Connect with us

Bulgária

NOVICSOKOS ÜGY BULGÁRIÁBAN: Orosz „méregkeverők” kiadatását kéri Szófia

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

harom irany
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

Három orosz állampolgár ellen adott ki Interpol-körözést nemzetközi elfogató paranccsal a Bolgár Főügyészség, amely azonban maga sem reménykedik abban, hogy e lépésének eredménye lesz. A három orosz férfi egy fegyverkereskedőt akart eltenni láb alól 2015-ben. A bolgár főügyész már tavaly bejelentette, hogy a most megnevezett gyanúsítottak egyike háromszor is járt Bulgáriában abban az időben.

Mi is történt?

A szófiai ügyészség közleményt jelentetett meg kedden a főgyészség honlapján, ahol elismerték: jogi akadálya van annak, hogy a három orosz állampolgárt kiadják Bulgáriának.

Az Orosz Föderáció jogrendszere ugyanis tiltja, hogy orosz állampolgárokat adjanak ki más államnak az ország területéről.

A szófiai nyomozó hatóságok szerint a három orosz állampolgár gyanúsítható azzal, hogy több mint fél évtizeddel ezelőtt megmérgeztek egy bolgár fegyverkereskedőt, valamint két honfitársát.

Egyes sajtóorgánumok szerint a méregkeverők Novicsok osztályú méreggel akarták eltenni láb alól bolgár áldozataikat.

A magyar sajtó is részletesen beszámolt arról, hogy 2015. április 27-én egy szófiai üzleti vacsorán megmérgezték Emilijan Gebrev bolgár fegyverkereskedőt, valamint a fiát, Hriszto Gebrevet és Valentin Tahcsievet, a fegyverexportáló cég egyik menedzserét.

Gebrev kómába esett, egy hónapig ápolták kórházban, majd miután kiengedték, ismét mérgezéses tünetekkel kellett kórházba szállítani.

Nevek és álnevek

A kedden közzétett szófiai ügyészi közlemény szerint a bolgár szervek az 1977-ben született Georgij Gorskov (Jegor Gorgyijenko), az 1982-ben született Szergej Pavlov (Szergej Ljutyenko), valamint az 1973-ban született Szergej Fedotov (Denisz Szergejev) orosz állampolgárokat gyanúsítják azzal, hogy megmérgezték a 3 bolgárt. Zárójelben a méregkeverők által használt álnevek.

Az ügyészség szerint a bolgár nyomozók nem találtak semmiféle adatot arról, hogy más nemzetiségű állampolgároknak is közük lehetne a mérgezésekhez.

Adataik szerint a három orosz 2015. február 15-én érkezett Szófiába három különböző repülőjárattal. (Lásd a fenti képet!)

A nyomozók kikérdezték az oroszok által használt szállodák alkalmazottait, átvizsgálták hotelszobáikat, valamint azt a háromszobás szófiai lakást is, amelyet Gorskov és Fedotov használt.

Nyomoztak egy olyan parkolóban is, ahol bizonyítékot találtak a bűncselekmény elkövetésével összefüggésben, és átvizsgálták azokat a gépkocsikat is, amelyeket az oroszok béreltek szófiai tartózkodásuk alatt.

Az ügyészség úgy tudja, hogy Gebrev ellen 4 másik merényletet is elkövettek, közülük kettőt külföldön, amelyekről azonban az üzletember nem számolt be a hatóságoknak.

A közleményben – országok és esetek megnevezése nélkül – kiemelték, hogy Bulgária többször is információcserét kezdeményezett olyan államokkal, amelyeknek a területén hasonló mérgezéses merényleteket követtek el.

Emlékeztettek arra, hogy a Verifin finn laboratórium és 15 szakértői elemzés is azt állapította meg: a három megmérgezettől vett minták alapján a méregkeverők klórpirifoszt, illetve dietil-foszfonátot használhattak.

A fegyverkereskedelem buktatói

Gebrev, aki a zsivkovista érában különösen a fejlődő világban kiváló pozíciókat megteremtő Kintex fegyverértékesítő cégnél kezdte pályafutását, 1992-ben megalapította saját vállalkozását, az EMKO lőszerexportáló céget, majd évekig tartó csatát vívott az állami szervekkel, hogy megvásárolja a ruszei Duranit fegyvergyárat.

A Veszti című bolgár napilap korabeli beszámolója szerint az amerikai vámhatóságok 2001-ben feltartóztattak egy hajót, amely 30 millió darab lőszert szállított Nicaraguának. Az AK-47-es gépkarabélyokhoz való lőszerek szállítmányát később Gebrevnek sikerült visszaszereznie.

Gebrev neve összekapcsolódott egy 2006-os macedóniai fegyverbotránnyal, amikor a szkopjei hatóságok lefoglaltak 3 kamiont, amelyek MG3-as géppuskákat és 33 darab M43-as aknavetőt szállítottak el a helyi Goce Delcsev laktanyából. A fegyvereket Bulgárián keresztül egy harmadik országba akarták vinni.

A papírok szerint viszont a Tito kohászati üzembe szánták a szállítmányt beolvasztásra. A gyár azonban 200 ezer dollárért – a géppuskákat például a piaci ár tizedéért – továbbadta a fegyvereket, ám az ügyletet végül megsemmisítették.

Emilijan Gebrev neve felbukkant azon a feketelistán is, amelyet az Orosz Föderáció küldött a bolgár külügyminisztériumnak 2012-ben. Azzal vádolták a bolgár üzletembert, hogy fegyvereket szállított Grúziának és más robbanásveszélyes térségekbe. A lenta.ru orosz hírportál szerint Ukrajnába is vitt fegyvereket a bolgár cég.

A bolgár hatóságok 2017 nyarán befagyasztották Gebrev cégének fegyverszállítási engedélyét, és szeptemberben már pénzmosással is meggyanúsították az üzletember vállalatát, amely akkor még nem tudta megszerezni a Duranit fegyvergyárat.

Ezzel egy időben Gebrev cége bejelentette, hogy az állam beavatkozása miatt blokkolt – közel 650 tonna – lőszert nem tud elszállítani Burgasz közeléből.

Ugyanezen év szeptemberében olyan értesülések láttak napvilágot a sajtóban, hogy Gebrev cégének neve is szerepel azon az amerikai listán, amelyen a washingtoni külügyminisztérium felsorolta azoknak a kínai, orosz, észak-koreai, szudáni, szíriai, török és más országokban székelő társaságoknak a nevét, amelyekkel amerikai cégek nem kereskedhetnek.

A listán az EMKO volt az egyetlen bolgár vállalat.

Az üzleti vacsora, avagy Gebrev = Szkripal

A bolgár sajtóban olyan értesülés is napvilágot látott, hogy az ominózus üzleti vacsorán állítólag a salátán volt a méreg, amelyet egyébként rovarirtóként használnak…

A szófiai sajtóban már korábban napvilágot láttak olyan találgatások, hogy a mérgezést szenvedett fegyverkereskedő konfliktusba keveredhetett a Duranit fegyvergyár megszerzésének az ügyében bolgár oligarchákkal, nevezetesen az egyik leggazdagabb bolgárral, Deljan Peevszkivel, aki például a bolgár sajtó 80 százalékát is ellenőrzése alatt tartja.

Gebrev nyilatkozatai is ebbe az irányba mutatnak, hiszen már korábban kijelentette, hogy a Moszkva által nehezményezett ukrajnai üzletkötése jelentéktelen összeget és alacsony színvonalú technikát jelentett.

A Kapital című bolgár napilap már tavaly januárban megállapította egyik cikkében, hogy a Gebrev-ügy kézzelfoghatóan mutatja be, hogyan tudnak szinkronban tevékenykedni a bolgár állami szervek – közöttük az ügyészség, az adóhatóság, a versenyhivatal, a elleni ügynökség – Deljan Peevszki körei érdekeinek a kielégítése céljából, jóllehet a feladatuk az lenne, hogy kinyomozzák azokat a feltevéseket, amelyek szerint ez volt az első mérgezéses merénylet, amelyet a Novicsok családhoz tartozó vegyi anyaggal követtek el Európában.

A keddi ügyészségi közlemény után a mediapool.bg honlap „Az ügyészség ismét megpróbálja diszkreditálni Gebrev vallomását” című írásában emlékeztetett a fegyverkereskedő egyik februári nyilatkozatára, miszerint az állítólag ellene elkövetett 4 merénylet felvetésével a nyomozó hatóság megpróbálja elterelni a figyelmet a bulgáriai körökről az ellene elkövetett szófiai gyilkossági kísérlettel kapcsolatban.

Gebrev korábban egy nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy őt is ugyanúgy mérgezték meg, mint Szergej Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés ezredesét, orosz-brit kettős ügynököt 2018 márciusában.

Nincsenek hazai szálak(?)

A mediapool.bg honlap szerint a fegyverkereskedő már egy héttel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy az ügyészség megtagadott bármiféle nyomozást a mérgezési ügy, valamint a bulgáriai események és folyamatok közötti esetleges kapcsolatokkal, a lehetséges bulgáriai megrendelőkkel, felbújtókkal és résztvevőkkel összefüggésben…

Az események egy másik lehetséges forgatókönyvét már a múlt év végén felvázolta a Bellingcat oknyomozó hírportál, amely szerint az orosz hírszerzés 8 feltételezett ügynöke járt Bulgáriában Gebrevék megmérgezése előtt és után.

A bolgár főügyész már tavaly bejelentette, hogy Szergej Fedotov (Denisz Szergejev) – a keddi közleményben megnevezett gyanúsítottak egyike – háromszor is járt Bulgáriában abban az időben.

A hírportál úgy fogalmazott:

– Logikus alternatív magyarázatok hiányában Gebrev saját hipotézise tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek, miszerint a versenytársak által a Kremlhez szolgáltatott hamis információk alapján célozták meg őt.

Annyi már most bizonyosnak látszik, hogy szinte sohasem lehet majd kideríteni az igazságot egy olyan ügyben, amelyben országok, illetve országcsoportok érdekellentétei, valamint fegyverkereskedők, titkosszolgálatok és oligarchák összecsapásai állhatnak a háttérben.

English

This is already too much even for dumplings: The sixth election may come within two years in Bulgaria

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Bulgáriában 2 éven belül a hatodik választást tarthatják / parliamentary elections in Bulgaria for the 6th time in a row
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

President Rumen Radev has entrusted Mariya Gabriel, a representative of the GERB party which performed the best in the Bulgarian parliamentary elections on April 2nd, with the task of forming a government. The other parliamentary parties are not impressed with the candidate, and it is becoming increasingly likely that the country will hold its sixth legislative election within two years.

One question remains

Why? Recent elections have shown that no single party could secure a sufficient majority to form a functional coalition government.

In the past two years, two different solutions emerged. One involved several parties with divergent ideologies coming together, only to find out a few months later that a forced marriage cannot work, even if divorce means losing power.

This was the case for the pro-European, EU-supporting Prime Minister Kiril Petkov, whose party, „Continuing the Change,” barely lasted six months in the prime minister’s seat.

The second, much simpler scenario was that forming a government became impossible altogether, saving the effort of submitting a vote of no confidence before calling for new elections.

Currently, the second solution seems to be taking shape. President Rumen Radev, who has been the only stable figure in Bulgarian political life since January 2017, has entrusted Mariya Gabriel, a prominent representative of the GERB party, responsible for innovation and research at the European Commission, with the task of forming the government.

Gabriel spoke about her intention to create an expert government with a single goal: improving the quality of life for citizens.

However, the opposition and likely a large portion of the population are not thrilled about GERB forming a government. The real leader of the party, Boyko Borissov, who previously worked on improving the quality of life for citizens as Prime Minister, was only focused on benefiting himself and his close allies—known as corruption—which eventually led to his downfall amidst escalating bribery scandals.

Politics – the art of the impossible?

Borissov probably has a strong desire to become Prime Minister again, but he knows that in the current parliamentary composition, where his party barely received more than a quarter of the votes, he has no chance.

That’s why he has proposed the formation of various ‘expert’ governments or unity governments several times, but the opposition has not yielded thus far.

Petkov and the leaders of the second-strongest parliamentary party firmly ruled out any cooperation with Borissov’s GERB, and it seems that even smaller factions believe that joining forces with GERB would only harm their prospects.

The problem is that while other parliamentary parties could avoid GERB, these alliances have proven to be short-lived in the past. Additionally, the nationalist and partly pro-Russian factions have gained strength, which the ‘Continuing the Change’ party is also unwilling to cooperate with.

Gabriel now has one week to find partners and ministerial candidates, and if she fails, Petkov’s party may attempt to form a government.

The only glimmer of optimism may lie in the fact that almost everyone is aware that even twenty more elections could be held, but given the current power dynamics, it is highly unlikely that any outcome would allow for the formation of a genuine and lasting parliamentary majority.

This might encourage the players in the political arena to set aside their personal and political differences and try to move the country forward.

Indications of this can be seen in the past few days, as statements about insurmountable differences between GERB and ‘Continuing the Change’ have become quieter. Public opinion pollsters are already gauging the level of societal support for such a coalition.

It’s not significant: only 29 percent of respondents would support the collaboration between the two parties, while 56 percent would oppose it. However, it is true that among voters, this is still the most popular coalition, with even fewer supporting the other possibilities.

Self-destructive

Some color has been injected into the political arena by Ivan Geshev, the Chief Prosecutor and a former ally of Borissov, who has come alive and is determined to complete his seven-year term that began in 2019.

A few days ago, Geshev became the target of an assassination attempt: a car bomb exploded near his vehicle, and the Chief Prosecutor accused Borissov and the political mafia that rules the country of carrying out the attack.

Geshev spoke of how his family members were almost victims, which is hardly believable since it was revealed that his wife and children were not even present at the scene.

Geshev’s car was not damaged by the alleged explosion, and an increasing number of people believe that the Chief Prosecutor staged the „assassination attempt” to gain some cheap popularity.

If the attack, if it even happened, backfired. More and more people are demanding the Chief Prosecutor’s resignation, as he has tarnished his office with the „story” about the attack. For now, Geshev is unwilling to step down and publicly tore apart a previously signed resignation statement.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava