Connect with us

Kábítószer

DÉLI ÚTVONAL: Az albániai és montenegrói kikötőkön keresztül jut el a latin-amerikai drog Magyarországra

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

durres heroinjpg
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

 
Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) jelentést készített arról, hogy a kannabisz-, a kokain- és a heroinkereskedelem hogyan működik a Balkánon, és ebben milyen szerep jut Albániának és Montenegrónak. Albániát a Nyugat- Balkán legnagyobb kannabisz-termelőjeként tartják számon, de vezető hely jut neki a kemény drogok, például a heroin és a kokain feldolgozása, valamint nyugatra és északra történő szállítása terén is. Olvasás közben érdemes néha legörgetni a cikk alatt található térképre.

Montenegrói terjesztési útvonalak

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának nemrégiben készített jelentése kimutatta, hogy a nyugat-balkáni bűnözői csoportok kulcsszerepet játszanak a globális kábítószerüzletben.

Bizonyítékok vannak arra, hogy a kábítószercsempészek nagy mennyiségű a kokaint csempésznek be az albán és a montenegrói kikötőkön keresztül.  A Latin- Amerikából származó drogot általában gyümölcs- vagy állatibőr-szállítmányokba rejtik el . Innentől lenne érdemes vizsgálni a banán hatását a kábítószerkereskedelemre.

A beérkező kábítószert általában tárolják egy ideig, mielőtt más anyagokkal összekevernék, és kis mennyiségekre választanák szét. Ezután viszik be Európába, főként speciális rejtett rekeszekkel felszerelt személygépkocsikban és teherautókban. bar kikot

A kokain egyik fő belépési pontja a montenegrói Bar kikötője. Innen az egyik útvonal északnyugat felé vezet, Nikšićbe, ahonnan Trebinjén keresztül Bosznia- Hercegovinába szállítják a drogot. Innen viszik északra, Mostarba és Szarajevóba, végül pedig Horvátországba.

Ezen a ponton a nagykereskedelmi ár kilogrammonként 35.000-38.000 euró.

Az északkelt felé vezető útvonalon a kokain első állomása a montenegrói főváros, Podgorica, ahonnan a még mindig montenegrói Rožajeba kerül, ahonnan északra a szerbiai Novi Pazarba, vagy keletre Pejan (albánul Pejë, szerbül: Пећ/Peć) keresztül Koszovóba szállítják.

Innen a kokain a régió nagyobb városaiba vándorol helyi fogyasztás céljából. Egy kilogramm kokain nagykereskedelmi ára Belgrádban 35.000 és 50.000 euró között mozog, körülbelül ugyanannyi, mint Horvátországban.

De ezzel nem zárult le a történet, mert keletre is forgalmazzák, Törökország és Bulgária felé, vagy északra Magyarország, Ausztria és Németország felé.DÉLI ÚTVONAL: Az albániai és montenegrói kikötőkön keresztül jut el a latin-amerikai drog Magyarországra

Albániai terjesztési útvonalak

Az Albániába bejutó kokain általában Durrës kikötőjén keresztül érkezik, ahol becslések szerint a kilogrammonkénti ár (90% -os tisztasággal) 25.000 és 30.000 euró között mozog.

Durrëstől észak felé Podgoricába szállítják, majd a bevált montenegrói útvonalakon Boszniába és Horvátországba, vagy keletre, Észak- Macedóniába.

Mivel a legtöbb kokain Albánián és Montenegrón keresztül jut be a régióba, ezért a legnagyobb tisztaságú és a legdrágább kokain Tiranában és Podgoricában kapható.

A kokain Észak- Macedónia, Bulgária, Albánia vagy Koszovó felől délre is megy, Görögország irányába.

Egy kilogramm kokain ára a görög határra érve 45.000-50.000 euró. 2021 január végén két albánt, egy horvátot és egy görög állampolgárt tartóztattak le Thesszalonikiben, miután 324 kilogramm kokaint foglaltak le náluk.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának becslése szerint a csempészek évente mintegy 60-65 tonna heroint szállítanak Délkelet- Európán (értsd: a Balkánon) keresztül.

Léteznek adatok  a heroin albániai előállításáról is  a csináld magad mozgalom szellemében, bár ebben az esetben nem saját célra történő termesztésről van szó.

Heroinlaboratóriumokat fedeztek fel Fushë- Krujë-ban és a hasi régióban, ahol török ​​vegyész dolgozott, de vannak laboratóriumok Elbasan és Kukës környékén is.

Albániának sokkal nagyobb hasznot hajt, ha az importált ópiumból albán földön állítják elő a herioint, mint az importált heroin viszonteladása.

Albánia a régió legnagyobb termelője

A kannabisz a legelterjedtebb drog a Balkánon, és Albánia a legnagyobb előállítója.

A jelentés szerint 2016 óta csökkent ugyan a kannabisztermesztés, de a növény így is széles körben megtalálható az ország egyes régióiban, például a Dukagjini- és a Kruja-hegységben, valamint a Vlora, Memaliaj, Tepelena, Gjirokastra, Fier, Librazhd, Lezha, Mallakastra, Bulqiza, Devoll és Laç környékén, vagyis szinte mindenütt.

Albániában egy kilogramm kannabisz 1.200-1.400 euróért adható el, míg a zárt térben termesztett kiváló minőségű fajta kilogrammonként 1.600-2.000 euróba kerül.

Az Albániából származó kannabiszt többfelé is „álják”. Egy részét hajóval szállítják Olaszországba (Vlorából, Fieriből, Himarából vagy Lezhából). Egy kilogramm Albániából származó kannabisz 1.800-2.000 euróba kerül Olaszországban.

Az Albániában termesztett kannabisz  koncentrációja és minősége, vagyis THC-értéke  (hatóanyag: tetrahidrokannabol) magasabb, mint a külföldön termesztett növények esetében.

A kannabiszt Macedónia északi részén legálisan termesztik orvosi célokra. De ennek egy részét a feketepiacon adják el. 2020 decemberének elején két tonna kannabiszt loptak el egy engedéllyel rendelkező vállalat raktárából az észak-macedón Valandovo községben, Joszifovo faluban. Feltételezik, hogy ennek a kannabisznak egy része Koszovóban kötött ki.

Egy másik esetben négy férfi (kettő Szkopjéből, egy-egy Albániából és Koszovóból) 60 kilogramm kannabiszt lopott el egy engedéllyel rendelkező termelő raktárából a kruševói régióban, amelyet többségében szintén albánok laknak.

Ha esetleg egy kicsit derűsre szeretnénk fogni ezt a korántsem mulattató történetet, akkor azt is mondhatnánk, hogy az uniós csatlakozásból leginkább a kábítószercsempészek profitálhatnak, és nem „a mindennapokkal küzdő népesség”.

Ha pedig rosszmájúak akarunk lenni, akkor hozzátehetjük, hogy egyebek között ezt is adja Montenegró és Albánia a csatlakozás esetén a nagy európai birodalomnak.

A térkép

Az alábbi térkép azt mutatja, hogy merre vezetnek a kannabisz- és a heroinútvonalak. A zöld szín a kannabisz haladási irányát jelzi, a piros pedig a heroinét. Mindkét szín jelenléte esetében együttes útvonalról van szó.

terkep drog
_____________________________________
Nyitókép: Az albán rendőrök mintegy 38 kiló heroint fogtak tavaly májusban Durrësben. A drogot Olaszországnak szánták a feladók. Ilyenkor mindig felmerül a megválaszolhatatlan kérdés, hogy mennyi lehet annak a drognak a mennyisége, amit nem találnak meg, és eljut a végső fogyasztóig.

Kábítószer

A horvátok 7 drogcsempész ellen emeltek vádat, és nyomoznak az Ezüst Rókák után

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

drogcsempész
Nagy kaliberű bűnözők ellen emeltek vádat Horvátországban (A kép illusztráció)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Drogcsempészek a vádlottak padján. A horvát Korrupció és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, ) vádat emelt hét horvát állampolgár ellen, akiket azzal terhelnek, hogy részt vettek egy hatalmas kábítószer-, fegyver- és lőszercsempészbizniszben, amely során egymillió és 370 ezer eurót kerestek. Az Amerikából érkező kokaint kilogrammonként legalább 30 000 eurós áron hozták forgalomba, de foglalkoztak fegyverkereskedelemmel is. Mindeközben Zágráb egyik külvárosi negyedében egy feltehetőleg nyugdíjasokból összeverődött banda garázdálkodik.

Az FBI leplezte le a drogcsempészeket

A Franciaországgal és az Eurojusttal folytatott nemzetközi jogi együttműködés keretében tartott nyomozást követően az USKOK vádat emelt hét horvát állampolgár ellen (születési évük: 1981, 1993, 1992, 1991, 1993, 1985, 1990) bűnszervezet létrehozása, kábítószerek bűnszövetségben történő előállítása és forgalmazása, valamint fegyverek és robbanóanyagok bűnszervezetben történő beszerzése, előállítása és viselése miatt.

A vádirat olyan bizonyítékokon alapul, amelyek azt követően kerültek elő, hogy az FBI feltörte a bűnözők által a világ számos pontján használt titkosított Sky alkalmazást, és ennek köszönhetően titkos adatokhoz jutott. Az adatokat ezután továbbították a nemzeti rendőrségeknek.

Az USKOK a vádlottak személyazonosságának közlése nélkül számolt be a vádiratról, de a horvát újságírók értesülései szerint a csoportot Marko Grzunov vezette, míg a hatodik vádlott Josip Kerum, Željko Kerum volt spliti polgármester unokaöccse.

Miről van szó?

A vádirat az elsőrendű vádlottat azzal terheli, hogy 2020 augusztusa és 2022. áprilisa között Horvátországban, Hollandiában, Ecuadorban és a Dominikai Köztársaságban a kokain illegális kábítószerpiacon való forgalomba hozatala céljából a másod-, harmad- és a negyedrendű vádlott, továbbá más ismeretlen személyek bevonásával kábítószerkereskedelmi útvonalat hozott létre.

Miután az elsőrendű vádlott ismeretlen dél-amerikai személyek segítségével beszerezte a kokaint, a másodrendű vádlott Horvátországban megfelelő cégeket talált, amelyeken keresztül át lehetett csempészni a kábítószert a határon.

A másodrendű vádlott alkalmazta a harmadrendű vádlottat, aki egy zöldséggyümölcs-kereskedelemmel foglalkozó társaság alkalmazottjaként vett részt az ügyletben, és a negyedrendű vádlottat, aki egy bőrkereskedelemmel foglalkozó kereskedelmi társaság felelős személye volt.

Az utasításoknak megfelelően a harmad- és a negyedrendű vádlott elkészítette a szükséges dokumentációt, és megállapodtak abban, hogy üzleteket kötnek azokkal a dél-amerikai vállalatokkal, amelyekhez irányították őket, és amelyek a kokaincsempészet fedezésére szolgáltak.

Ezután szárazföldi szállítást is biztosítottak, forgalomba hozva és értékesítve a kábítószert, kilogrammonként legalább 30 000 eurós áron. A kokain eladásából származó pénzt a vádlottak elosztották egymás között.

A bűnszövetkezet 2020 és 2022 között több ízben illegálisan szállított fegyvert, lőszert és robbanóanyagot Olaszországba.

Az ügyészség adatai szerint összesen 31 darab különböző lőfegyvert csempésztek át Horvátországból Olaszországba, egyebek között 20 gépkarabélyt is.

Ám ez valószínűleg nem minden, mert az elsőrendű vádlott több ízben is érdeklődött a munkatársainál a fekete piacon elérhető fegyverek iránt, beleértve a géppuskákat és a páncéltörő rakétákat is.

De ez még mindig nem minden

A vállalkozó szellemű spliti bűnözők ezzel párhuzamosan egy Spanyolországtól Svédországig vezető csempészhálózat részeként is működtek, amely az EU országainak kannabiszellátását vállalta magára.

A marihuánabiznisz is igencsak virágzott, úgy hogy az USKOK a bíróságtól összesen 1 millió 320 ezer euró lefoglalását kéri.

A jegyzőkönyv miatt, itt megemlítem, hogy nem szeretem az ilyen fekete krónikás ügyeket. Ezeket csak azért csinálom, mert egyes szerkesztők meg vannak győződve róla, hogy az ilyesmi érdekli az embereket. Szerintem sokkal jobban járunk a szex-, vagy a bizarr sztorikkal, de kit érdekel a bérmunkások véleménye? (A szerkesztő meg rögtön sírva fakad.)

Például szinte nulla hírértéke van annak, hogy Zágráb egyik külvárosi negyedében egy feltehetőleg nyugdíjasokból összeverődő banda garázdálkodik, aki éjszakánként „nem odavalósi” autókra vadászik.

A betolakodó, idegen járgányokat nem kátrányban és tollban hempergetik meg, hanem mindenféle mocsokkal öntik le. A szuperfegyver valamilyen zsíros, gyantás oldat, amit a profi autómosók is csak hosszú órák kínkeserves munkájával tudnak eltávolítani, nemegyszer a fényezés kárára.

Azok az autósok szerencsésnek tudhatják magukat, akik járművét „csupán” ételmaradékkal, állati bensőségekkel, egyéb szerves anyaggal „löttyintik nyakon”, mert ezt simán le lehet mosni.

A rendőrség állítólag nagy erőkkel nyomoz, de a nyugdíjasok továbbra is fantomként elkerülik a különféle kelepcéket. Lehet hogy mozit kellene csinálni a dologból? Az Ezüst Rókák Bosszúja, vagy Öreganyám a Vigilante címmel. Most hogy benne van a korban, főszerepre Sylvester Stallonet ajánljuk.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava