CSOMAGOLHATNAK: Bulgária kiutasít két kémkedéssel vádolt orosz diplomatát

Olvasási idő: 1 percBulgária kiutasított két orosz diplomatát, akiket kémkedéssel vádoltak meg. A bolgár külügyminisztérium közölte: már értesítették az orosz nagykövetséget, hogy a diplomatáknak 72 órán belül el kell hagyniuk Bulgáriát.

Szófiában azt közölték, hogy a vizsgálatok eddigi eredményei szerint „a diplomáciai mentességgel rendelkező két orosz állampolgár illegális hírszerzési tevékenységet folytatott”.

A kiutasítások egy múlt heti razziához kötődnek, amely során a bolgár hatóságok hat embert vettek őrizetbe, és azzal vádolták meg őket, hogy bizalmas információkat juttattak el a szófiai orosz nagykövetségre az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatban.

Később egyikük felajánlotta együttműködését a hatóságokkal, így óvadék ellenében szabadlábra helyezték. A bolgár katonai bíróság ugyanakkor meghosszabbította az öt őrizetben maradt gyanúsított előzetes letartóztatását.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök a hétvégén felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a kémkedéssel Bulgáriával szemben, és már akkor megemlítette az orosz diplomaták kiutasításának lehetőségét.


Ismét szükség lehet arra, hogy az orosz diplomatákat nyilvánítsunk nemkívánatos személlyé

– mondta Boriszov, aki azt is jelezte, hogy minden barátságtól függetlenül az euroatlanti partnerség megkerülhetetlen tényező a bolgár politikában.

A balkáni ország történelme során szorosan kapcsolódott Oroszországhoz, és az energiaellátás terén továbbra is függ Moszkvától.

Az orosz nagykövetség visszautasította a kémkedés vádját, és fenntartotta Oroszország a jogát a viszontválaszra, ami bolgár diplomaták kiutasítását jelentheti Moszkvából.

Véleményük szerint szakadatlan kísérletek történnek arra, hogy éket verjenek az orosz-bolgár párbeszédbe, és ismét démonizálják Oroszországot.

Az oroszok ezzel kapcsolatban név szerint senkit sem említettek meg, de aligha kétséges, hogy kire gondoltak.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kiállt Bulgária mellett, és „rosszindulatú tevékenységnek”, valamint „ellenséges cselekedeteknek” nevezte az állítólagos orosz kémkedést.
________________
Forrás: internet
bulgária CSOMAGOLHATNAK: Bulgária kiutasít két kémkedéssel vádolt orosz diplomatát balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!