Connect with us

Járvány

ELSŐ: Megkezdték a migránsok oltását Szerbiában

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

elso beoltott menekult
A cikk meghallgatása


Szerbiában pénteken beoltották az első menekülteket és menedékkérőket! Ezt a menedékkérők támogatására alakult Menedék Szerbiában (Azil u Srbiji – Asylum Protection in Serbia, APC/CZA) elnevezésű csoport tette közzé a Twitteren.

Az első oltás

A legbefolyásosabb szerb menekültügyi civil szervezet szerint ezzel zárult az a kommunikációs folyamat, amelyet a közegészségüggyel folytattak nem csak a kétoldalú megbeszéléseken, hanem a média keresztül is.

Az APC/CZA szerint ennek köszönhetően behívták az első menekülteket, hogy beadják nekik az oltást, ami nagy lépés minden Szerbiában tartózkodó menekült számára a diszkrimináció megszüntetése felé.

A fenti képen látható menedékkérő nem egyszerűsített eljárással kapta meg az oltást a belgrádi vásárcsarnokban, miután oltási felesleg keletkezett.

– Az egész eljárást végig kellett vinni az elektronikus kormányzati portálon, amelyen keresztül megérkezett a meghívó az oltás dátumáról és a vakcina típusáról. Várjuk a többi védencünk meghívását, akik bejelentkeztek az oltásra

– közölte az APC/CZA, amely sohasem írja le vagy ejti ki a migráns szót, kizárólag csak menekültekről, menedékkérőkről, valamint emberekről beszél a szerbül vagy angolul folytatott kommunikációban egyaránt.

Az egyelőre viszont nem derült ki, hogy melyik vakcinával oltották be az első menedékkérőket(!), de egy hozzászóló szerint az mindegy is, mert az orvosok szerint minden vakcina egyformán jó.

A másnap

Radoš Đurović, a menedékkérők támogatására alakult szervezet ügyvezető igazgatója szombaton dél körül angol nyelvű bejegyzést tett közzé a Twitteren, amellyel tájékoztatta az Európai Bizottságot is az első migráns, azaz menekült beoltásáról.


Szerbia az első ország Európában és a második a világon, amely megkezdte a menekültek és a száműzöttek oltását !!! Erős és ígéretes üzenet!

– írta Đurović, aki az Európai Bizottságot, Aleksandar Vučić szerb elnököt és Ana Brnabić miniszterelnököt is megjelölte a címzettek között, körülbelül ebben a sorrendben.
_________________
Fénykép: Twitter

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava