Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Európai Unió

INDEX.HR: Horvátország a homofób Magyarország oldalára állt, a horvát külügyminiszter pedig nyíltan benyal a magyaroknak

a3044572 5b2a 4ab7 a30e 76c3c5677a6d removebg preview
Olvasási idő: 5 perc

 
Az Európai Unió tizenhárom tagállama kedden elítélte Magyarországot az LMBT-közösség tagjait hátrányosan megkülönböztető salátatörvény miatt, és levélben szólította fel az Európai Bizottságot, hogy minden rendelkezésére álló eszközt használjon fel az európai jogszabályok betartatására. A levél eredeti aláírói Belgium, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, , Írország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, , Svédország és Lettország. , Görögország és később csatlakozott az eredeti aláírókhoz.

Az egyik legolvasottabb hírportál, az Index.hr, szerda este terjedelmes cikkben foglalkozott a kérdéssel, és megállapította, hogy nem volt hajlandó aláírni a homofób magyar törvény elleni levelet.

A horvát Index megjegyezte, hogy külügyminiszter a maga “artikulálatlan stílusában” próbálta meg elmagyarázni, hogy Horvátország miért nincs az aláírók között.

Mindazok a nyilatkozatok, amelyek nem járulnak hozzá az egységhez, nekem úgy tűnik, hogy újabb nyugtalanságot okoznak a tagországok körében

– mondta a horvát külügyminiszter.

Vannak intézmények, szükség van a párbeszédre, és hajlandóságot kell mutatnunk mások meghallgatásra és a tisztánlátásra. Ez valójában a horvát álláspont, álláspontunk mindig asszertív. Szeretnénk egységet látni, és mindazokat a formákat, amelyek összekapcsolják a tagállamokat, és nem azokat, amelyek különbségeket idéznek elő közöttük

– tette hozzá Gordan Grlić Radman.

Egészen más véleményen volt az Európai Unió 13 + 3 tagállama.

Ez a szexuális irányultságon, a nemi identitáson és annak kifejezésén alapuló megkülönböztetés kirívó formája, ezért megérdemli, hogy elítéljék, mert az emberi méltóság és egyenlőség az Európai Unió alapvető értékei közé tartozik, és ezek az elvek nem kérdőjelezhetők meg.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen időközben szégyennek nevezte a magyar törvénymódosítást. Az Index.hr utalt arra, hogy Usula von der Leyen ugyanúgy az Európai Néppárt (EPP) tagja, mint a Horvátországban kormányzó Horvát Demokrata Közösség (HDZ), vagyis mint Gordan Grlić Radman külügyminiszter és Andrej miniszterelnök.

Ez a magyar törvény szégyen. Utasítottam az illetékes biztosokat, hogy írjanak levelet a magyar hatóságoknak, és még a törvény hatálybalépése előtt fejezzék ki jogi aggályainkat

– jeltette ki a brüsszeli bizottság elnöke.

Ez a törvény egyértelműen megkülönbözteti az embereket szexuális irányultságuk alapján. Ellentétben áll az Európai Unió alapvető értékeivel, mint például az emberi méltóság, az egyenlőség és az alapvető emberi jogok. Ezekben az elvekben nem fogunk kompromisszumot kötni

– tette még hozzá Ursula von der Leyen.


A külügyminiszter benyal a magyaroknak

A zágrábi hírportál megjegyezte, hogy Grlić Radman külügyminiszter és Plenković miniszterelnök döntése miatt Horvátország a “homofób tagállamok” kisebb csoportjában maradt, amelyek nem ítélik el a magyar törvényt, pedig az “vészjóslóan emlékeztet” egy hasonló törvényre, amely hozzájárult ahhoz, hogy Oroszország az utóbbi években az egyik leghomofóbabb és a legkevésbé szabad európai országgá váljon.

Az Index.hr megjegyezte, hogy Grlić Radman külügyminiszter nehezen értelmezhető magyarázatot ad arra, hogy Horvátország miért nem írta alá a homofób törvény ellen megfogalmazott levelet, és ennek a magyarázatnak még kevésbé van értelme, miután az eredeti aláírókhoz csatlakozott Ausztria és Görögország is, amelyeket konzervatív miniszterelnökök irányítanak.

A horvát hírportál szerint Grlić Radman azt mondja, hogy nem akarja megosztottságot az Európai Unióban, miközben a “megosztottság már létezik”, Horvátország pedig a homofób oldalon maradt, ahol a jogállamiság és az emberi jogok megsértői vannak.

A zágrábi Index úgy véli, hogy “ Grlić Radman külügyminiszter magyar politikát folytat és nyíltan benyal a magyaroknak, amikor csak teheti “.

Még mielőtt tovább lépnénk, érdemes megjegyezni, hogy a cikket jegyző Gordan Duhaček már nem előszőr jut erre a következtetésre, tíz nappal ezelőtt – egy másik üggyel kapcsolatban – azt írta, hogy Gordan Grlić Radman nem Horvátország, hanem Magyarország és a Vatikán külügyminisztere.

A jelek szerint az Index.hr számára a magyar törvénymódosítás elleni európai összefogás arra volt jó, hogy ismételten elverje a port a horvát külügyminiszteren, a horvát miniszterelnökön és a kormányzó Horvát Demokrata Közösségen.

Orbán eltereli a figyelmet Horvátországról

A zágrábi hírportál szerint a jogállamiság témájának felemlegetése nem felel meg a Horvát Demokrata Közösség (HDZ) által irányított Horvátországnak, mert ők is tudják, hogy Horvátországban nincs jogállamiság.

Ezért Magyarország bizonyos értelemben pajzsként szolgál a HDZ külpolitikájának, Orbán kirohanásai ugyanis elterelik a figyelmet a horvátországi helyzetről

– írta szerda esti cikkében a Horvátországban igencsak népszerű Index.hr.

A cikkíró eszmefuttatása vége felé megjegyezte, hogy Horvátország Magyarországgal, Lengyelországgal, Szlovéniával, Bulgáriával, Romániával, Csehországgal és Szlovákiával együtt igencsak jelentős kisebbségben maradt az Európai Unión belül, mégpedig azoknak a tagállamoknak az oldalán, amelyek nem éppen a jogállamiságról és az LMBT-állampolgárok jogainak tiszteletben tartásáról ismertek.

Egyrészt elmondható, hogy Horvátország megfelelő társaságban van, másrészt viszont világos, hogy ez újabb “külpolitikai blama” a plenkovići kifőzde és külügyi fulajtárja számára

– zárta cikkét a zágrábi Index.hr, amely ezzel gyakorlatilag egy kalap alá vette Horvátországot és Magyarországot további hat uniós országgal, amivel úgymond kirajzolta az “Európai Homofób Egyesült Államok” határait. A la Index.

A hozzászólások

Csütörtök reggelre rendkívül sok kommentár érkezett az Index.hr fent ismertetett cikkére. A hozzászólók jó része nem ért egyet a szerző álláspontjával, de többen is vannak, akik igen.

A kommentelők két irányba mentek el, egy részük Horvátország hovatartozásával kapcsolatban szólt hozzá, másik részük viszont az LMBT-közösség társadalomban betöltött szerepével foglalkozott.

Egy hozzászóló azt kérdezte, hogy miért kellene bárkinek is egyetértenie és támogatnia az LMBT-közösséget? Ez rendelet?

Egy másik hozzászóló az iránt érdeklődött, hogy a törvény elfogadását követően a homoszexuálisok mit tesznek Magyaroroszágon? Talán muszáj lesz nekik nélkül folytatniuk az életüket.

Többször is visszatért az a vélemény, hogy az LMBT-közösség tagjai tegyenek azt, amit akarnak az életükkel, de “ezeket a dolgokat” ne reklámozzák a kiskorúak körében.

Több hozzászólónak elege van a melegek és a leszbikusok ügyének népszerűsítéséből, mert szerinte lassan már odajutunk, hogy a heteroszexuálisokat valami csodabogaraknak kell tekinteni.

Voltak, akik úgy vélték, hogy a törvény célja nem az LMBT-közösség megkülönböztetése, hanem a gyermekek védelme az indoktrinációval szemben. A baloldal pedig azért nyomul az LMBT-jogokkal, hogy megosztottságot teremtsen a társadalomban.

Egyes hozzászólók szerint Horvátországgal ellentétben Magyarország szuverén állam, amire az a válasz érkezett, hogy a hitleri Németország is független állam volt, és hogy a fasiszta elme sosem érti meg, hogy mi volt a baj az akkori törvényekkel.

Egy sokadik hozzászóló megjegyezte, hogy az igazság Magyarországon lakik, amire következett a felsorolás, hogy Magyarországon kívül még Észak-Koreában, Venezuelában, Brazíliában, Kínában, Fehéroroszországban és hasonló helyeken.

Kialakult némi történelmi vita is arról, hogy Horvátországnak kivel kellene tartania.

Egy kommentelő szerint természetesen Svédországgal, Franciaországgal, Luxemburggal, Írországgal és a hasonló államokkal, de ehelyett az történik, hogy Horvátország a legrosszabbakkal szövetkezik Európában, vagyis a keleti tömbbel. A hozzászóló ezért nem is érti, hogy mi a f*szért kellett szétverni a volt Jugoszláviát.

Az erre érkezett válasz szerint semmi jó nem jön ki abból, hogy Horvátország elítéli a szomszédos Magyarországot, azon kívül, hogy a belgák, a franciák és a hasonlók s*ggét nyalja.

Itt felvetődött, hogy Magyarország a múltban mennyire törődött Horvátországgal, de felmerült az a kérdés is, hogy miről is van szó, amikor “a svábok beszélnek antiszemitizmusról, a britek, a franciák, az amerikaiak, a belgák és a hollandok pedig rasszizmusból oktatnak ki bárkit is”, amire valaki megjegyezte, hogy mindezek a nemzetek száz évvel a balkáni törzsek előtt járnak.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: