Connect with us

Járvány

MIGRÁNSVAKCINA: Szerbiában a migránsokat is beoltják, eddig több mint ötszázan jelentkeztek

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

migransok krnjaca
Olvasási idő: 1 perc


Szerbiában megkezdték a befogadó központok lakóinak oltását, hogy lassítsák a koronavírus terjedését. Az első migráns pontosan egy héttel ezelőtt kapta meg a védőoltást. Az egyik belgrádi civil szervezet vezetője akkor erős és ígéretes üzenetnek nevezte a Twitteren az első „migránsvakcina” beadását.

Az oltás

Szerbiában mintegy húsz befogadó központ van, amelyeknek eddig több mint ötszáz lakója jelezte, hogy szeretné felvenni az oltást. Ez a hivatalosan nyilvántartott migránsoknak közel tíz százaléka.

A Belgrád külterületének számító Krnjačában lévő befogadóállomáson 67 felnőtt migráns regisztrált, az oltást a táborban működő rendelőben adták be nekik.

Mivel több koronavírus-fertőzési esetet is regisztráltak már a szerbiai központokban, a kormány kezdeményezte, hogy kezdjék meg a migránsok oltását is.

A migránsok a brit-svéd AstraZeneca oltóanyagát kapják meg, amelyet biztosan elismernek azokban az országokban is, amelyekbe igyekeznek.

Az oltás megkezdésének komoly sajtója volt a nyugati világban, az eseménynek nyilván „marketing értéke” is van, ezért nem véletlen, hogy Szerbia amerikai nagykövetsége is posztolt az ügyben.


További vélemények

Svetlana Velimirović a szerbiai menekültügyi hivatal vezetőjének helyettese arra számít, hogy növekszik azoknak a migránsoknak a száma, akik beoltatják magukat.

Velimirović hozzátette hogy a befogadó központokban idejében megtették a szükséges intézkedéseket, ezért eddig csak 26-27 migráns betegedett meg, jelenleg három fertőzött migránst tartanak számon, de már ők is lábadoznak.

Francesca Bonelli, az UNHCR szerbiai irodájának vezetője a szerbiai állami, azaz közszolgálati televízióban (RTS) üdvözölte a szerb kormány döntését hozzátéve, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága „mélységesen hálás” a szerb hatóságoknak azért, hogy a migránsokat is bevonták az oltási folyamatba.

Szerbia az első ország Európában, amely megkezdte a migránspopuláció immunizálását.

A közel hétmilliós balkáni országban eddig több mint kétmillióan kapták meg valamelyik védőoltás legalább egyik adagját, és Belgrád további oltóanyagok beszerzését tervezi.

A koronavírus-járvány kitörése óta Szerbiában 577 120 fertőzöttet regisztráltak, és 5114-en haltak meg a Covid-19 betegség következtében, ami egy százalék alatti halálozási arányt jelent.
_________________________
Forrás: Twitter, internet

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Horvátország

OMICRON: Horvátországban növekszik az új koronás megbetegedések száma

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

OMICRON: Jön az újabb hullám
Olvasási idő: 2 perc

Előbb a szárazság, majd a háború és végül az árak növekedése – mindez hozzájárult ahhoz, hogy a koronavírus háttérbe szoruljon a horvát médiában, de nem csak ott, hanem egész Európában, a viccesebb kedvűek szerint „Putyin egy csapásra kiirtotta a vírust”. Egy újabb oltásra egyelőre szinte senki nem gondol, miközben csak Horvátországban már majdnem félmillió vakcinát kellett kidobni, mert lejárt a szavatosságuk.

Új koronás megbetegedések

A strandok tele vannak, a szezon jobb, mint eddig bármikor Horvátországban, ezért senki sem szívesen beszél arról, hogy a vírus netalán visszatér, pedig csütörtökök már 1148 új megbetegedést regisztráltak az egész Horvátországban.

Ez többszörös növekedés az előző hetekhez képest, ami az Omicron-törzs két újabb alfajának, a B4-es és a B5-ös térhódítását jelenti

– nyilatkozta a Horvát Közegészségügyi Intézet epidemiológusa Iva Pem Novosel a Nova televízió esti híradójának nyilatkozva.

A legfrissebb adatok szerint az összes horvát teszt egyharmada pozitív, a legtöbb megbetegedést Split-Dalmácia megyében és a fővárosban, Zágrábban jegyezték fel, a kórházakban viszont egyelőre nyugalom van.

Nem észleljük, hogy különösebben megnövekedett volna a betegek száma, naponta egy-két beteg érkezik, főleg idős emberek, akik más nyavalyákkal is küzdenek

– monda el a már előbb említett televíziónak Bruno Baršić, a zágrábi Dubrava kórház orvosa.

A horvát miniszterelnök arra számít, hogy a horvát közegészségügyi intézet őszre újabb vakcina beadatását javasolja majd az ország lakosságának, amely a korábbiakban sem nagyon csipkedte magát, amikor az oltás felvételérő volt szó.

Spliti vírus

A spliti Slobodna Dalmcija is foglalkozik a koronavírusos esetek számának növekedésével, aminek az az apropója, hogy éppen Split-Dalmácia megyében a legtöbb a megbetegedettek száma, a csütörtökön tesztelt 614 személy közül 304 esetben mutatták ki a vírus jelenlétét. Jelenleg 15 személyt ápolnak kórházban, egy nő pedig belehalt a szövődményekbe.

A fenti adatok azt jelentik, hogy majdnem minden második teszt esetében észlelték a vírus jelenlétét, és azt is fontos megemlíteni, hogy az új megbetegedések majdnem kétharmada sűrűn lakott környezetben, vagyis Splitben történt.

A Slobodna egy másik cikkében arra emlékeztet, hogy a B4-e és a B5-ös a rendkívül fertőző omikron legújabb alváltozata, és a jellegzetességei alapján akár azt is feltételezni lehet, hogy újabb hullámot okozhat, amely során a betegség súlyosabb lefolyású is lehet.

Zlatko Trobonjača, a fiumei egyetem immunológusa szerint a Covid-19 megbetegedés ellen a legjobb módszer továbbra is a vakcina felvétele, megfogalmazása szerint ez azonban Horvátországban stagnál, naponta csak két-három ember adatja be magának az oltás.

Az elkövetkező időben újabb hétmillió vakcina érkezik Horvátországba, miközben már 354 ezer adag oltóanyagot meg kellett semmisíteni a szavatosság lejárása miatt, és további 1,3 millió vakcinára ugyanez a sors vár, hasonló okokból kifolyólag.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Hirdetés

Mihail Hodorkovszkij: Az Oroszország-feladvány

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: