Connect with us

Európai Unió

INDEX.HR: Horvátország a homofób Magyarország oldalára állt, a horvát külügyminiszter pedig nyíltan benyal a magyaroknak

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

a3044572 5b2a 4ab7 a30e 76c3c5677a6d removebg preview
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 5 perc

 
Az Európai Unió tizenhárom tagállama kedden elítélte Magyarországot az LMBT-közösség tagjait hátrányosan megkülönböztető salátatörvény miatt, és levélben szólította fel az Európai Bizottságot, hogy minden rendelkezésére álló eszközt használjon fel az európai jogszabályok betartatására. A levél eredeti aláírói Belgium, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, Spanyolország, Svédország és Lettország. Olaszország, Görögország és Ausztria később csatlakozott az eredeti aláírókhoz.

Az egyik legolvasottabb horvát hírportál, az Index.hr, szerda este terjedelmes cikkben foglalkozott a kérdéssel, és megállapította, hogy Horvátország nem volt hajlandó aláírni a homofób magyar törvény elleni levelet.

A horvát Index megjegyezte, hogy Gordan Grlić Radman külügyminiszter a maga „artikulálatlan stílusában” próbálta meg elmagyarázni, hogy Horvátország miért nincs az aláírók között.

Mindazok a nyilatkozatok, amelyek nem járulnak hozzá az egységhez, nekem úgy tűnik, hogy újabb nyugtalanságot okoznak a tagországok körében
– mondta a horvát külügyminiszter.
Vannak intézmények, szükség van a párbeszédre, és hajlandóságot kell mutatnunk mások meghallgatásra és a tisztánlátásra. Ez valójában a horvát álláspont, álláspontunk mindig asszertív. Szeretnénk egységet látni, és mindazokat a formákat, amelyek összekapcsolják a tagállamokat, és nem azokat, amelyek különbségeket idéznek elő közöttük
– tette hozzá Gordan Grlić Radman.

Egészen más véleményen volt az Európai Unió 13 + 3 tagállama.

Ez a szexuális irányultságon, a nemi identitáson és annak kifejezésén alapuló megkülönböztetés kirívó formája, ezért megérdemli, hogy elítéljék, mert az emberi méltóság és egyenlőség az Európai Unió alapvető értékei közé tartozik, és ezek az elvek nem kérdőjelezhetők meg.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen időközben szégyennek nevezte a magyar törvénymódosítást. Az Index.hr utalt arra, hogy Usula von der Leyen ugyanúgy az Európai Néppárt (EPP) tagja, mint a Horvátországban kormányzó Horvát Demokrata Közösség (HDZ), vagyis mint Gordan Grlić Radman külügyminiszter és Andrej Plenković miniszterelnök.


Ez a magyar törvény szégyen. Utasítottam az illetékes biztosokat, hogy írjanak levelet a magyar hatóságoknak, és még a törvény hatálybalépése előtt fejezzék ki jogi aggályainkat
– jeltette ki a brüsszeli bizottság elnöke.
Ez a törvény egyértelműen megkülönbözteti az embereket szexuális irányultságuk alapján. Ellentétben áll az Európai Unió alapvető értékeivel, mint például az emberi méltóság, az egyenlőség és az alapvető emberi jogok. Ezekben az elvekben nem fogunk kompromisszumot kötni
– tette még hozzá Ursula von der Leyen.

A külügyminiszter benyal a magyaroknak

A zágrábi hírportál megjegyezte, hogy Grlić Radman külügyminiszter és Plenković miniszterelnök döntése miatt Horvátország a „homofób tagállamok” kisebb csoportjában maradt, amelyek nem ítélik el a magyar törvényt, pedig az „vészjóslóan emlékeztet” egy hasonló orosz törvényre, amely hozzájárult ahhoz, hogy Oroszország az utóbbi években az egyik leghomofóbabb és a legkevésbé szabad európai országgá váljon.

Az Index.hr megjegyezte, hogy Grlić Radman külügyminiszter nehezen értelmezhető magyarázatot ad arra, hogy Horvátország miért nem írta alá a homofób törvény ellen megfogalmazott levelet, és ennek a magyarázatnak még kevésbé van értelme, miután az eredeti aláírókhoz csatlakozott Ausztria és Görögország is, amelyeket konzervatív miniszterelnökök irányítanak.

A horvát hírportál szerint Grlić Radman azt mondja, hogy nem akarja megosztottságot az Európai Unióban, miközben a „megosztottság már létezik”, Horvátország pedig a homofób oldalon maradt, ahol a jogállamiság és az emberi jogok megsértői vannak.

A zágrábi Index úgy véli, hogy „ Grlić Radman külügyminiszter magyar politikát folytat és nyíltan benyal a magyaroknak, amikor csak teheti „.

Még mielőtt tovább lépnénk, érdemes megjegyezni, hogy a cikket jegyző Gordan Duhaček már nem előszőr jut erre a következtetésre, tíz nappal ezelőtt – egy másik üggyel kapcsolatban – azt írta, hogy Gordan Grlić Radman nem Horvátország, hanem Magyarország és a Vatikán külügyminisztere.

A jelek szerint az Index.hr számára a magyar törvénymódosítás elleni európai összefogás arra volt jó, hogy ismételten elverje a port a horvát külügyminiszteren, a horvát miniszterelnökön és a kormányzó Horvát Demokrata Közösségen.

Orbán eltereli a figyelmet Horvátországról

A zágrábi hírportál szerint a jogállamiság témájának felemlegetése nem felel meg a Horvát Demokrata Közösség (HDZ) által irányított Horvátországnak, mert ők is tudják, hogy Horvátországban nincs jogállamiság.

Ezért Magyarország bizonyos értelemben pajzsként szolgál a HDZ külpolitikájának, Orbán kirohanásai ugyanis elterelik a figyelmet a horvátországi helyzetről
– írta szerda esti cikkében a Horvátországban igencsak népszerű Index.hr.

A cikkíró eszmefuttatása vége felé megjegyezte, hogy Horvátország Magyarországgal, Lengyelországgal, Szlovéniával, Bulgáriával, Romániával, Csehországgal és Szlovákiával együtt igencsak jelentős kisebbségben maradt az Európai Unión belül, mégpedig azoknak a tagállamoknak az oldalán, amelyek nem éppen a jogállamiságról és az LMBT-állampolgárok jogainak tiszteletben tartásáról ismertek.

Egyrészt elmondható, hogy Horvátország megfelelő társaságban van, másrészt viszont világos, hogy ez újabb „külpolitikai blama” a plenkovići kifőzde és külügyi fulajtárja számára
– zárta cikkét a zágrábi Index.hr, amely ezzel gyakorlatilag egy kalap alá vette Horvátországot és Magyarországot további hat uniós országgal, amivel úgymond kirajzolta az „Európai Homofób Egyesült Államok” határait. A la Index.

A hozzászólások

Csütörtök reggelre rendkívül sok kommentár érkezett az Index.hr fent ismertetett cikkére. A hozzászólók jó része nem ért egyet a szerző álláspontjával, de többen is vannak, akik igen.

A kommentelők két irányba mentek el, egy részük Horvátország hovatartozásával kapcsolatban szólt hozzá, másik részük viszont az LMBT-közösség társadalomban betöltött szerepével foglalkozott.

Egy hozzászóló azt kérdezte, hogy miért kellene bárkinek is egyetértenie és támogatnia az LMBT-közösséget? Ez rendelet?

Egy másik hozzászóló az iránt érdeklődött, hogy a törvény elfogadását követően a homoszexuálisok mit tesznek Magyaroroszágon? Talán muszáj lesz nekik propaganda nélkül folytatniuk az életüket.

Többször is visszatért az a vélemény, hogy az LMBT-közösség tagjai tegyenek azt, amit akarnak az életükkel, de „ezeket a dolgokat” ne reklámozzák a kiskorúak körében.

Több hozzászólónak elege van a melegek és a leszbikusok ügyének népszerűsítéséből, mert szerinte lassan már odajutunk, hogy a heteroszexuálisokat valami csodabogaraknak kell tekinteni.

Voltak, akik úgy vélték, hogy a törvény célja nem az LMBT-közösség megkülönböztetése, hanem a gyermekek védelme az indoktrinációval szemben. A baloldal pedig azért nyomul az LMBT-jogokkal, hogy megosztottságot teremtsen a társadalomban.

Egyes hozzászólók szerint Horvátországgal ellentétben Magyarország szuverén állam, amire az a válasz érkezett, hogy a hitleri Németország is független állam volt, és hogy a fasiszta elme sosem érti meg, hogy mi volt a baj az akkori törvényekkel.

Egy sokadik hozzászóló megjegyezte, hogy az igazság Magyarországon lakik, amire következett a felsorolás, hogy Magyarországon kívül még Észak-Koreában, Venezuelában, Brazíliában, Kínában, Fehéroroszországban és hasonló helyeken.

Kialakult némi történelmi vita is arról, hogy Horvátországnak kivel kellene tartania.

Egy kommentelő szerint természetesen Svédországgal, Franciaországgal, Luxemburggal, Írországgal és a hasonló államokkal, de ehelyett az történik, hogy Horvátország a legrosszabbakkal szövetkezik Európában, vagyis a keleti tömbbel. A hozzászóló ezért nem is érti, hogy mi a f*szért kellett szétverni a volt Jugoszláviát.

Az erre érkezett válasz szerint semmi jó nem jön ki abból, hogy Horvátország elítéli a szomszédos Magyarországot, azon kívül, hogy a belgák, a franciák és a hasonlók s*ggét nyalja.

Itt felvetődött, hogy Magyarország a múltban mennyire törődött Horvátországgal, de felmerült az a kérdés is, hogy miről is van szó, amikor „a svábok beszélnek antiszemitizmusról, a britek, a franciák, az amerikaiak, a belgák és a hollandok pedig rasszizmusból oktatnak ki bárkit is”, amire valaki megjegyezte, hogy mindezek a nemzetek száz évvel a balkáni törzsek előtt járnak.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Szerbia

Viola von Cramon: A kézfájással való viccelődés rossz visszhangot váltott ki az EU-ban

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Kézfájás, Viola von Cramon
Viola von Cramon ismételten bírálta a szerb elnököt, de abban a tekintetben nem adott neki tanácsot, hogy mivel kenegesse a fájós kezét (Forrás: Viola von Cramon honlapja)
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi kormánykörökben és a szerb baráti médiában közutálatnak örvendő Viola von Cramon szerint a kézfájással történt szerb elnöki viccelődés nem is rossz, hanem kimondottan rossz visszhangot váltott ki Brüsszelben és a fontosabb európai központokban. Erről a szerb ellenzéki média Nyugat-barát fele számolt be a Nova.rs által készített interjú nyomán. Aleksandar Vučić az ohridi „szóbeli megállapodást” követő „nemzeti sajtótájékoztatóján”, amelyet szinte minden szerbiai televízió közvetített, azt mondta az EU-által felkínált dokumentumok aláírásának elutasításával kapcsolatban, hogy „elviselhetetlen fájdalmakat érez a jobb kezében, ezért nem tudja aláírni a két uniós dokumentumot”, és ez így is marad az elkövetkező négy évben.

A kézfájás „szövődményei”

A német zöldekhez (Die Grünen) tartozó Viola von Cramon, aki nem csak egy a sok EP-képviselő közül, hanem az Európai Parlament koszovói jelentéstevője, „dicséretesnek” nevezte Vučićnak azokat a nyilatkozatait, amelyeket a Szerbia és Koszovó közötti legutóbbi, ohridi találkozó előtt tett, ugyanakkor „szomorúnak” minősítette a már említett, inkriminált kijelentést.

Mind Brüsszelben, mind az EU kulcsfontosságú fővárosaiban nagyon rosszul fogadták ezt a retorikát, és a jobb kezében érzett elviselhetetlen fájdalommal történő gúnyolódást

– mondta a szerb kormányzati körökben gyűlölt német politikus, aki hozzátette, hogy a (szóbeli) megállapodás jogilag kötelező érvényűvé vált Szerbia számára.

Ma már Szerbia EU-csatlakozásának kritériumai közé tartozik, és csak teljes körű végrehajtása teszi lehetővé Szerbia számára az uniós tárgyalások lezárását

– mondta a „neveletlen” Viola von Cramon, aki nem kívánt jobbulást és gyors felépülést a szerb elnöknek a kézfájással kapcsoltban.

Kézfájás, Vucic, Viola von Cramon

Mintha azt mondaná, hogy „nézzék csak meg, ez a fájós jobb kezem” (Forrás: szerb elnöki Instagram)

A német politikus hozzátette, hogy továbbra is napirenden tartják a demokráciával, a jogállamisággal valamint a média szabadságával kapcsolatos kérdéseket, mert szerinte a „hazai (szerbiai) reformok kulcsfontosságúak, ezért azokat igyekeznek összekapcsolni az uniós források felhasználásával”.

Egyszerűen fogalmazva, ha nincsenek reformok a demokratikus normák vagy a jogállamiság területén, akkor nincs pénz az EU-tól. Ezzel mindenkinek tisztában kell lennie a nyugat-balkáni régióban, nem csak Szerbiának

– tette hozzá Viola von Cramon, aki úgy vélte, hogy Szerbia szempontjából „hasznos lenne”, ha megbékélne saját múltjával, ami „nem könnyű, de szükséges”.

Az orosz kártya

A német EP-képviselő szerint Koszovó ügyét rossz célokra használják fel Szerbiában, és ezért erősödnek a (szélső)jobboldali pártok, de amikor ez a téma már lekerül a napirendről, akkor bekövetkezik ezeknek a pártoknak a hanyatlása is.

A szerbiai „nyugatos média” üdvöskéjének tekinthető Viola von Cramon szerint egészen bizonyos, hogy Szerbia nemzetközi helyzete sokkal jobb lett volna, ha szankciókat vezet be Oroszországgal szemben, ami azonban önmagában nem elegendő, mert a Nyugat valójában azt várja Belgrádtól, hogy távolodjon el Oroszországtól.

A szerb nyelvű tartalmat előállító Russia Today (RS) és a Szputnyik orosz hírügynökség jelenléte ezt rendkívüli módon megnehezíti, a német politikus szerint ezért ragaszkodnak ennek a két médiaszolgáltatónak a „betiltásához”.

A szerbiai polgári titkosszolgálat, a BIA oroszbarát igazgatójának, vagyis Aleksandar Vulinnak a jelenléte egy újabb példa arra, hogy Szerbiának miért az a híre, hogy Oroszország bábja a Balkánon

– jelentette ki Viola von Cramon, aki úgy fogalmazott, hogy elapadóban van a szerb titkosszolgálatba vetett bizalom, és ő személy szerint is félne Szerbiában bármit is tenni Oroszországgal szemben, amíg az igazgatói pozíciót Vulin tölti be.

A német képviselő ugyanakkor tisztában van azzal, hogy a szerb elnök fentebb emlegetett kijelentései belpolitikai indítékokkal magyarázhatók, ám ugyanakkor Oroszországnak is szólnak, mert „nem Szerbia dönti el, hogy Koszovó beléphet-e az ENSZ-be, vagy sem”.

Viola von Cramon szerint a kézfájással történő viccelődés és az ahhoz hasonló kijelentések ugyan a hazai közönségnek szólnak, viszont az is nyilvánvaló, hogy Koszovó ENSZ-tagsága nem Szerbia, illetve Vučić (fájós) kezében van.

Miután ebben a kérdésben a Biztonsági Tanács dönt, Szerbia ezért jó kapcsolatokat tart fenn Oroszországgal, amely bármikor megvétózhatja Koszovó felvételét az ENSZ-be.

Ugyanezt megteheti természetesen Kína is, amellyel Szerbia egyre jobb kapcsolatokat épít ki, és amellyel a „politikai Nyugat”, vagyis az Egyesült Államok, és annak kisöccse, az Európai Unió, mindinkább szembe kerül. Nem zárható ki, hogy hamarosan Kínát is „szankciózni” fogják „Rajnán innen, és Rajnán túl”.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Az olvasás folytatása

Szerbia

Szerbiának Vučić kézfájása ellenére is végre kell hajtania a megállapodásokat

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Kézfájás
A szerb elnök "fájós jobb kezével" nem tud egyetlen Koszovóval kapcsolatos megállapodást sem aláírni (Forrás: szerb elnöki Instagram)
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök „krónikus kézfájására” hivatkozva nem bújhat ki a Koszovóval kötött szóbeli megállapodások végrehajtása alól, a nemzetközi közvetítők ugyanis megüzenték neki, hogy Szerbiának akkor is végre kell hajtania azt, amire ő rábólintott, ha semmit sem írta alá. Aleksandar Vučić vasárnapi sajtótájékoztatóján azzal viccelődött, hogy „elviselhetetlen fájdalmat” érez a jobb kezében, amellyel alá tudná írni a megállapodásokat Koszovóval. Hozzátette még, hogy „ez az elkövetkező négy évben így is marad”, vagyis részéről semmiféle aláírásra nem kerül sor.

Kézfájással küszködik

Vučić kijelentéseit követően az „elnöki jobban” érzett fájdalommal és a szóbeli megállapodás részleges végrehajtásával kapcsolatban – miszerint Szerbiának megvannak a maga vörös vonalai – a közvetítők azt üzenték, hogy a mostanában kötött szóbeli megállapodásokat be kell tartani.

A szerb elnök nyilatkozatára először Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja reagált, aki elmondta, hogy Szerbia és Koszovó Ohridban „jogi értelemben kötelező érvényű megállapodást kötött”, és a továbbiakban felesleges a megállapodás aláírásával kapcsolatos kifogásokra koncentrálni.

Az aláírásra való összpontosítás szükségtelen, mert nincs lényeges hatása arra, hogy létezik a megállapodás. Van egy megállapodás, ezt így is kezeljük, és ebben mindkét fél komolyan érintett

– mondta az amerikai közvetítő egy online sajtókonferencián.

Escobar hozzátette, hogy az Ohridban kötött megállapodás „azonnali végrehajtását” várja mindkét féltől, és megismételte, hogy a cél nem a kölcsönös elismerés, hanem a kapcsolatok normalizálása.

Az elsődleges szándék az volt, hogy (az ohridi találkozó résztvevői) megfogalmazzák a két ország közötti interakció alapszabályait, miszerint a rendszámtáblák és a barikádok körüli problémák ezentúl ne fenyegessenek azzal, hogy a dolgok kicsúsznak az ellenőrzés alól, és instabilitást keltenek a térségben

– mondta az amerikai megbízott, aki szerint „az alá nem írt megállapodás(ok) a Szerbia és Koszovó közötti megbékélés kezdetét jelenti(k)”.

Escobar értelmezése szerint Szerbia kötelezettséget vállalt a koszovói dokumentumok és nemzeti jelképek elismerésének megkezdésére, Pristina pedig a koszovói szerb többségű településekre vonatkozó megoldások végrehajtásának megkezdésére.

Escobar ezzel a két legkritikusabb területet érintette, amelyek közül az egyik az egyiknek, a másik pedig a másiknak fáj, ami Vučićnál ráadásul „aláírási artritiszben” csúcsosodott ki.

Az amerikai közvetítő felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok és az EU nagyobb részvétele várható a tárgyalási folyamatban azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak Szerbiának és Koszovónak a megállapodások végrehajtásához, vagyis nincs megállás, a gyors megoldás érdekében a közvetítők tekintettel vannak a szerb elnök betegségére, és elfogadják a szóbeli beleegyezését is.

A megállapodásokat végre kell hajtani

A szerb elnök kézfájdalmának gyógyítására bejelentkezett EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is, aki szintén „megnyugtatta” Vučićot, hogy a szóbeli megállapodás(oka)t anélkül is végre lehet, sőt: végre is kell hajtani, hogy azok aláírása jogi, vagy éppen „egészségügyi megfontolásból” nem történt meg.

Hangsúlyoznám, hogy az elfogadott rendelkezések beépítésre kerülnek az EU-hoz történő csatlakozási folyamatba, Szerbia esetében ez a 35. fejezetet jelenti

– mondta a Szerbia és Koszovó között közvetítő uniós főképviselő.

Itt érdemes tisztázni, hogy a 35. fejezet a főszabály szerint minden olyan kérdést tartalmaz, amely nem sorolható be más fejezetekbe. Szerbia esetében ebbe a fejezetbe került a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálása.

Borrell hangsúlyozta, hogy a szóban vállalt kötelezettségek végrehajtása „konkrét és kifejezett mutatója lesz” az EU felé vezető út iránti elkötelezettségnek, és azoknak a végrehajtását gondosan nyomon követik.

Az újságírók megkérdezték a főképviselőt, hogy Szerbia köteles-e végrehajtani a szóban elfogadott szerződés minden pontját, különös tekintettel a néhány héttel ezelőtt kötött, szintén szóbeli brüsszeli megállapodás 4. cikkelyére, amely kimondja, hogy Szerbia nem akadályozza Koszovó tagságát a nemzetközi szervezetekben, ami értelemszerűen vonatkozik az ENSZ-tagságra is.

Josep Borrell erre némileg kitérő, de egyértelmű választ adott azzal a kijelentésével, hogy a „megállapodás(ok)t végre kell hajtani”, amihez még hozzátette, hogy lesz valamiféle ütemterv, ami természetesen vonatkozik a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozására is, ami viszont Koszovónak nincs igazán ínyére.

Az Egyesült Államok továbbra is aktív

Kézfájás

Blinken szerint Amerika továbbra is aktív marad (Forrás: State Department)

Washingtonból nem csak a fentebb már említett Escobar üzent, hanem Anthony Blinken amerikai külügyminiszter is, aki hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok üdvözli a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd legutóbbi, ohridi fordulója során elért megállapodást.

Blinken konkrétan nem tért ki arra, hogy Vučić a kézfájásával forduljon orvoshoz, de amíg nem gyógyul meg, az amerikai külügyminiszter is hajlandó elfogadni a szóbeli megállapodásokat. Az amerikai külügyminiszter egyúttal megdicsérte a szerb elnököt és a koszovói miniszterelnököt azért, hogy vezető szerepet játszottak a megállapodás elérésében.

Az alapmegállapodásban vállalt koszovói és szerb kötelezettségek teljesítése a megbékélés iránti tartós elkötelezettség részeként jelentős lehetőségeket biztosít mindkét ország lakosságának számára, és felgyorsítja az európai uniós tagság felé vezető útjukat.

– szögezte le közleményében az amerikai külügyminiszter, aki ezt azzal toldotta meg, hogy „az Egyesült Államok továbbra is aktívan – az uniós partnerekkel együttműködve – támogatja Szerbiát és Koszovót abban, hogy a végrehajtás működőképes legyen a kiszámítható és békés kapcsolat kialakítása érdekében.

A jelek szerint a nemzetközi közvetítők nem foglalkoznak azzal, hogy a felkínált dokumentumokat az érintettek nem írták alá, így hiába szimulál a szerb elnök holmiféle aláírási artritiszt, elég ha csak bólint. A következő problémát az jelenheti, ha Vučićnak netalán begörcsöl a nyaka.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: