ÚJABB BÁZIS: A Szabadka melletti Tavankúton tanyáznak a migránsok

Olvasási idő: 2 percAz utóbbi hetekben alig néhány migránst lehet látni Szabadka utcáin. A téli időszakban többen sétáltak a városban, főleg a nagyobb élelmiszerüzletek környékén. Ők a vasútállomáson, illetve az üres vagonokban húzták meg magukat. Mostanában azonban több alkalommal buszokkal szállították el őket, egészen a déli határig, és sokan közülük nem tértek vissza Szabadkára, vagy ha vissza is tértek, akkor is továbbutaztak Horgosra, vagy legújabb úti célként, a Szabadkától délnyugatra található Tavankútra.

A befogadóközpontban mintegy kétszázan vannak

A Menekültügyi és Migrációs Főbiztosság legfrissebb adatai szerint a szabadkai Befogadóközpontban jelenleg 196 migráns tartózkodik. ÚJABB BÁZIS: A Szabadka melletti Tavankúton tanyáznak a migránsok migransok szabadkai befogado

Tavaly március óta ebben a központban – a korábbiaktól eltérően – csak egyedülálló férfiakat szállásolnak el, így azóta nincs egyetlen család, nő, vagy gyerekek sem.

Maradtak csak a rajzfilmhősök, amelyeket korábban a migránsgyerekeknek festettek a falakra.

Ami az új lakók nemzetiségi összetételt illeti, a legtöbb menekült/migráns Szíriából és Afganisztánból érkezett. Egyesek egészen rövid ideig vannak csak a befogadóközpontban, mások viszont akár hónapokat is ott töltenek.

A központon kívül tartózkodó migránsok esetében a szerb Menekültügyi és Migrációs Főbiztosság nem illetékes, így róluk hivatalos számadatok nincsenek.

Tavankúton tiltakoznak a helyi lakosok

A Szabadka közeli faluban két nap alatt kétezren írták alá azt a petíciót, amellyel a migránshelyzet azonnali megoldását követelik.

A gondok általában hétvégén jelentkeznek, a településen ugyanis csak hétköznap van rendőri ügyelet. Ezt használják ki a migránsok, akik taxikkal érkeznek a faluba, és innen próbálnak az erdőn keresztül, eljutni a magyar kerítésig, amelyet legyűrve a madarasi tanyavilágban bújnak meg, ez alig fél kilométerre van a határkerítéstől.

A helyiek szerint húszan-harmincan is vannak ilyenkor egy csoportban, miközben a többségében horvát és bunyevác lakosság félti tőlük a gyerekeket.

Tavankúton és Mérgesen, illetve a falvak határában nagyon sok az elhagyott ház és tanya, amelyekbe behúzódnak a migránsok, akik az utóbbi időben Szabadka központjában egyre ritkábban mutatkoznak.

Kutyákat engednek rájuk!?

Radoš Đurović, a Menedékjogot Kérők Segítő Központjának (APC/CZA) igazgatója arról tájékoztatta a BALK-ot, hogy a migránsok nagyon leromlott egészségi állapotban vannak.

Láthatók rajtuk a fizikai erőszak alkalmazásának következményei, a horvát és a magyar határrendészet ugyanis rendszeresen bántalmazza őket. Nem csak botokkal verik őket, hanem a kutyákat is rájuk szabadítják, a kutyák pedig nem válogatnak, harapnak gyereket, nőt, férfit egyaránt.

Đurović szerint a szerb államnak komolyan kellene vennie ezt a problémát, növelni kellene a befogadóközpontok kapacitását és fokoznia kellene a migránsok ellátását.
_______________
Fotó: internet
ÚJABB BÁZIS: A Szabadka melletti Tavankúton tanyáznak a migránsok balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!