Connect with us

Járvány

ELSŐ: Megkezdték a migránsok oltását Szerbiában

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

elso beoltott menekult
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Szerbiában pénteken beoltották az első menekülteket és menedékkérőket! Ezt a menedékkérők támogatására alakult Menedék Szerbiában (Azil u Srbiji – Asylum Protection in Serbia, APC/CZA) elnevezésű csoport tette közzé a Twitteren.

Az első oltás

A legbefolyásosabb szerb menekültügyi civil szervezet szerint ezzel zárult az a kommunikációs folyamat, amelyet a közegészségüggyel folytattak nem csak a kétoldalú megbeszéléseken, hanem a média keresztül is.

Az APC/CZA szerint ennek köszönhetően behívták az első menekülteket, hogy beadják nekik az oltást, ami nagy lépés minden Szerbiában tartózkodó menekült számára a diszkrimináció megszüntetése felé.

A fenti képen látható menedékkérő nem egyszerűsített eljárással kapta meg az oltást a belgrádi vásárcsarnokban, miután oltási felesleg keletkezett.

– Az egész eljárást végig kellett vinni az elektronikus kormányzati portálon, amelyen keresztül megérkezett a meghívó az oltás dátumáról és a vakcina típusáról. Várjuk a többi védencünk meghívását, akik bejelentkeztek az oltásra

– közölte az APC/CZA, amely sohasem írja le vagy ejti ki a migráns szót, kizárólag csak menekültekről, menedékkérőkről, valamint emberekről beszél a szerbül vagy angolul folytatott kommunikációban egyaránt.

Az egyelőre viszont nem derült ki, hogy melyik vakcinával oltották be az első menedékkérőket(!), de egy hozzászóló szerint az mindegy is, mert az orvosok szerint minden vakcina egyformán jó.

A másnap

Radoš Đurović, a menedékkérők támogatására alakult szervezet ügyvezető igazgatója szombaton dél körül angol nyelvű bejegyzést tett közzé a Twitteren, amellyel tájékoztatta az Európai Bizottságot is az első migráns, azaz menekült beoltásáról.


Szerbia az első ország Európában és a második a világon, amely megkezdte a menekültek és a száműzöttek oltását !!! Erős és ígéretes üzenet!

– írta Đurović, aki az Európai Bizottságot, Aleksandar Vučić szerb öt és Ana Brnabić miniszterelnököt is megjelölte a címzettek között, körülbelül ebben a sorrendben.
_________________
Fénykép: Twitter

Horvátország

OMICRON: Horvátországban növekszik az új koronás megbetegedések száma

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

OMICRON: Jön az újabb hullám
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Előbb a szárazság, majd a háború és végül az árak növekedése – mindez hozzájárult ahhoz, hogy a koronavírus háttérbe szoruljon a médiában, de nem csak ott, hanem egész Európában, a viccesebb kedvűek szerint „Putyin egy csapásra kiirtotta a vírust”. Egy újabb oltásra egyelőre szinte senki nem gondol, miközben csak Horvátországban már majdnem félmillió vakcinát kellett kidobni, mert lejárt a szavatosságuk.

Új koronás megbetegedések

A strandok tele vannak, a szezon jobb, mint eddig bármikor Horvátországban, ezért senki sem szívesen beszél arról, hogy a vírus netalán visszatér, pedig csütörtökök már 1148 új megbetegedést regisztráltak az egész Horvátországban.

– Ez többszörös növekedés az előző hetekhez képest, ami az Omicron-törzs két újabb alfajának, a B4-es és a B5-ös térhódítását jelenti

– nyilatkozta a Horvát Közegészségügyi Intézet epidemiológusa Iva Pem Novosel a Nova televízió esti híradójának nyilatkozva.

A legfrissebb adatok szerint az összes horvát teszt egyharmada pozitív, a legtöbb megbetegedést Split- Dalmácia megyében és a fővárosban, Zágrábban jegyezték fel, a kórházakban viszont egyelőre nyugalom van.

– Nem észleljük, hogy különösebben megnövekedett volna a betegek száma, naponta egy-két beteg érkezik, főleg idős emberek, akik más nyavalyákkal is küzdenek

– monda el a már előbb említett televíziónak Bruno Baršić, a zágrábi Dubrava kórház orvosa.

A horvát miniszterelnök arra számít, hogy a horvát közegészségügyi intézet őszre újabb vakcina beadatását javasolja majd az ország lakosságának, amely a korábbiakban sem nagyon csipkedte magát, amikor az oltás felvételérő volt szó.

Spliti vírus

A spliti Slobodna Dalmcija is foglalkozik a koronavírusos esetek számának növekedésével, aminek az az apropója, hogy éppen Split- Dalmácia megyében a legtöbb a megbetegedettek száma, a csütörtökön tesztelt 614 személy közül 304 esetben mutatták ki a vírus jelenlétét. Jelenleg 15 személyt ápolnak kórházban, egy nő pedig belehalt a szövődményekbe.

A fenti adatok azt jelentik, hogy majdnem minden második teszt esetében észlelték a vírus jelenlétét, és azt is fontos megemlíteni, hogy az új megbetegedések majdnem kétharmada sűrűn lakott környezetben, vagyis Splitben történt.

A Slobodna egy másik cikkében arra emlékeztet, hogy a B4-e és a B5-ös a rendkívül fertőző omikron legújabb alváltozata, és a jellegzetességei alapján akár azt is feltételezni lehet, hogy újabb hullámot okozhat, amely során a betegség súlyosabb lefolyású is lehet.

Zlatko Trobonjača, a fiumei egyetem immunológusa szerint a Covid-19 megbetegedés ellen a legjobb módszer továbbra is a vakcina felvétele, megfogalmazása szerint ez azonban Horvátországban stagnál, naponta csak két-három ember adatja be magának az oltás.

Az elkövetkező időben újabb hétmillió vakcina érkezik Horvátországba, miközben már 354 ezer adag oltóanyagot meg kellett semmisíteni a szavatosság lejárása miatt, és további 1,3 millió vakcinára ugyanez a sors vár, hasonló okokból kifolyólag.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava