Connect with us

Egyesült Államok

A SZABADSÁG MOLEKULÁI? Így taszítja Moszkva az USA ölébe Európát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Hallgasd meg ezt a cikket!

 
Oroszország szerint az USA piszkálja fel az EU “fiatal” tagjait a Moszkva elleni fellépésre. Bár a vádban alighanem van igazság – Washingtonnak politikai és gazdasági érdeke, hogy európai szövetségesei vásároljanak tőle palagázt – a Kreml is mindent elkövet annak érdekében, hogy az európaiak, ne tudjanak nemet mondani a tengeren túlról induló noszogatásnak.

Manipulatív Amerika

– Az USA és Európa makacsul nem akarja meghallani, hogy Oroszország békében kíván élni a nyugati államokkal. Washington szándékosan manipulálja európai szövetségeseit, ez az amerikai stratégia része


– mondta a napokban Dmitrij Peszkov, Kreml-szóvivővő. Vlagyimir Putyin orosz államfő megbízható fegyverhordozója éppen azt kommentálta, hogy Bulgária és Csehország szerinte skizofrén módon viselkedik, amikor azzal vádolja Moszkvát, hogy az orosz titkosszolgálat emberei néhány évvel ezelőtt Csehországban és Bulgáriában is több robbantást követtek el, hogy megfélemlítsék az Oroszország ellenségeivel is üzletelő bolgár fegyverkereskedőt, Jemeljan Gebrevet. (Akit, miután nem tanult a figyelmeztetésekből, egy évvel később novicsok nevű idegméreggel próbáltak megölni.)

Peszkovnak azokról az országokról – Szlovákiáról, Lengyelországról és Romániáról, valamint a három balti köztársaságról – is volt néhány keresetlen szava, amelyek hallgattak Prágára, amely azt kérte az EU-tagállamoktól, csatlakozzanak a cseh kiutasítási hullámhoz – ami 18, majd 63 orosz követségi alkalmazottat érintett – és maguk is küldjenek haza néhány, diplomáciai fedésben tevékenykedő orosz hírszerzőt.

– Természetesen tudomásul vesszük, hogy az EU-n belüli fiatal európai államok egy része évek óta meglehetősen ellenségesen viszonyul Oroszországhoz, de bízunk abban, hogy az EU alapját megteremtő államok kiegyensúlyozzák ezt az álláspontot, és képesek lesznek józanabb értékítéletre


– mondta a szóvivő meglehetősen lesajnáló hangnemben adott nyilatkozatában.

Miközben számtalan jel utal arra, hogy Moszkva úgy akar békében élni a Nyugattal, hogy közben durva ellenséges akciókat hajt végre külföldön – a 2014-es csehországi robbantást például igazoltan azok az orosz ügynökök követték el, akik 2018-ban a dél-angliai Salisbury-ben megpróbálták megölni a kiugrott orosz ügynököt, Szergej Szkripalt – ám az is igaz, hogy az USA érdekelt abban, hogy ne legyen ideális Brüsszel és Moszkva kapcsolata.

Vezetékfúrás mesterfokon

Az amerikaiak ugyanis évek óta azon dolgoznak, hogy a szó képletes értelmében megfúrják az Európába tervezett új orosz gázvezetékeket, az Oroszországot és Németországot közvetlenül összekötő Északi Áramlat 2-őt, illetve a Törökország érintésével Európába érkező, előbb-utóbb talán Magyarországra is eljutó Török Áramlat 2-őt, más néven a Balkáni Áramlatot. Az USA-ban ugyanis nagyon beindult a palagáz kitermelés és az amerikaiak igencsak érdekeltek abban, hogy az európai államok is beálljanak a vevők sorába. A palaüzlet beindulásához ugyanakkor az is kell, hogy a politika “rásegítsen” a gazdaságra, hiszen az USA-ból cseppfolyósított formában importált gáz még mindig jóval drágább, mint a csővezetékeken érkező orosz energiahordozó. Még akkor is drágább, ha az USA-ban úgy reklámozzák a palagázt, mint a szabadság molekuláit.

Ami az Északi Áramlatot illeti, egyre jobbak az amerikai esélyek: az USA szankciókat vezetett be az építkezésben résztvevő vállalatok egy része ellen, s legutóbb az USA berlini nagykövetségének szóvivője jelentette be, hogy az USA mindent meg fog tenni a 95 százalékban már kész gázvezeték üzembe helyezése ellen.

– Ez egy olyan geopolitikai projekt, amellyel Oroszország Európa energiabiztonságát fenyegeti és ugyancsak veszélybe sodorja Ukrajnát és a NATO keleti tagországait


– mondta Joseph Giordano- Scholz.

A nyomás akkora, hogy a projekt tulajdonosa, az orosz állami energiaholding, a Gazprom is már arra számít, hogy felfüggeszthetik az építkezést. A németek egyelőre harcolnak az Északi Áramlat 1-hez hasonlóan 55 milliárd köbméter éves kapacitású vezeték üzembe helyezéséért. Berlinnek részben azzal is baja van, hogy a közismerten környezettudatos országban aggályosnak tartják a komoly környezetszennyezéssel járó palagáz- és olajkitermelést.

Kémközpont a Vltava-folyó mentén

Az USA – amely maga is kiutasított tíz orosz diplomatát a 2020-as elnökválasztásba való állítólagos orosz beavatkozás, illetve a nyugati számítógépes rendszerek elleni hackertámadás miatt – igyekszik fenntartani az európaiak kiutasítási kedvét.

– Oroszországnak meg kell fizetnie a 2014-es csehországi robbantásos akció árát. Az USA-nak és partnereinknek meg kell védeniük nemzeti érdekeiket és meg kell fizettetniük Oroszországgal az árat azért, hogy Moszkva átlépi azokat a határokat, amelyeket a felelősségteljes államok tiszteletben tartanak


– nyilatkozta az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője, az Euobserver nevű hírportálnak.

Míg a szlovákiai, lengyelországi és romániai kiutasítási döntés nem befolyásolja jelentősen az adott követség munkáját, a cseh lépés gyakorlatilag megbénítja a prágai orosz nagykövetséget, amely messze a legnagyobb diplomáciai képviselet volt a cseh fővárosban. Ez pedig fejfájást okozhat Moszkvában: Prága az orosz hírszerzés egyik központjának számít, s cseh becslések szerint a követség mintegy 130 alkalmazottjának legalább negyven százaléka valamelyik moszkvai kémszolgálat alkalmazásában állt.Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava