Connect with us

Járvány

MIGRÁNSVAKCINA: Szerbiában a migránsokat is beoltják, eddig több mint ötszázan jelentkeztek

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása


Szerbiában megkezdték a befogadó központok lakóinak oltását, hogy lassítsák a koronavírus terjedését. Az első migráns pontosan egy héttel ezelőtt kapta meg a védőoltást. Az egyik belgrádi civil szervezet vezetője akkor erős és ígéretes üzenetnek nevezte a Twitteren az első “migránsvakcina” beadását.

Az oltás

Szerbiában mintegy húsz befogadó központ van, amelyeknek eddig több mint ötszáz lakója jelezte, hogy szeretné felvenni az oltást. Ez a hivatalosan nyilvántartott migránsoknak közel tíz százaléka.

A Belgrád külterületének számító Krnjačában lévő befogadóállomáson 67 felnőtt migráns regisztrált, az oltást a táborban működő rendelőben adták be nekik.

Mivel több koronavírus-fertőzési esetet is regisztráltak már a szerbiai központokban, a kormány kezdeményezte, hogy kezdjék meg a migránsok oltását is.

A migránsok a brit-svéd AstraZeneca oltóanyagát kapják meg, amelyet biztosan elismernek azokban az országokban is, amelyekbe igyekeznek.

Az oltás megkezdésének komoly sajtója volt a nyugati világban, az eseménynek nyilván “marketing értéke” is van, ezért nem véletlen, hogy Szerbia amerikai nagykövetsége is posztolt az ügyben.


További vélemények

Svetlana Velimirović a szerbiai menekültügyi hivatal vezetőjének helyettese arra számít, hogy növekszik azoknak a migránsoknak a száma, akik beoltatják magukat.

Velimirović hozzátette hogy a befogadó központokban idejében megtették a szükséges intézkedéseket, ezért eddig csak 26-27 migráns betegedett meg, jelenleg három fertőzött migránst tartanak számon, de már ők is lábadoznak.

Francesca Bonelli, az UNHCR szerbiai irodájának vezetője a szerbiai állami, azaz közszolgálati televízióban (RTS) üdvözölte a szerb kormány döntését hozzátéve, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága “mélységesen hálás” a szerb hatóságoknak azért, hogy a migránsokat is bevonták az oltási folyamatba.

Szerbia az első ország Európában, amely megkezdte a migránspopuláció immunizálását.

A közel hétmilliós balkáni országban eddig több mint kétmillióan kapták meg valamelyik védőoltás legalább egyik adagját, és Belgrád további oltóanyagok beszerzését tervezi.

A koronavírus-járvány kitörése óta Szerbiában 577 120 fertőzöttet regisztráltak, és 5114-en haltak meg a Covid-19 betegség következtében, ami egy százalék alatti halálozási arányt jelent.
_________________________
Forrás: Twitter, internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava