Connect with us

Cigaretta

NEM KÁBÍTÁS: Albán kommunisták csempészték az amerikai cigarettákat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása


A balkáni és az albán maffia az egyik legveszélyesebb maffiává vált, amely átvette a kábítószer-kereskedelem irányítását a világ jelentős részén. A szervezett bűnözéssel foglalkozó globális jelentések folyamatosan arra figyelmeztetnek, hogy a nyugat-balkáni szervezett bűnözői csoportok a kábítószer-kereskedelem fő szereplői lettek Nyugat- Európában, Latin- Amerikában és Dél- Afrikában.

Kiterjedt bűnözői hálózatok

Számos nemzetközi jelentés elemzi a balkáni szervezett bűnözés globális kapcsolatait, felvázolva egyebek között az Albániából származó csoportok tevékenységét.

A nyomozati adatok elemzése feltárja, hogy egyes nyugat-balkáni csoportok hogyan emelkedtek egyre magasabbra a kábítószer-kereskedelem hierarchiájában az elmúlt 20 évben, futárokból nagy kábítószer-kereskedőkké és kiterjedt bűnözői hálózatokká válva.

A Délkelet-európai Stabilitási Paktum különleges koordinátori irodájának egyik jelentése megjegyezte, hogy Albániában több mint 15 maffiacsalád él, amelyek ellenőrzik a szervezett bűnözést.

– Albánia az illegális kereskedelem paradicsoma. Sem az állam, sem a rendőrség nem jelent problémát a drogbandák számára: politikusokat lehet vásárolni, és nem ritka, hogy a bűnözői csoport vezetője valamilyen állami intézményben dolgozik.

– jegyzi meg a jelentés.

A görögországi székhelyű Európai és Amerikai Tanulmányok Intézete (Research Institute for European and American Studies, RIEAS) szintén úgy véli, hogy az albán maffia hibrid jellegű képződmény, amelyet egyaránt jellemez a bűnözői tevékenység és a politikai életben történő jelenlét.

Más források is megerősítik, hogy az albán maffiacsoportok gyakran vesznek részt mind bűnügyi, mind politikai tevékenységekben annak érdekében, hogy befolyásolják a politikai fejleményeket. Sali Berisha volt államfőt és Edi Rama jelenleg miniszterelnököt is szervezett bűnözői csoportokhoz kötik.

Napjainkban a legerősebb az összefonódás az albánok és az olaszországi Kalábria (Calabria) régiójában működő “ndrangheta” szervezettel.

Ennek köszönhetően Tiranában hatalmas toronyházak épülnek óriási költségvetéssel, az albán média szerint a felhasznált összegek forrásának 60%-a azonban ismeretlen.

Albán oknyomozó újságírók szerint ezeket a beruházásokat a tiranai polgármester korrumpálhatósága teszi lehetővé, ezért feltételezhető, hogy a források a calabriai “ndrangheta” szervezettől származnak.

Az Egyesült Államokban az “albán maffia” kifejezés magában foglalhatja vagy kifejezetten utalhat a különböző albán-amerikai szervezett bűnözői csoportokra, például a Rudaj Szervezetre (Rudaj Organization) a Balaj Szervezetre, (Balaj Organization) vagy az Albán Fiúkra (Albanian Boys), amelyek székhelye New York, illetve Detroit.

A kapitalista világ rombolása

Albániában a bűncselekmények gyökerei a kommunizmus éveire nyúlnak vissza, egészen pontosan az 1966-os évre, amikor a kommunista hatalom megtalálta a deviza beszerzésének igencsak jövedelmező módját.

Az albán kormány elfogadta a cigarettacsempészetben való részvételre vonatkozó ajánlatot, amely alapján az amerikai márkájú cigarettákat Olaszországba csempészik, majd onnan terjesztik más európai országok és a Közel- Kelet felé, kettős haszonnal, egyrészt a rezsim devizához jut, másrészt rombolja a kapitalista világot.

Nyomozati adatok szerint az ajánlatot tevő svájci brókerek kapcsolatban álltak az olasz maffiával, amely új kereskedelmi folyosókat keresett, miután a Tirrén-tengeren folytatott rendőri műveletek hatékonyabbá váltak.

Egy korábbi maffiaellenes ügyész szerint a maffiafőnökök rájöttek, hogy a vasfüggöny mögötti állami ellenőrzés nem jelent akadályt az illegális kereskedelem számára, ha a politika oldaláról közelítik meg.

Az albán kormány létrehozott egy szabad gazdasági övezetet, amely tranzitpontként szolgált az Egyesült Államokból érkező cigaretta csempészéséhez, és létrehozta az Albtrans társaságot, hogy biztosítsa az üzlet zavartalan működését az Egyesült Államokban. Becslések szerint az albán kormány mintegy 35 millió dollárt gyűjtött össze ezzel a tevékenységgel az 1968–1991 közötti időszakban.

Ennek a tevékenységnek az eredményeként az addig “kék határnak” számító Adriai-tenger átalakult az olasz bűnözői csoportok számára egy igencsak jövedelmező folyosóvá.

Mire jók a háborúk?

Az 1990-es évek albániai zavargásai és az azzal járó felfordulás nehézségeket, ugyanakkor lehetőségeket is jelentett az albán bűnözői csoportok számára, amelyek beépültek a szerb alvilági struktúrákba, megteremtve ezzel a feltételeket a bűnözői tevékenység felvirágoztatására abban a térségben is, Belgrádtól Podgoricáig.

Az 1997-es albániai belviszály és az azt követő anarchia, valamint a koszovói háború jó táptalajt teremtett a bűnözésnek és a csempészetnek, beleértve ebbe a koszovói fegyvercsempészetet is.

2001-től Albánia az Európában értékesített kannabisz származási országa lett, amelyet a 90-es években nagy mennyiségben telepítettek az országban.

Számos belső és külső tényező hatására az albán bűnözői csoportok 2000 óta a tevékenységüket külföldre kezdték áthelyezni, különösen Görögországba, Olaszországba, Svájcba és Németországba, 1997 tavaszán például mintegy tízezer albán, köztük sok bűnöző, vándorolt ki illegálisan az olaszországi Pugliába.

Az elemzések szerint 2001 óta az albán anyanyelvű bűnözői csoportok (beleértve a koszovói és észak-macedóniai csoportokat is) több európai országban, például Csehországban, Belgiumban, Görögországban, Ausztriában és Svájcban vesznek részt a heroin-kereskedelemben. A szokásos útvonal a heroin esetében a török bűnszervezetektől történő beszerzéstől a Nyugat- Európába való szállításig terjed, leginkább Magyarországon keresztül.

A helyi bűnözői csoportokkal fenntartott szoros kapcsolat, valamint az európai nagy kikötővárosokban való jelenlét lehetővé tette, hogy a nyugat-balkáni bűnözői csoportok ellenőrizzék a teljes kokainellátási folyamatot a forrásoktól a célig.

Érdekesség, hogy önmagában nincs “Balkán-kartell”, bár a régiók csoportjai időnként együttműködnek egymással, és előfordulnak többnemzetiségű csoportok is.

A földrajzi elhelyezkedés, a konfliktusok, a zűrzavar, a kockázat szokásostól eltérő felfogása és az alkalmazkodó képesség alapozta meg ezeknek a csoportoknak a létrejöttét és fennmaradását.

Mindemellett egyértelmű, hogy a korrupció ökoszisztémája, a politikai büntetlenség és a nyugat-balkáni országok gyenge igazságszolgáltatási rendszere menedéket nyújt, és megvédi az alvilági vezetőket, lásd a montenegrói példát.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava