BAJ VAN: Nincs, aki megegye az osztrigákat

Olvasási idő: 1 perc

Kiváló minőségű és bőséges az idei “osztrigatermés” az Adrián, a járvány miatt azonban nincs, aki megegye a kagylókat. Ha nem lesz turista, és nem változik a helyzet, akkor kárba veszik a tenyészet.

Harmadik éve nincs fesztivál

A kedvező hőmérsékletnek és a szokásosnál is tisztább víznek köszönhetően rendkívül jó minőségű az osztriga Dél-Dalmáciában, ám a tenyésztők öröme mégsem felhőtlen.

Az uniós oltalom alatt álló stoni osztrigát már a rómaiak is előszeretettel fogyasztották, ám hiába a hírnév, a tenyésztők most tanácstalanok, mert nem tudják hol értékesíteni a portékájukat, amelyet nemcsak az íze, hanem kedvező élettani hatásai miatt is szeretnek az ínyencek.

Az osztrigaszüret kezdete hagyományosan József napjához köthető, ilyenkor a Pelješac-félszigeten lévő Mali Stonban nagy osztrigafesztivált tartanak, amire a világ minden tájáról érkeznek a vendáégek, hogy frissen kóstolják meg a frissen szüretelt “tengeri gyümölcsöt”.

A vírushelyzet miatt az idei fesztivál is elmaradt, ami már önmagában is jelentős bevételkiesést okozott a termelőknek, hiszen ilyenkor keletkezik az éves forgalmuk közel 10%-a.

A rendezvényt egyébként már harmadik éve nem tartották meg, két évvel ezelőtt a víz szennyezettsége miatt nem volt fesztivál Mali Stonban, tavaly pedig a járvány akadályozta a mulatozást.Kamenica /Ostrea edulis /dar prirode Malostonskog zaljeva osztriga BAJ VAN: Nincs, aki megegye az osztrigákat hqdefault
Kamenica /Ostrea edulis /dar prirode Malostonskog zaljeva


Lesz-e nyaralási szezon?

A kagylótenyésztők most leginkább azért aggódnak, mert az idei nyaralási szezon is veszélyben forog.

Korábban portékájuk jelentős részét hagyományosan a helyi éttermeknek szállították, ám azok zöme még ki sem nyitott, vagy csak “tartaléklángon” működik.

Így egyetlen bevételi forrásnak maradnak a helyi piacok, ahol a kagylókat darabonként 4-5 kunáért (kb 200 forint) értékesítik, ám turisták nélkül, pusztán a helyi vevőkből nem lehet megélni.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy tavaly sok osztrigát a vízben hagytak, idén ezért muszáj “kitermelni” őket, mert különben a vízben pusztulnak el. Az ágazat képviselői szerint ez a probléma akár az állomány felét is érintheti.

A termelők ezért az exportlehetőségeket keresik, ám többségük ebben nem rendelkezik tapasztalattal, ami megnehezíti a Ston környékén tenyésztett osztrigakagyló külföldi értékesítését.

A kagylótenyésztésben érintett családi vállalkozások a kormánytól várják a segítséget, ám Zágrábból eddig csak ígéreteket kaptak.
_________________
Forrás: internet


Napi hírlevél, ne maradj le róla!osztriga BAJ VAN: Nincs, aki megegye az osztrigákat balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!