Connect with us

Horvátország

NAGY A KÜZDELEM ZÁGRÁBÉRT: Kormánypárti győzelem várható a vasárnapi helyhatósági választásokon Horvátországban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Hallgasd meg ezt a cikket!

 
Horvátországban ma, pénteken volt a választási kampány utolsó napja, éjféltől ugyanis vasárnap 19 óráig érvénybe lép a választási csend. A szavazópolgárok vasárnap járulnak az urnákhoz, reggel 7-től este 19 óráig adhatják le szavazataikat, illetve dönthetik el, ki fogja vezetni a horvát városokat, községeket és megyéket az elkövetkező négy évben.

Nagyvárosi versenyfutás

Az előrejelzések szerint ezeken a választásokon is a kormánypárt éri el a legjobb eredményeket. NAGY A KÜZDELEM ZÁGRÁBÉRT: Kormánypárti győzelem várható a vasárnapi helyhatósági választásokon Mint ezt maga Plenković miniszterelnök és a HDZ elnöke bejelentette, a kormánypárt az 555 önkormányzati egységből 48-ban már a választások előtt nyert, mivel nem volt ellenjelölt. (Időközben a Jutarnji list-es kollégák utánaszámoltak a dolognak, és kiderült hogy a HDZ “egyjelöltes helyeinek” száma meghaladja az 55-öt, azaz az önkormányzatok tíz százalékát).

Mint már erről tudósítottunk, a legerősebb ellenzéki a párt a horvát szociáldemokraták (SDP) bajban vannak, reményeik szerint sikerül megtartani az SDP fellegvárának számító Fiumet, a Fiume központú Tengermelléki- Fennsíki megyét, valamint Zagorje- Krapina megyét.

Zágrábban csak abban reménykedhetnek, hogy elegendő jelöltet tudnak bejuttatni a városi helyi választmányba, hogy a biztos befutónak tartott zöld-balliberális Možemo! (Bírunk!) jelöltjeivel szövetkezve részt vehessenek a főváros igazgatásában.

Ezen felül még három politikai párt indul komolyabb esélyekkel indul a vasárnapi választásokon, az isztriai IDS (Isztriai Demokratikus Gyűlés), a Most (Híd) és a Hazafias Mozgalom.

Az IDS hagyományosan Isztriában tarol majd, a Most főként a közép- és déli tengerparton számíthat szavazatokra, míg a Hazafias Mozgalom az ország keleti végein élő hazafiakba veti bizalmát.

Eszéket leszámítva, ahol úgy tűnik a HDZ jelöltje viszi el a pálmát, a fennmaradó három horvát nagyvárosban Fiuméban, Zágrábban és Splitben végsőkig bizonytalan a versenyfutás kimenetele, és valószínűleg csak május 30-án a választások második körében derül ki, hogy ki nyert.

Fiumeban várhatólag az SDP jelöltje Marko Filipović bekerül a második körbe, ellenjelöltje pedig a független Davor Štimac lesz, míg a Tengermelléki- Fennsíki megyében a szintén SDP-s Zlatko Komadina a jelenlegi főispán és a HDZ-s Gari Cappelli, volt idegenforgalmi miniszter mérik össze erejüket.

Splitben a HDZ Vice Mihanović győzelmét reméli a Centrumpárti Ivica Puljak ellenében, míg Zágrábban teljes a bolondokháza, csak a jóisten a megmondhatója, ki ülhet Milan Bandić megüresedett polgármesteri székébe.

Nagy tülekedés a fővárosban

Zágrábban nincs hiány jelöltekből, de az egyszerűség kedvéért csak a négy legesélyesebb jelöltre szorítkozunk.

A pálya baloldali sávjában várhatóan a már említett Tomislav Tomašević fut be.

Középről Davor Filipović, a HDZ jelöltje és Jelena Pavičić Vukičević alpolgármester a Bandić Milan 365 párt jelöltjeként, valamint a pálya széléről, jobboldalról Miroslav Škoro, a Hazafias Mozgalom elnöke küzd meg a második körért.

A felmérések már jó ideje Tomaševićet tartják befutónak és szinte kizárt, hogy nem jut tovább a második körbe.

Hogy ki lesz az ellenjelölt, pillanatnyilag még nehéz megjósolni, attól függetlenül hogy a körkérdések Davor Filipovićot látják esélyesnek.

Miután a közvéleménykutatások az utóbbi néhány évben megbízhatatlannak bizonyultak, nem lehet előre leírni sem Pavičić Vukičević asszonyt, sem Škorot.

Amennyiben Tomašević- Filipović párharcra kerülne sor, elképzelhető, hogy nem jön be a papírforma, mert a jobboldali szavazók és a megboldogult zágrábi főpolgármester hívei jobbára Filipovićra szavaznának.

Kérdés azonban, hogy a Škorot támogató szavazópolgárok milyen mértékben lennének hajlandóak a HDZ jelöltjére szavazni, tekintettel a kormánypárt és a Hazafias Mozgalom közötti ellenségeskedésre. Mindenestre logikus lenne, ha tisztán ideológiai okokból mégis Filipovićra szavaznának, akit kevésbbé utálnak, mint Tomaševićet.

Ugyanez a helyzet a Bandić-szavazókkal is, ugyanis Tomaševićtyel szemben, aki nagy tisztogatást, elbocsátásokat hirdetett meg a városi struktúrákban és a közvállalatokat összefogó Holdingban, Filipović előre biztosított mindenkit, hogy amennyiben őt választják meg, senki sem marad állás nélkül.

Választási folklór

Hogy jelentésünk mégsem legyen annyira száraz, végezetül íme egy kis best of, a “választási anyázásból”.

Harmadik helyen Tomislav Tomašević végzett a következő kijelentésével:

– Érzik ezt a szagot? Ez az orosz gáz szaga, amely Škorot pénzeli.

A második helyen a Hazafias Mozgalom parlamenti képviselője, Stipo Mlinarić található, aki csütörtökön bejelentette, hogy bűnvádi eljárást kezdeményez Tomašević ellen, mert állítólag politikai tevékenységét a németországi Zöldek pártja támogatja anyagilag a horvátországi Heinrich- Böll- Stiftung Alapítvány közvetítésével. Hogy mindez ne csak választási folklórnak minősüljön, arról Željko Olujić ismert zágrábi ügyvéd, volt főügyész gondoskodott, aki jogi formába öntené Mlinarić akcióját.

Első helyen a Horvát Szuverenisták Pártja áll választási plakátjával, amelyen a zöld-balliberális Tomaševićet a görögdinnyével hasonlítja össze:

– Kívül zöld, belül piros.Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava