15,3 millió kuna (mintegy 2 millió euró) illetve 24,3 millió kuna (több mint 3 millió euró) összegben.

Az alperesek védőügyvédjeinek véleménye persze ezzel szeges ellentétben áll.

Ítélkezés mindhalálig

Čedo Prodanović, Sanader ügyvédje például zárszavában arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügyészség nem rendelkezik tárgyi bizonyítékokkal, és a vádat teljes egészében Mladen Barišić vallomására alapozta, akit nem fogadható el megbízható tanúként.

Az ország egyik legjobb védőügyvédjének tartott Prodanović szavait nem árt komolyan venni, mert a volt horvát miniszterelnök ellen kezdeményezett mintegy féltucat perben, így a szintén újratárgyalásra kerülő -MOL ügyben is, szembeötlő a bizonyítékok hiánya, és az ügyészség szinte minden esetben kétes ű koronatanúk vallomására alapozza vádjait.

Ezért az “Ítéljük el Sanadert!” című horvát igazságügyi szappanopera várhatóan még jó néhány idényt megér, függetlenül attól, hogy a “nézettség”, illetve a közvélemény érdeklődése mára már szinte a nullára csökkent.A vádlottak védőügyvédjei várhatóan fellebbeznek, ezért nem kizárt, hogy a felsőbb instancia ismét visszadobja újratárgyalásra az ügyet, és így tovább.

De az is megtörténhet, hogy időközben a vádlottak fogynak el, mert Sanader, Barišić és Branka Pavošević egészségi állapota is súlyosan megromlott.

Belealszanak a perekbe

A horvát igazságügyi szervek munkáját különben ékesen szemlélteti a minap napvilágot látott .

Ennek értelmében a zágrábi községi büntetőbíróságon 30 év után zárult le egy pert két, akkor még zágrábi illetőségű férfi ellen.

Az uzsoraügylet miatt indított bűnvádi eljárás lezárásával a horvát államkincstár a lefoglalt 53,30 volt jugoszláv dinárral lett gazdagabb.

pénzügyminiszterrel nyilván madarat lehetett fogatni, hiszen időközben a pénznem is, a kibocsátó ország is megszűnt, a jelzett összegért 1990-ben egyébként is pár doboz cigarettát adtak.

Ezek után az INA-MOL-ügyben távollétében két év börtönre ítélt is nyugodtan alhat, ki tudja ugyanis, hogy őt mikor tárgyalják újra.Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: