Connect with us

Európai Unió

INDEX.HR: Horvátország a homofób Magyarország oldalára állt, a horvát külügyminiszter pedig nyíltan benyal a magyaroknak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

 
Az Európai Unió tizenhárom tagállama kedden elítélte Magyarországot az LMBT-közösség tagjait hátrányosan megkülönböztető salátatörvény miatt, és levélben szólította fel az Európai Bizottságot, hogy minden rendelkezésére álló eszközt használjon fel az európai jogszabályok betartatására. A levél eredeti aláírói Belgium, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, Spanyolország, Svédország és Lettország. Olaszország, Görögország és Ausztria később csatlakozott az eredeti aláírókhoz.

Az egyik legolvasottabb horvát hírportál, az Index.hr, szerda este terjedelmes cikkben foglalkozott a kérdéssel, és megállapította, hogy Horvátország nem volt hajlandó aláírni a homofób magyar törvény elleni levelet.

A horvát Index megjegyezte, hogy Gordan Grlić Radman külügyminiszter a maga “artikulálatlan stílusában” próbálta meg elmagyarázni, hogy Horvátország miért nincs az aláírók között.

– Mindazok a nyilatkozatok, amelyek nem járulnak hozzá az egységhez, nekem úgy tűnik, hogy újabb nyugtalanságot okoznak a tagországok körében


– mondta a horvát külügyminiszter.

– Vannak intézmények, szükség van a párbeszédre, és hajlandóságot kell mutatnunk mások meghallgatásra és a tisztánlátásra. Ez valójában a horvát álláspont, álláspontunk mindig asszertív. Szeretnénk egységet látni, és mindazokat a formákat, amelyek összekapcsolják a tagállamokat, és nem azokat, amelyek különbségeket idéznek elő közöttük


– tette hozzá Gordan Grlić Radman.

Egészen más véleményen volt az Európai Unió 13 + 3 tagállama.

– Ez a szexuális irányultságon, a nemi identitáson és annak kifejezésén alapuló megkülönböztetés kirívó formája, ezért megérdemli, hogy elítéljék, mert az emberi méltóság és egyenlőség az Európai Unió alapvető értékei közé tartozik, és ezek az elvek nem kérdőjelezhetők meg.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen időközben szégyennek nevezte a magyar törvénymódosítást. Az Index.hr utalt arra, hogy Usula von der Leyen ugyanúgy az Európai Néppárt (EPP) tagja, mint a Horvátországban kormányzó Horvát Demokrata Közösség (HDZ), vagyis mint Gordan Grlić Radman külügyminiszter és Andrej Plenković miniszterelnök.

– Ez a magyar törvény szégyen. Utasítottam az illetékes biztosokat, hogy írjanak levelet a magyar hatóságoknak, és még a törvény hatálybalépése előtt fejezzék ki jogi aggályainkat


– jeltette ki a brüsszeli bizottság elnöke.

– Ez a törvény egyértelműen megkülönbözteti az embereket szexuális irányultságuk alapján. Ellentétben áll az Európai Unió alapvető értékeivel, mint például az emberi méltóság, az egyenlőség és az alapvető emberi jogok. Ezekben az elvekben nem fogunk kompromisszumot kötni


– tette még hozzá Ursula von der Leyen.

A külügyminiszter benyal a magyaroknak

A zágrábi hírportál megjegyezte, hogy Grlić Radman külügyminiszter és Plenković miniszterelnök döntése miatt Horvátország a “homofób tagállamok” kisebb csoportjában maradt, amelyek nem ítélik el a magyar törvényt, pedig az “vészjóslóan emlékeztet” egy hasonló orosz törvényre, amely hozzájárult ahhoz, hogy Oroszország az utóbbi években az egyik leghomofóbabb és a legkevésbé szabad európai országgá váljon.

Az Index.hr megjegyezte, hogy Grlić Radman külügyminiszter nehezen értelmezhető magyarázatot ad arra, hogy Horvátország miért nem írta alá a homofób törvény ellen megfogalmazott levelet, és ennek a magyarázatnak még kevésbé van értelme, miután az eredeti aláírókhoz csatlakozott Ausztria és Görögország is, amelyeket konzervatív miniszterelnökök irányítanak.

A horvát hírportál szerint Grlić Radman azt mondja, hogy nem akarja megosztottságot az Európai Unióban, miközben a “megosztottság már létezik”, Horvátország pedig a homofób oldalon maradt, ahol a jogállamiság és az emberi jogok megsértői vannak.

A zágrábi Index úgy véli, hogy “ Grlić Radman külügyminiszter magyar politikát folytat és nyíltan benyal a magyaroknak, amikor csak teheti “.

Még mielőtt tovább lépnénk, érdemes megjegyezni, hogy a cikket jegyző Gordan Duhaček már nem előszőr jut erre a következtetésre, tíz nappal ezelőtt – egy másik üggyel kapcsolatban – azt írta, hogy Gordan Grlić Radman nem Horvátország, hanem Magyarország és a Vatikán külügyminisztere.

A jelek szerint az Index.hr számára a magyar törvénymódosítás elleni európai összefogás arra volt jó, hogy ismételten elverje a port a horvát külügyminiszteren, a horvát miniszterelnökön és a kormányzó Horvát Demokrata Közösségen.

Orbán eltereli a figyelmet Horvátországról

A zágrábi hírportál szerint a jogállamiság témájának felemlegetése nem felel meg a Horvát Demokrata Közösség (HDZ) által irányított Horvátországnak, mert ők is tudják, hogy Horvátországban nincs jogállamiság.

– Ezért Magyarország bizonyos értelemben pajzsként szolgál a HDZ külpolitikájának, Orbán kirohanásai ugyanis elterelik a figyelmet a horvátországi helyzetről


– írta szerda esti cikkében a Horvátországban igencsak népszerű Index.hr.

A cikkíró eszmefuttatása vége felé megjegyezte, hogy Horvátország Magyarországgal, Lengyelországgal, Szlovéniával, Bulgáriával, Romániával, Csehországgal és Szlovákiával együtt igencsak jelentős kisebbségben maradt az Európai Unión belül, mégpedig azoknak a tagállamoknak az oldalán, amelyek nem éppen a jogállamiságról és az LMBT-állampolgárok jogainak tiszteletben tartásáról ismertek.

– Egyrészt elmondható, hogy Horvátország megfelelő társaságban van, másrészt viszont világos, hogy ez újabb “külpolitikai blama” a plenkovići kifőzde és külügyi fulajtárja számára


– zárta cikkét a zágrábi Index.hr, amely ezzel gyakorlatilag egy kalap alá vette Horvátországot és Magyarországot további hat uniós országgal, amivel úgymond kirajzolta az “Európai Homofób Egyesült Államok” határait. A la Index.

A hozzászólások

Csütörtök reggelre rendkívül sok kommentár érkezett az Index.hr fent ismertetett cikkére. A hozzászólók jó része nem ért egyet a szerző álláspontjával, de többen is vannak, akik igen.

A kommentelők két irányba mentek el, egy részük Horvátország hovatartozásával kapcsolatban szólt hozzá, másik részük viszont az LMBT-közösség társadalomban betöltött szerepével foglalkozott.

Egy hozzászóló azt kérdezte, hogy miért kellene bárkinek is egyetértenie és támogatnia az LMBT-közösséget? Ez rendelet?

Egy másik hozzászóló az iránt érdeklődött, hogy a törvény elfogadását követően a homoszexuálisok mit tesznek Magyaroroszágon? Talán muszáj lesz nekik propaganda nélkül folytatniuk az életüket.

Többször is visszatért az a vélemény, hogy az LMBT-közösség tagjai tegyenek azt, amit akarnak az életükkel, de “ezeket a dolgokat” ne reklámozzák a kiskorúak körében.

Több hozzászólónak elege van a melegek és a leszbikusok ügyének népszerűsítéséből, mert szerinte lassan már odajutunk, hogy a heteroszexuálisokat valami csodabogaraknak kell tekinteni.

Voltak, akik úgy vélték, hogy a törvény célja nem az LMBT-közösség megkülönböztetése, hanem a gyermekek védelme az indoktrinációval szemben. A baloldal pedig azért nyomul az LMBT-jogokkal, hogy megosztottságot teremtsen a társadalomban.

Egyes hozzászólók szerint Horvátországgal ellentétben Magyarország szuverén állam, amire az a válasz érkezett, hogy a hitleri Németország is független állam volt, és hogy a fasiszta elme sosem érti meg, hogy mi volt a baj az akkori törvényekkel.

Egy sokadik hozzászóló megjegyezte, hogy az igazság Magyarországon lakik, amire következett a felsorolás, hogy Magyarországon kívül még Észak- Koreában, Venezuelában, Brazíliában, Kínában, Fehéroroszországban és hasonló helyeken.

Kialakult némi történelmi vita is arról, hogy Horvátországnak kivel kellene tartania.

Egy kommentelő szerint természetesen Svédországgal, Franciaországgal, Luxemburggal, Írországgal és a hasonló államokkal, de ehelyett az történik, hogy Horvátország a legrosszabbakkal szövetkezik Európában, vagyis a keleti tömbbel. A hozzászóló ezért nem is érti, hogy mi a f*szért kellett szétverni a volt Jugoszláviát.

Az erre érkezett válasz szerint semmi jó nem jön ki abból, hogy Horvátország elítéli a szomszédos Magyarországot, azon kívül, hogy a belgák, a franciák és a hasonlók s*ggét nyalja.

Itt felvetődött, hogy Magyarország a múltban mennyire törődött Horvátországgal, de felmerült az a kérdés is, hogy miről is van szó, amikor “a svábok beszélnek antiszemitizmusról, a britek, a franciák, az amerikaiak, a belgák és a hollandok pedig rasszizmusból oktatnak ki bárkit is”, amire valaki megjegyezte, hogy mindezek a nemzetek száz évvel a balkáni törzsek előtt járnak.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava