Connect with us

Albánia

EGY MÍTOSZ ÚJRAKALIBRÁLÁSA: Koszovó és Albánia egyesítése – de minek?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

 
Az albánok által lakott területeken időről időre felmerül a hírekben, az újságokban, a kávézókban vagy azok teraszán, hogy legyen-e Nagy- Albánia, és hogy mit kezdjenek vele. Albánia 2,8 millió lakosa minden nap legalább egyszer beül egy kávézóba, beleértve ebbe a csecsemőket és az aggastyánokat is. Albánia nem Európa, hanem világelső az egy főre eső kávézók számát tekintve. Hasonló a helyzet a többi albánok által lakott területen is. Mivel nem albán, aki nem jár kávézóba, ezért a témát napi szinten megvitatják, ha kell, ha nem.

Nagy- Albánia definíciója

A Nagy- Albániát általában Albánia és az albán lakosság által lakott területek egyesüléseként definiálják Koszovóban, Észak- Macedóniában és kisebb mértékben Montenegróban – ez régóta egyes nacionalisták álma. (Lásd a lenti térképet!)

Koszovó a második önálló albán állam lett, miután 2008 februárjában kikiáltotta a függetlenségét, a 2001-es ohridi megállapodás, amely lezárta a rövid macedóniai háborút, pedig tovább fokozta az albán politikai befolyást.

Alapvetően az albánoknak két és fél államuk van: Albánia, Koszovó és Észak- Macedónia, mindhárom földrajzi kapcsolatban áll egymással. Az albán politikai befolyás más balkáni országokban (Montenegró, Görögország) nagyon csekély.

Ha egy népnek két és fél állama van, vajon mennyire fontos és sürgős számára az évtizedes mítosz valóra váltása?

A nemzetközi politikában minden lehetséges, de nem biztos, hogy Nagy- Albánia az albánok, az albánság érdekét szolgálja.

Az újrakalibrálás

Albánia, Koszovó és Észak- Macedónia integrációja a NATO-ba és esetleg az Európai Unióba, megváltoztatta/megváltoztatja a stratégiai számításokat a régióban. Albánia és Észak- Macedónia a NATO tagja, és arra törekszik, hogy csatlakozzon az EU-hoz.

Koszovó szintén azt szeretné, hogy csatlakozzon mindkét “klubhoz”, feltételezve, hogy az EU továbbra is a jelenlegi formájában létezik, és betartja 2003-as szaloniki vállalásait (Thessaloniki Agenda) a Balkán számára biztosítandó perspektívákról, valamint a régió előtt megnyíló bővítésről.

Az Európai Tanács és a balkáni országok képviselőinek 2003. június 21-én tartott ülésén EU biztosította az utóbbiakat arról, hogy nyitott a balkáni országok csatlakozása előtt, amennyiben azok támogatják a stabil demokráciát, valamint a jogállamiság és a gazdasági fejlődés megvalósítását.

Nos, ez eddig váltakozó sikerrel járt, viszont Nagy- Albánia esetleges megteremtésével kapcsolatban új kalkulációkba kezdtek az albánok.

A három ország – Albánia, Koszovó és Macedónia végleges uniós tagsága – két albán szavazatot és esetleges vétót jelenthet az európai döntéshozatali struktúrákban, miközben a fennmaradó “fél szavazattal” az albánok Észak- Macedóniát befolyásolhatják, ha úgy tetszik zsarolhatják az ottani bonyolult belpolitikai színtéren. Ez mindenképpen fontos szempont, ami mellett nem szabad elmenni.

Ellenkező esetben Nagy- Albánia hipotetikus léte egyetlen szavazatot jelentene az EU-ban. EGY MÍTOSZ ÚJRAKALIBRÁLÁSA: Koszovó és Albánia egyesítése - de minek?

Ha feltételezzük a szolidaritást az albán vezetők között ebben a három országban, a több szavazat nagyobb hatalmat és jobb tárgyalási pozíciókat eredményezhet az albánok számára, akik a Balkán második legnépesebb nemzetének számítanak a szerbek után.

Az Albán- Európa

Az EU politikai prioritásait meghatározó Európai Tanácsban a szavazás nagyrészt konszenzuson alapul, a több szavazat tehát nagyobb hatalmat és nagyobb alkupozícót jelent.

Az EU Tanácsában, amely az “európai birodalom” kulcsfontosságú döntéshozó szerve, egyhangú döntéshozatalra van szükség a kulcsfontosságú kérdésekben, beleértve a közös kül- és biztonságpolitikát, valamint az uniós pénzügyeket.

Az Európai Bizottság esetében legalább két biztos az albán államokból származna, – mint ahogy a görögöknek is két szavazatuk van Ciprussal együtt – és időnként lehetőség nyílna egy harmadik szavazatra is Észak- Macedóniából, ami – akármilyen furán hangzik – a brüsszeli bizottság elalbánosodását jelentené.

Hasonlóképpen, Albániával és Észak- Macedóniával, valamint Koszovó egyre gyorsuló betagosításával az Észak-atlanti Szövetségbe, felerősödik az albánok hangja az Észak-atlanti Tanács döntéshozatali folyamataiban és parancsnoki struktúrájában fentről lefelé, és vissza, lentről felfelé.

Ha ilyen szempontok alapján tekintünk a kérdésre, akkor már kevésbé tűnik nevetségesnek, amit D. Wolters, az amerikai légierő tábornoka, az Egyesült Államok európai parancsnokságának parancsnoka nemrégiben mondott, hogy az albán nemzet a biztonság exportőre. Kicsit azért még így is nevetséges, bár a Balkánra tekintve akár igaz is lehet.

A Nagy- Albániáról folyó vita iróniája nemzetközi értelemben az, hogy a vitatkozók nagyrészt figyelmen kívül hagyják a döntő tényezőt: az albánok újrakalibrált érdekeit.

Más szóval, amíg az EU létezik, és amíg feltételezni lehet, hogy a Balkánon folytatja regionális bővítési terveit, a Nagy- Albánia nem szolgálja az albánok érdekeit.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A horvát ügyészség (DORH) épületének bejárata A horvát ügyészség (DORH) épületének bejárata
Horvátország2 óra telt el azóta

A horvát ügyészség ügyvédeket keres, miután a MOL választottbírósághoz fordult

Miután abban az időben, amelyre a MOL választottbírósági kezdeményezése vonatkozik, a BALK már létezett, és foglalkoztunk is a horvát kormány...

Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint
Macedónia2 nap telt el azóta

Egymilliárd eurós magyar hitelből lökné be a gazdaságot az új macedón miniszterelnök

Magyarország pénzét - nem hivatalos értesülések szerint - olyan infrastrukturális projektek befejezésére fordítják, mint például a Kicsevo-Ohrid autópálya, és nem...

HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg
Horvátország1 hét telt el azóta

Hőség a horvát tengerparton és az egész térségben, 40 fok körüli hőmérsékletek várhatók

A legmelegebb légtömegek a hét közepétől érik el a közép-balkáni térséget, Németországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot és Lengyelországot. Az előrejelzések szerint...

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia2 hét telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban

TartalomjegyzékNagy- Albánia definíciójaAz újrakalibrálásAz Albán- Európa A labdák segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 8 Átlag: 5] Hallgasd meg ezt a...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet3 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava