Connect with us

Koszovó

TÖRTÉNELMI JELENTŐSÉGŰ RIPORT: Miként vált Koszovó függetlenné, avagy Putyin a kolbászok felett

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

 
Az utóbbi időben a Koszovó függetlensége körüli huzavona az egyik legfontosabb téma a Balkánon, és a Balkán szempontjából. Ezért érdemes felidézni, hogy mi is történt 2008. február 17-én, amikor a koszovói albánok kikiáltották függetlenségüket Szerbiától.

Azokban a napokban Budán Viktor kollégámmal – egy félig hivatalos, félig magánprojekt keretében – forgattunk Koszovóban, hogy megörökítsük a koszovói függetlenség kikiáltását. Akkor is sejtettük, hogy történelmi pillanatoknak lehettünk és voltunk szemtanúi.

Igazából nem azt akartuk dokumentálni, amit a politikusok tettek és mondtak – persze, ez elengedhetetlen része a történetnek – hanem azt, hogy a koszovói emberek, albánok és szerbek, hogyan élték meg a koszovói függetlenség kikiáltását. Átfogó képet szerettünk volna mutatni az eseményekről.

A történtek után tizenhárom évvel is úgy gondolom, hogy ez sikerült.

A fenti riportfilm elkészítéséért hálával tartozom akkori munkahelyemnek, a Hír Televíziónak, Budán Viktor operatőrnek és Tímár Szabolcs vágónak, akik sokat segítettek abban, hogy a gondolataimat a képek is alátámasszák.

Remélem, hogy ez a húsz perces riportfilm mindenkit hozzásegít ahhoz, hogy megértse, miről beszélünk, amikor Koszovó függetlenségét emlegetjük. A filmben általam megfogalmazott véleményekért ma is vállalom a felelősséget.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava