Connect with us

Horvátország

NAGY A KÜZDELEM ZÁGRÁBÉRT: Kormánypárti győzelem várható a vasárnapi helyhatósági választásokon Horvátországban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

gorogdinnye
A cikk meghallgatása

 
Horvátországban ma, pénteken volt a választási kampány utolsó napja, éjféltől ugyanis vasárnap 19 óráig érvénybe lép a választási csend. A szavazópolgárok vasárnap járulnak az urnákhoz, reggel 7-től este 19 óráig adhatják le szavazataikat, illetve dönthetik el, ki fogja vezetni a horvát városokat, községeket és megyéket az elkövetkező négy évben.

Nagyvárosi versenyfutás

Az előrejelzések szerint ezeken a választásokon is a kormánypárt éri el a legjobb eredményeket. NAGY A KÜZDELEM ZÁGRÁBÉRT: Kormánypárti győzelem várható a vasárnapi helyhatósági választásokon Mint ezt maga Plenković miniszterelnök és a HDZ elnöke bejelentette, a kormánypárt az 555 önkormányzati egységből 48-ban már a választások előtt nyert, mivel nem volt ellenjelölt. (Időközben a Jutarnji list-es kollégák utánaszámoltak a dolognak, és kiderült hogy a HDZ “egyjelöltes helyeinek” száma meghaladja az 55-öt, azaz az önkormányzatok tíz százalékát). sdp

Mint már erről tudósítottunk, a legerősebb ellenzéki a párt a horvát szociáldemokraták (SDP) bajban vannak, reményeik szerint sikerül megtartani az SDP fellegvárának számító Fiumet, a Fiume központú Tengermelléki- Fennsíki megyét, valamint Zagorje- Krapina megyét. Mozemo transparent

Zágrábban csak abban reménykedhetnek, hogy elegendő jelöltet tudnak bejuttatni a városi helyi választmányba, hogy a biztos befutónak tartott zöld-balliberális Možemo! (Bírunk!) jelöltjeivel szövetkezve részt vehessenek a főváros igazgatásában.

Ezen felül még három politikai párt indul komolyabb esélyekkel indul a vasárnapi választásokon, az isztriai IDS (Isztriai Demokratikus Gyűlés), a Most (Híd) és a Hazafias Mozgalom.

Istrian Democratic Assembly Az IDS hagyományosan Isztriában tarol majd, a Most főként a közép- és déli tengerparton számíthat szavazatokra, míg a Hazafias Mozgalom az ország keleti végein élő hazafiakba veti bizalmát.

Eszéket leszámítva, ahol úgy tűnik a HDZ jelöltje viszi el a pálmát, a fennmaradó három horvát nagyvárosban Fiuméban, Zágrábban és Splitben végsőkig bizonytalan a versenyfutás kimenetele, és valószínűleg csak május 30-án a választások második körében derül ki, hogy ki nyert.

Fiumeban várhatólag az SDP jelöltje Marko Filipović bekerül a második körbe, ellenjelöltje pedig a független Davor Štimac lesz, míg a Tengermelléki- Fennsíki megyében a szintén SDP-s Zlatko Komadina a jelenlegi főispán és a HDZ-s Gari Cappelli, volt idegenforgalmi miniszter mérik össze erejüket. centar facebook header2

Splitben a HDZ Vice Mihanović győzelmét reméli a Centrumpárti Ivica Puljak ellenében, míg Zágrábban teljes a bolondokháza, csak a jóisten a megmondhatója, ki ülhet Milan Bandić megüresedett polgármesteri székébe.

Nagy tülekedés a fővárosban

Zágrábban nincs hiány jelöltekből, de az egyszerűség kedvéért csak a négy legesélyesebb jelöltre szorítkozunk.

A pálya baloldali sávjában várhatóan a már említett Tomislav Tomašević fut be. logo 1

Középről Davor Filipović, a HDZ jelöltje és Jelena Pavičić Vukičević alpolgármester a Bandić Milan 365 párt jelöltjeként, valamint a pálya széléről, jobboldalról Miroslav Škoro, a Hazafias Mozgalom elnöke küzd meg a második körért. 200px Domovinski pokret logo

A felmérések már jó ideje Tomaševićet tartják befutónak és szinte kizárt, hogy nem jut tovább a második körbe.

Hogy ki lesz az ellenjelölt, pillanatnyilag még nehéz megjósolni, attól függetlenül hogy a körkérdések Davor Filipovićot látják esélyesnek.

Miután a közvéleménykutatások az utóbbi néhány évben megbízhatatlannak bizonyultak, nem lehet előre leírni sem Pavičić Vukičević asszonyt, sem Škorot.

Amennyiben Tomašević- Filipović párharcra kerülne sor, elképzelhető, hogy nem jön be a papírforma, mert a jobboldali szavazók és a megboldogult zágrábi főpolgármester hívei jobbára Filipovićra szavaznának.

Kérdés azonban, hogy a Škorot támogató szavazópolgárok milyen mértékben lennének hajlandóak a HDZ jelöltjére szavazni, tekintettel a kormánypárt és a Hazafias Mozgalom közötti ellenségeskedésre. Mindenestre logikus lenne, ha tisztán ideológiai okokból mégis Filipovićra szavaznának, akit kevésbbé utálnak, mint Tomaševićet.

Ugyanez a helyzet a Bandić-szavazókkal is, ugyanis Tomaševićtyel szemben, aki nagy tisztogatást, elbocsátásokat hirdetett meg a városi struktúrákban és a közvállalatokat összefogó Holdingban, Filipović előre biztosított mindenkit, hogy amennyiben őt választják meg, senki sem marad állás nélkül.

Választási folklór

Hogy jelentésünk mégsem legyen annyira száraz, végezetül íme egy kis best of, a “választási anyázásból”.

Harmadik helyen Tomislav Tomašević végzett a következő kijelentésével:

– Érzik ezt a szagot? Ez az orosz gáz szaga, amely Škorot pénzeli.

A második helyen a Hazafias Mozgalom parlamenti képviselője, Stipo Mlinarić található, aki csütörtökön bejelentette, hogy bűnvádi eljárást kezdeményez Tomašević ellen, mert állítólag politikai tevékenységét a németországi Zöldek pártja támogatja anyagilag a horvátországi Heinrich- Böll- Stiftung Alapítvány közvetítésével. Hogy mindez ne csak választási folklórnak minősüljön, arról Željko Olujić ismert zágrábi ügyvéd, volt főügyész gondoskodott, aki jogi formába öntené Mlinarić akcióját.

Első helyen a Horvát Szuverenisták Pártja áll választási plakátjával, amelyen a zöld-balliberális Tomaševićet a görögdinnyével hasonlítja össze:

– Kívül zöld, belül piros.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava